Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 13:27, 22 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Wiec są miejsca gdzie nie ma agro, nie ma kory..... za to są chwaściory..... i się zrymowało...

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:25, 22 kwi 2012

Do góry
To samo i "ja napisał" w wątku Rysiowym
Ogród w Tarnowie 13:24, 22 kwi 2012

Do góry
Rysio jest ogrodnikiem idealnym i o tym i tak wszyscy wiedzą ale trudno jest utrzymać każdy listeczek na swoim miejscu, wiem coś o tym, więc powtarzam po raz kolejny:

Ogród nie może być dla nas udręką i każdy ma prawo ułatwiać sobie pracę i pielęgnację jak tylko się podoba. A tam, zaraz kontrola, z ciekawości zobaczyłam o czym spór jest
Ogród w Tarnowie 13:20, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebuś..to jakaś fobia...... co ci przeszkadza szmata pod żwirem???? Aby utrzymać kamyki czyste trzeba je regularnie zbierac i myć Ze szmatki łatwiej......

Ale szmatkę widać i o to Sebkowi chodzi.

Proszę ,witamy Szefową ,Mistrzynię .I kontrolę Rysiowi przyciągnęliśmy .Sebek ty kładziesz cztery litery na kolanie ja umywam ręce
Ogród w Tarnowie 13:18, 22 kwi 2012

Do góry
Aniu, nie ma nagonki, to kwestia czasu i doświadczeń we własnym ogrodzie. Nam nie chodzi o to, że Rysio ją ma, bo każdy sam decyduje czy ma, czy nie ma i gdzie ją ma
Ja też myslałam że Rysio nie ma, a to że wystaje to nic takiego. Rysio na pewno ją wytnie Każdy ma różne skuchy w ogrodzie, ja też
Nowa funkcjonalność: Zmiana loginu 13:15, 22 kwi 2012

Do góry
Tak. Jeśli przez Facebooka to możesz zmienić tylko wejdź na swój profil i tam poszukaj odpowiedniej opcji. Menu kliknij i się rozwinie.

A jak nie przez FB to napisz PW do Ronina https://www.ogrodowisko.pl/users/ronin to Ci zmieni.
Ogród w Tarnowie 13:02, 22 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Sebuś..to jakaś fobia...... co ci przeszkadza szmata pod żwirem???? Aby utrzymać kamyki czyste trzeba je regularnie zbierac i myć Ze szmatki łatwiej......

Ale szmatkę widać i o to Sebkowi chodzi.
Brązowienie iglaków 12:50, 22 kwi 2012

Do góry
Najpierw musisz się zastanowić, co robiłeś źle, podczas sadzenia, pielęgnacji czy nawożenia, a nie zaraz najgorsza diagnoza.

Wg mnie przyczyna leży w błędach pielęgnacyjnych a nie w chorobie, albo zmiany są spowodowane niewłaściwym nawożeniem (zły nawóz, za duże stężenia lub nawożenie w słoneczny dzień) lub sprawą albo nadmiernej ilości wody, albo za małej ilości wody.

Wykop je, odsuń ten żwir, pokaż jak wygląda szyjka korzeniowa, kora u nasady. Czy nie gniją.

Posadź jeszcze raz, ale do dołka daj lekko kwaśną glebę.
Jak wykopiesz pokaż i zastanów się jeszcze co z nimi robiłeś jesienią lub teraz?

Bielejące końcówki tui Smaragd 11:45, 22 kwi 2012

Do góry
Poczytałam książkę o ochronie drzew iglastych i po porównaniu zdjęć podejrzewam, że to jest uszkodzenie spowodowane przez nawozy dolistne. Czy takowe stosowałaś? Może nie były do iglaków a może użyłaś za dużego stężenia lub dzień był słoneczny?

Podobne objawy ma plamistość łusek żywotnika, ale objawy pojawiają się bardziej w środku gałązek w postaci zlewających się ze sobą plam na górnej stronie łusek, nie na końcówkach. Plamistość zwalczamy preparatem Bravo,Gwarant, Sportak, Dithane.

Zrób przekrój poprzeczny łusek, jeśli zbrunatnienia są tylko na wierzchu skórki, to przyczyną jest nawożenie.
Co podgryza rośliny?! 11:23, 22 kwi 2012

Do góry
Nie spotkałam się z tym w swoich ogrodach, ale prawdopodobnie jest to karczownik ziemnowodny, który może przegryzać korzenie nawet dużych drzew.

http://bestpest.com.pl/szkodniki/17/karczownik_ziemnowodny.html

Należy zakładać pułapki jak na szczury, albo wezwać formę deratyzacyjną, która zagazuje nory przy pomocy dwutlenku siarki.

http://www.dezynfekcja-abfprofit.pl/deratyzacja.html
Brązowienie iglaków 11:16, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium i inni forumowicze. Błagam o pomoc !

Poradźcie mi co może się dziać z moimi iglakami.
Zaczęło się od tui Smaragd, a teraz to już plaga, zaczęło się przenosić na inne krzewy, w ogrodzie tragedia. Tuje i ich gałązki zaczęły zmieniać kolor na jasnożółty, potem mam wrażenie, że robi się brązowy i chyba zamiera, Więdną gałązki. Ja podejrzewam że to zamieranie pędów powodowane grzybem
Ale nie mam pewności.

Błagam, powiedzcie mi czy z tym da się wygrać. Proszę o pomoc. Czekam i liczę na Wasze sugestie. Zdjęcia dodam za chwilkę.

P.S.

Proszę, powiedzcie mi, czy można wygrać walkę ?
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 00:23, 22 kwi 2012

Do góry
Zakładam nowy wątek, żeby nie zrobić zamieszania. Przeniesiemy tutaj posty z 2012 roku.

Zapraszam na Święto Róż w dniu 2 czerwca 2012 r.

Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 00:04, 22 kwi 2012

Do góry
Chyba będzie konkurs czyje ciasto najlepsze? hehe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:51, 21 kwi 2012

Do góry
Beka napisał(a)

Zainspirowało mnie zdjęcie z Magnolii str. 78 u góry. Czy może masz jakiś zdjęcia podobnego rozwiązania? Jak myślisz czy te płyty są z piaskowca? (

Nie to są płyty betonowe barwione, chyba tej firmy
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 23:44, 21 kwi 2012

Do góry
Magnolia nie lubi być za głęboko posadzona.
Może też stała w wodzie jak było mokro i korzenie zgniły. Teraz pozostaje czekać czy wybije i zdecydować, czy taki patyk się spodoba czy nie i czy należy wyrzucić.
Na szkodniki Miedzian nie działa, bo to fungicyd czyli środek grzybobójczy, ale raczej jakiś szkodnik to niemożliwa przyczyna. Chyba że korzenie podgryzł turkuć podjadek.
Wichrowe wzgórze 23:40, 21 kwi 2012

Do góry
Posadziłabym na tej rabacie zamiast runianki żółtą trzmielinę i cięłabym ją.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:18, 21 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te po lewej Limelight ale te po prawej to chyba Grandiflora?

Vanille Fraise
Moje poletko 22:15, 21 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miłorząb na pniu Mariken albo śliwę wiśniową?

Buka? coś czerwonego.

Tak się zakręciłam ,że zapomniałam podziękować za odwiedziny. i podpowiedź Danusiu
Malus - jabłoń ozdobna 22:10, 21 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I jej owoce jesienią

Danusiu wielkie dzięki . Właśnie owoce ma takie ciemne jak powyżej. Czekamy zawsze na czas kiedy zakwitnie i zaowocuje. Z owocami na gałązkach też ładnie wygląda.
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 22:09, 21 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

EKSTREMALNE METAMORFOZY!
Witam po megapracowitym dniu! Jestem taka dumna!!!!!!!!!! Zobaczcie!!!!!!!

Mega pochwała, ślicznie wyszło temu "polonistycznemu" umysłowi. Patrzę dalej.

Cudnie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies