Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Klein Kottorz 10:33, 03 sty 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Piękny busz, ogród wygląda tajemniczo, tak bajkowo. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.
Zieleń, drewno i antracyt 10:25, 03 sty 2023

Do góry
W październiku nadal kolorowo, do kwiatów dochodzą przebarwienia liści. Dalie nic sobie z jesieni nie robią, kwiatów mają mnóstwo, zresztą nie tylko one. Dopiero przymrozek pod koniec miesiąca usypia towarzystwo. Dobrze, że posadziłam na tą rabatę również astry. Po wykopkach niezimujących, to one i słoneczniki nadal zdobią. Kiedy przekwitną, przestaję zerkać w tą stronę...wiejska nie ma już nic ciekawego do zaoferowania(prócz stołówki w postaci nasion dla ptaków).

Oby do wiosny
Zieleń, drewno i antracyt 10:10, 03 sty 2023

Do góry
Na dobre rozkręcają się wysiane wiosną jednoroczne: cynie, astry, kocanki. Pojawia się najwyższe piętro - samosiejki słoneczników.

Te zdjęcia to już wrzesień.

Zieleń, drewno i antracyt 10:00, 03 sty 2023

Do góry
Druga połowa lipca, mimo że gęsto strasznie, dokupiłam kilka chciejstw i upchałam kolanem
Przewracamy kartkę w kalendarzu - sierpień na wiejskiej to nadal szaleństwo kolorów, form i faktur. Rabata dosłownie kipi od nadmiaru wszystkiego
Zieleń, drewno i antracyt 09:52, 03 sty 2023

Do góry
Lipiec Kolory nabierają mocy

Nadal gorąco i bez deszczu. Regularnie podlewam skrzynie warzywne, przy okazji czasem coś skapnie na wiejską od ich strony.

Zieleń, drewno i antracyt 09:45, 03 sty 2023

Do góry
W połowie czerwca nieśmiało zaczynają dalie. Na rabacie pojawia się czerwień i pomarańcz. To zapowiedź letniego szaleństwa W tym roku, ze względu na upał, czerwcowe kwiaty wyglądały na lekko wymęczone.

Zieleń, drewno i antracyt 09:28, 03 sty 2023

Do góry
A potem przychodzi czerwiec i okazuje się, że pielenie jest utrudnione, bo na środek rabaty nie jestem już w stanie się dostać Ale to nic, w gąszczu chwasty przestają być widoczne
Pierwsze zdjęcia jeszcze z końca maja.

A tu już czerwcowe Kolory jeszcze nie takie szalone, z przewagą niebieskiego i fioletu.

Zieleń, drewno i antracyt 09:20, 03 sty 2023

Do góry
Na wątkach królują teraz daliowe tematy, a ja właśnie sobie uzmysłowiłam, że nie zrobiłam zeszłorocznego podsumowania wiejskiej. Dalii na niej całkiem sporo, ale mam wrażenie, że z roku na rok ich liczba na tej rabacie zostanie ograniczona za sprawą zmieniających się warunków świetlnych. Krzewy rosną, nie zamierzam ich zbyt mocno ograniczać, super przysłaniają zakątek pod drewutnią i przepięknie pachną. Ilość cienia od strony warzywnych skrzyń co roku się zwiększa. Wszystkie światłolubne będę upychać po stronie nowego ogrody i podziwiać z ławeczki koło szklarni, albo(kiedy w końcu się pojawi) z czerwonej między różami. Pozostaje znaleźć pomysł na wiejskie nasadzenia tolerujące mniejszą ilość słonecznego światła.
Wiejska to zdecydowanie letnio-jesienna rabata. Do końca maja, prócz pachnących krzewów i irysów, niewiele jest na niej do podziwiania.
Moje pachnidła Kaliny, lilaki, Bez czarny Black Lace 'Eva', a w nogach maciejka.

Po ostatnich przymrozkach zaczynają się przymiarki z podpędzonych dalii i jednorocznych. Z ziemi wychodzą samosiejki tego, co rozsiewa się samo. Na kilka tygodni przestaję pielić, żeby maluchów nie usunąć
Za drzwiami do ogrodu... 01:56, 03 sty 2023

Do góry
Te letnie miesiące to również czas zbioru pierwszych owoców, jagody kamczackiej, truskawek, czereśni, potem malin. Zbiory ogórków i kolejno różne przetwory na zimę. Ubiegłoroczna susza u nas nie była sprzyjająca dla warzywniaka, mimo to zbiorów było sporo. W tym roku jednak muszę zadbać bardziej o ewentualne nawadnianie, by np. cebula, czy buraczki rosły większe Na razie pomidorom w tunelu i kwiatom na rabatach dogadzałam bardziej, bo te mają n.kropelkowe

Za drzwiami do ogrodu... 00:56, 03 sty 2023

Do góry
Czerwiec i lipiec to miesiące które obfitowały w ogródkowe spotkania, odwiedziłam co najmniej osiem ogrodów i kilka szkółek
Dziewczyny!(i ich mężowie)Przy okazji tych wspomnień dziękuję za zaproszenia, a także transport i towarzystwo (tu słowa wdzięczności również dla osobistego męża, także za wyrozumiałość i cierpliwość) !!!
To świetny czas pełen śmiechu, rozmów, porad, wielu pięknych doznań wzrokowych i smakowych, wymiany wiedzy, doświadczeń,inspiracji a także roślinek, czas dzielenia się radościami i wsparcia w porażkach ogrodowych Wielki ładunek pozytywnej energii!!! Świetnie poznać się na żywo z Ogrodowiskowymi ludźmi, których łączy wspólna pasja
Dziękuję też za miłe wizyty w moim ogrodzie Dla wszystkich ode mnie piękne piwonie!
Z wyprzedzeniem kolejnych zmian powiem, że cała ich karpa i sąsiedniej, powędrowała jesienią w inne miejsce...pod białe pergole z różami. Ciekawa jestem czy zakwitnie w tym sezonie, jak spodoba im się nowe miejsce???

W kamiennym kręgu od początku 00:45, 03 sty 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Luty

Jaki ciekawy dziwoląg, ale znalazłam w google - wierzba sachalińska

Mój ulubiony miesiąc to maj i u Ciebie wygląda oszałamiająco, jak z katalogu zdjęcia, przepięknie

Dziękuję Aniu za wyjaśnienia co do techniki wykonania ozdób. myślę, że spróbuję w nieokreślonym czasie zastosować
a może umieść swoje prace w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/793-nasze-drugie-hobby-rysunki-obrazki-pastele-oleje-rzezby-roslinne-inspiracje?page=184

Za drzwiami do ogrodu... 00:23, 03 sty 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Piękne zdjęcia, miło popatrzeć i powspominać pierwszą połowę roku. Ślicznie u ciebie.
Czekam na wspominki z kolejnych miesięcy.

Dzięki! Dziś już pewnie nie za dużo powspominamy, ale spróbuję...
Bodziszki, kocimiętki i róże - uwielbiam!

Za drzwiami do ogrodu... 00:09, 03 sty 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Piękny maj, piękne zdjęcia, czekam na ciąg dalszy

Czerwiec Ewo dedykuję Tobie, bo to różany miesiąc u mnie, a Tobie mój ogród wiele zawdzięcza

Magary Dramaty z Rabaty 00:08, 03 sty 2023

Do góry
Mam nadzieję, że za jakiś (niezbyt długi) czas, Mgduska się objawi w szerszej perspektywie

Ale, póki co, mamy Nowy Rok, mamy nowe wyzwania, mamy nowe plany i mamy nowe zapytania do Forumowego Grona
Może pamiętacie, a może nie, ale parę tygodni temu kupiłam trzy rajskie jabłonki - na wariata, w akcie desperacji, w celu jak najszybszego posadzenia, żeby jak najszybciej urosły i przesłoniły widok na sąsiednią działkę. Kupiłam i obiecałam sobie, że już nigdy nie kupię drzewka czy krzewu przez neta - oględnie rzecz ujmując - towar mnie nie powalił. Ale jabłonki zostały posadzone, w pierwszym śniegu Małżonek dzielnie działał
Korzystając dziś z plusowych temperatur - narysowałam te moje jabłonki, nawet względnie zwymiarowałam, oto efekt:

W mojej ocenie to nieforemne pokurcze, ale zakładam, że coś z nich, kiedyś będzie

Pytanie: jak je przyciąć (czas cięcia jabłonek nadchodzi wielkimi krokami)??? jak wyrównać te krzywizny poszczepienne???
Za drzwiami do ogrodu... 00:01, 03 sty 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Jestem niezmienną miłośniczką Twojego ogrodu

Jak miło!!!
Dla Ciebie niebieskości z przełomu maja i czerwca
Glina i zielsko 23:31, 02 sty 2023

Do góry
Zaczynalam od gliny i zielska to niech zostanie ku pamięci w tytule wątku

Tu teraz jest różanka

A tu przedogródek. Szmaty dawno nie ma.

Eh dobrze czasem powspominać początki na glinie i zielsku.
W kamiennym kręgu od początku 22:44, 02 sty 2023

Do góry
Grudzień

W kamiennym kręgu od początku 22:41, 02 sty 2023

Do góry
Listopad

W kamiennym kręgu od początku 22:39, 02 sty 2023

Do góry
Październik

W kamiennym kręgu od początku 22:38, 02 sty 2023

Do góry
Wrzesień

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies