Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:41, 02 cze 2014

Do góry
Dziękuję wszystkim za odwiedzinki. To motywuje do wstawiania nowych zdjęć Co prawda ciągle to samo...Czekam na hortensje.
Dzisiaj pada cały dzień więc pokazuję weekendowe pstryki. W Janinie rzucili w promocji duże, 60 cm wysokie donice z technorattanu. Za całe 35,99
Już obsadzona:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:40, 02 cze 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Witam serdecznie. Wczoraj wydzieliłam rabatę na róże Chopin ( 4 szt.) . Wokół rabaty zrobiłam obwódkę z gęsto nasadzonego bukszpanu- którego brakło mi kilka szt. -w poniedziałek dosadzę wtedy będzie zamknięta obwódka . W środku obwódki zamierzam posadzić róże Chopin. Ale nie wiem co będzie do nich pasować jeszcze. Chciałbym coś niskiego by okryć i zrobić " tło " przy ziemi. Proszę o podpowiedź.

Ps. W dalszej części obwódki widać trzmielinę na pniu , róże w jasnofioletowym kolorze i pomiędzy trzmieliną a różami jest lawenda wąskolistna (której jeszcze nie widać )-będzie stanowić tło pomiędzy trzmieliną a różami.

hej, róże posadź 3 lub 5, liczba nieparzysta dobrze wygląda jeśli chodzi o rośliny. Podsadziłabym je kocimiętką - nie będzie przeszkadzać w zimie - jesienią musisz zrobić różom kopczyki. Lawenda byłaby zacieniana i też byłaby brzydka, a kocimiętka urośnie zanim róże będą zacieniać.
Bardzo fajnie Ci idzie! powodzenia
Na powyższej fotce widać u mnie kocimiętkę - wyhodowałam z nasion, teraz sama się rozsiewa po ogródku.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:38, 02 cze 2014

Do góry
Edytar napisał(a)
Do Popcarol.
Dziękuję bardzo za odpowiedź -mąż cichaczem nie wierzył, że ktoś się odezwie
Planujemy dokończyć elewację, ale w dalekiej przyszłości do tego czasu chcemy zrobić cokolwiek, aby cieszyło oko. Chyba podejmiemy ryzyko.
A co z wyższych roślin możemy nasadzić jako "tło" dla róż i lawendy?

hej!
super tłem byłoby coś zimozielonego, w idealnej wersji ekran z cisa, strzyżony (cisy sadzone blisko siebie i strzyżone w prostopadłościan, tak żeby stworzyły zieloną ścianę). Ale żeby od razu cieszył oko, trzeba sporo zainwestować. Jeśli dom będzie jasny (chodzi mi o kolor tynku), to nie sadziłabym żadnego tła. Zobacz u mnie, róże i lawendę widać. (nie bierz przykładu, bo ja się na przykład nie nadaję, u nie wszystko rośnie, na kupie, bo wszystko chcę mieć a miejsca mało
Dwa ogrody 18:37, 02 cze 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Zaglądam co ogródkowo słychać i podziwiam przepiękną rabatę hostową ...Ja w tym roku już o 12 nowych odmian host się wzbogaciłam (1szt. od ciebie, 3 szt. od Caroli i 8 nowo kupionych).
Mariolko będę próbowała zdekonspirować nazwę tej hosty od Ciebie...napisz mi proszę jaka jest teraz duża ta twoja i jeśli pamiętasz to na jaki kolor kwitnie i kiedy...chyba, że znasz nazwę tej odmiany.

A co to za śliczności ???
Pozdrowienia przesyłam wieczorową porą.

Nikito, ty jesteś specjalistką od host, ja je tylko sadzę, jak wpadną mi w ręce. Tak wyglądała wczoraj, kiedy rozłożyłam nad nią ręce, nie dawałam rady objąć. Kwitnie na biało z odcieniem delikatnej lawendy. Ma już pąki kwiatostanowe w środku, jest dość wysoka.

Miniaturki z w ubiegłego roku

Róża to Chippendale, kupiona i posadzona jesienią

Specjalistką od róż nie jestem, ale w swoim żywopłocie masz może Flammentanz, mam ją od dawna, Bogdzia ją rozpoznała w ubiegłym roku. Powoli zaczyna, ma mnóstwo pąków.

Ogród w Tarnowie 18:37, 02 cze 2014

Do góry
Róże szaleją

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:35, 02 cze 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)

Nie nadaję się do oceniania, ale ze wszystkich rysunków ten projekt mi się najbardziej widzi. Tylko te wysokie trawy to może miskanty, żeby Ci przezimowały? Na obrazku chyba trawa pampasowa, nie polecam (nawet zimowana w garażu mi padła - nie na nasz klimat).
Wersja II przed magnolią:

Pod magnolią wrzosy i wrzośce.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 18:32, 02 cze 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Różanecznik jeszcze raz w pełnym rozkwicie

Moim zdaniem Nowa Zembla.
Kondziowy ogrod cz II 18:29, 02 cze 2014

Do góry
To ode mnie też przyjmij spóźnionego buziolka świątecznego. Wszystkiego najlepszego

Moja bajka 18:28, 02 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Bogdziu droga, tego rh mam już kilka lat, ale od zawsze był jakiś pechowy. Najpierw fachowcy od ocieplania domu go skatowali (połamali, przyrzucili jakąś folią. Miejsce chyba też nie specjalnie mu służyło, więc go przesadziłam, podsypałam kwaśną ziemią. Na obecnym miejscu jest od 4 lat i nadal marny. Jedna gałązka jakaś porażona, wydaje się być nienaturalnie żółty i nie wspomnę, że od dłuższego czasu nie kwitnie. Poradź mi proszę Bogdziu czy jest jeszcze dla niego jakiś ratunek, czy raczej spisać go już na straty? Choć ma przecież sporo młodych listków...

Kasiu nie wiem jak rozumiec Twoje słowa że podsypałaś kwaśną ziemia bo to nie ma byc podsypanie tylko powinien byc posadzony do ziemi z dobrym kwasnym torfem ( nie odessanym i nie wyszuszonym) o ph ok 4-4,5 . Ziemię mieszamy pół na pół z tym torfem , minimum 60-70 l torfu na ta wielkośc rh, więc jesli dałas mniej to trzeba bedzie jeszcze raz posadzic do dobrej ziemi ale nie teraz tylko na przełomie sierpnia i wrzesnia lub wczesna wiosna. Na wiosnę zrób oprysk z nawozu dolistnego i powinno pomóc. Teraz puszcza nowe przyrosty wiec nic zrobic nie możesz , musisz poczekac , wprawdzie przy tych deszczach jakie teraz padaj dobre przesadzenie jest możliwe ale nie wiadomo jak długo będzie padac.Nie syp teraz nawozu . Jest tez możliwe ze budowlańcy zostawili jakis gruz z wapnem i on tego nie zniesie wiec moze i miejsce mu trzeba zmienic ale to juz Ty bedziesz wiedziała najlepiej.
Ogród, który ciągle zmieniam 18:21, 02 cze 2014

Do góry
tawułki

begonia bulwiasta

kalia kwitnie jestem bardzo zadowolona,bo nie byłam pewna czy coś będzie z mojego zakupu

lilia pomarańczowa

Dwa ogrody 18:20, 02 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Czosnek błękitny widzę pierwszy raz

Piwonia może ma w jednej kępie 2 odmiany??? Tak dostałąm od mamy białą piwonię, a tam byłą i różowa.. i się zdziwiłam co to.. mama sie zaklina, że miałą być biała.. a potem przypomniałą sobie, że gdzieś skubnęła kawałek ładnej piwonii kilka lat temu i posadziła.. i nei kwitła.. dopiero u mnie sie ujawniła
A ze mnie królowa jak z koziej pupy trąba

Królowa bylinowa, poczytaj u siebie
Aniu, mowy o pomyłce być nie może, to trzyletnia sadzonka, dwa lata rosła u mnie w doniczce, w ubiegłym roku miała bordowy pąsik czosnek błękitny, pod taką nazwą go kupowałam.
W towarzystwie Bonica i szałwie do wymiany, zasłaniają róże

i jeszcze takie

i z zapożyczonym krajobrazem
Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz ... 17:57, 02 cze 2014

Do góry
Rabata z funkiami rok później
Chatka Baby Jagi 17:57, 02 cze 2014

Do góry
Ach dziękuję wam wszystkim za ciepłe słowa.... tak potrzebne w ten chłodny maj....

Teraz trochę fioletu...

Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz ... 17:56, 02 cze 2014

Do góry
Rabata z funkiami rok później
Ogród, który ciągle zmieniam 17:53, 02 cze 2014

Do góry
sadziec purpurowy
przywtotnik ostroklapowy w swej najładniejszej fazie

żurawka Palace Purple

turzyca Graya
Ogród cichy i przytulny 17:43, 02 cze 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Asiu można u Ciebie spacerować po ogrodzie całymi dniami Bardzo ciekawy sposób z tymi szyszkami na ściółkowanie rabat Alternatywa dla kory sosnowej

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Roztoczańskie klimaty 17:43, 02 cze 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Tutaj chciałabym wyciąć z jałowca kwadraty i pomiędzy posadzić w kwadracie jakieś inne rośliny....czyli dywan z jałowca w formie kwadratu i dywan z ??????....... W formie kwadratu ...co można wsadzić z jałowcem w szarym odcieniu....myślałam o rozplenica może ??? Jak myślicie????a w środku jałowiec strzelisty

a nie fajniej by wyglądało coś żółtego? np trzmielina mogłabyś ciąć na tę samą wysokość lub hakone takie potargane dla kontrastu? albo żurawki...
Ogród, który ciągle zmieniam 17:41, 02 cze 2014

Do góry
goździk brodaty

tawuły zostały poprzerastane trawką

kwitnie już jaśminowiec wonny

bez czarny aurea
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:39, 02 cze 2014

Do góry
pojechałem po cieniówkę a przywiozłem takie coś

hortensja Polar Bear i serduszka Valentine tym razem widać że oryginał

mikołajek Jade Frost

akant Whitewater raczej do zimowania w piwnicy

i najzwyklejsza (prawie)kosodrzewinka
Ogród cichy i przytulny 17:28, 02 cze 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Na dobranoc i dzień dobry wszystkeigo po trochę

Pieknie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies