Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

U Agi - czyli słońce i piach 13:19, 13 lut 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)

Jeśli chodzi o łezkę to takie połączenie widziałam u Zielonej ogrodniczki i bardzo mi się podoba
A reszta "leży", nie mam pomysłu co pod platana dać
Opcje są różne:
Rozplenice s rozchodnikami
Stipa z berberysami kolumnowymi
Tawuły japońskie
Irga
Dwie ostatnie opcje nie mają towarzystwa jeszcze ...

ja jeszcze w klasykach ogrodowiska mam takie zapisane:
szałwia z AM lub FC
ciemierniki z AM
trzcinnik karl forester i kostrzewa (luz z bronzitą)
dereń i choina Jeddeloh
sesleria z berberysem
rozplenica z jezówkami
wybór jest tylko jak tu się zdecydować?
U Agi - czyli słońce i piach 13:11, 13 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Agnieszka a widziałaś to połączenie
https://pl.pinterest.com/pin/353251164503243604/

stipa i phormium (tęgosz)

przepiękne!
ale Ania cukiereczki wynajduje, wow
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:16, 13 lut 2016

Do góry
Rench napisał(a)
Odnośnie rozplenic w różach,nie włażą na nie ? Moje strasznie się rozrastają na boki.

Rozrastają, tak samo jak stipa ale o taki efekt kwiatów w trawach mi chodzi. Pamiętasz zdjęcie z ogrodów Kapiasów- rozplenice i żółte róze? Po prostu cudo. Idę poszukać
Ale wiem ze przez to róze łapią szybciej choroby grzybowe ( brak przewiewu).

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2132-spotkanie-u-kapiasow-wrzesien-2012?page=27

Pozwoliłam sobie wkleić zdjęcia Sebka tej rabaty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2132-spotkanie-u-kapiasow-wrzesien-2012?page=45
U Agi - czyli słońce i piach 22:47, 12 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Ładne ale z zimowaniem kiepsko
U Agi - czyli słońce i piach 22:35, 12 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Czyli już masz wszystko rozplanowane?

Jeśli chodzi o łezkę to takie połączenie widziałam u Zielonej ogrodniczki i bardzo mi się podoba
A reszta "leży", nie mam pomysłu co pod platana dać
Opcje są różne:
Rozplenice s rozchodnikami
Stipa z berberysami kolumnowymi
Tawuły japońskie
Irga
Dwie ostatnie opcje nie mają towarzystwa jeszcze ...
U Agi - czyli słońce i piach 22:20, 12 lut 2016

Do góry

U Agi - czyli słońce i piach 21:24, 12 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wkrótce też będę miała swoją łezkę (łódkę).Też będzie tam stipa ale zamiast lawendy będą róże i czyściec wełnisty. Do tego kule bukszpanu i poszukuję czegoś na pniu. Muszę podpatrzeć u Ciebie jakieś drzewko.

Moja łezka mała - 7x1,6. Więc nie poszaleję - chyba że kiedyś ją powiększę
U Matki... 20:39, 12 lut 2016

Do góry
Ja sprawdziłam tylko, ze stipa w dużym markecie na O, kosztowała ponad dwa złote za 0,05g, w małym ogrodniczym równo trzy złote za 0,1g. trzeba sprawdzać gramaturę, bo opakowanie to wiesz, zawsze ładne.

Aaa, sprawdzałam nie że taka mądra, tylko kupowałam dla kogoś i chciałam być ok.
Ogród tworzony z pasją 19:39, 12 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Stipa koniecznie, jest piękna.

Stipy nie mam. Objechałam okoliczne sklepy i nasionek brak
Nie mam też rozplenicy.
Jeśli komuś zostały nasionka - zgłaszam się do kolejki

U mnie kiełkuje verbena i ostróżka. Nasionka kupiłam w pobliżu. Siewki mają po 1,5 cm.I cieszą oko. Dbam o te dzieciaczki, może wkrótce będzie więcej słoneczka!!
Tego nam wszystkim życzę.
Moje małe królestwo 18:27, 12 lut 2016

Do góry
Wysiewy obejrzałam a teraz niech rosną. Moja stipa wysiana 5-go powoli wschodzi. Na razie pierwsze dwie .
Ogród pewnej ogrodniczki 18:21, 12 lut 2016

Do góry
Żeby nie było że fantazjuje. Werbena, stipa i groszek. Tadam.

Ogródek Iwony 17:17, 12 lut 2016

Do góry
Gosiu, czekamy, co Ewa napisze o swojej Vertigo?
W zeszłym roku przeżyła, widziałam, była piękna

Ewuniu
, ja wyjęłam moje fuksje z gospodarczego z e-Ma warsztatu, jak się okazało, ze woda u niego w butelce zamarzła. Nie odbiły mimo, że podlewam i przyniosłam do domu. Żadnego śladu życia. Ale jeszcze czekam

Ilonka, Toszka, zapisuję sobie wasze żurawki na przyszłość:
Rio
Paprika

Ja mam jeszcze trzy żurawki Berry Smoth. Ma je Ola Leon.
I te też ładnie wyglądają mimo zimy.

Olu, byłam, buziaki dla ciebie. Fajny projekt tworzysz

Mirelko, odpowiedziałam u Ciebie, ale jeszcze raz dodam dla innych, że stipa musi mieć światło - parapet południowy najlepiej, podlewana możliwie od dołu, czyli korzonki tak, zielone nie, bo będzie się kładła. Ja podlewam na ziemię dzbanuszkiem z dziobkiem

Olga, masz rację, że nie ważne, co się ma, tylko jak się spędza życie
U Agi - czyli słońce i piach 15:19, 12 lut 2016

Do góry
Wkrótce też będę miała swoją łezkę (łódkę).Też będzie tam stipa ale zamiast lawendy będą róże i czyściec wełnisty. Do tego kule bukszpanu i poszukuję czegoś na pniu. Muszę podpatrzeć u Ciebie jakieś drzewko.
Ogród Mirelli 14:18, 12 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To co narysowałaś jako wyższe, daj berberysy, jak Ilonka radzi. A z przodu zaryzykuj z trawkami. Może Id?

Ze stipą poczekaj. Bardziej nie o wysokość chodzi, tylko o system korzeniowy. Jest delikatny, nitkowaty skory do uszkodzeń. Daj jej jeszcze czas na rozrośnięcie się.
Jak się pokłada, zwróć uwagę na sposób podlewania. Lej małym strumieniem na ziemię pomiędzy stipę. I nie może mieć za mokro. Ziemia wilgotna.
Jak już będzie w wielodoniczkach, to lubiła być podlewana na podstawkę.
Może mieć też mało światła. Parapet południowy. Podłóż coś, by ramka okienna nie zabierała światła. Niech będzie pudełko wyżej.

Iwonka właśnie kombinuję, żeby między tujki dać berberysy, a na przód Carexy ID, tylko mam obawy czy berberysy pod tujkami będą rosły?

OK z stipą zaczekam
Dzieki za radę, widzisz ja nie pomyślałam - stipa stoi na parapecie od strony północnej ehhhhh Zaraz przestawię na pięterko i na krzesełko do słoneczka

Podlewam zraszając i to co się położy to wykałaczką delikatnie podnoszę
U Agi - czyli słońce i piach 13:09, 12 lut 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
ag-zie czy Twoja nowa rabata stipowo-lawendowa jest już w wersji ostatecznej?Będziesz tam wsadzać platana?Czy jeszcze się wahasz?

To nie tak
Stipa z lawendą będą w tej łezce przy chodniku - do tego planuję w środek trzmielinę na pniu i zobaczę czy miejsce będzie na jakieś kulki zimozielone.
A platan będzie przy furtce a pod nim .....jeszcze nie wiem
Kosolkowa Pasja 13:05, 12 lut 2016

Do góry
Z Waszych Rad, moi Kochani Pomocnicy, zbieram na razie to, co mi jakoś pasuje w tej chwili:

1. ekran z bukszpanu - zostaje, rośnie sobie do góry, przedłużenie na drugą ścianę domu
2. Artemis zostają i dodaję ciemnoróżowe róze - to pierwsza opcja
3. The Fairy zostają plus ciemnoróżowe róże - to druga opcja inspirowana Pinem od Reni
4. Formy z bukszpanu - tu mam nadal wątpliwości odnośnie stożków, jakoś widzę bardziej kule tutaj... ALe to nie jest przesądzone. Muszę pooglądać fotki jakieś.
5. Jeżeli kule, to dałabym jednak kilka kul na patyku jeszcze, wyższych, tak 1,5m? Pomiędzy oknami. z tym ze tak jak mówi Makkasia, nie przy samych rózach
6. dwie szt ML?
7. Punktowo ciemnoniebieskie ostróżki, różowe jeżówki, wyższa szałwia do pierwszej opcji
8. żurawki, przetacznik mocno różowy np.Fist love i limonkowe trawki do drugiej opcji
9. Dużo traw, stipa, carex bronze albo jakieś inne brązowe, cienkie
10. Obwódka - bukszpan, trzmielina, przywrotnik
11. wplotłabym może jednak za obwódkę fairy, i kocimiętkę miejscami do pierwszej opcji?

Ale jak spisałam to jakoś dużo mi się wydaje tego wszystkiego. Zwariuję

Ostnica - Stipa 12:25, 12 lut 2016

Do góry
Szefowo ale ta stipa piękna i czysta, czy to już pora i moją oskubać z suchych źdźbeł czy jeszcze poczekać aż ruszy?
Kosolkowa Pasja 12:07, 12 lut 2016

Do góry
Olu czytam, oglądam i wszystkie propozycje są bardzo ciekawe.
Nie za bardzo znam się na bylinówkach - napiszę tylko o moich doświadczeniach z rabatą przy domu.
Najpierw pionowe elementy -
Mam trzmieliny na pniu (po drugiej stronie) i w ich okolicy róże ale nie jest to dobre połączenie w moim przypadku bo moje róże są wysokie. Jeśli mają być trzmieliny to cała reszta musi być niska wtedy to dobrze wygląda. Ja posadziłabym stożki (na mojej rabacie będę też wymieniać niektóre kule na stożki).Trawy ML będą stanowić pion dopiero w drugiej połowie latai. Oczywiście stożki nie z tyłu tylko po środku szerokości rabaty. Róże artemis piękne, jeśli zachowałabyś ten ekran z tyłu to suuuper ale na tle kremowego tynku zginą, dodanie mocnego koloru wręcz wskazane. I teraz jeśli mam coś radzić to ja "wywaliłabym" okrywowe the fairy a posadziłabym róże, jeżówki, w kolorze mocnym malinowym i do tego niebieskie ostróżki, jako pionowe porozrzucane elementy, wcześniej np naparstnice. Niżej szałwie, selseria jesienna, bodziszki niebieskie, świetnie z bielą i maliną wyglądają brązowe turzyce. Ale cudowne też byłoby połączenie bieli, kremu, i pomarańczu i do tego "czekoladowych kosmosów. gzdieniegdzie pomarańczowe kukliki Wiosną pomarańczowe i czarne tulipany a wypełniacz do wszystkiego pasująca stipa i selseria jesienna albo pójść w stalowe kostrzewy i lawendy?...ach rozmarzyłam się i dla uporządkowania falującej rabaty tak jak Pszczółka pisała przeskakująca obwódka z bukszpanu. Oczywiście w tych rozbielonych pomarańczach mogą rosnąć fioletowe ostróżki, są również łosoiowe dziewanny i naparstnice. ok już nic nie piszę macham
Ogród z pergolą 11:13, 12 lut 2016

Do góry
wiesz Ewa dlaczego tak nudno, bo ja sie nie znam jeszcze... mysle ze to bedzie taka baza a z czasem cos tam podosadzam, wymyśle..z waszą pomocą
z różami bylo tak samo, miały być same ze stipa a juz doszła kocimietka, przetacznik, moze naparstnica, ostnica
mam nadzieję ze podpowiecie mi co by jeszcze tam dodać zeby pasowalo i nie bedzie juz nudno
Kosolkowa Pasja 09:58, 12 lut 2016

Do góry
Ola, stipa tak, jest bardzo ładna, ale zwróć uwagę też na Stipę calamagrostis 'Algäu', znana też pod nazwą Achnatherum calamagrostis 'Algäu'. Trochę wyższa, więc średnie piętro, ale pięknie długo wygląda. Też chcę ją posadzić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies