No tak Były takie butelki do oranżady zamykane na porcelitowy korek, sypaliśmy do nich platki i trochę cukru i zalewaliśmy wodą, następnie wystawialiśmy na słońcu na kilka dni aż zaczęło fermentować i, potem odcedzaliśmy płatki albo nie i piliśmy ten napój troszkę szczypał w język, był słodki i nawet dobrze smakował
Nie Sebku jechałam do krawcowej i urzekły mnie zatrzymałam się żeby tylko pstryknąć fotki a o zrywaniu nawet nie pomyślałam W dzieciństwie z płatków chabru robiliśmy sobie piwko do picia
No - rośliny posadzone, rabaty wyplewione i bratki wyrzucone oraz trawniki skoszone
Teraz podsypałem magiczną siłą i podlałem - róże i aksamitki oraz byliny. Ostróżki mają pąki, trzykrotki rozkwitają, odętki wirginijskie już urosły dość wysoko. Róże mają pąki, ale powoli rosną. Jedna dopiero się wybarwiła...
Będę miał do Was prośbę w doborze roślin na te rabaty, bo wyczyszczone z bratków stały się puste. Będziemy planować
Ta rabatka kwitnie teraz i floksy, astry miskanty nieco później.
Duże byliny (ostróżki) 3 szt
orliki -7
astry- 9
dzwonki - 7
miskant - 1
bodziszek - 5-7
przywrotnik - 7
szałwie - 7
Tak na moją orientację tyle ich trzeba
To jest ta kupiona na początku kwietnia. Będzie pewnie jeszcze jakiś czas, ale już ma jeden pąk. Na pewno wypuści też nowe, bo pędy już ma. Jednak moje ogrodowe dwie na pewno nie zakwitną, ale w tym roku je dobrze zabezpieczę.
Moje w zeszłym roku zakwitły drugi raz. Obcięłam stare kwiaty, zasilałamcały czas magiczną do hortensji i kwaty uzyskałam w sierpniu-wrześniu. Zrób tak samo. Nie przesusz, niech mają stale wilgotno
Słuchajcie a może zamiast astrów dać jeżówkę puprurową?? Widziałam ją na foto z dzielżanami i całkiem nieźle wygląda. Chociaż byłam przekonana, że czerwnie i różu się nie łączy hihihiih Co Wy na to?