Chce się goraco przywitać w Twoim wątku
Właśnie studiuję go niemalże od deski do deski
Jestem pełna podziwu dla Twojego ogrodu gratuluę Ci tyle wytrwałości w realizowaniu go, widzę że sprawia Ci to ogrom przyjemności
Trafiłam na ogrodowisko przypadkiem ale chyba zostanę na długo bo można z Was Kochani czerpać i czerpac...
u siebie też planuje założyć ogród mam przed domem wytyczone dwie symetryczne rabatki a nasadzenia chciałabym troszkę odgabić od Ciebie z tym że front u mnie jest od północy a rabatki są węższe mają 80cm szerokości i 2m długości chciałam tam wpasować trzy stożki i trzy kule bukszpanowe plus dodatki układ już znam i wszystko mam w głowie poukładane jednak obawiam się czy to mi tam będzie rosło... wyczytałam w Twoim wątku że Twoje frontowe rabatki też za wiele słonka nie mają a jednak się udaje jak myślisz u mnie też da radę? jeśli mogę Cię prosić napisz jak pielęgnujesz te frontowe przydomowe rośliny.
Natrafiłam u Ciebie też na zdjęcie tulipanków na frontowych rabatkach które "wychodzą" ze żwirku i nie mogę się oprzeć muszę zapytać: czy nie ma u Ciebie rozłożonej foli pod żwirem? gdy widziałam takie aranżacje kuli bukszpanowych w żwirku byłam przekonana że podspodem jest folia a pozatym nie wiedziałam żze nawet jeśli nie to tulipan da radę przebić się przez warstwę żwirku. czy Ty im może jakoś pomagasz na wiosnę odsłaniasz miejsca gdzie mają się wydostać? i czy mogęliczyć że u mnie pod samą ścianą na północnej stronie tulipanki również zakwitną?
Serdecznie Cię pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję
Powracam do wątku dalej się zachwycać
Bardzo miło mnie połechtałaś Madlenn, długa droga jeszcze przede mną, ale jedno jest pewne, dłubię sobie w tym ogródku bo to uwielbiam
Bukszpany lub cisy nawet na północnej wystawie Ci się sprawdzą, a jeśli chodzi o rośliny na wypełnienie to też jest sporo takich, które w takich warunkach będą super rosły, np limonkowe żurawki, albo trawa Aurea Elata, albo kopytnik, hosty, runianka...
Rabaty masz wąziutkie, może zamiast kul i stożków, cisy albo bukszpany na pniu?
Pod żwirkiem nie mam maty (poza przedpłociem), kładłam tylko kilka warstw gazet pod żwirek i dlatego mogłam tam posadzić cebulowe. Wiosną jakieś chwasty oczywiście przelazły, ale wyrywałam ze dwa razy i potem wychodziły pojedyncze sztuki. Zaznaczam tylko, że warstwę żwirku mam dosyć grubą ok 6 - 7 cm.
Większość cebulowych kocha słonko, ale np przebiśniegi mogą rosnąć w cieniu, z kwitnących oczywiście weź pod uwagę ciemierniki, dla nich to też będzie właściwe miejsce.
Jeśli przebrnęłaś przez ten mój wątek, to podziwiam