Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

Sebek 10:24, 04 cze 2011

barbara_krajewska napisał(a)

Grażynko - spróbuję, ale nie wiem jak wyjdzie. A może lepiej poczekać, mają świeże przyrosty

Sebciu, przede wszystkim przesadź je do gruntu, pozwól niech się ukorzenią, zaadoptują i potem dopiero zabierz się za cięcie.
Teraz mają świeże, jeszcze niezdrewniałe przyrosty. Tak prawdę mówiąc na razie nie ma na nich co ciąć...
A co Danusia na to?

Danusia jeszcze ich nie widziała, ale zaraz je posadzę do gruntu jak radzisz
Sebek 10:24, 04 cze 2011

alinak napisał(a)
musze was zmartwić że ja kupuję angielki po 25 z. najdrożej w szkółkach Hoduna - rosarium. i rosaćwik p. ćwików . obie maja sklepy internetowe . to sprawdzone szkółki . w tym roku będzie fotorelacja z pierwszego kwitnienia . a na wiosnę znowu kupiłam partię . wszystkie rosną super . to tak dla waszej informacji ....po co przepłacać.

Alinko - no to masz wielkie szczęście no i dzięki za informację.
monteverde 12:44, 04 cze 2011

Sebek więcej cierpliwości)))))))))))
Sebek 13:02, 04 cze 2011

monteverde napisał(a)
Sebek więcej cierpliwości)))))))))))

Jeszcze nie posadziłem, ale za chwilę to zrobię, bo doniczki mają w wiele ma małe. Nadal nie wiem gdzie, ale posadzę
Gardenarium 16:20, 04 cze 2011

Sebek napisał(a)
To jest ta kupiona na początku kwietnia. Będzie pewnie jeszcze jakiś czas, ale już ma jeden pąk. Na pewno wypuści też nowe, bo pędy już ma. Jednak moje ogrodowe dwie na pewno nie zakwitną, ale w tym roku je dobrze zabezpieczę.

Moje w zeszłym roku zakwitły drugi raz. Obcięłam stare kwiaty, zasilałamcały czas magiczną do hortensji i kwaty uzyskałam w sierpniu-wrześniu. Zrób tak samo. Nie przesusz, niech mają stale wilgotno

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:21, 04 cze 2011

Sebek napisał(a)

Sebek podkupiłeś mi różę jeśli kupowałeś u Pudełka Piękna jest. Dla mnie zostały tylko żółte.
Tak z ciekawości zapytam - ile płaciłeś?

Róże płaciłem po 45 złotych - w Goczałkowicach były po 40.

W Warszawie dla pocieszenia Was po 89,-

Instagram Ogrodowiska
monteverde 16:23, 04 cze 2011

o matko jaka cena(
Gardenarium 17:44, 04 cze 2011

Sebek napisał(a)

musze was zmartwić że ja kupuję angielki po 25 z. najdrożej w szkółkach Hoduna - rosarium. i rosaćwik p. ćwików . obie maja sklepy internetowe . to sprawdzone szkółki . w tym roku będzie fotorelacja z pierwszego kwitnienia . a na wiosnę znowu kupiłam partię . wszystkie rosną super . to tak dla waszej informacji ....po co przepłacać.

Alinko - no to masz wielkie szczęście no i dzięki za informację.

Widziałam i radzę tak jak Basia. Posadź i tnij dopiero pod koniec czerwca, jak zmieni kolor.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 17:52, 04 cze 2011

No - rośliny posadzone, rabaty wyplewione i bratki wyrzucone oraz trawniki skoszone
Teraz podsypałem magiczną siłą i podlałem - róże i aksamitki oraz byliny. Ostróżki mają pąki, trzykrotki rozkwitają, odętki wirginijskie już urosły dość wysoko. Róże mają pąki, ale powoli rosną. Jedna dopiero się wybarwiła...
Będę miał do Was prośbę w doborze roślin na te rabaty, bo wyczyszczone z bratków stały się puste. Będziemy planować
Sebek 20:17, 04 cze 2011

Dziś przyciąłem moje wierzby

wyplewiłem rabaty

Jak widzicie po zlikwidowaniu bratków i innych stały się puste. Teraz nie wiem co tam zasadzić. Do dyspozycji mam już tam rosnące róże, 2 ostróżki, 2 odętki, trzykrotki, firletki - no i dalie.
Chcę mieć tą rabatę bylinową. Nie ma tam zbyt dużo miejsca (1 metr do krawężnika od kostki). Może na początek posadzę tam floksy szydlaste między gazonami - biało i różowe na przemian?
Cebulowe które już tam zaschły wykopałem i dałem do piwnicy, ale już ich tam nie chcę, bo wątpię, że coś z nich będzie,
Zostały tam w ziemi krokusy i narcyzy - w sumie nic więcej. W ogóle jakoś nie mam wizji na tą rabatę, bo teraz te byliny jakoś źle skomponowałem. Oczywiście wszystkie roślinki mogę przesadzić jak będzie potrzeba.
Kwitną na niej w zasadzie tylko firletki

Bukszpany posadziłem przed wierzbami - będą witały gości

Te trawki przy nich to iryski - je też wysadzę jak zaschną.