Za mało było czasu, jeden dzień tylko, czy parę godzin. Szkoda.
To są oceny internautów, a pozostało jeszcze JURY - poczekajcie na werdykt. W zeszłym roku wygrałam werdyktem Jury
Witam, dopiero co komuś pokazywałam jak skracać tuje, ale ten Twój to cyprysik Lawsona (taki siny kolor) ten wysoki.
Skracasz go na rozgałęzieniach pędów, żeby nie było sterczących badylków. Muszę poszukać tego zdjęcia.
Uważam że symetria nie jest nudna zupełnie. Ja bym dała pewnie albo formy strzyżone z cisa, albo z bukszpanu, po obu stronach jednakowe, Podsadzić można je albo bluszczem o pstrych listkach, które będą wymieniane co roku wiosną, albo kwiatami sezonowymi. Może też być trzmielina Fortunego o kolorowych listkach, ale cięta, żeby nie właziła na kulki. Kule powinny być okazałe.
Może być kula na pniu, podsadzona zwykłymi kulkami.
Po zimie trzeba przyciąć tylko białe przyrosty, ale też w daną formę, albo kulę albo inną figurę.
Żeby się zagęściły od spodu, to trzeba by było je radykalnie przyciąć, najlepiej więc podsadzić małymi bukszpanikami od spodu i ściąć razem. Po jakimś czasie nic nie będzie widać.
Twoje bukszpany rosły jesienią i stąd miałaś młode przyrosty teraz, należy je ściąć bo zmieniły kolor dlatego, że były zbyt delikatne.
Bukszpany z Holandii mam też i rosną w gruncie. Nie ma przepisu żeby je chować do garażu, chyba że ogród jest narażony na straszne wiatry zimą>
Ach, to trudne pytanie.
Każdy klient to indywidualne podejście, projektów naraz robię kilka albo kilkanaście, więc wszystko powinnam jakoś robić w kolejności, a nie zawsze się da.
Gdybym robiła tylko jeden projekt to sam proces projektowania zależy od tego, jak złożony jest ogród, jaki ma program, elementy architektury ogrodowej, styl, ile ma być w nim gatunków.
Wymyślanie ogrodu trwa to od jednego dnia do tygodnia, kiedy to powstaje projekt - propozycja do zatwierdzenia. Po zatwierdzeniu lub poprawkach następuje przekształcanie projektu - propozycji we właściwą dokumentację projektową dla klienta i ten proces trwa około 2-5 dni, gdy robi się jeszcze do tego projekt nawadniania i oświetlenia na oddzielnej planszy i listę roślin z określeniem ich ilości oraz czasem dwie wersje kosztorysu.
Potem skanowanie, kserowanie. itd. I projekt jest gotowy.
Jednak to się przeciąga w czasie z powodu wymienionego na wstępie.