Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:33, 25 mar 2014

Do góry
wiosna 2014

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:32, 25 mar 2014

Do góry
wiosna 2013

Ogródek Anity 21:30, 25 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Dzisiaj przyszła paczka, a właściwie paczki, od Finki
50 sztuk ładnych dużych sadzonek szałwi depp blue
Staną się obwódką tej rabaty

Anita ale będzie czadowo na tej rabacie,ta szałwia jest cudna kuruj sie bo juz niedługo znowu ruszamy na rabaty
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:29, 25 mar 2014

Do góry
wiosna 2012

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:28, 25 mar 2014

Do góry
A tu bok domu który łączy się z tą ścieżką co za domem no i widać tu tę moją przyszłą angielską rabatę:

idąc tą ścieżką tutaj widać róg tej rabaty:

No i stojąc przy tym rogu i obracając się za siebie widać tę rabatę z drugiej strony:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:28, 25 mar 2014

Do góry
Ktoś zadał pytanie na forum ile rośnie obwódka z bukszpana. Dzisiaj poglądałam sobie zdjęcia 2011-2014...

maj 2011- sadzone pod koniec października 2010 ...niektóre nie przetrwały tej najmroźniejszej zimy we Wrocławiu

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:24, 25 mar 2014

Do góry
No, mam nadzieję, że temat trawy został wyczerpany. Nieopatrznie go poddałam i w program naprawczy piorun trzasł

A odnośnie narcyzów... podejrzewam, że przyczyną ich zanikania - oczywiście oprócz paskudnego szkodnika - jest to, że są to najczęściej delikatne mieszańce wyhodowane tak, aby po roku, dwóch trzeba było kupić następne.
Stara odmiana najzwyklejszych, białych i pięknie pachnących narcyzów jest nie do zdarcia. Ich żadna mucha się nie ima, żadna nornica nie ruszy.
Dla przypomnienia tego najzwyklejszego
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 21:23, 25 mar 2014

Do góry
Marga napisał(a)
Witam,
Jestem pod ogromnym wrażeniem! Gratuluję! Piękna nowoczesna (jak bym miała teraz jeszcze raz się budować też bym taki wybrała) bryła domu; drewniany taras i ten czyściutki ogród! Bardzo mi się podoba. Zdecydowałaś się na bardzo fajne nasadzenia. Kradne pomysł z malinami pod płotem. Posadze je do samej drogi. Będę czekała na zdjęcia Twojej łąki kwietnej!
Mam 2 pytanka:
Jaki masz konkretnie posiany gatunek trawy, ze jest taka piękna? Mi w listopadzie b.r. odradzili sianie :/
Jaka jest mniej więcej długość i szerokość Twojego ogrodu z tyłu domu?

Pozdrawiam serdecznie

jeśli chodzi o trawę to nasiona mieliśmy raczej nie z górnej półki, poniżej zdjęcie etykiety
, kupowaliśmy na allegro http://allegro.pl/trawa-trawnik-gf-uniwersalna-dywanowa-15kg-gratis-i4053569795.html- sprawdziłam dokładnie termin siania i okazuje się że 5.10.2013 posialiśmy trawę więc z tym listopadem się trochę rozpędziłam. Mimo to muszę powiedzieć że był to najlepszy wybór, obecnie w tylnej części działki trawnik jest tak gęsty jakby rósł już przynajmniej jeden cały sezon.

Działka za tarasem ma wymiary około 21x48m
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:19, 25 mar 2014

Do góry
A tu z drugiej strony patrząc, zmienił się kształt ścieżki, jeszcze nie wszystko skończone, mam sporo roślin do przesadzenia i porządek do zrobienia.

a tak było wcześniej:

Jak pokonać tą dzicz? 21:16, 25 mar 2014

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy temat na ogrodowisku ale obserwuje je od jakiegoś czasu.

Właśnie kupiłem dom wraz ze sporym kawałkiem ziemi. Jednak o ile znam się trochę na pracach w budynku o tyle prace zwiazane z ogrodem są mi całkowicie obce. Czytałem różne artykuły aczkolwiek wciąż nie znam odpowiedzi na dręczące mnie pytania.

Marzę o pięknym ogrodzie aczkolwiek brakuje mi elementarnej wiedzy i porady fachowca. Obecnie jestem w lesie. Dosłownie.
Pod Lasem zasiał sie młody las ale nie chcę żeby wyrosły z tego "krzaczory" Chcę zostawić większe drzewka ale resztę muszę usunąć. I NIE WIEM CZYM? Piłą łańcuchową? Ale co z niższym zakrzewieniem?

Tutaj część spod domu, w przyszlości ma być przyjemnym dla oka miejscem wypoczynku dla całej rodziny.
usunę stare drzewa owocowe i wystapię o pozwolenie na usunięcie olszynek,puki co jednak nie mogę dać wystrzelić zieleni. Za rok będę zakładać trawnik i nie wiem czy powinienem zrobić coś konkretnego by do tego się przygotować. Przekopać to wszystko ( czytałem że starą trawe wystraczy przezucić i będzie nawozić jakiś czas) czy może trawę wyrwać i pozbyć się jej? Aczkolwiek po kupnie domu nie stać mnie na zakup drogich urządzeń ogrodniczych. Co najwyżej wypożyczenie.

Z góry dziękuję za wszelkie rady.
pzdr
W cieniu - zacieniona 21:08, 25 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Powojniki tanguckie z siewu...Lambton Park....są różnej wielkości...ale rosną zdrowo.

Bogusiu tylko podziwiać tanguckiego ile Ci rośnie? na drzewa będziesz puszczała? No i begonia bardzo szybko ja dopiero swoim ziemię wymieniłam bo stały w piwnicy w doniczkach i trzymam na balkonie
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:05, 25 mar 2014

Do góry
Zmiany na rabacie z tyłu domu:

Tak było w 2011:

Tak było w zeszłym roku (2013):

A tak dziś (2014):

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:53, 25 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak urabiałam ziemi pod trawnik, po przenoszonej szklarni, musiały z sąsiedniej rabaty gdzieś sie pomieszać glebogryzarką i je tu zostawiło.. ...... w mieście narcyzy w trawnikach... u mnie też I tych mucha nie zjadła

I tulipanki... na rabacie Czekamy na słoneczko....

To są tegoroczne??!!!
Życie w wiejskim ogrodzie 20:44, 25 mar 2014

Do góry
Dzisiaj dotarły do mnie róże Swany, Meidomonac i Red Fairy i było wielkie sadzenie Na razie efekt marny ale w sezonie będzie pięknie

I to co najbardziej lubię Gratis! Kubeczek z motywem róży

W cieniu - zacieniona 20:43, 25 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Powojniki tanguckie z siewu...Lambton Park....są różnej wielkości...ale rosną zdrowo.

Fajnie, że wstawiłaś fotki. Widzę, że do swoich muszę podpórki przygotować. Na razie ledwo co wzeszły, ale już się wyciągają, mimo że w dobrym świetle są. W końcu to powojniki.
Nie siałam dużo, ale i tak jak na mój areał za dużo. Synowa i córka do swoich ogrodów dostaną

Bogusiu, czy Ty masz już go w swoim ogrodzie, czy to dopiero pierwsze nasadzenia będą?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:40, 25 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Irysy japońskie powoli się rozrastają, aż mnie wnerwiają.. takiego cuda to nie mam.. jest piękny Dobrze, zę nie mam już gdzie sadzić, to tylko oczy będę cieszyć.. u Ciebie.
Prymulki na patyku fajne.... i łądnie Ci rosną
Rabata zaczęta.. to teraz z górki.. najgorzej sie zabrać
Czarny kot przynosi pecha.. dla siebie... wiec nie bójmy sie przesądów..

Irysy są kapryśne, niby takie wiejskie kwiatki, wole zdecydowanie liliowce:.........znalazłam fotę tego mojego japońca, myślisz, że jest inaczej też mnie wzburza ten jego wzrost, on raczej zanika niż przyrasta.....ale lubię oglądać ten kwiat

mało udana fota, ale jedna jest..........nikomu nie polecam, tylko fascynatom i cierpliwcom

Z rabatą już leci......jak rośliny czekają Aniu, to jest inaczej chęci przychodzą, tylko pogoda czasami wstrzymuje
Hirutkowy raj:)) 20:35, 25 mar 2014

Do góry
Krys napisał(a)

wiosna ruszyła u ciebie na całego deszcz się przydał .....jutro ma być cieplej pozdrawiam
Nieuporządkowana działeczka. 20:32, 25 mar 2014

Do góry
porobię zdjęcia jak tylko będzie coś widać, na razie bez konkretnych zmian niestety, albo pogoda nie za bardzo albo synka nie mam z kim zostawić bo na działce to się nudzi i za 5 min do domu chce wracać. Ostatnie bardzo silne podmuchy wiatru takie były mocne że mi pergole poprzewracały (przy kominku)dobrze że się nie połamały ;/ Nie mam pomysłu jak je zamontować ostatnio były poprzykręcane do siebie, kantówki w ziemie wbite i przykręcone, tyle że dość że mokro to jeszcze te wiatry i wszystko wyleciało może macie jakiś pomysł jak zamontować by mi krzewów nie połamały znowu, ostatnio właśnie one oberwały bo pergole na nich wylądowały i borówki kilka gałązek straciło no i winobluszcze które maja się piąć i zasłaniać tez połamane ;/ pomóżcie.
a oto zdjęcia jak to wyglądało:

A to moja przyjaciółka

RoXi
Ogródek Agam 20:32, 25 mar 2014

Do góry
I rabatka którą tworzę z pomocą Danusi. Brakuje jeszcze miskantów "Variegatus", będą przy płocie po obu stronach śliwowiśni. Carexy i żurawki też do kupienia.

Sosenka i trzmielina do przesadzenia. Tu gdzie kora są tawuły "Goldflame". Jedna przed drzewem gdzie tulipany i dwie po bokach.
Nic nie widać na tych zdjęciach

Ogródeczek jagody99 20:26, 25 mar 2014

Do góry
betysia napisał(a)
Pozdrawiam Jagodko i tulisiam mocnoooo !!!!

Betysiu jak milo ze jestes ja rowniez serdecznie pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies