Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Agawa - pielęgnacja i przesadzanie 09:56, 10 kwi 2014

Do góry
Moje wyglądają tak dziś ;D

Ogrodowe skarby 09:56, 10 kwi 2014

Do góry
nawet coś zakwitło nie wiem co to za kwiatuszki na jesień wsadziłam cebulki więc na wiosnę mam niespodziankę ...

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 09:52, 10 kwi 2014

Do góry
teraz wrzosowisko

położone jest przed pęcherznicami, pomiędzy dwoma rabatami

było tak

w trakcie ostatnich zmian

tak jest teraz, ale planuje tu zmiany - dosadzę więcej wrzosów, może usune trawy, choc turzyce pasują mi tu bo maja taki limonkowy rozjaśniający kolor a miskanty to hinjo - niska odmiana, więc nie zasłaniają, ale wrzosów dosadzę napewno i oczywiście dosypię kory

i kilka bażyn dosadzę, bo sa piekne

wiem, że zrobiłam błąd, bo nie sadziłam wrzosów kupami, tylko pojedynczo, ale postaram sie to zmienić
Ogrodowe skarby 09:48, 10 kwi 2014

Do góry
a teraz powrót do ogrodu
cały weekend nie byłam w ogródku i jak poszłam wczoraj to wszystko jakieś takie większe

nawet już trawę M wykosił

Moja codzienność - ogród Oli 09:46, 10 kwi 2014

Do góry
Aga, Dominika - dziękuję będą z nich ekraniki po 2, 3 i 4 sztuki działka idzie po sporym łuku stąd taki układ

Gosia - moja molinia ma już badylki na 10cm, Twoja też na pewno lada dzień wyjdzie bo to bezproblemowa trawa, szybko startuje i nie łysieje od środka a ML no cóż... zastanawia mnie tylko dlaczego nie okryte wyłażą a te z kopczyków nie i to po tak lekkiej zimie... jak mi będą tak wypadać to nigdy nie doczekam się ładnego szpaleru
Ogrodowe skarby 09:42, 10 kwi 2014

Do góry
Pokażę wam co dzieje się u mnie na łąkach ....
mamy tam lasek taki busz hihihi

są sarny

zamieszkała tam dzika świnia a raczej licha i chyba spodziewa się potomstwa bo zrobiłam dziwny kopiec suchej trawy ?!

to się dzieje za laskiem a przed nim ......tata postanowił że będzie jadła borówkę więc powstaje mała plantacja na razie 100 krzaczków

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 09:40, 10 kwi 2014

Do góry
przed pęcherznicami z obu stron wykonalam rabaty, kiedyś były na włokninie, teraz to rabata ze żwirem i korą:

rabata I
było

jest

rabata II
było

jest

cdn.
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:40, 10 kwi 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
sąsiedzi

Piękne ptaki
Marzy mi się Siedlisko.... 09:36, 10 kwi 2014

Do góry
AniaK napisał(a)
A na parapecie papryka, pomidory i seler

Piękne pomidorki, ja też mam kilka swoich sadzonek, może dziś przepikuję.
Niech rosną
Leśne Wzgórze 09:31, 10 kwi 2014

Do góry
Super że podjęliście temat i doradzacie, jestem wdzięczna za każdy pomysł.
Wkleję zarys mojej działki z istniejącymi ścieżkami (na brązowo) i domem

strzałki oznaczają kierunek spadku terenu, brama2 to wjazd rezerwowy na działkę, nieużytki to na razie nie zagospodarowana część działki
Północna część działki może być cała do przeróbki nie podoba mi się to co mam, na nasypie dosadzę te hortki w grupie tak jak doradzacie, ale czy coś jeszcze tam?

Jak ma ktoś pomysł na ścieżki to śmiało
Sasanka zwyczajna (Pulsatilla vulgaris) 09:30, 10 kwi 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Po deszczu

Basiu, jaka to odmiana sasanki? Chciałabym posadzić fioletowe i znalazłam, oprócz najpopularniejszej, odmianę "Pinwheel Violet Blue" i nie wiem, którą wybrać. Zna ją ktoś?

Ta Twoja kępa śliczna!
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:27, 10 kwi 2014

Do góry
Zbyszku,
u mnie nie jest tak jak u Ciebie,
u mnie zależy jak jest aura w niebie.
Od morza wciąż chłody zimowe zawiewa,
dopiero co życie w pąkach obudziły drzewa.
Forsycja wystartowała, ale chyba przed czasem,
No i mój ogródek jest za wschodnim lasem.
Ranne słoneczko go nie dobudza,
kursuję więc na forum śledząc wiosnę cudzą.

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 09:23, 10 kwi 2014

Do góry
witajcie,

Ciężko poradzić sobie samemu z planowaniem ogrodu, więc postanowiłam skorzystać z Waszych rad, bo co wiele głów to nie biedna, jedna

Nasza działka ma 34 ar (34x100m), obecnie stoi na niej dom, garaż i jest już troche nasadzeń

Poza pracą zawodową, zjmuje się dwójka małych dzieciaków - co troche też określa przeznaczenie ogrodu, czy dużo trawy, bo rower, samochodzik, gra w piłkę itd. Nie moge obsadzić wszystkiego rabatami

(Zdjęcia z lata roku ubiegłego - pod tujami i rabatmi, połozona była czarna włóknina, ale pod wpływem forum - w ubiegłym roku została zdjęta )

ogród z tyłu

Dookoła działki posadzone są 380 szt tujek szmaragdów - obcenie to już ich 3 rok na działce

ok 15 metrów od końca działki posadzony jest żywopłot kolorowy z pęcherznic, z przejściem pod pergolą, który oddziela sadek i warzywnik od ogródu,

sadek za pęcherznicami:

warzywnik

widok z sadku

cdn.
Miejska ogrodniczka :) 09:11, 10 kwi 2014

Do góry
I zakupy: dwie hortensje, trawa nn (ma być bardzo wysoka; jest srebrna - szukałam takiej), różowe niezapominajki (mam sporo niebieskich, chciałam je wymieszać), cebulki lilii, miniaturowe, niebieskie floksy szydlaste, runianka, krokusy i mini narcyzy (na próbę - zostały zakopane razem z doniczkami). Jeszcze cos kupiłam, cos zadarniającego, malutkie kwiatuszki ciemnoróżowe. Nie wpadłam na to, ze na doniczkach nie bedzie nazwy i po powrocie do domu już nie wiedziałam, co mam Zrobie fotkę, to może rozpoznacie.
Poza tym nawóz do iglaków, żel na ślimaki (używała któraś???), trzy worki kwaśnego torfu i (to już osobnym transportem) 10 worków kompostu.
Muszę jeszcze kupić zwykłą ziemię (znacie może tę biedronkową? dobra jest?) bo rabatka, która zrobiłam w ub. roku, ta przed domem, trochę się zapadła przez zimę. Muszę ja znów podnieść... Tym sposobem robota nie ma końca

drzewiasta, różowa anabelka

limelight
Nasz przydomowy ogródek 09:02, 10 kwi 2014

Do góry
Haniu głowa do góry, aury nie pamiętaj
Ciepełko przyjdzie zaraz po Świętach.
Może to i lepiej delikatnie startować
A nagłego gorąca nie ma co żałować.

Może to ogrodnicy już delegację dostali
Czyżby miesiąc wcześniej się meldowali?
Na spacerach widać, że bieli się tarnina
To znak że ziąb będzie w tych godzinach.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:01, 10 kwi 2014

Do góry
Ha ależ skromnie go przycięłam Zrobię to jak Męża nie będzie bo to On kupił i to Jego pupil więc po co ma się denerwować A tak nawet nie zauważy Te odstające to już gałązki glicyni, która wspina się po pręcie metalowym na balkon Dzięki Aga za podpowiedź

Tu widać lepiej:

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:55, 10 kwi 2014

Do góry
Marta ja ciacham swoje tak jak na żółto zaznaczyłam. Jest bardzo gęsty. Te odstające jeżeli to gałązki modrzewia oczywiście też wytnij.

Miejska ogrodniczka :) 08:50, 10 kwi 2014

Do góry
Rany, ale wczoraj grad padał! A ja w czasie tej największej nawałnicy byłam na zewnątrz i ratowałam moje świeżo zakupione rośliny, które właśnie przeniosłam spod tarasu, żeby posadzić przed domem (robota głupiego )

I jeśli przedwczoraj mnie "podlało", to wczoraj dostałam prawdziwe wpierdy Masaż grzbietu kulkami wielkości wypasionego groszku, wprost od stwórcy
Najważniejsze, ze deszcz porządnie popadał, bo zdążyłam podsypać iglaki (niestety nie wszystkie, bo mi nawozu brakło).
A po deszczu posadziłam większość kupionych roślin, w zasadzie wszystko oprócz hortensji.

Teraz obiecane fotki. Najpierw magnolia.
Tak wygląda od strony ulicy

W pełnym rozkwicie

Na chwile wyszło słońce, więc zbliżenie

Prześwietlone, ale nie mogłam się oprzeć

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:47, 10 kwi 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Kasiu dziękuję Ci bardzo Było to możliwe dlatego, że Mąż miał wyjątkowo wolną sobotę i na przemian zajmowaliśmy się Synkiem. Gdy ja wyznaczałam miejsce na roślinę, On zajmował się Synkiem. Gdy On kopał dół to ja zajmowałam się Małym. I wspólnie się udało. A Synek uwielbia wskakiwać do tych dołów a jeszcze bardziej wskakiwać pod strumień wody z węża. I tak to jest z tym naszym Maleństwem

Uwielbiam jej kwiaty. Są widoczne niemal z każdego miejsca w ogrodzie

my robimy podobnie, teraz w ostatni weekend teściowa została, to było łatwiej, bo dzieciakami się zajęła, teraz jak mam urlop, 2 dni też jest, ale co z tego, jak pogoda kiepska :/ dziś popołudniu jedzie do siebie, więc z dzieciakami będziemy musieli robić i kombinować, jak Wy! dlatego tak mi zależy na ogrodzeniu, bo jak będzie, to i dzieciaki będą mogły sobie spokojnie latać, a my wtedy też damy radę coś podłubać w ogrodzie

pozdrawiam
Słoneczny ogród słonecznej safikey 08:44, 10 kwi 2014

Do góry
kilka radosnych migawek z ogrodu

krokusiki na wrzosowisku

pęcherznice juz nabierają kolorów

uwielbiam te limonkowe trzmielinki

miskanty hinjo wypuszczaja juz nowe trawki

pęknie jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies