Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Urszulla 11:44, 06 lip 2014

miłego dnia wszystkim zaglądającym

zamiast kopania i sadzenia i porządkowania bałaganu ja dziś nogi pomoczę u Ciebie
Sebek 12:03, 06 lip 2014

Mala_Mi napisał(a)

A teraz po upeirdutaniu idę spać.. sporo dziś sie nakopałam.. ciągle cos jest do przekopania.. do ucięcia.... chcąc wypieszczochować ogród to trzeba by robić w nim 5 dni w tygodniu od rana do nocy.. nie ma takiej opcji.. muszę posadzić c omam w doniczkach... i to teraz priorytet..

Z tym masz rację - można od rana do nocy, a i tak będzie coś do zrobienia... A mam kilka razy mniej do ogarnięcia niż Ty... A skoro mowa o doniczkach to dziewczyny przez prezenty utwierdziły mnie, że muszę zrobić kolejną rewolucję na rabatach.... Będzie aleja liliowcowa jak u Ciebie
Loosiuu 13:28, 06 lip 2014

Jak chcesz mieć spokój z namnażającymi się fiordami to kup jednego mniejszego suma. Nie będzie go nawet widać, a spokojnie sobie poradzi z narybkiem. Dużych nie ruszy bo nie ma jak, ale małe ograniczy w ilości. Zyska na tym również woda, bo będzie czystsza, a rośliny szybciej będą w stanie przerobić mniejszą ilość tego co ryby wyprodukują.
Mala_Mi 14:05, 06 lip 2014

PERKA napisał(a)
Ja poproszę nazwę tych sterydów..... czy to nie aby pracowitość a może ogrodomaniak ? Mogłabyś wypuścić na rynek tym sposobem bestseler
A tak serio, to systematycznie odwiedzam Twój ogród i podziwiam. Wielkie uznanie.
Jak już jestem to spytam, a co, - co polecasz na małe drzewko/ duży krzew soliter ozdobny cały sezon, bądź jego większość - nie można mieć wszystkiego ? Wypada jedynie klon palmowy - bo to nie ten styl ogrodu.

Nie mam keidy nawet sypnąć jakiego nawozu, a o laniu florowitem to mogę zapomnieć.. a niektóre jeżówki aż się proszą o zastrzyk energii.

Soliter, ma być liściasty czy iglasty? Będę mówić z własnego doświadczenia..

Z liściastych fajny jest grujecznik albo magnolia np Nigra (czytałąm że masz kwaśną glebę..wiec idealnie pasuje), brzoza plącząca, wiąz campertodwn (czy jak sie to pisze), trzmielina oskrzydlona (to na 3 miejscu bym dała), może oczar.. kwitnie zimą, ale potem wygląda jak leszczyna, wiec jest na końcu listy , buczek o formie płaczącej (ale ten woli zasadową ziemię)........

Bo katalpy nie polecam, jest spora, ale można ciąć Są też formy kuliste, ale to już nie to samo.. są o pstrych liściach, ale co przechodzę obok to mam wrażenie, że jedzą ją przędziorki... a to takie listki..
Mala_Mi 14:30, 06 lip 2014

Makkasiu - mi już głupio, ale ja prawie do nikogo nie chodzę, 3 wątki na dzień.. ale za to do ostatniego wpisu Mam pootwierane wątki na kompie .. Twój, Uli, Sebka, i wiele innych... i czekaja na wolny czas.. a orliki możesz reklamować, ale z tym zawsze jest problem... może sie wymienisz z kimś innym.... muszę zajrzeć do Ciebie co to za orliki

Kasiek - spotkanie to wyzwanie, ale tym razem zrobiłam po swojemu decydując sie na opinię świnki Było zrzutowe, czyli co przywleczemy to zjemy PO mojej stronie był gar leczo Uważam, że pomysł dobry, bo ja sie nie urobiłam, a nikt głodny nie był... Po ataku na mnie za takie pomysły przed spotkaniem u Bogdzi miałam opory czy zdecydować sie na taką formę.. stąd zdecydowałam sie na organizację (a raczej jej kompletny brak) w ostatniej chwili.. i spotkanko było krótkie wiec tylko dla tych co maja blisko ... przy takiej formie , może keidyś jeszcze sie zdecyduję Z jedna różnicą.. na cały dzień, bo to było za krótko.... nawet z nikim nie podagałam bo czasu nei było..

Jagódka - upalnie, eMuś odkurza basen, a ja brodziłam w oczki i wyrywałam brzydkie liście w liliach i ściągałam mszyce..

Jak mi sie podoba lawenda z pomponellą W każdym ujęciu

Mala_Mi 14:32, 06 lip 2014

Ula - po zrywaniu agrestu.. wlazłam do oczka i nogi moczyłam....sama przyjemnosć A woda zrobiła sie czysta to podwójna przyjemnosć

Anabelki

malgorzata_s... 14:35, 06 lip 2014

Anuś daj zbliżenie na to krystalicznie czyste oczko proszę Moje wczoraj wyczyszczone ale ten filtr to chyba terza kupić. Buziaczki
Mala_Mi 14:36, 06 lip 2014

Sebek - moe rabaty liliowcowe lubię.. poszerzę je... niech tylko znajdę czas... na razie inne pilne rzeczy...
I liliowce na rabacie.. od mojej mamy.. od nich sie zaczęła przygoda z liliowcami...

Filip - u mnie to robią orfy.. i już młodego narybku nie mam... Zdecydowanie ładnijese ryby i wbrew opinii nie takei strachliwe.. moja daje sie głaskać..

I niedługo koniec pierwszego tłoczenia..

Miałam sprawdzić jak sie robi dżem na szybko z agrestu..a siedzę na forum, a zaraz będą goscie.. uciekam..
Mala_Mi 15:03, 06 lip 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anuś daj zbliżenie na to krystalicznie czyste oczko proszę Moje wczoraj wyczyszczone ale ten filtr to chyba terza kupić. Buziaczki

Ja swojego oka nie mam jak czyścić bo za duże ... tylu ryb też nie odłowie.. przed kupnem filtra widoczność w w odzie byłą dosłownie zerowa (ryby nad wodą były widoczne, pod już nie), o zapachu nie wspominam, bo to była gnojowica..brrr.. na spotkaniu kilka centymetrów...
a dziś noga w wodzie po kolano... i widać wszytko, a jeszcze sie czyści... co 2-3 dni czyścimy filtry bo sie zamulają... ale widzę w jakim tempie sie oczyszcza. Ryby pływają poniżej mojej nogi i je widać..

malgorzata_s... 15:13, 06 lip 2014

No fakt różnica olbrzymia Moje oko mniejsze z 10 razy to i filtr szybciej by oczyścił Emuś wczoraj właściwie wymienił wodę bo dzieci chcą się taplać a w zielonej to średnia przyjemność choć im to niezbyt przeszkadzało. No to na wiosnę będzie filtr Dzięki Aniu za wizualizację