Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

makkasia 23:27, 13 lut 2016

Takiego samego wycięłam w tamtym roku na wejściowej z kulkami i jest lepiej, prędzej czy później będziesz musiała go i tak wywalić bo nie utrzymasz go w tej wielkości na wieczność
MirellaB 00:32, 14 lut 2016

Moniko Twój ogród zawsze jest piękny

Zastanawiasz się nad tym jałowcem, ja bym zostawiła, bo strasznie by mi było go żal wywalić taki okaz i dobrze się trzyma

Moniko pamiętajcie o mnie na wyjazd do Dobregopola, listę zakupów częściowo już mam
Borbetka 15:11, 14 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
To chyba możemy przybic sobie piatke, bo ja mam zrobiony praktycznie tak samo jak Twój - tylko mój jest jeszcze bardzo młodziutki - dopiero przed nim druga wiosna

Ani się Dominiko nie obejrzysz, a już będzie wielki .
Borbetka 15:12, 14 lut 2016

Flower1 napisał(a)
Pieknie ,niesamowity porzadek

Dziękuję Madziu.
Borbetka 15:13, 14 lut 2016

kasia napisał(a)
Pięknie masz, wiem powtarzam się te rozplenice długo muszą rosnąć aby były takie jak twoje ?

Kasiu, to nie są rozplenice, to stipa jest i zauważyłam, że w całej rabacie pełno jej, takiej małej. I co ja pocznę? Przecież to praca syzyfowa się tego pozbyć tam, gdzie nie ma jej być.
Borbetka 15:17, 14 lut 2016

makkasia napisał(a)
Takiego samego wycięłam w tamtym roku na wejściowej z kulkami i jest lepiej, prędzej czy później będziesz musiała go i tak wywalić bo nie utrzymasz go w tej wielkości na wieczność

Kasiu, waham się cały czas czy go wyciąć. Tak mnie on denerwuje. Całe ręce mam pokłute, szmaty na ścinki nie ma gdzie kłaść, a ja czasu nie mam się z nim bawić. Gdybym miała super pomysł na ten kawałek, nie wahałabym się.
Biegając, oglądam rabaty sąsiedzkie z hortensjami i trawami i podobają mi się zimą też. Rozplenice nigdzie nie są wiązane, a chyba lepiej żeby były. Gdybym uzupełniła wycięty jałowiec dwoma krzakami hortensji i rozplenicami, plus rozchodniki jako kontynuacja tej rabaty, to może by to fajnie zimą wyglądało. Tylko że taka konfiguracja to raczej letnio-jesienna jest. Brakuje czegoś na wiosnę do dosadzenia. Co macie z rozchodnikami, hortensjami i rozplenicami?
Borbetka 15:18, 14 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Moniko Twój ogród zawsze jest piękny

Zastanawiasz się nad tym jałowcem, ja bym zostawiła, bo strasznie by mi było go żal wywalić taki okaz i dobrze się trzyma

Moniko pamiętajcie o mnie na wyjazd do Dobregopola, listę zakupów częściowo już mam

Mirelko, pamiętamy .
makkasia 17:05, 14 lut 2016

Borbetka napisał(a)

Kasiu, waham się cały czas czy go wyciąć. Tak mnie on denerwuje. Całe ręce mam pokłute, szmaty na ścinki nie ma gdzie kłaść, a ja czasu nie mam się z nim bawić. Gdybym miała super pomysł na ten kawałek, nie wahałabym się.
Biegając, oglądam rabaty sąsiedzkie z hortensjami i trawami i podobają mi się zimą też. Rozplenice nigdzie nie są wiązane, a chyba lepiej żeby były. Gdybym uzupełniła wycięty jałowiec dwoma krzakami hortensji i rozplenicami, plus rozchodniki jako kontynuacja tej rabaty, to może by to fajnie zimą wyglądało. Tylko że taka konfiguracja to raczej letnio-jesienna jest. Brakuje czegoś na wiosnę do dosadzenia. Co macie z rozchodnikami, hortensjami i rozplenicami?

Tak naprawdę to horti są nieładne tylko zaraz po ścięciu potem jak juz dostają listki nawet bez kwiatków są ładne, rozchodniki już teraz mają zielone różyczki (chociaż u mnie jeszcze nie obcięłam ubiegłorocznych kwiatostanów)" a rozplenice zaczynają w maju ...ale przecież od czego są cebulowe Ana ma żurawki, ja mam zimozielony tatarak i kulki
Madzenka 18:54, 14 lut 2016

Rozplenice tnę dopiero wtedy gdy wyłżą tulipany. Zatem rabata przez cały rok jest piękna. I wyobraź sobie łany granatowych lub białych krokusów wczesną wiosną w tym miejscu
kasia 22:46, 15 lut 2016

Borbetko, gdybym chciała zrobić rabatę trawiastą o podłożu kamienistym. To czy pod kamyk mam podłożyć jakąś cieńką agrowłókninę aby kamień nie wbijał mi się w podłoże? czy nie? wiem ze ten temat został już wywałkowany na wszystkie sposoby na Ogrodowisku. Ale ty masz doświadczenie ogromne, dziękuję za odpowiedx