Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Kasya 10:21, 15 lut 2016

Konieczki napisał(a)
Przesypałam ziemią Asia a Twoja stipa ile już ma?

ja tez przyproszylam ziemią, wiec czekaj cierpliwie
nawigatorka 10:22, 15 lut 2016

Makao_J napisał(a)

I taka jedna niteczka rozrośnie się w dorodną kępę ??

A może później trzeba znowu połączyć??

Podobno rosnie kepa.ze stipa to moj pierwszy raz
nawigatorka 10:22, 15 lut 2016

Konieczki napisał(a)
Przesypałam ziemią Asia a Twoja stipa ile już ma?

Moja ma dzis 13 dni
nawigatorka 10:23, 15 lut 2016

Kasya napisał(a)

ja tez przyproszylam ziemią, wiec czekaj cierpliwie
pewnie przysypane potrzebuje chwilke wiecej
siakowa 10:24, 15 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
nie nie mam.tak samo mam postawione murki ogrodzenia i sladu wilgoci nie ma

no nie wypowiem się czy masz szczęście czy faktycznie nie koniecznie. ja mam miedzy murkami a fundamentem izolacje i jeszcze wew. strone murka mam tym czarnym izolacyjnym maziajem przejechana plus drenaż z kamyków i rurki do odprowadzenia nadmiaru wody która właśnie z ziemi w te kamyki ma wpadać i z kamyków rura poza murek.
Makao_J 10:24, 15 lut 2016

nawigatorka napisał(a)

Podobno rosnie kepa.ze stipa to moj pierwszy raz

No to będę miała jednak fajnie w tym roku. A już się bałam że za mało nasion zebrałam.
Dużo nasion zostawiłam na zewnątrz. Wczoraj poszłam zobaczyć to nie było już ani jednego. Ciekawe gdzie mi wyrośnie. Muszę uważać by nie powyrywać
siakowa 10:25, 15 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
bo one latwo sie urywaja prawda

jak podważysz widelcem patyczkiem albo wykałaczką to się nie urwą, byle nie ciagnąc
Konieczki 10:38, 15 lut 2016

siakowa napisał(a)

no nie wypowiem się czy masz szczęście czy faktycznie nie koniecznie. ja mam miedzy murkami a fundamentem izolacje i jeszcze wew. strone murka mam tym czarnym izolacyjnym maziajem przejechana plus drenaż z kamyków i rurki do odprowadzenia nadmiaru wody która właśnie z ziemi w te kamyki ma wpadać i z kamyków rura poza murek.

Wszystko zalezy od rodzaju gruntu, ukształtowania terenu i przede wszytskim od poziomu wód gruntowych itp. - jak masz ciężka glinę to musisz wykonać i drenaż i porządną izolację, inaczej jest w przypadku gruntów sypkich. Ogólnie rzec biorąc powinno się odciąć warstwę muru od fundamentów (nawet zwykła przekałdką z foli pe) żeby nie było podciągania kapilarnego. Z drenażem też kicha bo lubi się przymulać i wtedy to ściąga wode i jej dalej nie odprowadza.
Asia ma gline, ale ma dom na wyniesieniu i doniece chyba też więc woda jej naturalną droga idzie w głąb działki. U Ciebie Kasiu jest chyba bardziej płaski teren więc może i woda nie ma gdzie naturalnego spadku...
Donice powinno się zasypywać raczej luźnym gruntem - nie cieżką gliną...
nawigatorka 10:43, 15 lut 2016

siakowa napisał(a)

to nic Ci kasiu nie grozi
siakowa 10:44, 15 lut 2016

Konieczki napisał(a)

Wszystko zalezy od rodzaju gruntu, ukształtowania terenu i przede wszytskim od poziomu wód gruntowych itp. - jak masz ciężka glinę to musisz wykonać i drenaż i porządną izolację, inaczej jest w przypadku gruntów sypkich. Ogólnie rzec biorąc powinno się odciąć warstwę muru od fundamentów (nawet zwykła przekałdką z foli pe) żeby nie było podciągania kapilarnego. Z drenażem też kicha bo lubi się przymulać i wtedy to ściąga wode i jej dalej nie odprowadza.
Asia ma gline, ale ma dom na wyniesieniu i doniece chyba też więc woda jej naturalną droga idzie w głąb działki. U Ciebie Kasiu jest chyba bardziej płaski teren więc może i woda nie ma gdzie naturalnego spadku...
Donice powinno się zasypywać raczej luźnym gruntem - nie cieżką gliną...

ja mam pochył w strone domu. Zapewne tak jest ze u asi woda spływa w dół działkia murki przy domu sa wysoko nad powierzchnią. niemnije jednak nie wiem czy w przypadku wgłębnika nie będzie problemu.