Agatan24 - oj taaak, satysfakcja jest, nawet jak padam po całym dniu pracy
Magdalenka - dziękuje bardzo za miłe słowa i za przypominajkę nazwy pamięć to ja mam dobrą, ale krótką .. a do nazw to już w ogóle..ulatuje w sekundę, za to wzrokowa pamięć nie zawodzi
Też lubię bardzo pelargonie, są magiczne ...w sumie jak większość kwiatów a Mama dostała ode mnie takie zestawienie
Ewuniu, a co to za bordowe cuda na tych zdjęciach? Prześliczne No i tyle tych seledynowych roślinek, które wprost uwielbiam. I lasek brzozowy taki piękny. Uwielbiam brzozy, ale u mnie, przy dobrych wiatrach zmieści się ewentualnie jakaś jedna i to miniaturowa. Pozdrawiam.
Witam,
Wiecie może co dolega mojej sośnie ościstej? po zimie strasznie wygląda i niczym nie przypomina tej z przed zimy. czym można ją potraktować aby znów odżyła?
Dzisiaj miałem niespodziewaną wizytę kuriera Tak jak obiecali w firmie nasiennej wysłali paczkę z sadzonkami i nasionami w ramach rekompensaty za poniesione straty Miałem nie zdradzać nazwy firmy ale warto chyba pochwalić takich sprzedawców którzy dbają o swoich klientów bo w dzisiejszych czasach to rzadkość
W środku paczki torebki z nasionami oraz sadzonki Dużo sadzonek
U mnie taż pada ,wieje i nie chce się z domu wychodzić . roślinki nawet w szklarni nie chcą rosnąć bo z zimno .. Ja samo nie lubię chodzić po ogrodzie bo wracam mokra . Dobrze że wczoraj nie padało i od czasu do czasu pokazało się słoneczko to córka pokosiła trawniki . A mnie z zielskiem przy takiej pogodzie pewnie się zejdzie do lata ..Pięknie pachną bzy
aronie też ładnie kwitną .
będzie co podjadać a i bażanty będą miały czym się pożywić ..
Widok nowego ogrodu , deszcze podlewają moje piaski i nawet wszystko ładnie rośnie ..
skalniak na nowym ogrodzie
III skalniak z floksami szczególnie ten czerwony ślicznie się rozrósł ..
I skalniak po przekwitnięciu krokusów tez zaczyna nabierać kolorów
Na II też się zadomowiły floksy
ogródek przydomowy
zakątek z II skalniakiem i różanką ..
Róże pomału wypuszczają listki ,znowu u mnie będą pierwsze kwiaty jak w innych ogrodach już po raz drugi będą pokazywać ..
Skorzonera znana też pod nazwą wężymord, a to za sprawą jej właściwości leczniczych - przez wieki była stosowana jako antidotum na jad żmij. Pochodzi z południa Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii. Jadalna część skorzonery to korzeń, którego skóra ma niemal czarny kolor, a wewnątrz skrywa biały miąższ. Jest bardzo delikatna, w smaku przypomina szparagi, dlatego nazywana jest też „zimowym szparagiem”. Obrane korzenie skorzonery należy włożyć od razu do naczynia z wodą z dodatkiem soku cytrynowego, by nie sczerniały. Do obierania najlepiej założyć rękawiczki, ponieważ warzywo wydziela klejący sok. Można gotować ją w wodzie lub na parze i podawać z sosem. Można też, po ugotowaniu, pokroić ją w plasterki i poddusić np. z dodatkiem czosnku lub przyrządzić z niej zupę-krem. Jadalne są także listki skrzonery, które można dodawać do sałatek.
Skrzonera ma dużą wartość odżywczą, jest bogata w witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez.
Pasternak To bardzo delikatna jarzyna korzeniowa pochodzącą z Europy Wschodniej. Ma bardzo charakterystyczny aromat (który kucharze łagodzą dodając śmietany). Z wyglądu przypomina zimowa marchew, jednak znacznie bladszą.
Częścią jadalną pasternaku są korzenie, zresztą bardzo przypominające dużą pietruszkę. Korzenie te dochodzą nawet do czterdziestu centymetrów długości i dwunastu centymetrów grubości.
Pasternak był niegdyś warzywem bardzo popularnym w Polsce. W sumie można powiedzieć, że został "wypchnięty" przez ziemniaki, których uprawa opanowała całą Polskę.
U nas uprawiana jest odmiana Półdługi Biały, który ma korzeń o długości około 25 centymetrów, stopniowo zwężający się ku dołowi. Ma szarobiałą skórkę i biały miąższ. Jest to odmiana późna, plenna, dobrze się przechowującą.
Jakie względy przemawiają za tym warzywem? Jest wartościowy biologicznie, smaczny, jego uprawa daje duży plon, a w chłodnym miejscu można go przechowywać 2 - 3 tygodnie, w piwnicznym kopcu wytrzymuje w dobrym stanie kilka miesięcy.
Wstępnie załatwiłem sobie minikoparkę, która mogłaby łatwiej poruszać się po działce. Wcześniej miałem taką
Facet też ma niwelator, więc mógłby przygotować poziomy i zebrać nadmiar ziemi. Co sądzicie o takiej strategii wypicia piwa, które sobie nawarzyłem. Aha i jeszcze jedno. Czy jeżeli wybierać ziemię tak jak jest nawieziona, czy pierw wymieszać z tym co jest pod spodem?
Bo chyba zostawianie tego bez spadku, to raczej nie najlepszy pomysł.
Chyba nigdy nie będę mógł pochwalić się takim pięknym trawnikiem jaki widziałem na tym forum u wielu z Was....
Dobrze Ci idzie projektowanie.
Witam się po sąsiedzku.
Mi podoba się ta rabat, jest uporządkowana, a kolory są jaskrawe, bo są nienaturalne, z programu komputerowego. Kontrasty są dobre, bo rośliny podkreślają wzajemnie swoją urodę.
Jedynie bardziej podobałby mi się ambrowiec na środku tej rabaty, jako główny jej element.
Tak z boku to miałby uzasadnienie gdyby było kilka mniejszych drzew wzdłuż ścieżki.
To oczywiście moje osobiste odczucia.
Magnolia, ja swoje posadziłam w 2012.. i jak zwykle nie dzieliłam by nie popsuć
Szuka, foto czy na pewno w 2012 sadziłam (wcześniej tu rabaty nie było).. i wypatrzyłam... była tak słaba, że na początku ją podwiązałam do patyka, bo mi sie łamała.. a teraz sztywna jak diabli...
Te drugie są niższe , a przez to sztywniejsze
Sadziłam w czerwcu 2012
bo 2 lata temu tu było tak.. czyli początek rabaty za jodłami
a 2 lata temu 14 maja nie było nawet tego, ani rabat, ani oczka, ani trawy, ani różanek Kawał roboty odwaliliśmy z eMusiem... aż sie wierzyć nie chce Dobrze, że drzewka posadziłam wcześniej... szkielet swoje robi...
Ale cudne te orliki - ja mam szt jeden z naciskiem na jeden....
Te twoje limonkowe , pełne ak takie minidalie wyglądaja , sliczne
Wracam do "odrabiania" zaległosci u ciebie..........