Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:36, 11 maj 2021

Do góry
CD

Będę może jutro przycinalam kocimiętki przynajmniej co druga. Maja w ogrodzie tak mówiła. Moje są bardzo duże indie pokładają. Jeszcze koty sąsiadów zrobią swoje i wszystko leży trzeba wiązać.

Ptasi gaj 22:27, 11 maj 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Bardzo się dzisiaj narobiłam nawet palce mi nie chcą chodzić po klawiaturze..
Cieplutko aż miło.
Od godziny 7 rano najpierw pieliłam w cieniu potem przerwa. Następnie rozkładanie kartonów pod korę. To nie lada sztuka aby to wszystko dopasować. Zbierałam pudełka przez zimę a intak zabrakło. Może resztę w sobotę zrobię 3/4 zrobiłam.
Przywieźli ziemię na rondel moze razem z eM Poeozimy jutro i posadzę.

Wszystkie tulipany ładne, ale te mają przepiękny kolor wg mnie niestety jesienią kupiłam i nazwy nie pamiętam.

Przód pod tujami po prawej z tyłu Tui

Mirkowy ogród (początki) 20:57, 11 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Widziałam te patyki.
A ja przycinając hortensje dorodne patyki pocielam inwsafmdzilam.po kilka do ziemi ciekawe czy coś z tego wyjdzie.

Kocimiętki też mam bardzo bujne. Słyszałam jak Mają w ogrodzie mowila, że w połowie maja trzeba kocimiętki przyciąć to nie będą takie wybujałe.

Moje też sporawe te odmianowe i zrobię przycięcie trzeba wypróbować. Koty sąsiadów już chodzą obok nich każdego roku mam pokiereszowane nawet preparaty orzeciw nie pomagają.

Ela ja też po cięciu ukorzeniam hortensje. Nie wiem ale to nałóg jest u mnie.

Mam jeszcze z 10 do przesadzenia takich kilku letnich hortensji ale to dopiero wiosną bo teraz już listki się rozwijają .
Ja kocimiętkę przycinam po kwitnieniu.U mnie są zwarte kępy nie rozłażą się.
Ptasi gaj 16:49, 11 maj 2021

Do góry

Trawnik skoszony

Ale wiśnia przepiękna

I trawniczek pierwsza klasa, ale gęsty

I doczytałam o nowej rabacie. Super będzie
A oprócz traw i bylin będzie coś wyższego?
Mirkowy ogród (początki) 15:28, 11 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Ela jeszcze jeszcze berberysów nie przycinałam jak nie będzie padać tu jutro ciachnę.
Strasznie mam mało czasu na ogród tylko weekend więc jak pada to sama wiesz co można zrobić.
Róż nie mam to nie pomogę. Ale poczekaj może jeszcze ruszy zawsze zdążysz wywalić.
U mnie już rozplenice ruszają . Na jednej rabacie co druga ciekawe czy nie wymarzły .
Ps. Widziałaś moje patyczki Polar Bear?

Widziałam te patyki.
A ja przycinając hortensje dorodne patyki pocielam inwsafmdzilam.po kilka do ziemi ciekawe czy coś z tego wyjdzie.

Kocimiętki też mam bardzo bujne. Słyszałam jak Mają w ogrodzie mowila, że w połowie maja trzeba kocimiętki przyciąć to nie będą takie wybujałe.

Moje też sporawe te odmianowe i zrobię przycięcie trzeba wypróbować. Koty sąsiadów już chodzą obok nich każdego roku mam pokiereszowane nawet preparaty orzeciw nie pomagają.
Ptasi gaj 14:33, 11 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu moja zakulkowana róża na calutkich pędach ma liście, zobaczymy jak będzie z kwiatami trochę się z nią obchodzę jak z jajkiem tą nalewkę ze skórek banana to co ile mogę zapodawać?

Ja dzisiaj będę podlewać 1:10 litrów
Kilka dni ciepła a wszystko śmiga nadganiać szybko. Jednak wszystko lubi ciepelko.

Dzisiaj pieliłam pod szmaragdami zaraz idę rozsypywać korę. Aby znowu nie zarosło.
Jutro rondel trawiasta zrobię i już bliżej niż dalej.
W sobotę w lasku przesadzam hosty i posieje nasiona cynii i kosmosu może jeszcze dalii.

Ogrodowe wariacje 14:26, 11 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Ela, Mirella korzenie podcięłam, róże posadzone, ciekawa jestem czy wszystko zrobiłam jak należy, okaże się za jakiś czas, mam nadzieję, że już w tym sezonie będą jakieś kwiaty

Pogoda mnie wkurza, pada deszcz ze śniegiem, wieje jak diabli, zimno.
Nie znoszę tak na raty robić rabaty. Jeszcze byliny i obwódka z bukszpanu.
Zrobiło mi się takie puste miejsce i nie wiem co tam dać. Róż na razie wystarczy choć odległości od siebie spore, ale wypełnię bylinami i muszę cierpliwie poczekać aby wiedzieć czy dobrze rozmieściłam.
Jestem z tych niecierpliwych, ale tym razem dam radę

Na pewno urośnie obornik dałaś do dołka? Możesz teraz dac skórki.z banana pokrojone zmieszać z wierzchnia ziemia. Sposobów na skórki jest wiele. Gnojówką podlewaj 1:10 litrów - 1 litr gnojówki takiej smierdzacej i wlej do 10 l wody podlewaj ta mikstura co 2 tygodnie możesz też pod inne byliny.

Pokaż róże.

Moje pnace 3 szt zmarzły namęczyłam się z nimi aby je powiązać a tu musiałam przyciąć 30!cm od ziemi, na szczęście odbijają młode inaczej poprowadzę.

Widzę, że delektujesz się ogrodem sądzisz tak aby było dobrze. Moje rabaty tylko poprawiam. Już nie będę się bawić w nowoczesność.
Ptasi gaj 07:07, 11 maj 2021

Do góry
Kamcia napisał(a)
Elu, widzę, że Twoja trawka po wertykulacji pieknie się zregenerowała.
My już też podkaszalismy w niektorych miejscach tam, gdzie robilismy wertykulacje. Tam gdzie zakładamy nowy trawnik, zaczęła już kiełkować.

Kamila cieszę bardzo bo ładnie trawnik wygląda. EM wertykuliwał ja nawozilam zrobiłam trochę mijanek, ale jutro zrobię dosiewke ma padać burze.
Zawsze nawozilam.krzyzowo tym razem nie dlatego że w zeszłym roku eM po przenawoził i trawa bardzo źle to zniosła żolkła.

W niedzielę będzie 3 tydzień jak nawiozlam i będzie wsam raz.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:59, 10 maj 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Oj niestety tak...
Ale kiedyś tuje urosną

Urosną może i tak, ale masz dosyć duże odstępy miedzy tujami. Jeżeli ta siatka jest na stałe to możesz zawiesić tzw mate osłonowa zielona będzie łatwiej znieść ten wiatr.

Bardzo tanie te kliniki ja kupowałam w Lidlu Atropurourea po 19;zł.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 13:18, 10 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Ładne są rabaty wyspowe ale muszą być na dużej przestrzeni.
Bardzo ładna ta wiśnia Elu.

Nareszcie się zrobiło ciepło to może wszystko nabierze rozpędu.

Zmieniłaś awatara a ja po awatarach zaglądam. I tak nie zaglądam, ale dzisisj zajrzę. Tyrsm idę przesadzać
Mam dylemat czy Memory posadzić na środku czy z boku. To wysoka duża trawa i boje się aby nie zdominowała reszty.

Tak u nas też cieplutko.

Ptasi gaj 08:57, 10 maj 2021

Do góry
Oj Grzesiu dużo, ale jeszcze robię zaraz idę będę sądzić i przesadzać krzaki.
Palmowe, piwonie, hortensje, róże do sadzenia i przesadzania.
Później idę pielic pod tuje jak wypiele kartony i na to kora z altanki.

Dzisiaj zamówię ziemię i obsadze rondel trawami.

U nas też pięknie rosa na trawie szkli się w słońcu przyjemnie chodzić po takiej trawie.
Ogród zielonej AniaK 07:39, 10 maj 2021

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Dzisiaj u mnie chłodno wietrznie ale słonecznie
pokażę mój misz masz
Pozdrawiam serdecznie

Aniu masz mnóstwo szafirkow ładnie wyglądają z tulipanami. Na fotce co to za roślina ta różowa za szafirkami. Tulipany w tym roku wyjątkowo długo kwitną bo chlody były,

Ptasi gaj 07:23, 10 maj 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Widzę, że już je posadziłaś do gruntu. U mnie jeszcze w donicach, dopiero niedawno je odkryłam. Wyglądają podobnie, maluchy, ale kilka z nich ma zamiar zakwitnąć. W jakim miejscu je posadziłaś, słoneczne, cień, półcień?

Aniu różnie posadziłam ta na pierwszej focie w półcieniu, na drugiej w słońcu.
Nic nie pisałaś, że kupiłaś kaliny. Myślałam że się chcesz dowiedzieć Aniu jak się mają to kupisz.
Franek mi odpisał, że dopiero po 2-3 latach będą kwitły ładnie więc czekam niedługo minie 1 rok.

Teraz czekam na kwitnięcie watanabe
Ptasi gaj 00:23, 10 maj 2021

Do góry
Zrobiłam fotki kalina St. Keverne od Franka

Widzę, że już je posadziłaś do gruntu. U mnie jeszcze w donicach, dopiero niedawno je odkryłam. Wyglądają podobnie, maluchy, ale kilka z nich ma zamiar zakwitnąć. W jakim miejscu je posadziłaś, słoneczne, cień, półcień?
Ptasi gaj 23:12, 09 maj 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Oczko piękne (jak wszystko u Ciebie Ela)- zakochać się można.

Bardzo się cieszę,że ogród się podoba.
Ptasi gaj 23:10, 09 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ela pięknie wygląda kwitnąca wiśnia
Też jestem ciekawa jakie trawy planujesz na nowej rabacie.

Dnusiu mam ich pełno w foliaku.

Wiśnia ma Ok 7 lat była kilka razy cięta, pędy tarzały się o ziemi.
Na początku źle ja prowadziłam. Jak okwitnie poprowadzę pędy do góry trzeba powiązać. Rosła do góry to ja ciężarki jej do pędów przywiązywałam aby stworzyć parasol.
Po pędach koty wchodziły i tam skakały polowały na ptaki.
Ptasi gaj 22:16, 09 maj 2021

Do góry
CD

Trawnik skoszony

Ptasi gaj 22:11, 09 maj 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, ty jesteś mistrzyni. Posprzątane i roślinki piękne

Róże wszystkie poza Alchymistem ciachęłam nad 1-2 widocznym pąkiem, czyli 10-15 cm od ziemi. Rhapsody in Blue miały sporo pąkóe na metrowych pędach, ale te też ciachnęłam nisko, bo chcę żeby się rozkrzewiły, a nie wypuszczały niebotyczne baty.

Kasiu u mnie to mus niskie cięcie. Jutro rankiem opryskam róże od grzyba jeszcze Miedzianem. Chodzę z sekatorem i co chwilę przycinam bo pędy albo czarne albo brązowe.

Wczoraj przycinalam ta NN przy altanie. Niektóre pędy na górce miały takie cherlawe pąki. Przycinam aby zobaczyć a one w połowie pędy w środku brązowe albo czarne.

Kasiu to tylko tak z daleka wygląda. EM dzisiaj pokosil i obrobił kanciki po swojemu, ale już nic nie mówię bo wszystkiego sama nie zrobię.

Dzisiaj zrobiliśmy też okrągła rabatę jeszcze nie skończona. Siano po wertykulacji, siatka i na siatkę poszło kilka taczek darni z kancikow, później kompost rozsypie i zwykła ziemia. Tutaj będą trawy zakupione jesienią, aby nie była mdła posadzę szałwię i jeżówki.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 19:31, 09 maj 2021

Do góry
Bożenko długo ciebie nie było na wątku już pewnie inaczej niż na tych zimowych fotkach pięknych i kwietniowych.
Porzadeczek u ciebie. Czy Edenka dobrze przeżyła zimę bonu mnie pnące mocno oberwały wczoraj 2 ścięłam odbijają od dołu.

Te rusztowania różane ładne.

Pozdrawiam miłej niedzieli u nas świeci słonko i +10

Dzięki Elu
Ja tak se działam po cichutku u mnie wszystko małe to nie ma co focić
Moja Edenka też oberwał ale nie jest tak źle ,trochę powycinałam pędów i jest dobrze niech tylko się ciepło zrobi to ruszy
Reszta róż dobrze przezimowała dzisiaj u nas piękna pogoda ,poleniuchowałam w ogrodzie
Pamiętajcie o ogrodach 13:55, 09 maj 2021

Do góry
Grzegorz bardzo ładnie gambiony wyszły nie masz się czego wstydzić.

Siedzę na działce i też myślę co by tu ulepszyć aby było na stałe i już nie wracać do tego.
Dzisiaj u mnie koszenie, eM w tygodniu nie ma czasu.
U nas też pięknie tak jak piszesz może ruszy roślinność.

Pozdrawiam miłej niedzieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies