Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Moja bajka 21:29, 18 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Dziękuję Aniu bardzo. Wiosną łapię za sekator
proszę bardzo, tnij śmiało zobaczysz jak szybciutko odbiją wiem że przy tej pierwszej od prawej łapka Ci zadrży ale powiedz jej że to dla waszego wspólnego dobra
mi często zdarza się tak gadać do roślin...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:26, 18 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Dzięki Aniu, myślę,że jak u Ciebie nie przemarzł to i u mnie przeżyje.A który sezon jest w Twym ogrodzie?
jak większość roślin sadzony w 2012 nieliczne posadzone były rok wcześniej, a thuje w listopadzie 2010 dosłownie 2 dni przed mrozami
Ogród na Opak 21:19, 18 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Aniu u mnie na wsi ludzie wycinają drzewa bez żadnych ceregieli.Ciach i po sprawie.
wiem u mnie przy nowo budującym się domu też wycieli ze 4 wielkie drzewa po 16
Ogród na Opak 21:18, 18 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
A moźe rododendrony białe lub różowe? Obok hortensji ,czy same hortensje, ale musiało by być ich 7 lub8 czy nie za monotonnie?

rh pod ścianą chyba nie koniecznie bo ściana się mocno nagrzewa i nie wiem czy rh to będzie pasowało
Ogród na Opak 21:16, 18 sty 2015

Do góry
ja bym zrezygnowała z tego jałowca w tym miejscu. Wogóle to Ty musisz powiedzieć jaki Ty ten ogród chcesz
Przed oknem nie dawałabym żadnego miskanta bo Ci połowę okna zasłoni...
Jeśli dobrze zrozumiałam to tam w tym miejscu przed oknem jest 1 metr szerokości. Jeśli tak to nic poza hortkami i jednym dolnym piętrem się nie zmieści bo hortki metr ci zajmą spokojnie.
Ogród na Opak 21:07, 18 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Witaj Horciu. Dzięki za wizytę u mnie. Ja chciałabym Ci zwrócic uwagę na sosny. Twoje w tej chwili pięknie wyglądają ale to długo nie potrwa. Mnie też sosny bardzo kiedys sie podobały a dzis uważam że to absolutnie nie sa drzewa do przydomowego ogrodu. Jak tylko zaczna sie starzec to bedą zasypyac ziemię wielkimi ilościami igieł które nie jest łatwo zebrac, będą też łysiec dolne gałęzie i trzeba bedzie je wycinac a jak bedą wysoko to i wyciąc sie nie da. Wtedy tez przestaną byc osłoną od wiatru bo na dole pozostanie praktycznie sam pień. Igły zakwaszają ziemię i trawa nie bedzie chciała rosnąc.Ja bym je przesadziła pod płot w kąt a za osłonę zrobiłabym jakiś żywopłot np z grabów.Żle sie z tym czuje ze piszę niemiłe rzeczy ale mam z sosnami duży kłopot , sa za duże by je wyciąc a nie dostanę pozwolenia na wycinkę bo przecież w dużym ogrodzie mogą rosnac wg urzędników i niestety mojego M również.Pozdrawiam serdecznie.

Jak wprowadzaliśmy się do domu to u sąsiadów rosły takie piękne sosny, jak zaczelismy sadzić drzewa to sąsiad pukał sie w czoło, ze liściaste sadzimy bo u niego takie cudne, zielone sosenki i jak kosi trawę pomiędzy nimi to jakby był na inchalacji. Po czterech latach sosny zrobiły sie ogromne, nie ma już szans na koszenie trawnika pomiędzy nimi, do tego brązowieją i łysieją od dołu. Nie wygląda to ciekawie...
Nie wiem jak wygląda wycinka drzew, tzn jakie są wymogi, ale u mnie inni sąsiedzi dostali pozwolenie na wycięcie 47 brzóz i jesienią wszystkie wyciapali a były ogromne.
Ogród na Opak 20:58, 18 sty 2015

Do góry
ziele napisał(a)
Sory, ale mi byłoby szkoda tego drzewa. Jeżeli nie zagraża i ma ładną koronę to może na razie go zostawić i wkomponować w nasadzenia, dopóki nie wyrośnie w pobliżu inne większe drzewo bądź drzewa. Daje cień - to ważne, owoce samo zdrowie
a mi coś w głowie dzwoni, że orzech jest strasnie żarłoczny i ciężko cokolwiek pod nim posadzić
Ogród na Opak 20:56, 18 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)

Wiesz, ale dałaś mi do myślenia......barierka? Była ona w orginalnym projekcie domu, więc nawet się nad nią nie zastanawiałam.Zaufałam fachawcom a tu taka wpadka, ale zmieniać nie będę, szkoda kaski, bo jest teraz potrzebna na ogarnięcie tego czegoś na zewnątrz.Dzięki
też mi 'wpadła' w oczy. Narzie się nie przejmuj, a z czasem przemaluj na biało, będzie pasować do okien i taki trochę angielski klimat wprowadzi, czytam dalej...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:47, 18 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Ania Twój ogród jest dla mnie wzorem, przyznaję się będę odgapiać.Jak masz wolną chwilę wpadnij do mnie na momencik.Twe rady bezcenne. Jak rośnie u ciebie milorząb, nie przemarza? Vanilki cudowne, na jakim stanowisku u Ciebie rosną, że takie bordowe?
miłorząb tfutfutfu narazie rośnie dobrze. W tym roku przyszedł w nocy mrozek _7 jak już liście wyszły i zważyły się, ale po jakimś czasie odbiły z uśpionych pąków. Vanilki rosną w pełnym słońcu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:45, 18 sty 2015

Do góry
JoannaP napisał(a)
Mi też bardzo się podoba twój ogród często go odwiedzam te strzępiaste brzozy to chyba Crispa
wielce prawdopodobne
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:45, 18 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania u mnie na ostatniej stronie wrzuciłam zdjęcie moich cisów (jest ich tam więcej ). Możesz mi powiedzieć ile mniej więcej trzeba je skrócić? Z góry dziękuję
byłam, co wiedziałam powiedziałam
Moja bajka 20:37, 18 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

ja bym ciachnęła wszystkie na równo i delikatnie po bokach by je pobudzić

Dziękuję Aniu bardzo. Wiosną łapię za sekator
Ogródek Iwony 19:29, 18 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Iwonko, ale pamiętasz że w pierwszym roku moje Vanilki wcale nie były takie bordowe jest nadzieja!

Aniu, dopytywałam się ciebie o to tyle razy. Jeśli nawet nie będą bordowe, to i tak tam zostaną. Ja chcę jeszcze dużo hortensji, Nie stać mnie na wyrzucanie takich pięknych kwiatów. Musze jeszcze dokupić limki do rabaty przy oczku
Jak w tym roku się nie przebarwią, to najwyżej wyślesz mi patyczki od swoich, albo i tak mi wyślesz, jeśli łaska, a ja będę miała gwarancję, że te na pewno są Vanilkami
Moja bajka 19:20, 18 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Ania tak moje cisy wyglądają teraz. Powiedz proszę ile mniej więcej mam je skrócić.

ja bym ciachnęła wszystkie na równo i delikatnie po bokach by je pobudzić
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:13, 18 sty 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
A teraz nasadź sobie jakiś intensywnie zielonych roślin…
Takie limonkowe ładnie by się odcinały

jednak wcale głupio to nie wygląda a przed ścianką łan traw albo hortensji
Ogródek Iwony 19:09, 18 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja miałam przygodę z Vanilkami. Kupiłam 4 okazy, czekałam na bordowe wybarwienie, a one okazały się blady róż. Trawki przy nich w tym roku dosadzę I kulki bukszpanowe

Iwonko, ale pamiętasz że w pierwszym roku moje Vanilki wcale nie były takie bordowe jest nadzieja!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:58, 18 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No i się popisałam jak zwykle

Masz rację....niewierny był Tomasz..... chociaż Judasz też był niewierny, ale każdy jednak w innym znaczeniu
Anka nie ważne czy Tomasz czy Judasz ważne że wiadomo o co chodzi
4 pory roku w ogrodzie 17:55, 18 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Ania dwa razy krzyzalam zeby to tu wrzucic.ale sama.sie nie odwazylam super !!!
Kasiu ale ja sama nie mogłam już zedytować postów, a wyszukiwanie ponowne zdjęć to nieeeeee
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:34, 18 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ja sobie nie wyobrażam mojego ogrodu w jednym kolorze uwielbiam te ferie barw, ale jednak bardzo wyważona i pieknie skomponowana, w Twoim ogrodzie .
hehe wiesz ja lubię te swoje kolory, czasami odzywa sie we mnie drugi bliźniak i mówi że przesadzone
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:33, 18 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Matko, Aniu napatrzeć się nie mogę jak cudownie u Ciebie. I to o każdej porze roku. Ale cudo stworzyłaś. Naprawdę Cię podziwiam. Chciałabym żeby i mnie kiedyś udało się na moich 4 arach taki klejnocik stworzyć. Aniu a co ile cisy sadziłaś? Ja co 35 cm, ale u mnie jeszcze malutkie i nigdy nie przycinane. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem kiedy, ani jak należy to robić. Podpowiesz? Pozdrawiam .
Wiem, że to zabrzmi jak banał, ale jak zechcesz, włożysz trochę pracy to nie ma rzeczy nie możliwych.

Cisy sadziłam tak by się delikatnie stykały. Co ważne to cięcie, bo jeśli tniesz to one się zagęszczają. Wiem że na początku boli jak trzeba przyciąć co wystaje 'bo takie duże już były' oj strasznie mnie to bolało, a M prawie zawału nie dostał jak zobaczył jak je wyrównałam. Według mnie to sekret wzrostu. Ja tne swoje 2 razy w roku wczesną wiosną i latem. Od góry i po bokach

Brzozy w tym zagajniku brzozowym mam w trzech odmianach (jakie nie powiem bo kupowane jako brzozy) Wydaje mi się że jedna to taka najzwyklejsza, duga o żółtych liściach, a trzecia o takich mocno postrzępionych. One są posadzone w takim trójkącie. Myślę że co 2-2,5 metra. Sadziliśmy je na tzw ka by ładnie wypełniły trójkąt
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies