Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:00, 26 kwi 2012

Do góry
Zaglądam i radziłabym nawet zostawić tylko jeden, żeby pocieszyć oczy jaki jest, a dać mu siły do wybijania i odbudowywania swojej masy liściowej. Intuicja i porady Magji mi mówią żebyś tak zrobiła.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:56, 26 kwi 2012

Do góry
Kiełkowanie traw zależy od temperatury. Wg ostatniego szkolenia Kiepenkerla trawa wschodzi jak jest co najmniej 12 stopni a temperatura gleby wynosi powyżej 5 stopni. Czyli temp gleby ma też zasadnicze znaczenie.
Było zimno w nocy i to na pewno opóźnia wschody nasion, ale i tak trawnik, aby wzeszły wszystkie gatunki w mieszance potrzebuje 3-4 tygodni w normalnych warunkach, a co dopiero wczesną wiosną gdzie ogólnie temp. są niskie. Zapowiadają ciepło, a więc powinno się pojawić na trawniku zielono teraz, podczas ciepłej pogody trawa zazieleni się natychmiast.

Natomiast uczulam, że powinna być codziennie, podkreślam codziennie zraszana lekkim deszczykiem, nie silnym strumieniem, aby wszystkie napęczniałe nasiona miały możliwość wschodu. Susza na trawniku zniszczy bowiem kiełki.

Różne gatunki traw wschodzą w różnym czasie. Najdłużej wschodzi wiechlina łąkowa (nawet 4 tygodnie), potem kostrzewy i mietlice, a najszybciej życica trwała. Może się nam wydawać, że jak wzeszły i zazieleniły się wysiewy, to już nie musimy podlewać. Nic bardziej mylnego, bo nie wzeszły kolejne gatunki, dlatego równomierne podlewanie jest tak ważne aby nie zamarły nam wschody tych dłużej kiełkujących traw.

Na wygląd i trwałość trawnika wpływa jakość i dobór wszystkich gatunków traw, jakie w mieszance zostały użyte.

Miskant - Miscanthus 09:44, 26 kwi 2012

Do góry
To za wcześnie było zimno. Dziś popatrzę, ale radziłabym się nie martwić. Miskanty ruszają w maju
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:38, 26 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajna koncepcja koła, lewą stronę dopasuj do tego koła, będzie idealnie.

Danusiu cieszę się że zajrzałaś

I dzięuję za podpowiedź i ocenę - teraz wiem że idę w dobrym kierunku

Ogródek Hanusi po zimie 00:14, 26 kwi 2012

Do góry
Haniu, zaglądam i lecę spać
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 00:03, 26 kwi 2012

Do góry
Wyczytałam, że Pro Agro Zwalcza ochojniki, czerwce, mączliki oraz larwy innych szkodników minujących.
Do ochrony roślin ozdobnych może być użyty w formie oprysku bądź podlewania, działa powierzchniowo, układowo i wgłębnie.

Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 23:45, 25 kwi 2012

Do góry
Fajna koncepcja koła, lewą stronę dopasuj do tego koła, będzie idealnie.
Ogród na Cedrowej 23:38, 25 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A to cudo w powiększeniu, może ktoś wie co to za motyl ? , bo mój atlas go nie ogarnia

Myślę, że to ten a nazywa się Euchloe crameri

Zdjęcia tego motyla

Wyczytałam, że obecnie powszechnie przyjmuje się, że istnieją dwa wizualnie identyczne gatunki. Euchloe crameri w Europie Zachodniej i Euchloe ausonides w Europie Wschodniej.

Dziękuję bardzo Danusiu za info
Jeszcze takiego cuda nie miałam w moim ogrodzie, chociaż w zeszłym roku przyleciało takie coś małe- jak koliber i identycznie machało skrzydełkami. Póżniej wyczytałam że to gatunek ćmy dziennej - rewelacja, chyba zacznę fotografować motyle i nie tylko - na domu mam 5 gniazd ptaków i codzienny poranek jest jak balsam na serce, tak pięknie śpiewają
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 23:26, 25 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jedziemy na 10, godziny nie ustalaliśmy, ale trochę się zejdzie na fotografowaniu

Może i mnie udałoby się dołączyć ?
Byłam tam w zeszłym roku na zakupach i baaaaaaaaaardzo mi się podobało
Ogród na Cedrowej 23:12, 25 kwi 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

A to cudo w powiększeniu, może ktoś wie co to za motyl ? , bo mój atlas go nie ogarnia

Myślę, że to ten a nazywa się Euchloe crameri

Zdjęcia tego motyla

Wyczytałam, że obecnie powszechnie przyjmuje się, że istnieją dwa wizualnie identyczne gatunki. Euchloe crameri w Europie Zachodniej i Euchloe ausonides w Europie Wschodniej.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 23:12, 25 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek, uświadom możesz policzyć ewentualnie

Chyba założę sobie kartkę i będę kreski dawać
Ogród na Cedrowej 23:07, 25 kwi 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

Ładnie się zieleni i ładna okolica.

Na jęzorze koło brzozy myślałaś o posadzeniu punktów wyższych? Nawet miskantów kilka fajnie by wyglądało.

A myślisz Danusiu aby posadzić je od strony płotu, czy na łuku od brzozy?

Na tym wysuniętym cyplu, co wchodzi w trawnik.
I ja potrzebuje pomocy ;) 23:01, 25 kwi 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Gosiu a gdzie można zobaczyć ten ogród?

Ten ogród jest w mojej relacji z CHFS zdjęcia w środku galerii https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/37-chelsea-flower-show-2010-zlote-medale

można kliknąć na link zielony i otworzy się wirtualny spacer po tym ogrodzie http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2010/Gardens/A-to-Z/The-M-G-Garden
I ja potrzebuje pomocy ;) 22:58, 25 kwi 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Gosia, dlaczego nie pasuje? Przecież ogrody angielskie to są często stare ogrody przy posiadłościach wiejskich, położone w krajobrazie, czasem nawet nieogrodzone. To czemu u Ciebie nie pasuje?

Kul bukszpanowych to można różnie użyć, popatrz tutaj na trzecim zdjęciu:
http://blog.lisacoxdesigns.co.uk/tag/winter-garden/

Coś jak w ogrodzie Dominiki, ja też jako inspirację miałam zdjęcie z pierwszego mojego Chelsea, też z brzozami.

Uwielbiam to zdjęcie

Białe pnie, kule i futerko

Ogród zmyślony 21:38, 25 kwi 2012

Do góry
no dobrze Sebek, podlizałeś się, pokażę,ale mówię z miejsca, daleka do niego droga, dokąd nie będzie nawodnienia, niektóre elementy zostaną zastąpione tym co jest obecnie do wykorzystania..

Zuzka, w zeszłym roku trochę ogarnęliśmy, teraz znacznie mniej czasu

Projekt Danusi (Gardenarium)

Z potrzeby piękna... 13:38, 25 kwi 2012

Do góry
Witaj Zuzanko, miło mi słyszeć i czytać
Tym bardziej czuję się odpowiedzialna za Twoje pierwsze kroki

Jeśli chcesz poznać osoby z Ogrodowiska pojedź z nami 5 maja do Szmita k. Ciechanowa. Będzie tam zjazd Ogrodowiska.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1101-spotkanie-w-ogrodzie-pokazowym-u-szmitow-w-pechcinie
Ogród Dominiki 12:07, 25 kwi 2012

Do góry
Ja też wczoraj jechałam z bukszpanowym zapachem pod nosem hehehe
Ogródek przy wjeździe na posesję 09:49, 25 kwi 2012

Do góry
MartaS napisał(a)
Witam beta
Wiem ta studnia troche mi przysporzy kłopotów z jej aranżacja ale może ktoś miał podobny problem i moze coś podpowie ?
Wiesz tak sobie myślę że chyba masz rację ze tam powinno byc coś wyższego, moze np wiśnia Umbraculifera- tylko proszę niech ktoś sie wypowie czy ona bardzo duża rośnie, tz jaka szeroka korona jest tego drzewa po kilku latach? jak myślicie czy 3 sztuki wystarczą na długości ok 70 m?

Te 3 sztuki koło studni to może być Platycladus orientalis (dawniej Thuja) "Aurea Nana". Ma żólty kolor i stożkowy pokrój.

Kuliste wiśnie moga być posadzone bliżej niż 6 m, ja bym ich dała 5 sztuk.
Ogród Dominiki 09:43, 25 kwi 2012

Do góry
Fajna opowieść ale nie rozumiem postawy M

Ja bym chyba bagażnik dokupiła żeby gratisy zabrać.
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:42, 25 kwi 2012

Do góry
Posadź tu po prostu kompozycję 3 krzewów zimozielonych, Platycladus orientalis "Aurea Nana" o żółtym kolorze w rogu, do tego mocno fioletowy karłowy różanecznik i coś kulistego, lub gniazdowego. To wszystko w pachysandrze gęsto, taki dywan.

Wszystko musi być dość okazałe kupione, żeby rabatka była od razu ładna.

Albo duży stożek, do tego kula z cisa duża i mała i okrywowe trzmieliny żółte.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies