Otóż moja łapy tam maczały swoje palce, bo doradziłam aby zrobić podwyższoną rabatę, poszedł tam cały kompost jaki Wiesia miała i dzięki temu horti mają jak w puchu Teraz podsadzone są narcyzami i pachysandrą Widzicie malutkie wzniesienie 25 cm?
Załóż własny wątek tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3.
Będziemy podpowiadać Najlepiej dawać żyzną ziemię w dołki do sadzenia dla większych roślin, a pod byliny przekopać rabatę na jakieś 25 cm z dodatkiem kompostu. O sadzeniu masz tutaj artykuł.
Wg mnie w kwietniu nie można podlać Larvanenem, ale żeby z nim walczyć skutecznie trzeba dokładnie poznać jego cykl rozwojowy.
W poźniejszym terminie swoje Rh podlewałam glebę na opuchlaki preparatem Fastac.
Previcur jest na choroby grzybowe jak najbardziej. Podlewamy jak są objawy choroby, z reguły za dwa tygodnie ponawiamy.
Ale podstawą zdrowych różanczników jest odpowiednie ich posadzenie z dobrze przygotowanym podłożem. Na pewno wiele się dowiesz z naszych wątków poświęconym różanecznikom.
1 - opuchlak zamieszkał rownież przy moich różanecznikach w zeszłym roku - niestety - i jak się domyślam zapewne larwy przeżyły w ziemi zimę ??
Czy teraz w kwietniu podlać je środniek LARVANEM ?? czy może jakimś innym ??
czy jeśli teraz się poleje to w wakacje też je podlewać czymś ?
2 - niestety różaneczniki dostały jeszcze jakiegoś grzyba Podlałam je już preparatem Previcur Energy 840 SL
na ulotce nie precyzują ile razy należy je podlewać (czy raz w tygodniu czy w miesiącu ??)
Czy dodatkowo mogę jeszcze jakoś pomóc roślinom się odrodzić - czy powinno się np. starą ziemię wokoło rośliny usunąć i dać nową specjalną do różaneczników ?
czy te 2 preparaty na opuchlaka i chorobę grzybową można stosować w jednym okresie, czy nie zachodzi jakaś reakcja chem która wypali całkiem rośliny, albo coś takiego?