Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:51, 15 maj 2014

Do góry
No ja ostrożna jestem, ale muchomorów tez już próbowałam, tych czerwonawych. Nie powiem, żebym tęskniła za nimi tak jak za rydzami, ale z ostrożna wszystko można. No prawie wszystko.

Ostatnio wyczytałam, że pyszne są męskie kwiatki sosny w czekoladzie. Muszę spróbować, bo akurat u mnie zaczyna kwitnienie. Same bez czekolady próbowałam, da się zjeść, szczególnie dla zdrowotności.

Dla zaglądających coś na rozświetlenie dnia. Mój kącik Rh

Widzicie na białym Rh górą nie rozwinięte pączki? Wszystkie przemrożone. Już zaczęłam usuwać, ale dla mnie to robota na kilka dni. Bo jak wpadam do ogrodu, to robię to co aktualnie najpilniejsze.
Miłego dnia

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:45, 15 maj 2014

Do góry
grembosia napisał(a)

Wklejam tu, bo pewnie zajrzysz do mnie, jak nasze chłopaki pójdą do przedszkola.

Grembosia... brak czasu.... i nic na to nie poradzę, staram sie zaglądać na ulubione wątki, ale ja lubię czytać od swojego ostatniego wpisu.. i to zabiera czas I niestety nie mam nikogo odo pomocy, wszytko sami, łącznie z pracami budowlanymi...

Ale staram sie jak mogę...

Twój Ignaś jest szybszy jak juz siada... nasz na razie lubi tę pozycję, ale nie siedzi sam Za to sam wspaniale zjada marchew i jabłka..... marchewkowy potfór

I szklarnia.. na bałagan nie patrzymy, ale sie nie rozdwoję... wyjątkowo mizernie wszytko tego roku..

Ogród nad Nogatem 11:42, 15 maj 2014

Do góry
kamilcia_w napisał(a)
Wczoraj zaczęłam zmiany przed ogródka, ale dziś w deszczu wyrzuciłam kamyczki i zrobiłam rewolucję. W okolicznych centrach ogrodniczych nie mogę dostać czarnych trawek żeby dosadzić z prawej strony.
Oczywiście jeszcze hortensja do zmiany i na pniu muszę coś dokupić, tylko co tu będzie pasowało?

Tak było wczoraj:

Tak jest dziś:

.

Pomożecie?

Pozdrawiam ciepło

Kamila to Conici? to rosną w górę i się rozrastają, tawulki też chyba, że będziesz je cięła w kulki posadx conicina początku i na końcu, na pniu kup wiśnie ozdobną popatrz u Danusi a na targi do St.Pola nie jeździsz? teraz będą w czerwcu tam kupisz konwalniki pozdrawiam
Ogród na Zawilcowej 11:39, 15 maj 2014

Do góry
Iwona dziękuję za dobre słowa.
Dzisiaj najdalej jutro kończę dużą rabatę z północno-wschodniej strony.
Jak będzie gotowa to wstawię zdjęcia.
A tak to wyglądało w kwietniu

Rododendronowy ogród II. 11:37, 15 maj 2014

Do góry
To jeszcze moje bzy

i widok na kalinę.

I się zaczeło 11:37, 15 maj 2014

Do góry

wczorajsze prace
wsadziłam w tej jednej częsci rabatki;
3x derenie białe i żarnowiec
z przodu 5x thuja hoseri
rabatka ciągnie się wzdłuż całej ściany i ma dwa wcięcia w jednym wsadziłam żarnowca i w drugim tez ma byc drugi

pośrodku przy wykuszu wsadzone
3x żywotnik wschodni
i nie mam pojecia co wsadzic między nimi czy po dwa berberysy kolumnowe hm a przed jakieś żórawki
Rododendronowy ogród II. 11:35, 15 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Pokażę Ci moje piwonie, pierwsza zaczeła juz kwitnąc.

piekne
ta rozowa w sumie podobna ro rozy pomarszczonej

ta druga bedzie zolta ?

Ja dostalam w prezencie maly krzaczek podobno zoltej, ale liscie ma zielone nie takie jak ta na zdjeciu
Hortensja dębolistna - doświadczenia w uprawie 11:34, 15 maj 2014

Do góry
Przy okazji byłam w week u znajomej i zobaczyłam piękny krzew hortensji dembolistne,j a właściwie dwa posadzone razem, pięknie jej rośnie i kwitnie i zdobi wejście do domu .
Sadzonki kupiła trzy dwie dla siebie jedną dla mnie - moja niestety nie przetrzymała zimy choć ją okrywałam ale wiem , że coś ja na pewno sknociłam - kiepsko przygotowałam sadzenie i pewnie to.
Jak zobaczyłam to teraz szukam miejsca odpowiedniego bo warto ją mieć w ogrodzie.
A to ten krzew 11 maja.

Gdzie diabeł nie może... 11:31, 15 maj 2014

Do góry
maggie_82 napisał(a)
cd.

piękne orliki a to białe małe cudeńko co to za kwiatek ??
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:30, 15 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

dziękuję i śpij słodko

Od tej wilgoci spanie było tragiczne, wszystkie stawy dokuczają..... jak przy grypie.... ale nie wytrzymałąm i pobiegłam w ten deszcz z aparatem.. bo pomyślałam sobie, że jak uwali wszystkie kwiatki to już nie będzie zdjęć.. I musiałam sprawdzić jak sie maja moje trawki zeszłoroczne i jakie mają ulistnienie, bo u Zety byłą dyskusja co ona ma.. I zamiast gotować siedzę przed kompem....

Widok z sypialni.. gdyby nei deszcz było by pięknie

A ten widok ma M ze swojego miejsca pracy... dlatego posadziliśmy serby i czekamy aż urosną... ale poza tym jet fajnie

Rododendronowy ogród II. 11:28, 15 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Bożenko też odwiedzam z rana. Deszczyk siąpi, ale to nie ulewa. Może się nie sprawdzą przepowiednie.
Testuję nowy komputer kupiony na Al za małe pieniążki ale chodzi wyśmienicie. Udało się wejść na Ogrodowisko.

Fajnie ze komputer dobry bo nigdy nie wiadomo co się kupi na allegro, ja tam wogóle nie umiem kupowac.Bardzo sie cieszę ze te złowieszcze prognozy się nie sprawdziły Pokażę Ci moje piwonie, pierwsza zaczeła juz kwitnąc.

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:26, 15 maj 2014

Do góry
Danusia u nas leje jednostajnie... nie jest to coś super ulewnego, ale cały czas constans... i woda z oczka sie zaczyna wylewać.. jeszcze nigdy tak nie było... ale jako, że leje intensywnie, gęsto, ale nie są to ciężkie krople... to kwiaty azalii jakoś sie trzymają...
Tu mam alarm powodziowy

Woda osiąga stan krytyczny i Fiordy mi z oczka wypłyną
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:21, 15 maj 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:17, 15 maj 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. Pozdrawiam wczorajszym niebem.

Ależ fota..... niesamowita.... nawet podniebną ławkę przebiła..

A jak chcesz deszczu to ci wyślę kurierem i nawet sama zapłacę.. woda z oczka sie wylewa.... chyba trzeba będzie uruchomić pompę, bo mi ogród zaleje

Moje porzeczki i agrest na pniu, krzywe jak nie wiem co, ale pięknie owocują .. i o to chodzi. Agrest ma pędy prawie do ziemi 3 porzeczki wykopałam w zeszłym roku i stały takie do zeszłego tygodnia... i gupie nawet trochę owoców będą miały.. miałam wyrzucić, ale sie zlitowaliśmy nad nimi. jak takie zajadłe. I znów zamiast pysznego agrestu będę mieć porzeczki..
Liliowo i kolorowo:) 11:14, 15 maj 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Danusiu...pozdrawiam deszczowo
Chętnie bym posiedziała na tej ławeczce,bardzo urokliwe miejsce
...wszystko piękne,żeby nie było
Moja bajka 11:09, 15 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Mąż przyniósł wczoraj taki pieniek i chciał go wrzucić do kominka. Broniłam go jak niepodległości bo chcę przykleić do niego poidełko

Kasiu znowu fajny pomysł i najważniejsze że wyszłaś z boju z M cała i zdrowa i z łupem hahhaha Kasiu nie obawiasz sie kotów jak to poidełko będzie tak nisko ??? czy planujesz gdzieś go umieścić wyżej ??
Wilcza Góra 11:08, 15 maj 2014

Do góry
złożę też meldunek pomidorowo/koktajlowy...
ustawiłam donece w zacisznym kąciku tarasowym i mam nadzieje, że będą zadowolone
choć.... tu też nie obyło się bez przymrozku ale jakoś się trzymamy i nawet pierwsze owocki mamy

Wilcza Góra 11:05, 15 maj 2014

Do góry
poczyniłam wczoraj pierwsze w tym sezonie nasadzenia w donicach, ale nie obyło się bez falstartu
kupiłam w UK pelargonie biało/wiśniowe, dobrałam takie same petunie "Cherry Ripple", dokupiłam już u nas wiśniowe wilce i postawiłam przed domem w oczekiwaniu na właściwą chwilę...ostatni przymrozek był ode mnie szybszy ...
ale i tak się cieszę, że tylko wilce podmarzły
poucinam te brązowe listki i już !!!

dam znać, jak już rozwiną się petunie...strasznie jestem ich ciekawa
Początki w Kruklandii 11:04, 15 maj 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Taką mam pogodę dzisiaj

Chyba nici z sadzenia

Nadrabiam po chwilowej przerwie,jakoś nie ogarniam ostatnio O.
Fajnie wyszła ta rabata,dobrze,że jej nie łączyłaś w nerkę,czy jak to zwał?....z rabatą po lewej,bardzo fajnie ja widać z tego miejsca co pstrykałas fotkę,a jak przyjemnie się będzie oglądało siedząc na tarasie
Spisałaś się na medal
Buziaki zostawiam i lecę dalej
Ogród to życie 11:02, 15 maj 2014

Do góry
szybko poszło. To może jeszcze taka jedna propozycja na burzę mózgów
Chodzi o rabatę przed domem.Furtka i brama po lewej stronie.
Wzdłuż płotu po prawej posadzone są tuję
Wzdłuż ścieżki od furtki do wejścia po dwóch stronach żywopłot z ligustru.
Cały ten przedogródek ma szerokość domu tj. 14 m.(+ jakieś 2 metry do płotu) i do zewnętrznego ogrodzenia
12 m i zaraz przed ogrodzeniem jest droga.
Chciałabym tu wsadzić coś co nie przeładuje tej przestrzeni, nie chcę również żeby były to rośliny wymagające ciągłej uwagi, opieki,bo nie bardzo lubię pracować w tej części ogrodu.
Mój pomysł : rabata na wprost środkowego okna, odsunięta jakieś 4m od okna. Koniecznie jakieś drzewo(ambrowiec, buk????) jakieś liściaste, raczej nie kwitnące, drzewo, drzewko, docelowo wysokie tak żeby korona była nad oknem. Do tego trawy, hortensje i ten bukszpan uformowany w stożek, może jeszcze coś fioletowego. Mam jeszcze trzy cisy , takie 30 cm. można je tu ulokowac Chłodne kolory. To jest strona północna, głównie półcień.Pełne słońce tylko rano.
Stare zdjęcia , jeszcze bez ścieżki.To zdjęcie jest robione z bramy

to ze środka ścieżki
i
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies