Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 11:12, 01 cze 2014

Do góry
Anuś na pamiątkę
Ogród z łezką 11:11, 01 cze 2014

Do góry
Alchymist w pełnej krasie i róże, które już zaczęły

Ogród z łezką 11:08, 01 cze 2014

Do góry
Wczoraj jednak pojechaliśmy z reklamacją buka. Wyglądał mocno niewyraźnie. Bez problemu dostaliśmy nowego.
Stary i nowy

Słabo widać, ale ten nowy bardziej rozrośnięty niż ten drugi...ale już rośnie sobie. Mam nadzieję, że z powodzeniem teraz już...

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 10:50, 01 cze 2014

Do góry
Witajcie,
mam problem ze śliwami.
Mam renklodę, moje ulubione drzewko pod którym często siedzę przy filiżance kawy obok rośnie mirabelka (lub inna śliwka - ale to nie istotne)
Obie mają ten sam problem. Po pierwsze w tym roku zauważyłam że z renklody cały czas leci jakby mrzawka (deszczyk), widać to pod światło i ...czuc. Nie da się pod nią siedzieć. Liście na wszystkich śliwkach (mam jeszcze trzecią, która nie owocuje od paru lat) są klejące, mokre. Tylko te w słońcu są ładne czyste nieklejące, ale szczególne dolne partie gałązek wyraźnie są "omaziowane" czymś. Dziś rano się przypatrzyłam, a na tych zacienionych gałązkach, liściach i owocach mieszkają sobie dzicy mieszkańcy - małe muszki, biało-zielonkawe. Choć na liściach widziałam białe małe muszki, jakby przyklejone do tych liści - moze to ofiary klejących się liści? A na gałązkach i owocach jasno zielone zyjątka, przypominające wielkością i kształtem ....wszy (hehe wybaczcie tak mi się skojarzyło...)
Czy to one powodują obklejenie liści i "mrzawkę"?
A przede wszystkim czym się ich pozbyć bez uszczerbku na owocach?
Liczyłam na moje ulubione owoce z renklody..... jestem zrozpaczona POMÓŻCIE!

Na jednym z drzew udało mi się skonfiskować taki oto lisć:

Znalazłam u siebie taki środek (kupiłam na róże) Decis Ogród 015EW ale nic nie jest napisane o gruszach, co najwyżej o jabłoni. Nie wiem czy nie za słaby... Jest na mszyce, stonki i kwieciaki. Spryskać nim?
Tylko jak to zrobić, nie dostanę się do górnej partii korony - jedna ze sliw jest bardzo wysoka. A jeśli całego drzewa nie wypryskam to pewnie rozmnożą się znowu?
W cieniu - zacieniona 10:39, 01 cze 2014

Do góry
...zostawiam kwiatki na dzień dobry...zapowiada się piękny dzień...i w domku też już lepiej...
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:17, 01 cze 2014

Do góry
Mirella do tematu łatwiejszych wycieczek wrócimy

widok o poranku z tarasu

i od strony trawnika

buk Purple Funtain zbiera się po przymrozkach i jego starszy brat Purpurea Pendula -bez uszczerbku

a tu być może wykluje się rodzeństwo Penduli coś puszcza po długim oczekiwaniu

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 10:11, 01 cze 2014

Do góry
W końcu dotarłem Kasiu i do Twojego ogrodu, bo nie znałem wcześniej. Miło było poznać.
Ogród zobaczyłem na tyle ile czasu wystarczyło, ale podoba mi się bardzo, że razemw nim pracujecie i tworzycie, bardzo podobają mi się nasadzenia
Pozdrawiam, zaznaczam i zostawiam fotke z ogrodu Bożenki
Nadzieja na piękny ogród 10:05, 01 cze 2014

Do góry
Do donic przy wejściu wsadziłam tuje danica bo niestety coś się zaczęło niedobrego dziać ze świerkami conica
Nadzieja na piękny ogród 10:03, 01 cze 2014

Do góry

Nadzieja na piękny ogród 09:58, 01 cze 2014

Do góry
U mnie w miarę możliwości zmiany zmiany zmiany
Posadzone Hortensje limelight i 2 Vanilia Frise, donica z pergolą na tarasie, przybył też 1 berberys, rabata z lawendą szykuje się do kwitnienia, przed domem też parę zmian: posadziłam żurawki i teraz tylko muszę wysypać kamykiem te rabaty i chyba koniec.
Nie mam jeszcze co pokazywać bo wszystko w trakcie prac.
Jest jeszcze jedna nowa rabata ale słońce nie pozwala mi zrobić fajnego zdjęcia, może wieczorem się uda

To teraz trochę zdjęć:

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:29, 01 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

tu linkowałam ...."..."

Anuś jak dzwoniłaś byłam "uziemina" ... konretnie białe misie mnie uziemiały ... ... za to tło dla ławeczki z misiów już jest ... ice dance przeszła (bynajmniej nie sama na stronę cienia ... dostała za się zurawkę coś jak bordo a nad tym Phantom sobie króluje ... boczkiem boczkiem dwa miskanty i jedna hosta co chyba wyleci ) ...

przed jezówki wsadzone zgodnie z wiadomą inspirancją wcisneła się rozplenica !!! )))) no musiałam )))

Z pinta oglądałam ale nieuważnie

A twego posta po prostu przegapiłam.. pisałyśmy równocześnie.. potem doszły pomiędzy inne wpisy i nie cofnęłam już stronki.. sorki
Ice Dance w cieniu będzie ładniejsza.. a lawenda w słoneczku będzie cudna.. w końcu lawenda to Twój znak "firmowy" z cegła i różą.. i to Twój motyw przewodni..... konsekwencja musi być.. od lenijki

Patrzę na moja różankę i... coś mi nie gra... wiem, że pójdzie wiosną do demolki... tylko co zrobić z różami???? Bo pomysły mam różne.. kwadratowe i podłużne.. tylko zawsze kwestia co zrobić z tym co nie pasi... Tu ma być uporządkowany chaos.. a jest tylko chaos...
Prezentacja w różnych odsłonach... i kilka pomysłów mam. tylko co M na to.... fajna rabata bo można chodzić wokół niej.... Bonice jeszcze nie zaczęły.. jednak one są dużo późniejsze..

Wnioski z okrążania rabaty:
-za gęsto, bo pomiędzy różami brak miejsca na byliny.. brakuje mi tu wypełniaczy, rabata za cieżka będzie od róż..
-wyższy rząd za bonicami za bardzo różnorodny, Comte sie pokłada, a Queen stoi sztywna jak pal Azji... albo jedno albo drugie..
- niski rząd powinien być z samych Bonic, a u mnie jak zwykle pomieszane.. i pastella tu kompletnie nie pasuje...
- de Resht... miałam być z róży zadowolona a nie jestem.. pasuje ją samotnie gdzieś.... i obsadzić bylinami. trochę sie może widok poprawi....

I teraz było wielkie UFFFF bo co i gdzie???? Najchętniej rabatę bym zrobiła w L...... ale chłop mnie chyba z rodziny wypisze..
Mój mały skrawek ziemi 09:14, 01 cze 2014

Do góry
I moja praca wczorajsza ,jeszcze co nieco do wykończenia , ale efekt już widać , może macie jakieś podpowiedzi i rady?
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:14, 01 cze 2014

Do góry
Kitek - powiem więcej do Jarosławia miałabyś nawet po drodze U Ciebie też niedługo będzie zarażanie... każdy keidyś zaczynał.... i nie było nic, potem jest za gęsto i za dużo I w dodatku brak placu na nowe chciejstwa..

Aneta - bo bycie "młodą" Babcia ..to nic tylko duma... muszę pracować nad młodym, bo będziemy potem razem sie urywać z domu na narty i takie tam głupoty .. które nie przestoją babci, ale jako osoba towarzysząca, to czemu nie

Zielona - na razie adres na PW... bo może sie zbiorę na pocztę... teraz po deszczu to dadzą sie siewki jakos wytarmosić bez uszkadzania korzeni.... i nie trzeba wykopywać z moja superaśną gliną..
Przebiegłam z aparatem po ogrodzie... pod krzewami, pod liśćmi dalej sucho...

Dzwonek brzoskwiniolistny TAKION BLUE..ze szkółki Fineczki.. piękny Trochę zapłakany deszczem.. ale śliczny

Mój mały skrawek ziemi 09:05, 01 cze 2014

Do góry
Wczoraj bardzo był pracowity dzień, rozkładanie kory i kamyczków, sadzenie roślinek. Po południu zaczęło niestety padać ,więc prace zostały wstrzymane.
Moje hakome , nie wiadomo co to za odmiana ,może ktoś rozpozna
Aneczkowe marzenia 08:35, 01 cze 2014

Do góry
Aneczka napisał(a)
Niektóre moje maleństwa nadal czekają na przesadzenie:

Część hortensjowych badylków puściło piękne korzonki więc te mocniej ukorzenione wsadziłam już do ziemi. Dwie już nawet kwitną

Piekne sadzonki, jak ze szkółki

Pozdrawiam,
k
Ogród z tatarakiem w tle 08:31, 01 cze 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Hej Kasiu!

Twój ogród ma olbrzymi potencjał Trawniki ładnie przystrzyżone Fajna obwódka przy bramie z bukszpanów Nawet szambo ładnie zagospodarowałaś Musisz się jeszcze zastanowić co byś chciała w swoim ogrodzie Dobór roślin jest bardzo istotny Prawie w ogóle nie masz drzew liściastych Nie bój się ich bo formy szczepione na pniu ładnie wyglądają i nie są kłopotliwe Polecam również byliny które nadadzą kolorów i ładnie będą się prezentować na tle zielonych ścian z żywotników

Ta rabatka i zakątek najbardziej mi się podobają

Pozdrawiam serdecznie

Witaj Przemku
Fajnie, ze mnie odwiedziłeś.
Masz racje, brakuje u mnie dużych drzew liściastych no i cienia

Właściwie to za zmiany w ogródku wziełam się w tym roku. Ta rabata z różami i półkolem z bukszpana powstała w kwietniu tego roku.
Chciałabym zrobić więcej, ale i czas i kasa ograniczają...

Rabate z szambem zaprojektowała mi Danusia , za co jestm Jej ogromnie wdzięczna.
Brakuje jeszcze tam trawek hakonechloa, ale myslę, że niebawem uda mi sie je tam wsadzić.

To pierwsze zdjęcie jest z rabatą w tle, którą chce zmienić. Obecnie to taki misz-masz i busz . Zima z kolei pustkowie. Może masz jakis pomysł?

Na tle szmaragdów bedą rabaty, ale najpierw musze pozbyć się tej trawy :-/

pozdrawiam,
k
To tylko początek...drogi do marzeń 08:15, 01 cze 2014

Do góry
olga_ napisał(a)
O jak tak to prosze...

Super wyszło

Olga co to za drzewko rośnie na skarpie?
Wypatrzyłam jeszcze przepiękne donice z kulkami bukszpanowymi i też takie bym chciała. Zdradzisz, gdzie mozna takowe nabyć?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:14, 01 cze 2014

Do góry
Czemu schować? Jak kompostownik jest ładny, nie trzeba chować natomiast należy zasadzic krzewy bo jak przestanie być ładny to krzewy go zakryją
Ogródek Ewy 08:10, 01 cze 2014

Do góry
Nallar napisał(a)

Kasiu czasami trzeba zerknąć na stare zdjęcia aby dostrzec zmiany, jeśli jest się w ogrodzie na co dzień jakoś tego nie widać, albo nie myśli się o tym jak było kiedyś.
Ślimaków nie truję za względu na psa który biega luzem po ogrodzie. Większość środków do zwalczania tej plagi jest szkodliwa, muszę pomyśleć o jakimś sposobie walki z nimi.

U mnie to samo-psisko biega i wącha co tylko wlezie, więc takie środki odpadają.
Jakbyś znalazła jakiś sposób na te paskudztwa-ślimaki to daj znać.

Masz racje, jak się robi zdjęcia ogródka na bieżąco, a potem za jakis czas się je ogląda, to już widać po roku zmiany, a co dopiero dłużej.

Ogród z widokiem na jezioro 08:08, 01 cze 2014

Do góry
yolka napisał(a)
Niedokończone dzieło ostatnich dni

To też fajne

Zaglądam co kilka stronek.... byłam u Ciebie na samym poczatku bo też wprowadziliśmy sie na beton... i początki były podobne
Cholerka za dużo wątków i nie da się być wszędzie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies