Będę może jutro przycinalam kocimiętki przynajmniej co druga. Maja w ogrodzie tak mówiła. Moje są bardzo duże indie pokładają. Jeszcze koty sąsiadów zrobią swoje i wszystko leży trzeba wiązać.
Bardzo się dzisiaj narobiłam nawet palce mi nie chcą chodzić po klawiaturze..
Cieplutko aż miło.
Od godziny 7 rano najpierw pieliłam w cieniu potem przerwa. Następnie rozkładanie kartonów pod korę. To nie lada sztuka aby to wszystko dopasować. Zbierałam pudełka przez zimę a intak zabrakło. Może resztę w sobotę zrobię 3/4 zrobiłam.
Przywieźli ziemię na rondel moze razem z eM Poeozimy jutro i posadzę.
Wszystkie tulipany ładne, ale te mają przepiękny kolor wg mnie niestety jesienią kupiłam i nazwy nie pamiętam.
Ela ja też po cięciu ukorzeniam hortensje. Nie wiem ale to nałóg jest u mnie.
Mam jeszcze z 10 do przesadzenia takich kilku letnich hortensji ale to dopiero wiosną bo teraz już listki się rozwijają .
Ja kocimiętkę przycinam po kwitnieniu.U mnie są zwarte kępy nie rozłażą się.
Widziałam te patyki.
A ja przycinając hortensje dorodne patyki pocielam inwsafmdzilam.po kilka do ziemi ciekawe czy coś z tego wyjdzie.
Kocimiętki też mam bardzo bujne. Słyszałam jak Mają w ogrodzie mowila, że w połowie maja trzeba kocimiętki przyciąć to nie będą takie wybujałe.
Moje też sporawe te odmianowe i zrobię przycięcie trzeba wypróbować. Koty sąsiadów już chodzą obok nich każdego roku mam pokiereszowane nawet preparaty orzeciw nie pomagają.
Ja dzisiaj będę podlewać 1:10 litrów
Kilka dni ciepła a wszystko śmiga nadganiać szybko. Jednak wszystko lubi ciepelko.
Dzisiaj pieliłam pod szmaragdami zaraz idę rozsypywać korę. Aby znowu nie zarosło.
Jutro rondel trawiasta zrobię i już bliżej niż dalej.
W sobotę w lasku przesadzam hosty i posieje nasiona cynii i kosmosu może jeszcze dalii.
Na pewno urośnie obornik dałaś do dołka? Możesz teraz dac skórki.z banana pokrojone zmieszać z wierzchnia ziemia. Sposobów na skórki jest wiele. Gnojówką podlewaj 1:10 litrów - 1 litr gnojówki takiej smierdzacej i wlej do 10 l wody podlewaj ta mikstura co 2 tygodnie możesz też pod inne byliny.
Pokaż róże.
Moje pnace 3 szt zmarzły namęczyłam się z nimi aby je powiązać a tu musiałam przyciąć 30!cm od ziemi, na szczęście odbijają młode inaczej poprowadzę.
Widzę, że delektujesz się ogrodem sądzisz tak aby było dobrze. Moje rabaty tylko poprawiam. Już nie będę się bawić w nowoczesność.
Kamila cieszę bardzo bo ładnie trawnik wygląda. EM wertykuliwał ja nawozilam zrobiłam trochę mijanek, ale jutro zrobię dosiewke ma padać burze.
Zawsze nawozilam.krzyzowo tym razem nie dlatego że w zeszłym roku eM po przenawoził i trawa bardzo źle to zniosła żolkła.
W niedzielę będzie 3 tydzień jak nawiozlam i będzie wsam raz.
Urosną może i tak, ale masz dosyć duże odstępy miedzy tujami. Jeżeli ta siatka jest na stałe to możesz zawiesić tzw mate osłonowa zielona będzie łatwiej znieść ten wiatr.
Bardzo tanie te kliniki ja kupowałam w Lidlu Atropurourea po 19;zł.
Zmieniłaś awatara a ja po awatarach zaglądam. I tak nie zaglądam, ale dzisisj zajrzę. Tyrsm idę przesadzać
Mam dylemat czy Memory posadzić na środku czy z boku. To wysoka duża trawa i boje się aby nie zdominowała reszty.
Oj Grzesiu dużo, ale jeszcze robię zaraz idę będę sądzić i przesadzać krzaki.
Palmowe, piwonie, hortensje, róże do sadzenia i przesadzania.
Później idę pielic pod tuje jak wypiele kartony i na to kora z altanki.
Dzisiaj zamówię ziemię i obsadze rondel trawami.
U nas też pięknie rosa na trawie szkli się w słońcu przyjemnie chodzić po takiej trawie.
Aniu masz mnóstwo szafirkow ładnie wyglądają z tulipanami. Na fotce co to za roślina ta różowa za szafirkami. Tulipany w tym roku wyjątkowo długo kwitną bo chlody były,
Aniu różnie posadziłam ta na pierwszej focie w półcieniu, na drugiej w słońcu.
Nic nie pisałaś, że kupiłaś kaliny. Myślałam że się chcesz dowiedzieć Aniu jak się mają to kupisz.
Franek mi odpisał, że dopiero po 2-3 latach będą kwitły ładnie więc czekam niedługo minie 1 rok.
Widzę, że już je posadziłaś do gruntu. U mnie jeszcze w donicach, dopiero niedawno je odkryłam. Wyglądają podobnie, maluchy, ale kilka z nich ma zamiar zakwitnąć. W jakim miejscu je posadziłaś, słoneczne, cień, półcień?
Wiśnia ma Ok 7 lat była kilka razy cięta, pędy tarzały się o ziemi.
Na początku źle ja prowadziłam. Jak okwitnie poprowadzę pędy do góry trzeba powiązać. Rosła do góry to ja ciężarki jej do pędów przywiązywałam aby stworzyć parasol.
Po pędach koty wchodziły i tam skakały polowały na ptaki.
Kasiu u mnie to mus niskie cięcie. Jutro rankiem opryskam róże od grzyba jeszcze Miedzianem. Chodzę z sekatorem i co chwilę przycinam bo pędy albo czarne albo brązowe.
Wczoraj przycinalam ta NN przy altanie. Niektóre pędy na górce miały takie cherlawe pąki. Przycinam aby zobaczyć a one w połowie pędy w środku brązowe albo czarne.
Kasiu to tylko tak z daleka wygląda. EM dzisiaj pokosil i obrobił kanciki po swojemu, ale już nic nie mówię bo wszystkiego sama nie zrobię.
Dzisiaj zrobiliśmy też okrągła rabatę jeszcze nie skończona. Siano po wertykulacji, siatka i na siatkę poszło kilka taczek darni z kancikow, później kompost rozsypie i zwykła ziemia. Tutaj będą trawy zakupione jesienią, aby nie była mdła posadzę szałwię i jeżówki.
Dzięki Elu
Ja tak se działam po cichutku u mnie wszystko małe to nie ma co focić
Moja Edenka też oberwał ale nie jest tak źle ,trochę powycinałam pędów i jest dobrze niech tylko się ciepło zrobi to ruszy
Reszta róż dobrze przezimowała dzisiaj u nas piękna pogoda ,poleniuchowałam w ogrodzie
Grzegorz bardzo ładnie gambiony wyszły nie masz się czego wstydzić.
Siedzę na działce i też myślę co by tu ulepszyć aby było na stałe i już nie wracać do tego.
Dzisiaj u mnie koszenie, eM w tygodniu nie ma czasu.
U nas też pięknie tak jak piszesz może ruszy roślinność.