Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W Dolinie Muminków 21:31, 26 sie 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Umiecie korzystać z pogody, warto poświęcić
ten bezcenny czas na spacery wśród naszych gór
Mikołaj coraz bardziej podobny do mamy, przystojniak

Tak Aganiu cieszymy się pogoda i korzystamy na maksa ... Mówisz że Mikolaś podobny do Mamy ????
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:29, 26 sie 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Marzę o tym, żeby ktoś kiedyś wymyślił skuteczne przepisy karzące głupotę, bezmyślność, egoizm i brak wyobraźni... Za wszystko razem i osobno też

O! Tak, tak. Popieram pomysł. Właśnie na przeciwległym tarasie sąsiadka opowiada rodzinie o swoich wakacjach sprzed miesiąca. Nie wiem jedynie, dlaczego musi przy tym tak krzyczeć. Wspomnienia wszak nie były chyba traumatyczne.

Udany tydzień miałam. Cisy i bukszpany w części frontowej zostały przycięte.

Bonica pięknie powtarza kwitnienie.

Kolejne dwie blaszki suszonych pomidorków nabierają mocy.

Niestety są i problemy ogrodowe. Ubiegłotygodniowe obfite opady, a potem mgliste noce zaszkodziły pomidorom. Zaatakowała je zaraza ziemniaczana. Dzisiaj obcięłam zainfekowane liście, oberwałam kilka sztuk owoców ze śladami infekcji i zrobiłam oprysk. Może pomoże. Na krzaczkach wciąż jest sporo zielonych, zdrowych owoców.
Ogród Basi i Romka 20:38, 26 sie 2022

Do góry

Ogród Basi i Romka 20:37, 26 sie 2022

Do góry
Taki szybki, mały obchód po ogrodzie niewiele się dzieje, po tych upałach coraz bardziej jesień zagląda

W ogródku Martki 19:54, 26 sie 2022

Do góry
Jest i u mnie tygrzyk. Na tle szałwii lekarskiej. Jak na niego reagujecie, cieszyć się czy nie?
Przepraszam osoby z arachnofobią za brutalny obrazek.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:05, 26 sie 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Znalazłam dla Ciebie różę o ciekawym kolorze
https://agrosklep.pl/produkt/roza-wielkokwiatowa-hot-chocolate-don-3l/

Widziałam ją już, ale mam obawy co do kompatybilności kolorystycznej z Novalis. Musiałabym ją chyba podmienić, bo z Koko Loko się komponuje cudnie

Ale to kolejna róża z kolorem nie do uchwycenia, bo kolory wychodzą przeróżnie

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 18:23, 26 sie 2022

Do góry
DanielES napisał(a)
Cześć. Rok temu posadziłem Hortensję krzewiasta Annabelle. W tamtym roku wszystko było ok. Wiosna przyciałem dosyć nisko. Łodygi pięknie urosły ale nie pojawiły się kwiaty. Liście też jakoś słabo wyglądają. Teraz pytanie czy ja wykopać czy jest możliwe że za rok ponownie ruszy. Dzięki i pozdrawiam

Czy pod kora jest agrotkanina?
W taki upał to korzenie im się pewnie pod tym gotują.
Proponuję zacząć od usunięcia agrotkaniny.
Ogród prawie wymarzony … 17:59, 26 sie 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Co to za odmiana rozplenicy? Wschodnia?
Ogród w dolinie 17:59, 26 sie 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Czy u Was liście irysów też brzydną tak pod koniec sezonu? Czy to jednak tylko u mnie od nadmiaru wilgoci?

Moje już mają całe liście brązoweTak jak Twoje to u mnie krótko po kwitnieniu już wyglądają, przez to od bródkowych wolę syberyjskie
Bylinowa łąka 16:52, 26 sie 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Zestaw jeżówkowo-marchwiowo-werbenowy dalej ładny. A minął już prawie miesiąc od ostatnich zdjęć. Obfotografowałam ze wszystkich stron. Powinnam w innych miejscach też takie połączenie zrobić, ale kiedy? U mnie szykowanie miejsca trwa i trwa. Dołączyły rudbekie samosiejki.

Łoł ale cudnie, nie mogę się napatrzeć.
Ogród w dolinie 16:48, 26 sie 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Frontową masz piękną, trudno uwierzyć że to taka młoda rabata.
Ogrodowe wariacje 16:26, 26 sie 2022

Do góry
Jak obsadzę trzcinnikami przedpłocie to sąsiedzi pomyślą, że zdrowo mnie pogrzało ale co tam tak na oko wrzucam bo chciałabym dać je na mijankę

Grzebiuszka ziemna 16:06, 26 sie 2022

Do góry
Hurrra!! Właśnie rozpakowałam 2 zamówione różyczki

W bardzo dobrym stanie, zielone i kwitnąca jedna, dobrze zabezpieczone (a napiszę - agrosklep.pl)
Róża pnąca Pirouette oraz
Róża Rose de Tolbiac-pnąca

Przy mojej pergoli posadziłam kiedyś róże pnące, ale jedną niechcący nadepnęłam i straciła szlachetną szczepkę i rośnie dziczka, a druga to chyba tylko z nazwy pnąca...

Jak napisałam u Grażynki - "dzień bez nowej roślinki jest dniem straconym..." hi,hi, albo przynajmniej bez przycięcia lub przesadzenia

Dziękuję dziewczynki za wpisy

Działeczka w dużym mieście 15:47, 26 sie 2022

Do góry
lilarose napisał(a)
Tochę dla Asi Rojodziejowej, trochę dla siebie zestawiłam donice z różami Koko Loko, Honey Dijon i Munstead Wood.
Munstead jak zwykle ma przekłamany kolor ale coś tam widać

dla mnie to jest piękne połączenie

A dziękuję Tutaj MW wyszła jak fuksja. Ale rozumiem, że niektóre róże już tak mają, że nie dadzą się dobrze uchwycić
Ogród z zegarem 15:44, 26 sie 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
I kilka (No dobrze, więcej niż kilka, ale inaczej się nie da ) fotek

Jeszcze tylko szczególiki typu kanciki i będę zadowolona w 100%. Teraz jestem w 99,9 .

Piękne te róże
Ogród w dolinie 15:37, 26 sie 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Ogonki dla zainteresowanych

Jakie cudne! A ten beżowy jaki ciekawy, zrób proszę przy okazji portreciki każdemu
zobacz zdjęcia dwóch fotografek:

http://www.sierobi.pl/2014/03/te-zdjecia-sprawia-ze-pokochasz-szczury.html

Ogród Ci się fajnie zagęścił, trawy irokezy
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:13, 26 sie 2022

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

nie szukaj -dzisiejsza
limki nie dosięgam (a mam 190) drugą NN jak stanę na palcach

Ta ogrodówka robi naprawdę wrażenie to jest You &Me Romance?
Ogród w Klein Kottorz 15:07, 26 sie 2022

Do góry
daszum napisał(a)

Pięknie to wygląda
Ptasi gaj 15:02, 26 sie 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Widzisz ty dałaś odstępy między tymi trawami moje nie dosyć, że posadzone w ziemi kompostowej to jeszcze dałam mniejsze odstępy. Sądziłam małe kępy teraz zrobiły się ogromne i wiosna mus rozsadzić.

Cheju piękne w ciągu całego sezonu. Też mam posadzone przy astrach.

Na ostatniej focie masz piękna kępę werbeny.

Te twoje trzcinniki Calamagr.... Maja różowy kłos, moje mają zielono srebrne

Dałam odstępy, bo tam mają rosnąć irysy i białe jeżówki, szałwie i nie wiem co jeszcze
Brachytrichy dorastają liśćmi do 60 cm wysokości, więc jak chce się coś z nimi posadzić, trzeba im dać przestrzeń.
Moje trzcinniki mają takie kłosy jak twoje. To słońce je ciut zaróżowiło. Poza tym jeszcze się nie otworzyły do końca.

U mnie 'Cheju-Do' i palczatki rosną trochę w kupie teraz, bo zrobiłam za małą górkę dla sucholubnych. Górka ma na dnie glinę z wykopu pod zbiornik retencyjny, a wyżej rodzimą glebę wymieszaną kompostową i piaskiem. Piasku połowa. Będę ją powiększać 2-krotnie.
Mam jeszcze kilka fajnych sucholubnych do posadzenia więc też dla nich miejsce potrzebne. Poza tym teraz dopiero widzę jak one u mnie się rozrastają. Zdjęcia z netu jednak tak nie pomagają wyobrazić sobie do końca jak to jest w naturze.
Nie wiem co w końcu posadzę przy 'Cheju-Do'. Mam astry w doniczkach, ale muszę poczytać co one potrafią. Na razie są przy 'Cheju-Do' fioletowe heliotropy. Kwitną już ponad 2 miesiące. Liczę, że się wysieją.

Werbenę posadziłam późną wiosną jako 2 patyki Chyba jej dobrze . Znajome ogrodniczki mówią, że sieje im się wszędzie, nawet na kompostowniku. Niech się sieje.
Mam jeszcze kilka ciekawych bylin, ale młode jeszcze bardzo i posadzone na tymczasowe miejsca, więc nie będę pokazywać: boltonia astrowata (boltonia asteroides), krwiściąg kanadyjski (Sanguisorba canadense) 'Alba', przetacznikowiec wirginijski (Veronicastrum virginicum) 'Album', słoneczniczek szorstki (Heliopsis helianthoides) 'Burning Hearts' o bordowych liściach i łodygach, który kwitnie już 2-gi miesiąc. I jeszcze Amsonia Hubrichta (Amsonia hubrichtii)

Pokażę ci fajną trawkę
Obiedka szerokolistna (Chasmanthium latifolium) Lubi pełne słońce, ale też półcień jej nie szkodzi.
Ma w tej chwili metr wysokości. Rośnie u mnie od 2020 (prezent od Magnolii). To czysty gatunek. W szkółkach jest pasiasta 'River Mist', ale mnie się bardziej podoba ta moja.
Na zdjęciach kolejno maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, grudzień i styczeń:

Ogrodowe wariacje 15:00, 26 sie 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Taka jest niska i ją posadzę do róż podczas przeróbki rabaty.

A taka jest ta wyższa jak przy domku. Mam jeszcze w hortensjach ale mało więc ledwie widać na zdjeciach.

Ładna ta mała
Jesienią zerwij kwiatostany tej wysokiej i posyp na rabaty. Ja tak robię i zobacz co mam Ponadto w listopadzie obcinam ją na krotko .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies