Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:36, 27 lut 2017

Aniu, miło mi, ze zajrzałaś. Róże to trudny partner. Kuszą swą uroda od czerwca do października. Podczas kwietniowego cięcia wywołują zgrzyt zębów. Niepokoją swoją nieprzewidywalnością.

Gosiek, dzisiaj mieliśmy 15 stopni na plusie. Kolejne dni też mają byc ciepłe. Co najważniejsze ziemia obsycha.

Agatko, z okna się przyjemniej patrzy w kierunku brzozowej. Brakowało tam czegoś zimozielonego.

Ewo, akcja serby została ukończona. Złychana jestem okrutnie. Szkoda, ze w pobliżu nie było możliwości zakupu sebrbów kopanych z gruntu. Zakupiłam za to 4 młode egzemplarze w doniczkach. Część wsadzę w narożniku, a częścią pouzupełniam luki w ramie. Sąsiad ma specyficznie usytuowaną działkę, bo na jego teren wgląd ma aż 5 sąsiadów. Tłumaczył mi się, że wybierając posadowienie tarasu i swojego okna tarasowego zdecydował, że woli żeby zaglądał tam jeden sąsiad (ja) niż 4 pozostałych. Gdybym to wiedziała na początku, to przesłona miałaby już 3 metry.
A myślałam, że rewolucji już robić nie będę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:48, 27 lut 2017

Plany na najbliższy tydzień:
1. w związku z wysadzeniem jednego serba z rabaty frontowej, skorygować umiejscowienie pozostałych dwóch tak, aby ładnie przesłoniły widok na słup energetyczny z okna kuchennego.
2. pożyczyć od sąsiada wał i zwałować trawiaste powierzchnie. Po zimie pojawiły się wypiętrzenia i zapadnięcia związane z zamarzaniem i odmarzaniem ziemi
3. Jeśli nie będzie opadów deszczu zrobić oprysk miedzianem róż, drzewek owocowych i wrzosów
4. Jeśli nie będzie opadów zrobić wertykulację i areację trawnika
5. Rozpocząć spulchnianie ziemi na rabatach
6. Wyznaczyć w warzywniku miejsce na wysiew marchwi, pietruszki, w dalszej kolejności bobu, koperku i zielonego groszku oraz dymki.
7. Cieszyć się dłuższym dniem i pierwszymi oznakami wiosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anka_ 22:11, 27 lut 2017

Ha, ha, ha... szczególnie ostatni punkt mi się podoba. U mnie takie bagno, że o robotach ogrodowych można narazie zapomnieć.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
polinka 22:31, 27 lut 2017

Haniu, plan bardo ciekawy Zapowiada się pracowity początek sezonu.

Możesz tak wstępnie określić kiedy można robić pierwsze wysiewy do skrzyń warzywnych?
Póki co mam natkę pietruszki i siedmiolatkę
polinka 22:33, 27 lut 2017

A sąsiad widocznie tak bardzo Cię lubi, ze akurat wybrał Ciebie
Gruszka_na_w... 01:17, 28 lut 2017

Nie mogę zasnąć to sobie połażę po forum. Czytam teraz wątek Polinki. Jestem na 450 stronie. Lubię czytać wątki od początku. często układają się w fascynującą historię. Lepiej można też uchwycić myśl przewodnią ogrodu.

Aniu, w sumie to wciąż tylko luty. Bagno w końcu wyschnie, a Ty będziesz miała większy zasób sił.

Polinko, skrzynie z natury dają nasionom lepsze warunki na starcie. Jeśli zrobione są zgodnie ze sztuką, to rozkładająca się na ich dnie materia organiczna wydziela dodatkowe ciepło. Nasiona marchwi i pietruszki oraz cebuli można już spokojnie wysiewać. U mnie roboty wstrzymuje mocno gliniasta (zimna) gleba. Niektórzy ogrodnicy wysiewają nawet te warzywa późną jesienią i wiosną uzyskują szybsze wschody. Około 15 marca jeśli nie będzie anomalii pogodowych, można wysiewać groszek i bób.

Pszczelarnia 01:27, 28 lut 2017

A czy zabiegów trawnikowych nie robimy wtedy, gdy ten trawnik po zimie rusza ze wzrostem. Masz już zieleniną na trawniku pierwszą?

Gruszka_na_w... 01:41, 28 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)
A czy zabiegów trawnikowych nie robimy wtedy, gdy ten trawnik po zimie rusza ze wzrostem. Masz już zieleniną na trawniku pierwszą?

Właśnie skończyłam czytać artykuł Danusi, w którym pisze, żeby areację robić w porze kwitnienia forsycji. W takim razie teraz tylko zwałuję i pokicam w butach z kolcami.
zoja 07:14, 28 lut 2017

Haniu przez Ciebie zakupilam dalie franc kafka licze ze beda takie piekne jak Twoje
Wiecej poczytam w dzien , pa
Kawa 08:25, 28 lut 2017

Gruszeczko ile ty już masz zrobione
zanim ja się ogarnę to ty już widoki i aranżacje swoich roślinek bedziesz podziwiać

szalejesz kochana szalejesz