Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:20, 07 lut 2017

Do góry
W temacie wiosny - tylko tyle, niestety...

Tu ma być ogród :) 13:16, 07 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Nie wiem jak to się stało, że przegapiłam tyle wpisów ... spore zakupy zrobiłaś ... ja nie mam u siebie żadnych warzyw ale myślę, że przydałoby sie coś wysiać jednak ... w planach mam też zioła ... też je wysiewasz u siebie?

PS Kołderka śnieżna u Ciebie to taki delikatny puszek ... u mnie zalega śnieg/lód jak skała to to jest za Chiny nie da się usunąć wiem co mówię bo próbowałam w jednym miejscu gdzie spadł śnieg z dachu na kostkę bukszpanową ... wszystko przygniecione czeka na roztopy ... pewnie do marca

Renia, zioła to ja już mam u siebie od kilku lat, tylko rosną sobie w miejscu, którego nigdy nie pokazuję.
Mam oregano, miętę, melisę, szczypiorek, kilka odmian szałwii, a tuż za płotem dużo pokrzyw

W tym roku będę musiała coś tam poprzesadzać i planuję wszystkie te zioła do jednej skrzyni przerzucić.

Takie zielniczki mogą być fajną dekoracją, musisz sobie te piękne szałwie zakupić!

Tu ma być ogród :) 13:02, 07 lut 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Już jestem ciekawa Twoich ciemierników....

szału nie będzie, bo przez ten rok nie podrosły właściwie, chyba się aklimatyzowały, ale najważniejsze żeby żyły po tych wielkich mrozach.
Tu ma być ogród :) 13:01, 07 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Zdradź cos.

teraz tylko płytki w garażu, a jeszcze chcę w domu drobiazgi zrobić co mi się przez zimę umyśliły
Tu ma być ogród :) 12:54, 07 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie dziś znowu przypruszyło śniegiem. Ciągnie się ta zima, a i tak mało na wszystko czasu.
M ostatnio widział przebiśniegi, które zaczynają startować.

Ja jeszcze nic nie wypatrzyłam bo na rabatach trochę śniegu leży i dobrze bo przymrozi w tym tygodniu.
Iwonka, właśnie listonosz przyniósł mi przesyłkę od Ciebie - dziękuję!
Tu ma być ogród :) 12:51, 07 lut 2017

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Trudno mi uwierzyć, ze w przeciągu dwóch tygodni jest szansą na nasze pierwsze krokusy... a ja tak czekam na nie w tym roku ☺. Ciekawe kiedy ta premiera u mnie nastąpi i czy cebule mi nie przemarzly w donicy.

Nie ma szans raczej, ale luty szybko zleci.

Przypomniałam sobie, że miałam mojego wątpliwego serba pokazać jesienią, teraz to już wiadomo, że mam jednego trupa i trzeba kupić na podmianę.

Tu ma być ogród :) 12:47, 07 lut 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ciekawa jestem jak zakwitną Twoje ciemeirniki. Moze kupie sobie kilka na Gardeni? Tylko gdzie je posadze ?

Odmiana Niger jest niezniszczalna, te na pewno delikatniejsze, na razie jeszcze są pod śniegiem.
Ogród Marty 11:17, 07 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
piękne wspominki Marta, trzeba powiedzieć, że pracowita z Ciebie babka, bo lekko tam nie miałaś, a efekt jaki osiągnęłaś naprawdę zasługuje na same pochwały!

Dziękuję, niezmiernie mi miło Takie porównania mocno motywują do dalszych zmian, bo zostało jeszcze u mnie dużo do roboty. Już czekam z niecierpliwością na wiosnę, żeby móc znów wyżyć się na łopacie Pozdrawiam
W oflisowym ogrodzie 07:59, 07 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Uczta dla oczu! Ślicznie masz Kamila Chyba nawet pamiętam jak pokazywali w TV tą chmurę.

Dziękuję Lindsay fajnie, że wróciłaś
Tu ma być ogród :) 23:04, 06 lut 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Dużo przede mną...nie będę pisać u Ciebie, kuchnia się realizuje, aż się boję, może dasz jakieś rady przed realizacją, czuję w Tobie moc i bratnią duszę...o kolanach nie chcę nawet myśleć, lipa, szu szu w tym sezonie w Austrii, całkowicie mnie pochłania kuchnia..co jeszcze i przed czym możesz mnie ustrzec?

Ciemierniki zapowiadają się cudnie

ojej to ja tak się zgapiłam, że nic o kuchni nie wiem, pokazywałaś jakiś projekt?
Fotki z arboretum takie cudne były, że wybiły się na plan pierwszy. Nie chcę teraz czegoś palnąć, więc obiecuję, że uzupełnię swoje braki jutro i spróbuję pomóc
Tu ma być ogród :) 22:55, 06 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
cisy kupione oczywiście. odroczonr do marca.przegonisz mnie z łatwością.wiesz czemu
Wiosna idzie mówię Wam

no nie sądzę, ja też uziemiona będę przed kompem, a nie w ogrodzie.
Ale nie narzekam, dziś zaczęliśmy pierwszą inwestycję na ten rok, wprawdzie nie ogrodową, ale ważne, że coś się dzieje.
Tu ma być ogród :) 22:51, 06 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja właśnie w zeszłym roku kupowałam sadzonki na targu, a teraz zachciało mi się samej naprodukować, zobaczymy jak to się skończy

Zapowiada się, że jeszcze cały luty będzie odpowiedni na szusowanie więc trzeba dbać o kolana
Ty pewnie masz na myśli alpejskie stoki.

Dużo przede mną...nie będę pisać u Ciebie, kuchnia się realizuje, aż się boję, może dasz jakieś rady przed realizacją, czuję w Tobie moc i bratnią duszę...o kolanach nie chcę nawet myśleć, lipa, szu szu w tym sezonie w Austrii, całkowicie mnie pochłania kuchnia..co jeszcze i przed czym możesz mnie ustrzec?

Ciemierniki zapowiadają się cudnie
Tu ma być ogród :) 22:48, 06 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

domyślam się, że zakupy wirtualne, z odroczoną przesyłką, ale i tak wiadomo, że Ciebie nie przegonimy w pracach i planach
cisy kupione oczywiście.odroczonr do marca.przegonisz mnie z łatwością.wiesz czemu
Wiosna idzie mówię Wam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:46, 06 lut 2017

Do góry
fotki cudne, a ta lista planów robi nie mniejsze wrażenie!
W oflisowym ogrodzie 22:43, 06 lut 2017

Do góry
Uczta dla oczu! Ślicznie masz Kamila Chyba nawet pamiętam jak pokazywali w TV tą chmurę.
Tu ma być ogród :) 22:42, 06 lut 2017

Do góry
Czekam jak się zaprezentują ciemierniki kupione pod koniec lutego ubiegłego roku.

Tu ma być ogród :) 22:37, 06 lut 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Po -30 jesteśmy zahartowani

nawet wyjścia nie mamy, musimy "brać" co dają
Tu ma być ogród :) 22:36, 06 lut 2017

Do góry
Gdyby miał się powtórzyć ubiegły rok, to jeszcze niecałe 2 tygodnie do takich widoków

A troszkę później było tak

Tu ma być ogród :) 22:29, 06 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to byłby luksus!

Śnieg się stopił, w prognozach go już nie ma, za to mróz solidny i owszem.

Po -30 jesteśmy zahartowani
Tu ma być ogród :) 22:17, 06 lut 2017

Do góry
Madlenn napisał(a)
Chce się goraco przywitać w Twoim wątku
Właśnie studiuję go niemalże od deski do deski
Jestem pełna podziwu dla Twojego ogrodu gratuluę Ci tyle wytrwałości w realizowaniu go, widzę że sprawia Ci to ogrom przyjemności
Trafiłam na ogrodowisko przypadkiem ale chyba zostanę na długo bo można z Was Kochani czerpać i czerpac...
u siebie też planuje założyć ogród mam przed domem wytyczone dwie symetryczne rabatki a nasadzenia chciałabym troszkę odgabić od Ciebie z tym że front u mnie jest od północy a rabatki są węższe mają 80cm szerokości i 2m długości chciałam tam wpasować trzy stożki i trzy kule bukszpanowe plus dodatki układ już znam i wszystko mam w głowie poukładane jednak obawiam się czy to mi tam będzie rosło... wyczytałam w Twoim wątku że Twoje frontowe rabatki też za wiele słonka nie mają a jednak się udaje jak myślisz u mnie też da radę? jeśli mogę Cię prosić napisz jak pielęgnujesz te frontowe przydomowe rośliny.
Natrafiłam u Ciebie też na zdjęcie tulipanków na frontowych rabatkach które "wychodzą" ze żwirku i nie mogę się oprzeć muszę zapytać: czy nie ma u Ciebie rozłożonej foli pod żwirem? gdy widziałam takie aranżacje kuli bukszpanowych w żwirku byłam przekonana że pod spodem jest folia a pozatym nie wiedziałam żze nawet jeśli nie to tulipan da radę przebić się przez warstwę żwirku. czy Ty im może jakoś pomagasz na wiosnę odsłaniasz miejsca gdzie mają się wydostać? i czy mogę liczyć że u mnie pod samą ścianą na północnej stronie tulipanki również zakwitną?
Serdecznie Cię pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję
Powracam do wątku dalej się zachwycać

Bardzo miło mnie połechtałaś Madlenn, długa droga jeszcze przede mną, ale jedno jest pewne, dłubię sobie w tym ogródku bo to uwielbiam
Bukszpany lub cisy nawet na północnej wystawie Ci się sprawdzą, a jeśli chodzi o rośliny na wypełnienie to też jest sporo takich, które w takich warunkach będą super rosły, np limonkowe żurawki, albo trawa Aurea Elata, albo kopytnik, hosty, runianka...
Rabaty masz wąziutkie, może zamiast kul i stożków, cisy albo bukszpany na pniu?

Pod żwirkiem nie mam maty (poza przedpłociem), kładłam tylko kilka warstw gazet pod żwirek i dlatego mogłam tam posadzić cebulowe. Wiosną jakieś chwasty oczywiście przelazły, ale wyrywałam ze dwa razy i potem wychodziły pojedyncze sztuki. Zaznaczam tylko, że warstwę żwirku mam dosyć grubą ok 6 - 7 cm.

Większość cebulowych kocha słonko, ale np przebiśniegi mogą rosnąć w cieniu, z kwitnących oczywiście weź pod uwagę ciemierniki, dla nich to też będzie właściwe miejsce.
Jeśli przebrnęłaś przez ten mój wątek, to podziwiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies