Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:06, 19 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Już jest jutro Czekam na wiosenne zwiastuny

Poli, wiem, że już jutro i nawet późne popołudnie
Niestety fotek brak, bo byłam tak zajęta wykorzystaniem kilku godzin w ogrodzie, ze o zdjęciach zupełnie zapomniałam...

Musisz mi na razie uwierzyć na słowo - wyłażą prawie wszystkie cebulki (nie zobaczyłam na razie tylko irysków), piwonie, rozchodniki, orliki, poziomki. Róże mają nabrzmiałe pączki, tak samo jak wiąz, magnolie i lilaki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:59, 19 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Paliki są zrobione z palet, a lina jest konopna. Moim to wystarcza (po kilku skorygowaniu zapędów)

PS. Szmaragdy tne delikatnie, dla wyrównania w ścianę. 2 x do roku.

PS2
na drugiej focie, na lewo, jesienne brabanty, które wiosna straszyły niemal gołymi pniami.

Wiesz co, dlaczego Ty nie dasz się namówić na założenie swojego wątku?!

Ogród, rośliny masz takie wypasione, że nie jeden siedziałby z otwartą paszczą...

A te zapory psowe to niezła architektura ogrodowa, która dodaje klimatycznego uroku!!

Brabanty bardzo mnie podbudowały, już teraz nie mam żadnych oporów przed konkretnym cięciem. A kompostwonik dopiero w tym roku będzie powstawał więc będzie potrzeba dużo materiału aby go zapełnić

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:52, 19 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Moje 12 łap nie patrzy na ID. Depczą zawzięcie podczas próby spacyfikowania psa sąsiada

Na zimę polecam stawianie siatek lub płotków... zaczekaj, poszukam w telefonie moje "ekskluzywne" płotki anty12łap...
czekaj

Iwonko, u mnie ogólnie psiak nie wchodzi w rabaty. Wszędzie tam gdzie na przodzie rabat są jakieś wyższe rośliny czyli ID czy bukszpany to nawet jedną łapą tam nie wejdzie a tam gdzie mam Silvery to wszystko zdeptane. Podejrzewam, ze właśnie Silvery przez to, ze na zimę robią się takie oklapłe nie są dla niego ogranicznikiem.
Druga sprawa to mam już tak dużo Silverów w ogrodzie, że chociaż część chciałabym bym wymienić na coś innego

Czekam na ekskluzywne płotki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:43, 19 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Brabanty swoje wiosną zeszłego roku niemal wycięłam do pni (straszyły okrutnie ) Już w połowie sezonu zagęściły się i mocno odbudowały. Najlepsze efekty z brabantami uzyskuje się tnąc je systematycznie co 6-8 tygodni (dobry dawca materiału na kompost)
Może nie namawiam na cięcie do pni, ale śmiało je tnij. Potem duzo wody i gwarantowany efekt

Bardzo dobrze, że piszesz o drastycznym cięciu bo takie coś przeszło mi w tamtym roku przez myśl tylko nie pamiętałam jakich thuj nie można ostro ciąć bo nie odbijają od gołego drewna. A to chodziło o smaragdy?
W takim razie od wiosny ostro tnę Dzięki!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:37, 19 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Zapytałam Marzenko bo ... dolomit odkwasza a siarczan zakwasza ... ja stosuję azofoskę (Ola doradziła i działa) a poźniej siarczan amonu ale tylko dlatego, że mam zasadową glebę.

Jak tam rozmawiacie o trawnikach to muszę się Mazana podpytać czym nawozić trawniki w naturalnej uprawie ogrodu. Coś czuję, że będzie to już wyższy poziom ogrodniczkowania

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:37, 19 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Iwona, wygooglowałam to Everillo ale niestety jest za delikatne. Potrzebuję coś w zamian za Silvery ponieważ psiak przez zimę wchodzi na rabatę gdzie jako najniższe piętro mam SS. Tam gdzie są ID nie wejdzie bo jednak ta trawa jest większa i bardziej strzelista i takiej potrzebuję ale nie chcę w kolejnym miejscu sadzić ID...

Moje 12 łap nie patrzy na ID. Depczą zawzięcie podczas próby spacyfikowania psa sąsiada

Na zimę polecam stawianie siatek lub płotków... zaczekaj, poszukam w telefonie moje "ekskluzywne" płotki anty12łap...
czekaj
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:34, 19 lut 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedyś z lasu przytargałam coś podobnego do ID. To chyba była jakaś kosmatka. Leśna albo olbrzymia. Zimozielona jest. Z lekka przycinam jej końcówki po zimie. Mam ją 3 czy 4 sezon- pod brzozami i dereniami oraz między iglakami.

Haniu, czy ta kosmatka leśna szybko przyrasta? Jak znajdziesz czas i zdjęcia pokażesz u siebie?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:29, 19 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Pokrój i kolor inny, ale w cieniste miejsca (zwłaszcza zimą) rewelacyjne jest Everillo... dla mnie niezawodne!!!!

Iwona, wygooglowałam to Everillo ale niestety jest za delikatne. Potrzebuję coś w zamian za Silvery ponieważ psiak przez zimę wchodzi na rabatę gdzie jako najniższe piętro mam SS. Tam gdzie są ID nie wejdzie bo jednak ta trawa jest większa i bardziej strzelista i takiej potrzebuję ale nie chcę w kolejnym miejscu sadzić ID...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:25, 19 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Doomit to zmielona skała. Weglan wapnia i magnezu. W związku z tym proces wchłaniania/rozpuszczania jest długoterminowy (min. 6 miesięcy, w zaleznosci od dawki). W przeciwieństwie do wapna ogrodniczego nie sposób przedawkować ani nie ma ryzyka "spalenia" ponieważ ph jest stałe bez względu na dawkę ok 6,5-7.
więcej o dolomicie

Uwielbiam tą stronę którą zalinkowałaś A jeszcze bardziej sympatyczną Panią właścicielkę z którą można godzinami dyskutować o ekologii w ogrodzie

Dolomitem będę jutro sypać w drugim ogrodzie na trawnik.

Toszka, masz pomysł jak reanimowac zaniedbane Brabanty? Mają ok. 5-6 lat, w tamtym roku dopiero pierwszy raz przycięłam je aby nadać jakiś kształt. Chciałabym utworzyć prosty żywopłot ale są najwazniejsze aby pobudzić je do zagęszczania się w środku bo póki co są strasznie rzadkie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:18, 19 lut 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W latach 60 ubiegłego wieku była u mojej babci. Pewnie poszła na zmarnowanie.
Z wielką nadzieją czekam na Twoje pomyślunki w kwestii siekania....traw.

Haniu, my mieliśmy taką sieczkarnię jeszcze w latach 90-tych ale przy porządkach przeprowadzkowych stwierdziłam, że do niczego nie jest nam potrzebna i pojechała za złom...Jeśli coś wymyślimy a razcej znajdziemy jakiś fajny pomysł to dam znać
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:13, 19 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Poszukuję trawy zimozielonej, pokrojem i kolorystyką zbliżoną do ID. Najwazniejsza cecha to dobry wygląd po zimie. Miejsce półcieniste (słońce od 13 ),stanowisko wilgotne. Ktoś ma jakieś typy??

Kiedyś z lasu przytargałam coś podobnego do ID. To chyba była jakaś kosmatka. Leśna albo olbrzymia. Zimozielona jest. Z lekka przycinam jej końcówki po zimie. Mam ją 3 czy 4 sezon- pod brzozami i dereniami oraz między iglakami.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:11, 19 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Poszukuję trawy zimozielonej, pokrojem i kolorystyką zbliżoną do ID. Najwazniejsza cecha to dobry wygląd po zimie. Miejsce półcieniste (słońce od 13 ),stanowisko wilgotne. Ktoś ma jakieś typy??

Pokrój i kolor inny, ale w cieniste miejsca (zwłaszcza zimą) rewelacyjne jest Everillo... dla mnie niezawodne!!!!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:58, 19 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Mam jeszcze rok na wymyślenie sieczkarni

W latach 60 ubiegłego wieku była u mojej babci. Pewnie poszła na zmarnowanie.
Z wielką nadzieją czekam na Twoje pomyślunki w kwestii siekania....traw.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:56, 19 lut 2017

Do góry
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:53, 19 lut 2017

Do góry
Dziękuję wszystkim za odwiedziny a Madżence za link
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:50, 19 lut 2017

Do góry
anka_ napisał(a)

Polinko ostatnio na forum była dyskusja o odcinku Mai w ogrodzie z Arboretum w Trojanowie. Tam właśnie cięli suche trawy na sieczkarni i używali jako ściółki pod rośliny. Niestety nie mogę znaleźć linku do tego odcinka, nie wiem czemu przekierowuje mnie na inną stronę.

Aniu, dziękuję za informację. Mam jeszcze rok na wymyślenie sieczkarni
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:48, 19 lut 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Czyli co-Ptasie Łapki też spróbuję tak ciachnąć-ale dopiero jak zaczną coś nowego wypuszczać.
To u mnie miedzianem mogłabym prysnąć bukszpany i graby np. Pytanie głupiego-miedzian to się kupuje w jakimś koncentracie?(Obiecuję, że na następny sezon będę mądrzejsza
I pytanie czy taki miedzian nie przeszkadza w zastosowaniu potem florovitu na bukszpany?

Kasiu, dobrze myślisz, jak pojawią się nowe przyrosty to wtedy tniemy.
Miedzian kupuję w proszku, rozrabiamy, dodajemy troszkę płynu do naczyń, wlewamy do opryskiwacza i dokładnie opryskujemy. Ja też go używam do drzew liściastych i bukszpanów. Miedzian w niczym nie przeszkadza aby zastosować póżniej nawozy.
Miedzian stosujemy na samym początku sezonu, czyli wtedy gdy średnia temp.dobowa utrzymuje się na poziomie 6 st. póżniej promanal (temp. 12 st. i faza pękającego pąka na liściastych) a dopiero jak rośliny ruszą to nawozy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:41, 19 lut 2017

Do góry
bleebla napisał(a)

A już mi coś świta z tą przyczepnością Dziękuję

Miałam w lepszej, to znaczy nie były jakieś piękne, ale zdecydowanie lepiej wyglądały.

Nie ma za co Ja też mam problemy z pamięcią-weekend poświęciłam na przypomnienie wiadomości o gnojówkach a niby w tamtym roku wszystko wiedziałam i stosowałam Cztery miesiące przerwy i dziury w mózgu...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:35, 19 lut 2017

Do góry
martaibartek napisał(a)
U nas nadal zima co rusz zerkam w okno, ale śnieg dalej leży ręce już świeżbią, plany poczynione a tu biało!

Dzięki za info o ID zaraz zerknę.

Martuś trzymam kciuki aby zima szybko odeszła! U Ciebie śnieg, u mnie strasznie mokro i aż przykro patrzeć na rośliny w wodzie

Madzenka też dzisiaj pisała o cięciu zimozielonych traw.
Mała Eleczka 21:22, 19 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Oj takich widoków mi teraz potrzeba!!!
Zielono, ciepło, przyjemnie

Buziaki Aguś

Buziole, teraz też już nie najgorzej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies