Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród prawie wymarzony … 16:39, 22 sie 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Tytuł proszę

A ten Salmon van Eijk to powtarzają u Ciebie ładnie?

Ja tylko kryminałki i thrillery

Odnośnie tych tulipanow- mam je pierwszy sezon ale myśle , że powtórzą spektakl bo czemu by nie ?

Zaraz foty poszukam

Te w kółkach to jedne z salomonów - delikatny róż łososiowy

Ogrodowe wariacje 15:44, 22 sie 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Widzę, że tulipanowe tematy się zaczęły ja się na razie wzbraniam

Uwielbiam tą rabatę

No jak jej nie uwiebiać jak tu same cuda som
Ogrodowe wariacje 15:33, 22 sie 2022

Do góry
Widzę, że tulipanowe tematy się zaczęły ja się na razie wzbraniam

Uwielbiam tą rabatę

W ogródku Martki 15:25, 22 sie 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Ja w B. tez już nie będę kupować... Kuszą cenami, ale co z tego, jeśli pomyłki są częste...?

Z tego właśnie powodu się wstrzymuje i czekam na lydlove cebule. Ale z tej serii ( z Biedry)nie było ani jednej pomyłki - także śmiało

Martka jak coś to fotę usunę

Ptasi gaj 15:13, 22 sie 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Wiola miałam do ciebie napisać wiem, że masz Rosanne. Dobrze że napisałaś że się nadają. Już wróciłaś z Mazur?

Różnie piszą najlepiej kwitnie w pełnym słońcu, jednak trzeba podlewać. Daje sobie radę też z przesuszeniem. Zobaczę w przyszłym roku jak się będzie zachowywac. Miałam obok posadzi hakonki, ale piszą że może ich słońce poparzyć.
Posadzę rozplenice hamel gold lub palczatki, podsciele Dąbrówka ciemna. W zeszłym roku kupiłam donice Dąbrówki i wiosna rozsadzilam na 3 szt tak się rozrosły że jestem w szoku.
Mam swoje rozplenice, ale ładnie wyglądają przy szałwii niebieskiej nie chce ich ruszać. Wiosna 2 krzaki ruszyłam podzieliłam na połowę ledwo idratowalam 2 szt mikrusy.
Byłam dzisiaj u ogrodnika chciałam zobaczyć czy ma jeszcze Kalaminte juz nie ma. Były ładne rozpl hamel gold po 28 zł wypasione.
Kupię jedna, aby porównać bo coś mi się wydaje, że te moje bardziej żółte. Na focie kolor żółty i maleństwa po podziale.

Wiola zobacz czy u ciebie taka sama sesliera jesienna. Zrobiłam z bliska a na pierwszej focie rośnie pod jeżówka obok rozplenicy.

Z tyłu z tą kolonia mam jeszcze 3 szt. Wszystko się rozrosło i trzeba za rok po zmieniać. Obok ta szara to też seslieria nie pamiętam nazwy ona wiosna kwitnie.

Tak wróciłam...

Myślę, że Rozanne jak będzie miał dużo słońca to będzie miał więcej kwiatów. Trzeba podlać od czasu do czasu i tyle.

Ja mam z hakonkami . Zależy jaka odmianę chcesz posadzić ?

Tak to sesleria jesienna
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:05, 22 sie 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Pierwsze cebulowe zakupione Na razie niewiele, ale zawsze coś.

Muszę w pozostałych Biedrach poszukać jeszcze Schubertii ze dwie paczki i zastanawiam się jakie cebulki dokupić do nowych rabat.

ocho... zaczyna sie
Ptasi gaj 14:15, 22 sie 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nie zgodzę się, że Rozanne nie nadają się na pełne słońce. Moje mają taką wystawę i rosną super. Mam też w donicach i te podlewam raz dziennie. Rozanne wcale nie mają ciągle mokro. Ale fakt naszykowałam im super ziemię...

Wiola miałam do ciebie napisać wiem, że masz Rosanne. Dobrze że napisałaś że się nadają. Już wróciłaś z Mazur?

Różnie piszą najlepiej kwitnie w pełnym słońcu, jednak trzeba podlewać. Daje sobie radę też z przesuszeniem. Zobaczę w przyszłym roku jak się będzie zachowywac. Miałam obok posadzi hakonki, ale piszą że może ich słońce poparzyć.
Posadzę rozplenice hamel gold lub palczatki, podsciele Dąbrówka ciemna. W zeszłym roku kupiłam donice Dąbrówki i wiosna rozsadzilam na 3 szt tak się rozrosły że jestem w szoku.
Mam swoje rozplenice, ale ładnie wyglądają przy szałwii niebieskiej nie chce ich ruszać. Wiosna 2 krzaki ruszyłam podzieliłam na połowę ledwo idratowalam 2 szt mikrusy.
Byłam dzisiaj u ogrodnika chciałam zobaczyć czy ma jeszcze Kalaminte juz nie ma. Były ładne rozpl hamel gold po 28 zł wypasione.
Kupię jedna, aby porównać bo coś mi się wydaje, że te moje bardziej żółte. Na focie kolor żółty i maleństwa po podziale.

Wiola zobacz czy u ciebie taka sama sesliera jesienna. Zrobiłam z bliska a na pierwszej focie rośnie pod jeżówka obok rozplenicy.

Z tyłu z tą kolonia mam jeszcze 3 szt. Wszystko się rozrosło i trzeba za rok po zmieniać. Obok ta szara to też seslieria nie pamiętam nazwy ona wiosna kwitnie.

Działeczka w dużym mieście 13:56, 22 sie 2022

Do góry

W tym miejscu chciałabym fioletowego floksa
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:53, 22 sie 2022

Do góry
Barowa pogoda trwa nadal, więc można było przerabiać na sok kolejne kilogramy pomidorów. W kolejce ustawiły się też mięsiste pomidorki przeznaczone na suszenie.

W ogrodzie ozdobnym opady nie poczyniły szkód. Z lekka tylko przygniotły perovskią. Powinna powstać poi podsuszeniu.

Dobrze, że w pobliżu nie płynie żadna rzeka. W wielu miejscowościach regionu jest spore zagrożenie powodziowe.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:48, 22 sie 2022

Do góry
Chciałabym mieć takie magiczne drzwi do ogrodu, a za nimi też tak pięknie

Co to tak pięknie teraz kwitnie na poniższym zdjęciu? Hibiskus?

mrokasia napisał(a)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:47, 22 sie 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, przypomniałaś mi o werti, więc chyba jednak z klonami nowymi nie będę próbować, i tak mam ich tyle, że lęków mi wystarczy
Z grabami - wspaniały temat Oby wszystkie zdrowo rosły

Grabów pilnuję we własnym interesie.
A klony rzeczywiście potrafią sprawić niemiłe niespodzianki.

Wyczytałam, że wreszcie Ci popadało.
U mnie glina wchłonęła wodę, ale przestała być stabilnym gruntem.
Jarmuż leży pokotem.

Usiłowałam głębiej wbić pomidorowe tyczki w celu ustabilizowania krzaczków, ale gdybym mocniej je wciskała, to zapewne wcisnęłyby się do końca. Muszę poczekać na obeschnięcie gleby.

Oby tylko nie przyplątała się po tych deszczach żadna zaraza, bo na krzaczkach jeszcze mnóstwo owoców.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:38, 22 sie 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Nie wiem gdzie poszedł ten front ale do mnie nie dotarł, niestety...
Mam nadzieję, że u Was już przestało.

Front z pewnością odwiedził Magarę i Juzię. U mnie był z pewnością.

Przy okazji ponarzekam sobie trochę na ludzką głupotę. To lepsze niż powściąganie emocji, bo od tego może żyłka pęknąć.
Cały powierzchnię, którą zajmuje trawnik na zapłociu przekopywałam tradycyjnie na dwa szpadle i rozluźniałam piaskiem. Woda nigdy tam nie stała. Wszystko ładnie wsiąkało. Do czasu, kiedy sąsiedzkie działki za zakrętem drogi nie zostały ucywilizowane wybetonowanym kostką podjazdem o słusznej wielkości. Wszystkie podjazdy oczywiście przebiegają ze spadkiem w kierunku wspólnej drogi i żaden podjazd nie został zaopatrzony w kratkę zbierającą wodę z podjazdu i odprowadzającą ją do studzienek chłonnych po bokach.
Bo i po co ponosić dodatkowe koszty, kiedy własny podjazd jest suchy. Działki położone są na byłym polu, z lekkim spadkiem. Najniższy punkt tego spadku to miejsce owego jeziora.

Skoro już jest jezioro, to samochody usiłują zgrabnie je ominąć. Oczywiście najkorzystniejszym wariantem jest wybór drogi przez trawnik. Żaden z kierowców w swojej inteligencji nie pomyśli, że powoduje to powstawanie kolein, zbijanie ziemi, która przestaje być przepuszczalna. Na przedwiośniu ustawiałam tam wielkie odwrócone doniczki. Potem walcem likwidowałam koleiny, żeby w sezonie łatwiej mi było kosić. Przepuszczalności gleby jednak nie przywrócę.

Aby było jeszcze śmieszniej, to działka przed którą tworzy się ten zbiornik też posiada słusznej wielkości podjazd o powierzchni większej nić bryła domu ze spadkiem na drogę.

Niby mamy przepisy, które nakazują zatrzymywanie opadów wody w granicach własnej działki i zakaz jej odprowadzania na zewnątrz. Ale jak to zwykle bywa, nie wiadomo jak domagać się przestrzegania owego prawa.
Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, to proszę o podzielenie się nim.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:14, 22 sie 2022

Do góry
Kasya napisał(a)

A pokaz ta kocimietke
Jak wysoka jest ?

Purssian Blue. Bardzo ją lubię. Ma ze 30 cm.
Tu zdjęcie z czerwca - pod bordowym buczkiem.
Mirkowy ogród (początki) 13:10, 22 sie 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Piękne zestawienie na obecne suche czasy

Polecam Zmienność tej rabaty 4 razy w sezonie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:03, 22 sie 2022

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:01, 22 sie 2022

Do góry
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:00, 22 sie 2022

Do góry
Pierwsze cebulowe zakupione Na razie niewiele, ale zawsze coś.

Muszę w pozostałych Biedrach poszukać jeszcze Schubertii ze dwie paczki i zastanawiam się jakie cebulki dokupić do nowych rabat.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:59, 22 sie 2022

Do góry
Zrobiło się pochmurno, może ten deszcz wreszcie spadnie.
Fotki z poranka, jeszcze ze słońcem.
Działeczka w dużym mieście 12:43, 22 sie 2022

Do góry
Działeczka w dużym mieście 12:37, 22 sie 2022

Do góry
romantycznie rutewkowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies