Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Żurawka - Heuchera 16:22, 15 maj 2014

Do góry
Małgosiu, rzeczywiście Marmalade są przepiękne...

a tak wyglądały gdy je sadziłam - dziś są naprawdę bardzo duże

Ogród Hrabiego 16:22, 15 maj 2014

Do góry
Witam,

czas rozpocząć sezon 2014.
nowosći stworzone w tym miesiącu

Fragment warzywniaka, za pergolą powstaną jeszcze 4 ceglane skrzynie z centralnym okrągłym placem.

Cegła jeszcze zostanie wykorzystana w otoczeniu świątyni, ale więcej o tym wkrótce.

Dziękuje za życzenia bardzo mi milo

Życie w wiejskim ogrodzie 16:20, 15 maj 2014

Do góry
Ja też mam kilkuletnie ostróżki wysiane z tej firmy i muszę przyznać, że ładnie kwitną co rok, aczkolwiek tylko w niebieskim kolorze...
Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 16:14, 15 maj 2014

Do góry
Agatan24 - oj taaak, satysfakcja jest, nawet jak padam po całym dniu pracy

Magdalenka - dziękuje bardzo za miłe słowa i za przypominajkę nazwy pamięć to ja mam dobrą, ale krótką .. a do nazw to już w ogóle..ulatuje w sekundę, za to wzrokowa pamięć nie zawodzi

Też lubię bardzo pelargonie, są magiczne ...w sumie jak większość kwiatów a Mama dostała ode mnie takie zestawienie

pozdrowienia!!!
Wilcza Góra 16:02, 15 maj 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
widoczki, jakie ?
oczywiście żółto/bordowe

....zwlekam z fotkami, bo listki jeszcze się rozwijają ....

Ewuniu, a co to za bordowe cuda na tych zdjęciach? Prześliczne No i tyle tych seledynowych roślinek, które wprost uwielbiam. I lasek brzozowy taki piękny. Uwielbiam brzozy, ale u mnie, przy dobrych wiatrach zmieści się ewentualnie jakaś jedna i to miniaturowa. Pozdrawiam.
Choroby i szkodniki iglaków 15:45, 15 maj 2014

Do góry
Witam,
Wiecie może co dolega mojej sośnie ościstej? po zimie strasznie wygląda i niczym nie przypomina tej z przed zimy. czym można ją potraktować aby znów odżyła?

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:37, 15 maj 2014

Do góry
Ewa napisał(a)
Z ostatniej chwili

to się nazywa: piękno, symetria, konsekwencja i mega porządek
Wilcza podziwia
Życie w wiejskim ogrodzie 15:36, 15 maj 2014

Do góry
Witam wszystkich

Dzisiaj miałem niespodziewaną wizytę kuriera Tak jak obiecali w firmie nasiennej wysłali paczkę z sadzonkami i nasionami w ramach rekompensaty za poniesione straty Miałem nie zdradzać nazwy firmy ale warto chyba pochwalić takich sprzedawców którzy dbają o swoich klientów bo w dzisiejszych czasach to rzadkość

W środku paczki torebki z nasionami oraz sadzonki Dużo sadzonek

To chyba ostróżka

A to mikołajek

Liliowo i kolorowo:) 15:34, 15 maj 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
[img size=270x480]]

Juz mam ochotę posiedzieć na tej ławeczce Pozdrawiam deszczowo
Ogród Janiny 15:32, 15 maj 2014

Do góry
U mnie taż pada ,wieje i nie chce się z domu wychodzić . roślinki nawet w szklarni nie chcą rosnąć bo z zimno .. Ja samo nie lubię chodzić po ogrodzie bo wracam mokra . Dobrze że wczoraj nie padało i od czasu do czasu pokazało się słoneczko to córka pokosiła trawniki . A mnie z zielskiem przy takiej pogodzie pewnie się zejdzie do lata ..Pięknie pachną bzy

aronie też ładnie kwitną .

będzie co podjadać a i bażanty będą miały czym się pożywić ..

Widok nowego ogrodu , deszcze podlewają moje piaski i nawet wszystko ładnie rośnie ..

skalniak na nowym ogrodzie

III skalniak z floksami szczególnie ten czerwony ślicznie się rozrósł ..

I skalniak po przekwitnięciu krokusów tez zaczyna nabierać kolorów

Na II też się zadomowiły floksy

ogródek przydomowy

zakątek z II skalniakiem i różanką ..
Róże pomału wypuszczają listki ,znowu u mnie będą pierwsze kwiaty jak w innych ogrodach już po raz drugi będą pokazywać ..
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:25, 15 maj 2014

Do góry
Z ostatniej chwili

Wilcza Góra 15:24, 15 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie mogę się doczekać aż te kompozycje w donicach się rozwiną - będzie cudnie

mam nadzieję
jakie są pelargonie to widać, a petunie mają być takie:

też biało/wiśniowe

jak się uda to cza będzie wypić "cherry"
Życie w wiejskim ogrodzie 15:13, 15 maj 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Co to jest ta skorzonera i pasternak??? Jakieś warzywa chyba...

Skorzonera znana też pod nazwą wężymord, a to za sprawą jej właściwości leczniczych - przez wieki była stosowana jako antidotum na jad żmij. Pochodzi z południa Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii. Jadalna część skorzonery to korzeń, którego skóra ma niemal czarny kolor, a wewnątrz skrywa biały miąższ. Jest bardzo delikatna, w smaku przypomina szparagi, dlatego nazywana jest też „zimowym szparagiem”. Obrane korzenie skorzonery należy włożyć od razu do naczynia z wodą z dodatkiem soku cytrynowego, by nie sczerniały. Do obierania najlepiej założyć rękawiczki, ponieważ warzywo wydziela klejący sok. Można gotować ją w wodzie lub na parze i podawać z sosem. Można też, po ugotowaniu, pokroić ją w plasterki i poddusić np. z dodatkiem czosnku lub przyrządzić z niej zupę-krem. Jadalne są także listki skrzonery, które można dodawać do sałatek.
Skrzonera ma dużą wartość odżywczą, jest bogata w witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez.

Pasternak To bardzo delikatna jarzyna korzeniowa pochodzącą z Europy Wschodniej. Ma bardzo charakterystyczny aromat (który kucharze łagodzą dodając śmietany). Z wyglądu przypomina zimowa marchew, jednak znacznie bladszą.
Częścią jadalną pasternaku są korzenie, zresztą bardzo przypominające dużą pietruszkę. Korzenie te dochodzą nawet do czterdziestu centymetrów długości i dwunastu centymetrów grubości.
Pasternak był niegdyś warzywem bardzo popularnym w Polsce. W sumie można powiedzieć, że został "wypchnięty" przez ziemniaki, których uprawa opanowała całą Polskę.
U nas uprawiana jest odmiana Półdługi Biały, który ma korzeń o długości około 25 centymetrów, stopniowo zwężający się ku dołowi. Ma szarobiałą skórkę i biały miąższ. Jest to odmiana późna, plenna, dobrze się przechowującą.
Jakie względy przemawiają za tym warzywem? Jest wartościowy biologicznie, smaczny, jego uprawa daje duży plon, a w chłodnym miejscu można go przechowywać 2 - 3 tygodnie, w piwnicznym kopcu wytrzymuje w dobrym stanie kilka miesięcy.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:06, 15 maj 2014

Do góry

Zdjecia do poprzedniego postu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:57, 15 maj 2014

Do góry
Wstępnie załatwiłem sobie minikoparkę, która mogłaby łatwiej poruszać się po działce. Wcześniej miałem taką

Facet też ma niwelator, więc mógłby przygotować poziomy i zebrać nadmiar ziemi. Co sądzicie o takiej strategii wypicia piwa, które sobie nawarzyłem. Aha i jeszcze jedno. Czy jeżeli wybierać ziemię tak jak jest nawieziona, czy pierw wymieszać z tym co jest pod spodem?
Bo chyba zostawianie tego bez spadku, to raczej nie najlepszy pomysł.
Chyba nigdy nie będę mógł pochwalić się takim pięknym trawnikiem jaki widziałem na tym forum u wielu z Was....
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:57, 15 maj 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
a teraz wielka prośba - wymodziłam coś takiego na rabatę przed domem, powiedzcie, czy to już ma ręce i nogi?

zielone przy płocie - ekran z cisa
jasno zielone na żwirku - filfera aurea nana
fioletowe - rozchodnik matrona lub berberys atropurpurea nana
pomarańczowe - żurawka karamel lub sweet tea
żółte - trzmielina emeraln'd gold
zielone kulki - bukszpan lub danica

i do tego ma tu gdzieś znaleźć swoje miejsce ambrowiec gumball, tylko w którym miejscu?? rabata jest widoczna tylko trochę z okna kuchennego, a tak z pokoju gościnnego, także nie trzeba się kierować widokiem z domu

Witaj

Dobrze Ci idzie projektowanie.
Witam się po sąsiedzku.
Mi podoba się ta rabat, jest uporządkowana, a kolory są jaskrawe, bo są nienaturalne, z programu komputerowego. Kontrasty są dobre, bo rośliny podkreślają wzajemnie swoją urodę.
Jedynie bardziej podobałby mi się ambrowiec na środku tej rabaty, jako główny jej element.
Tak z boku to miałby uzasadnienie gdyby było kilka mniejszych drzew wzdłuż ścieżki.
To oczywiście moje osobiste odczucia.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:55, 15 maj 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
tylko moja ma 1 sezon i jeszcze ją wiosną podzieliłam, więc nieduże

Magnolia, ja swoje posadziłam w 2012.. i jak zwykle nie dzieliłam by nie popsuć
Szuka, foto czy na pewno w 2012 sadziłam (wcześniej tu rabaty nie było).. i wypatrzyłam... była tak słaba, że na początku ją podwiązałam do patyka, bo mi sie łamała.. a teraz sztywna jak diabli...
Te drugie są niższe , a przez to sztywniejsze
Sadziłam w czerwcu 2012

bo 2 lata temu tu było tak.. czyli początek rabaty za jodłami

a 2 lata temu 14 maja nie było nawet tego, ani rabat, ani oczka, ani trawy, ani różanek Kawał roboty odwaliliśmy z eMusiem... aż sie wierzyć nie chce Dobrze, że drzewka posadziłam wcześniej... szkielet swoje robi...

Kwitnące skarpy 14:54, 15 maj 2014

Do góry
To jeszcze proszę o nazwę tego kwiatka. Kilka u mnie kwitnie, nawet nie wiem skąd się wzięły.

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:52, 15 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No to cd z orlików....

Muszę przekopać.. pełne orliki rosna niskie.. i zginął w tłumie
Limonkowo biały

I pokazywane, ale cieszą, bo są piękne

Ale cudne te orliki - ja mam szt jeden z naciskiem na jeden....
Te twoje limonkowe , pełne ak takie minidalie wyglądaja , sliczne
Wracam do "odrabiania" zaległosci u ciebie..........
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 14:48, 15 maj 2014

Do góry
Uśmiech do Ani

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies