Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sałatka pokrzywowa 21:59, 06 wrz 2022

Do góry
Białe z białym - bardzo dobrze

Mam też takiego czosneczka, dostałam od koleżanki, nie znam nazwy. Dopiero się rozwija

Sałatka pokrzywowa 21:56, 06 wrz 2022

Do góry
Tymczasem wrzesień pędzi, a tu ani fotki. A coś tam kwitnie, więc coś tam wrzucam. Pamiętnik musi być.

Bardzo lubię to miejsce, z hortensją drzewiastą Lime Rickey

Dokupiłam drugiego zawilca. Był wybór, byłam pewna, że skoro Honorine taka popularna, to ja też pewnie mam tego. W domu stwierdziłam, że mam Whirlwind. Wrr, to teraz mam dwa różne. Chyba że nowego posadzę gdzie indziej.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:45, 06 wrz 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Byliny są takie ulotne. Bardzo ciężko jest je ogarnąć. Miejsca, w których jest ich niewiele, są zdecydowanie łatwiejsze do skomponowania i pielęgnacji.

LO przy tarasie.

Kimono

Moja kimono ma ciut inny kolor i chyba kształt kwiatów również, budowa krzaczka też inna.....zastanawiające.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:31, 06 wrz 2022

Do góry
Byliny są takie ulotne. Bardzo ciężko jest je ogarnąć. Miejsca, w których jest ich niewiele, są zdecydowanie łatwiejsze do skomponowania i pielęgnacji.

LO przy tarasie.

Kimono

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:24, 06 wrz 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Haniu, efekty pracy piękne, jednocześnie przed było przecudnie . Mnie całkiem obce jest i zupełnie poza możliwościami ogarnięcia pojęcie rabat zbyt bujnych, zatem powodu zmian nie rozumiem ni w ząb (acz przyjmuję do wiadomości oczywiście kwestię niedostatków słońca).
Chciałabym kiedyś poczuć to wrażenie zbytniego rabatowego bogactwa .

Rabatowego bogactwa ci u mnie dostatek. Ostatni raz pieliłam rabaty wiosną. Strasznie szybko się to wszystko rozrasta. Tak normalnie to ja nie mam dużego parcia na kwitnące byliny. Ale skoro one już są w ogrodzie, to miałam wyrzuty sumienia, ze są jakieś takie rachityczne z powodu nieodpowiedniego stanowiska.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:17, 06 wrz 2022

Do góry
Dzisiaj zaczęłam kończyć przerabianie rabaty. A zaczęłam wiosną bo wtedy przesunęłam obrzeże i dosadzilam Aureolę.

A dzisiaj przesadziłam rajską jabłonkę i małego iglaka. Przeniosłam w inne miejsce. Mam tam również 6 azalii japońskich, które muszę inaczej rozmieścić bo 2 są przesunięte pod same tuje a one mega wolno rosną i nie nadają się kompletnie na tył rabaty. 2 już przesadziłam.
Na tył rabaty trafi nowy judaszowiec.
A tu jeszcze rzut na Rozanne, który faktycznie kwitnie stałe, ciągle i wciąż .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:06, 06 wrz 2022

Do góry
Ale po dokładniejszym spojrzeniu wychodzą na jaw błędy w nasadzeniach.

Za dużo tam jest wszystkiego. Plus był taki, że pielić tam się po prostu nie dało.

Modernizację zaczęłam od wykopania dwóch kęp irysów syberyjskich. Każda miała ok. 70-80 cm średnicy na dole, a w strefie liści ponad metr. Te liście pokładały się na sąsiednie rośliny, zacieniały je i utrudniały cyrkulację powietrza. Pod nimi były całe kolonie ślimaków. Wykopałam z tej rabaty słońcolubną szałwię i jeżówki. Robię miejsce na przesadzenie trzech hortensji. Muszę je odsunąć od krzewów tworzących nieformowany żywopłot.
Krajobraz w trakcie bitwy.

Jak będzie się przedstawiał krajobraz po bitwie, okaże się za rok.

Jedni ciężko pracowali, a inni domownicy pilnowali owoców ogrodniczej pracy.

Mam jeszcze do rozwiązania jeden dylemat drzewny. Osiem lat temu dostałam 40 cm patyczek magnolii NN. Ani razu nie kwitła, więc nie można jej zidentyfikować. Rośnie na wirażu i wygląda na to, że może urosnąć spora. Usunąć, czy zostawić? W jej pobliżu, w głębi rabaty, rośnie rajska jabłonka Adirondack. Za widoczną na zdjęciu hortensją rośnie przeznaczona do likwidacji kosodrzewina.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 20:54, 06 wrz 2022

Do góry
Baptysję błęktiną kupiłam. Zakup spontaniczny, nie znałam tej rośliny.

Chyba tu ja widzę:

W Dolinie Muminków 20:49, 06 wrz 2022

Do góry
Dziś malutkie zakupy cebulowych i sadzenie.....
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:46, 06 wrz 2022

Do góry
Wrzesień rozpoczęłam z przytupem. Naszła mnie chęć zrobienia długo odkładanych ogrodowych tetrisów. Rozpaczałam ostatnio publicznie nad kurczącym się w błyskawicznym tempie dobrze nasłonecznionym miejscem w ogrodzie. Większość bylin kwitnących od czerwca i później wykazywała objawy braku witaminy D. Tak niewiele mam tych bylin, że uznałam, iż trzeba się pochylić nad tym problemem. Zebrałam na jedną kupkę wykopane z chaszczy zwykłe jeżówki, perovskią, penstemony, rozchodniki Mr Goodbud, szałwię Mariettę. Podzieliłam kępki przywrotnika czerwonołodygowego i kocimiętki Purrsian Blue oraz seslerii. Zaplanowałam tę trawiasto bylinową rabatę na półksiężycu, którego zwieńczeniem jest magnolia Stellata.

Wcześniej w tym miejscu rosły liliowce Stella d'oro (nie kwitły), resztki borówek (nie przyrastały i nie owocowały) oraz poziomki. Z brzegu rabaty rosły stipy, czosnki główkowate, jakieś niedobitki niskiej szałwii.

Z tego całego zestawu najtrudniej było mi pożegnać poziomki. Trudno. Jakoś bez nich przeżyję. Stipy są uciążliwe w pielęgnacji, więc zastąpiły je seslerie jesienne. Te trzeba tylko przycinać i nie sieją się jak głupie.

Borówki zostawiłam, bo ładnie się przebarwiają, a póki byliny się nie rozpędzą jakoś wypełnią rabatę. Glebę rozluźniłam trzema sporymi wiadrami piasku. Powsadzałam zebrane rośliny i...chciałam wykorować, żeby rozkładająca się kora jeszcze trochę rozluźniła glinę, ale...w sklepach brak kory. Dostałam rabat na ostatni podarty worek z korą.
Korą chyba się nie da ogrzewać zimą domów, więc skąd te braki?

Wygląda to tak.

Ku pamięci.

Przy okazji wykopywania poprzednich nasadzeń natrafiałam na zmasowane ilości cebulek czosnku główkowatego. Starałam się je wybrać. Uzbierałam 2 litry (miarką było wiadro). Na kompost strach je wyrzucić. Dumam wciąż, czy powsadzać je do doniczek, czy jednak minimalizować stan posiadania.

Następny w kolejce do modernizacji był cypelek w okolicach tarasu. Z brzegu wygląda nad wyraz okazale.

cdn
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 20:38, 06 wrz 2022

Do góry
Dziś dotarł do mnie żółwik, dosadziłam 12 sztuk, może jeszcze zakwitną.

Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 20:25, 06 wrz 2022

Do góry

W ciągu upalnego lata wybarwiły się ciekawie. Te, które najwcześniej chowały się w cieniu, przybrały śliczny oliwkowy kolor.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:03, 06 wrz 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
N

Czy ktoś zbierał nasiona jednorocznego floksa ???????

Ładny ter rozchodnik chyba i ja mam taki ale dopiero zaczyna kwitnąć.
Halinko ukorzeniły mi się z odkładów jesiennych dwie hortensje Wims Red .
Dzięki za rady bo są spore sadzonki i szybciej niż z patyczków.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:28, 06 wrz 2022

Do góry
N

Czy ktoś zbierał nasiona jednorocznego floksa ???????

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:10, 06 wrz 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Tu też jest przepięknie i jeszcze kilka bym wybrała ale jak czytam o tej suszy, to trudno pisać, u nas padało, ale byliśmy w lesie, wszystko trzeszczy pod butami, dawno aż tak nie było.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 09:08, 06 wrz 2022

Do góry

te tuje były wcześniej wkopane i już je tam zostawiliśmy ponieważ na wysokośc są takie same jak te nowe.

Na zdjęciach widać co zostało w trawnika..
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 09:04, 06 wrz 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:57, 06 wrz 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Przepięknie
Znowu na wsi 08:51, 06 wrz 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Lubię taką grę faktur liści i odcieni jednego koloru

Też takie obrazki lubię chyba najbardziej! Kolor może z czasem męczyć, zieleń nie.
Jolu, obwódka z truskawek to świetny pomysł. W tym roku mam obwódkę z selera przed Chopinami
Przywrotnik dość szybko przestaje cieszyć ogrodnika swą siłą wzrostu Ciekawa jestem, jak sprawdzi się ten o drobniejszych listkach.
Zainspirowały Cię cynie u Martki? Bardzo mnie to cieszy! Po tegorocznym eksperymencie mam plany na rok przyszły, w zestawieniu z jeżówkami cynie nie mają w moim odczuciu powodów do wstydu i kwitną zdecydowanie dłużej
Trzymam kciuki za ukorzenienie sadzonek i oby turzyca Ice Dance nie sprawiała problemów z ujarzmianiem
Pozdrawiam, Jolu!
Ogród hortensjowo różanecznikowy 07:34, 06 wrz 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
CD.

Świetne to zdjęcie. Widać cały przegląd kolorów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies