Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kubusiowo 15:55, 14 maj 2012

Do góry
Ja także gratuluję

Bukszpan (Buxus) - uprawa 14:09, 14 maj 2012

Do góry
To zależy jak on wygląda, pokaż zdjęcie okazu
Ogródek szczypiorka :) 14:08, 14 maj 2012

Do góry
Może jakieś niskie trawki?
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 14:05, 14 maj 2012

Do góry
A w tę sobotę czeka nas jeszcze jedno spotkanie w Rododendronowym ogrodzie, potem Chelsea Flower Show też w sporym składzie z Ogrodowiska i już
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 14:03, 14 maj 2012

Do góry
Dziękuję Marto za te wspomnienia, ciągle nie ograniczam liczby uczestników, zmieścimy się na raty wszyscy. Tym razem "catering" będzie na trawniku koło Kasi, tam jest dużo miejsca i jedzenie i picie nie będzie nam wchodziło w kadr. Myślę,że to dobry pomysł.

Została także potwierdzona obecność Mai i jej zespołu programu "Maja w ogrodzie". Mam nadzieję, że nic się nie zmieni. Myślcie nad tym o czym będziemy opowiadać do kamery.

Marzyłam o takim miejscu w necie, które kiedyś stworzę i które połączy ludzi w różnym wieku i z całego świata, ale mających jedną pasję - ogród i kwiaty, co niniejszym się ziściło

Dziękuję Wam za obecność na Ogrodowisku, pomoc w jego tworzeniu i ciepło oraz życzliwość jaka od Was bije, no i za te wiersze i bajki, które pojawiają się tak lekko i łatwo, jak gdyby nigdy nic

Adres podam w ostatnim tygodniu przed 2 czerwca.
Rośliny - wypełniacze 13:14, 14 maj 2012

Do góry
Bardzo dobry temat.

U mnie sprawdzają się kolorowe trzmieliny Fortunego, pachysandra, żurawki. czarny konwalnik, Hakonechloa macra "Aureola", niskie irgi, hosty.

Jako podpowiedź podaję link do artykułu o roślinach okrywowych

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

i o żurawkach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow
Mój mały raj na ziemi :) 11:25, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja powiem Ani gdzie dokupić i to całkiem blisko Rzut sekatorem.
Przeczytajcie moją wiadomość na PW

Nie ma takiej wiadomości
Taka sobie rabatka pod oknem 11:02, 14 maj 2012

Do góry
W rogu może być miłorząb odmiany "Pendula" na wysokim kiju, kulista wiśnia Umbraculifera. Możliwości jest bardzo wiele, ale ja najbardziej lubię właśnie te drzewa.
Kubusiowo 10:37, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Normalnie Kornwalia tylko żywopłotów na miedzy brakuje. I owiec.

Faktycznie, podobne Zamiast owiec są krowy - ale zdecydowanie wolę owce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:31, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"A ja przeczytałam gdzieś na angielskiej stronie, że trzeba runiankę co jakiś czas przyciąć po ziemi i mam taki zamiar, tylko boję się, że nie zarośnie do święta róż, ale raz kozie... "

Napisz proszę czy warto ją przycinać i czy z odciętych wierzchołków uda mi się ukorzenić sadzonkę?

Jak najbardziej, zauważyłam, że tu gdzie skosiłam np. kosiarką odbija i się zagęszcza.
Sadzonki łatwo się ukorzeniają tylko trzeba podlewać.

To może i ja "skoszę przypadkowo" moją? Taka brzydka miejscami... ale jakoś nie mam odwagi... bo jak nic albo niewiele odrośnie???
Mój ogród 06:36, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie martwcie się powojnikami, czasem z ziemi wyłażą, aż bucha

A ja prosiłam, żeby wykopał , bo nic nie będzie Teraz żałuję jak to czytam ...

Podziwiałam kwiatki widzę, ze Twoje irysy syberyjskie wyprzedziły moje o kilka dni. Ale po tych zimnych nocach moje pewnie nadgonią.
U mnie za oknem tylko +3, więc takie "gorące" zdjęcia się przydały

pozdrawiam
Tradycyjne nawadnianie z ulepszeniem 23:53, 13 maj 2012

Do góry
moni napisał(a)
a podlewanie zwykłym szlaufem z elektroniczną regulacją to dobry pomysł ?

Niedobry. Chcesz zalać rośliny ?
Mój mały raj na ziemi :) 23:51, 13 maj 2012

Do góry
Kupiłaś przemrożoną, teraz pokazuje że nie ruszy
Ogród z lustrem 23:47, 13 maj 2012

Do góry
Dziękuję
Z wizytą u Jana van den Top czyli hostowy zawrót głowy 23:13, 13 maj 2012

Do góry
Mam jeszcze jedną propozycję na założenie własnego wątku np. Moje hosty albo Mój hostowy ogrodek

Mógłbyś pokazywać hostę i jej nazwę, byłoby nam bardzo miło podziwiać i uczyć się
Tutaj się zakłada wątek, proszęęęę

Piszesz tytuł i dalej idzie https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3
System automatycznego nawadniania 23:10, 13 maj 2012

Do góry
Tutaj zacytuję Danusię

Gardenarium napisał(a)
Koszt nawadniania zależy od stopnia skomplikowania trawnika i rabat, no i przede wszystkim od powierzchni ogrodu. Trawnik podlewa się zraszaczami wynurzalnymi, a rabaty linią kroplującą.
Jeśli wymiary trawnika są takie że pasują duże zraszacze, to daje sie ich mniej i jest dobrze.
A jak wymiary są takie nieciekawe, to trzeba dać dużo zraszaczy o małym zasięgu i wtedy robi się drożej.

Ważne jest też czy rurociąg robi się na wcisk czy skręcane (my robimy skręcane - wciskowe puszczają.
Ważne, jaĸą zastosujesz linię kroplującą. Powinna być z kompensacją ciśnienia.

Ważne ile sekcji ma system- więcej sekcji - większy i droższy sterownik, więcej elektrozaworów.
Ważny jest czujnik deszczu - odłączy system jak popada deszcz (odpowiednia ilość).

Ale także najważniejsze jest żeby zrobić system zgodnie ze sztuką, a nie namiastkę np. zamiast 25 zraszczy (przykładowo) dajesz 5 bo jakoś to bedzie i podleje
Nic bardziej mylnego, błędy wyjdą w czasie suchej pogody, gdy pokażą się tzw. "martwe pola", czyli uschnięty trawnik, a nie o to chodzi w podlewaniu automatycznym, żebyś musiała dolewać ogród.
Niby masz podlewanie, ale nie podlewa. Czyli wydałaś mniejsze pieniądze, ale nie masz systemu.

System nawadniający powinien być zaprojektowany przez osobę z uprawnieniami do projektowania. Czasem domorosły ogrodnik projektuje (jakie projektuje, robi) na swój rozum, ale niewiele to ma wspólnego z dobrym nawadnianiem.
Z wizytą u Jana van den Top czyli hostowy zawrót głowy 23:09, 13 maj 2012

Do góry
Nie wiem Tomku, czy Hania Ci pisała o zlocie w Twoich okolicach, mamy zamiar zahaczyć o Twoje hosty hehe Może wpiszesz się na listę na zlot?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1424-spotkanie-dolny-slask
Kubusiowo 22:50, 13 maj 2012

Do góry
Normalnie Kornwalia tylko żywopłotów na miedzy brakuje. I owiec.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies