Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:05, 16 kwi 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
20 go chyba dopiero

Też dziś szukałam, ale nie było.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:04, 16 kwi 2012

Do góry
Co do tych porad, to forum stanie, a rozwinie się jeden tylko wątek. Bo będzie w nim o wszystkim. Uważam, że wątki tematyczne są potrzebne, dają szansę innym forumowiczom też na udzielenie porady.
Obawiam się, że jak to będzie pytanie tylko do mnie to na 100 pytań np. i zalinkowanie zejdzie się tyle czasu, że dwie doby będzie mało.

Boje się tego.

Zadawajmy pytanie w konkretnym wątku, jak ktoś widzi pytanie bez odpowiedzi niech wyśle link do niego na PW moją, link (nie info na której stronie), wtedy trafiam od razu i jest szansa na odpowiedź.
Jak muszę szukać wątku to tracę czas na odpowiedzi dla innych.

Czasem piszecie Danusiu zajrzyj do mnie na str, 48, ale gdzie tego szukać, dlatego linki są konieczne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:58, 16 kwi 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Danusiu, co byś proponowała jako tło, szkielet dla rododendronów?

Np. choinę kanadyjską bo ma jasną zieleń, Rh ciemną, ładnie będzie. Jeśli Rh ciemny fiolet to dobre są żółte tuje.
Dwa światy 22:53, 16 kwi 2012

Do góry
Ja także gratuluję

Ania z zielonego wzgórza :-) 22:44, 16 kwi 2012

Do góry
Trzeba będzie zadobyć małe bukszpaniki do cięcia i potem będzie: ten cięła Agnieszka, a ten Kasia a ten Ania, fajnie
Ania z zielonego wzgórza :-) 22:21, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najbardziej denerwuje mnie sąsiedztwo, bo wzrok biegnie właśnie tam. To priorytet - nie może być nic widać i koniec.

A kto zapisuje się na naukę cięcia kulek?

Ja chętnie poduczę się pod okiem Mistrzyni i oczywiście Ciebie Aniu
Ania z zielonego wzgórza :-) 22:17, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najbardziej denerwuje mnie sąsiedztwo, bo wzrok biegnie właśnie tam. To priorytet - nie może być nic widać i koniec.

Ja bardzo chcę , ale mam do Was daleko, wczoraj wracałam z Wawy 6 godzin
Propozycje konkursu na Ogrodowisku 22:07, 16 kwi 2012

Do góry
Nie ma póki co. Szukamy sponsora nagród.
Ania z zielonego wzgórza :-) 22:01, 16 kwi 2012

Do góry

Marzenie o wiejskim ogródku 21:54, 16 kwi 2012

Do góry
Elcia napisał(a)

Tutaj jak już napisano niezbędne i konieczne jest cięcie. Na pewno mają brak składników pokarmowych czyli są "zagłodzone" ale jak polejesz je florovitem po liściach i do gleby - na pewno poprawią się.
Czytaj art. o bukszpanach, wiele się dowiesz o cięciu i pielęgnacji

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/6-bukszpan-roslina-wszechstronna
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu
Marzenie o wiejskim ogródku 21:47, 16 kwi 2012

Do góry
Elcia napisał(a)

To kółko na środku to studnia. W przyszłości zamierzam tu zainstalować stary hydrant. Jak widać trawa nie wszędzie jeszcze była siana. zasialiśmy trochę prowizorycznie, żeby dzieciaki miały się gdzie bawić.

Fajna ta wysepka ze studnią. Można ją jeszcze bardziej obsadzić, ten szary łuk śliczny jest, a do tego daj wachlarzem inne kolory, np żurawki duzymi ilościami
Marzenie o wiejskim ogródku 21:46, 16 kwi 2012

Do góry
Witaj, postaram się pomóc, ale mam prośbę nie wklejaj więcej niż 4 zdjęcia do jednego postu, łatwiej będzie zacytować konkretne zdjęcie, niż wyszukiwać wśród 9

System automatycznego nawadniania 21:39, 16 kwi 2012

Do góry
Pytanie na maila:

Cały czas dużo czytam i szukam informacji na temat Automatycznego Systemu nawadniania i jesli nie nad użyję Waszej uprzejmości. chciałbym poradzić się w kwestii, że tak powiem techniki wykonania. Chodzi o to, czy można zmontować część systemu, np 1 sekcję na "sucho", bez wykopu?Podłaczyć wodę, sprawdzić szczelność instalacji, a następnie, jesli wszystko jest OK- zrobić wykop, umieścić w wykopie, ewentualnie jeszcze raz sprawdzić szczelność i zasypać?Pytam, ponieważ nie będę dysponował tygodniem czasu w jednym ciągu, aby spokojnie zrobić wykopy, ułożyć instalację i uruchamiać całość. Muszę to robić etapami.
I jeszcze w kwestii linii kroplującej. Na moim projekcie, ta linia jest ze sobą w wielu miejscach połączona, nawet krótkimi odcinkami. Rozumiem, że to fantazja projektanta, a chodzi o to, że ona ma być ułożona nie jako wężykiem, przy poszczególnych roślinach. Ale jak już idzie linia, to ona ma wracać z powrotem do żródła, czyli zamykac obwód, czy ma być ślepa?

Odpowiedź:

Można zrobić na sucho, ale nie widzimy sensu.
Lepiej zrobić wykop, ułożyć w wykopie sprawdzić szczelność i zasypać, najwyżej nieco później.

Odnośnie linii kroplującej, to nie jest fantazja projektanta. Może być z krótkich, tak jak zaprojektowane jest - co prawda wiąże się to z użyciem większej ilości kształtek, natomiast może być położona wężykiem. Zaślepiona lub wpięta z powrotem do źródła lecz długość takiej linii nie może przekraczać 150m.
Kwiatowe królestwo Eli 21:19, 16 kwi 2012

Do góry
Oglądaj wątki w projektowaniu, powklejałam różne fragmenty projektów, może trafisz na nie
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 21:15, 16 kwi 2012

Do góry
Agnes napisał(a)
A ja korzystając dziś z paskudnej pogody na dworze postanowiłam popikować lobelie.Nie wiem czy była już odpowiednio duża ale .....

jest bardzo delikatna...

chyba się udało

jak widać wszystko jest do wykorzystania
Mój ogród :) 21:14, 16 kwi 2012

Do góry
Bardzo dobrze Ci poszło, nic się nie zmarnowało Wkleję te zdjęcia do wysiewów.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/169-ogrod-z-nasion?page=21
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:12, 16 kwi 2012

Do góry
Ale się natańczyłam z tym parasolem, a włosy przemokły do ostatniego włoska
Ania z zielonego wzgórza :-) 20:59, 16 kwi 2012

Do góry
Lekcja i fotorelacja będzie, a jeszcze mamy zamiar nauczyć Was przycinania kulek. Może zrobimy spotkanie w trakcie robót? I ćwiczenia na żywym "towarze"

Ale te robótki są przewidziane dopiero po zrobieniu ogrodu GabiKa i nawadniania Anuli sąsiadki, żeby nie było że robimy "szacher-macher"
Ogrodnik mimo woli 17:30, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Płaczące czy nie, ale kwitną, a u mnie posucha kwiatków Czekam na temperatury.

A ja czekam na kwitnącą balię Widzę że już zielono.... ale ciepła brak
Ania z zielonego wzgórza :-) 17:25, 16 kwi 2012

Do góry
Czekamy jeszcze na nasze wspólne zdjęcia Mama Ani nam robiła No i ja machałam parasolem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies