Chwalipost
3 lata temu partacze, a nie ogrodnicy założyli mi ogród pryskając go roundupem i kładąc po 2 tygodniach agrotkanine… Już w pierwszym roku przestałam sobie dawać radę z chwastami przebijającymi się przez matę, których nie sposób było z niej wyrwać w całości. Perz zostawał w glebie i tak w kółko.
W końcu padła decyzja o demolce. Postanowiłam przeprojektować swój ogród zostawiajac na swoich miejscach jedynie duże drzewka które się dobrze przyjęły. Część roślin oddałam znajomym, cześć pójdzie na nowe miejsce…
Obecnie zatrudnieni przede mnie ogrodnicy planowali wejść z glebogryzarką, ale zgodzili się na ręczne wybieranie perzu i tak oto wspólnymi siłami, kawałek po kawałku udało nam się odchwaścić w ciagu dwóch ostatnich dni około 80% rabat ~ 6 pełnych taczek perzu (działka ma 1100mkw, a rabaty średnio miały po 180cm szerokości w najwęższych miejscach, a niektóre wyspy po 5-6m długości… dokładnie nigdy tego nie mierzyłam, bo były nieregularne, a ja zniekochałam ten ogród już na początku, więc mało się w niego zagłębiałam) Bardzo im jestem wdzięczna za to, że okazali się tak otwarci na mój pomysł. Została mi sobota i niedziela na dokończenie roboty i po weekendzie pewnie wpuszczę ich z tą glebogryzarką, bo zostało bardzo dużo skrawków korzeni po wyjęciu roślin. Generalnie zakwasy mam oktrutne, katar leci mi jak z kranu, bo jestem uczulona na trawy, które teraz pylą, ostatnie dwie noce miałam nieprzespane z bólu i trzęsienia mięśni, szumi mi w uszach, mało jadłam i jadę na ibupromie i lekach na alergie, ale jestem przy tym super zadowolona i dumna haha. Nawet mi się to odchwaszczanie zaczęło podobać - niezła medytacja

Mam nadzieję, że problem z perzem mi się dzięki temu zmininalizuje (trzymajcie mocno kciuki). Nie kładę już żadnej agro wiec mam nadzieję, że jak tylko jakiś perz wyjdzie to przez tekturę i korę będzie mi go łatwiej wyjąc - błagam powiedzcie, że tak właśnie będzie, bo nabrałam nowej nadziei dla tej mojej relacji z ogrodem
Tak wyglądały rabaty po zdjęciu maty:
Tak to wyglądało w trakcie:
A tak wyglądają rabaty po robocie: