Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Co się stało kwiatom ... 00:04, 01 maj 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Truskawki dla odwiedzających, życzę wszystkim słonecznego, soczyście zielonego i pachnącego weekendu majowego

Ależ apetyczne - dziękuję a Tobie życzę smacznego.
Co do róż to straszne robactwo fe!
Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:02, 01 maj 2014

Do góry
O już zrobił się 1 Maj
więc wszystkiego naj!!!!!

Ogród cichy i przytulny 23:59, 30 kwi 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Asiu, możesz przybliżyć temat dziury chłonnej na deszczówkę? Jak to wygląda? Mam takie miejsce, w którym podczas opadów zbiera się woda i nie wiem co tam wymyślić?

Witaj Iwonko!
Moja dziura chłonna - jest to dół-lej wykopany przez męża na głebokość ok. 1,5-2m. Został zasypany kamieniami różnej wielkości. Górą obłożony największymi. Kiedyś ten dół obsadzny był roślinami, które z biegiem zamierały z uwagi na brak dostępu do światła (świerki to uczyniły ). Do niego sprowadzona jest woda opadowa prawie z połowy domu. Podczas ulewy lej wypełnia się wodą i z czasem opada. Gdy jest deszcz mniejszy wchłania się na bieżąco i wówczas nie ma problemu z odbiorem wody. Nasza ścieżka żwirowa zostałą wymyślona na wzór suchego strumienia a dół na zasadzie suchego oczka wodnego
Teraz pokażę na zdjęciach, którymi dysponuję. Z uwagi na późną porę teraz nie zrobię ale jutro czemu nie

A z boku wygląda tak - po lewej stronie od pelargonii

Z drugiej strony - teraz jego fragment widoczny jest w dolnym prawym narożniku - widoczny jest nawet spadek terenu
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:59, 30 kwi 2014

Do góry
a tak w ub roku wyglądała końcówka kwietnia u mnie w ogrodzie - totalna rewolata na ylinowej rabacie - wszystko wykopywane, dzielone wsadzane do donic

ale sajgon brrrr

dzielenie bylin mi się podobało bo było więcej a do szkółki wyprawy nie było

no a teraz sobie tylko patrzę i wiele nie robię na tej rabacie, wsadziłam dalie , rozchodniki a dziś dwie jezówki
i dalej ciesze się kocimiętką, zresztą nie tylko ja - owady ogromnie

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:57, 30 kwi 2014

Do góry
aneta230972 napisał(a)
Dajanko wypytuję gdzie się da. Dzisiaj znalazłam na swoich malinach takie cholerstwo:

Ustaliłam, ze jest to: kwieciak malinowiec. "Młode, czarne chrząszcze kwieciaka malinowca wygryzają dziurki w liściach. Samice składają jaja do pąków kwiatowych. Z jaj wykluwają się larwy, które żerują wewnątrz pąków kwiatowych, ograniczając w ten sposób kwitnienie i owocowanie".
Może wyrządzić duże straty. Miałaś może z tym problemem do czynienia?
I jeszcze jedno. Miałaś racje biedronki zjadają mszyce . Czy masz może u siebie budki lęgowe dla np. biedronek.
Pozdrawiam serdecznie .
[/quote

O jej Anetko jakie to paskudne fuj, jaka glicha czarna ,na malinach takie coś? Pierwszy raz takie coś widzę na oczy Ja nie mam jeszcze malin ,ale moi znajomi mają i każdego roku u nich zbieram dla siebie do słoików Zawsze mają ładne i zdrowe i nigdy nie mówili aby mieli jakiegoś szkodnika .Nie umiem ci pomóc ale współczuję bo wpierdzielą ci wszystkie kwiatuszki paskudy jedne .i co dzieciaczkom zostanie? Można to zebrać jakoś?Mam jeden krzak agrestu na próbę Przez dwa lata nie miał owoców bo zawsze coś tam na nim żerowało i licho rósł W tym roku tak wystrzelił a liście póki co zdrowiusieńkie ale nigdy nie wiadomo co i kiedy złapie dlatego tylko mam jeden krzaczek Jedynie borówka amerykańska nigdy niczego nie miała Taki z niej pewniak Nie mam budek dla biedronek ale wszystko już mam przygotowane aby je zrobić .U mnie biedronek jest bardzo dużo najwięcej przy warzywach dlatego chcę zrobić budki przy różach abym nie musiała już więcej pryskać chemią.Zrobiłam to pierwszy i ostatni raz bardziej na skoczka niz mszyce bo je akurat sciagąłam i nie były zagrożeniem ale skoczek zniszczył mi taką piękną róże Eden Rose Przez dwa latam na niej żerował skubaniec .Szkoda mi twoich malinek bo to zniechęca i wkurza Jeszcze niejedną niespodziankę przeżyjemy Anetko Każdego roku nowe szkodniki .Przykry widok
Ostnica - Stipa 23:47, 30 kwi 2014

Do góry
ja od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką stipa arundinaceaw ilości 2 szt
bardzo mi się spodobała w szkółce i już jest u mniue w domu na rabacie. Przez ogrodowisko polubiłam wszytskie trawy i turzyce!!!!

Ogród Eli 23:45, 30 kwi 2014

Do góry
Tulipanik na 200
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:45, 30 kwi 2014

Do góry
Jutro święto pracy ale nie dla ogrodników, chyba wszyscy będą szaleć w ogrodach. I u mnie nie będzie inaczej
co prawda ja powolutku ale liczę na mojego osobistego ogrodnika, że wiele zrobi znaczy to o co poproszę a mam już front robót w głowie.

W każdym razie mam zamiar jutro zrobić drugie nawożenie róż, oprysk na mszyce które szaleją a biedronki nie wyrabiają, wzruszyć ziemię wkoło każdej hosty coby utrudnić życie ślimakom no i rewoltę w jednym zakątku
i jeszcze pogrupować kolorami pierwiosnki i zobaczymy na co sil starczy.

Tak więc życzę Wam jutro cudnych chwil w ogrodzie.

A teraz jeszcze kilka fotek

Brunera z ub roku - zachwycam się i liśćmi i kwiatkami, niestety też jakiś gad sobie upodobał

a to jest miejsce jutrzejszych manewrów
trzeba wysadzić paprocie, parzydło i róże, mam choiny kanadyjskie z których chcę zrobić mały zywopłot
to miejsce było ładnie zarośnięte ale w lecie a teraz chcę aby prze pozostałą część roku było ładnie
więc przedtem

a tak wyglądalo moje miejsce pod brzozami rok temu

a tak teraz

Moje początki czyli wielkie marzenia o pieknym ogrodzie 23:44, 30 kwi 2014

Do góry
Proszę doradzcie co tu zrobić. Pierwsza wersja 3 kule -fontanna , nasadzenia z bukszpanu i żurawek , wszystko wysypane żwirem w kolorze jasnym grafitowym. A może ładne nasadzenia i kora. Sosna do usunięcia , chyba się nie przyjmie. Sadzona w marcu ale zaczyna żółknąć. Podpowiem , że o bwód tej rabaty 28mb
Ogród, który ciągle zmieniam 23:43, 30 kwi 2014

Do góry
Aniu na poranną kawkę dzisiaj się nie załapałam bo miałam wyjazd ,ale jutro spokojnie pijemy i jakiś deserek lodowy zajadamy doczytałam że Ty wieczorkiem w pociągu ,miłej podróży Ci życzę i jednak szybkiego powrotu na O.Dzięki za miłe słowa ,ogród kłania się w pas Basen taki prawdziwy ,ale nie taki wypasiony jak prawdziwy ,ale jest gdzie popływać ,mój M go wykorzystuje prawie w 100 % w sezonie no i rodzinka też często bywa Pozdrawiam serdecznie ,miłego weekendu ,buziole ,kupiłam dzisiaj co nieco ,będę jutro sadzić
żurawka , żuraweczka i tiarelle

serduszka okazała biała ,wiązówka purpurowa ,carex ,świecznica

kilka liliowców,tojeść kropkowana i rozchodnik
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:41, 30 kwi 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dopiero teraz obejrzałam wizytówkę. Czy w tym roku da się coś takiego u Ciebie zobaczyć?
Czy ta szałwia po lewej fioletowo-granatowa jest wieloletnia? Tak lubię.

Szałwia jednoroczna Ale potrafi sie gdzie gdzieniegdzie sama wysiać i można przesadzić.. szałwia trójbarwna.. astry z rozpoczętej paczki wysiałam i nic nie wzeszło...
Zmartwię Cię, ale tego widoku nie będzie... to było tymczasowe na czas rozrostu innych chabazi.. bo ja nie lubię pustki na rabatach.. wiec wtedy sieję co innego .. na jedne rok, póki reszta nie urośnie...
Ale liczę, e będzie inne i równie piękne ja kto A może bardziej.. to było 2 lata temu, zimy łagodne a róże urosły i się rozrosły.... szałwia i astry już sie nie zmieszczą

To rok później I już rozumiesz...

Ogród pod bukami 23:36, 30 kwi 2014

Do góry
dokupiłam traw, przesadziłam rozchodniki
wymyśliłam ze posadzę trzy Miscanty Morning Light - tylko co pomiędzy nimi? Proszę o radę...

tak jest po dosadzeniu traw i przesadzeniu rozchodnikow:

a tu chcę dosadzic Miscanty i nie wiem co jeszcze? miejsca jest sporo..

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:35, 30 kwi 2014

Do góry
Na to pierwsze nie patrz proszę,ta w oddali jest ładna a to pierwsze to taki krzaczor dopiero
Na ogrodzenie również nie patrzeć bo jeszcze go nie mam, to tylko prowizorka póki co

I floksiki o zmroku ,codziennie więcej mają kwiatków

w Oborze też mogą być ogrody 23:34, 30 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale działasz kobieto Jesteś nie do zdarcia Franio za chwilę ten płotek rozbierze Widział jak składali Buziak

Gosieńko a staram się jak najwięcej zrobić, oczywiście pomocnicy też są.
Płotek mąż skończył i wygląda tak

mam nadzieję że po malowaniu posłuży nam dobrych kilka la i jednak Franio go oszczędzi
No i niespodzianka od teścia, ja na zakupach a on sobie pergolę układa na wieczór tylko piwko chciał takich pomocników to ja kocham

Mirkowy ogród (początki) 23:33, 30 kwi 2014

Do góry
Takie foto werbeny mam pod ręką..

Między pasjami 23:21, 30 kwi 2014

Do góry
Witajcie kochani...dzisiaj drugi raz kosiłam mój trawo-zielnik, zwany trawnikiem. Jeszcze mi ręka drży od spalinowej kosy, Ale myślę że już tak szybko nie odbije,bo moje ręce nie wytrzymują koszenia co kilka dni. Na moich rabatkach nie mam już miejsca na sadzenie roslinek, a jednak ciągle coś wtykam, bo ciągle coś dostaję nowego, dzisiaj sadziłam dalie karłowe czerwone,jutro dokończę sianie ogrodu warzywnego,i mam problem, bo kończy mi się miejsce na warzywniaku, a chciałabym posadzić jeszcze pomidorki koktailowe, paprykę i dynie. Mam do was pytanie: czy sadziłyście dynie lub pomidorki w donicach? bo takich mam dużo po iglakach i są duże ok 10L. mam mały kompostownik z czterech palet. może tam dynie?.Poradźcie mi,- proszę, bo te dynie są dla mamy, bardzo lubi zupę z dyni. Ja nimi lubie dekorować ogród.I jeszcze jeden problem: po raz pierwszy zakupiłam 5 krzaków róż, pieknie się przyjęły, ale są już na nich zielone robaczki, to chyba mszyce. Ktoś radził na forum żeby pryskać octem, a może się mylę? Pomóżcie proszę....pozdrawiam- buziaki!

Moja bajka 23:19, 30 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Okienka na razie mają taką oprawę. Kiedyś będą pod nimi rosły m.in hortensje bukietowe, ale najpierw muszę pokończyć inne rzeczy, zanim się skupię na nowych

Kasia jak to zrobiłaś ???? powtarzam sie ,ale jesteś niesamowita !!!
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:18, 30 kwi 2014

Do góry
Aniu ja też zastosowałam te kropelki ,kleszcze się przyczepiają pomimo tego ,ale chyba odpadają martwe bo zauważyłam wiele takich u nich miejsc Moli w każdym bądż razie miewa je rzadko .Tak tez myślałam ze chyba o róże chodziło, ale można się było zasugerować innym pryskaniem

Iwonko ty tak się nie przejmuj tym mieszaniem jak to nazwałaś, bo ja pisałam jednocześnie o dwóch pryskaniach można więc było zasugerować się tym drugim .To takie w końcu nieistotne wiemy o co chodzi .Pozdrowię od ciebie Renię z ogromną przyjemnością .Twojego kiciusia i ja mocno przeżywam .Mam zdjęcie tych niby kulek ale jak to wkleję to stanę się pośmiewiskiem .Obiecałam więc niech się dzieje wola nieba wklejam .Matko święta ale obciachu sobie narobię

Ciekawe czy ten listek pachnie

Najpierw coś ładniejszego

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:18, 30 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Miruś, to ja jeszcze je sobie zapinsuję, bo wiesz, ja też kocham tulipany, ale teraz wiem i jestem tego świadoma, że ich pragnę

wysłałam Ci nazwy na pocztę, ładne są ,masz dobrze z Tą świadomością mi się wszystkie tulipany podobają

i sama nie wiem które bardziej mi się podobają, co roku kupuje inne żeby móc się cieszyć jakąś nowością

a tu Mata Hari, kwitną teraz ładnie, kupiłam je zupełnie przypadkiem

Już nie działka - już ogród (u Topoli) 23:16, 30 kwi 2014

Do góry
Topola napisał(a)

Witam!

Ale masz murawę Nawet na boiskach podczas mistrzostw takiej nie mają Muszę zakupić wertykulator koniecznie

Pozdrawiam !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies