Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 19:44, 14 kwi 2014

Do góry
W marcu powiesiliśmy budki, na razie nie ma lokatorów, jedynie gołąb przysiadł na gałęzi i duma jak tu się zmniejszyć, aby skorzystać z gościnności.
Na kompostowniku będą domki dla owadów, a wokół będzie się piął groszek lub nasturcja.
Po świętach zabieram się za zrobienie swoich autorskich mieszkanek dla biedronek i innych pożytecznych stworzonek.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:44, 14 kwi 2014

Do góry
Jeszcze kilka foteczek i zmykam

Narcyzkowo

i tulipanowo

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:41, 14 kwi 2014

Do góry
Nie przenawoziłeś i trawnik pasami jest zagłodzony, w tym roku na start dałam mocznik.

Siewnik ręczny, bardzo wygodny, oblatujesz trawnik 10 razy szybciej niż siewnikiem. On sieje szerokim pasem, ale rzadko spadają granulki dzięki czemu masz naoczną kontrolę nad terenem zasianym Jesteś w stanie zapanować gdzie siałeś a gdzie nie siałeś. Możesz zabieg zdublować bo ustawisz sobie sianie na środek a nie na maksa.

To nasz Zdzisław sieje, ale ja też umiem i wygodne to jest. Osobiście najbardziej lubię siać "z ręki" i nie mam łat w trawnikach.

Kosaćce, irysy (Iris) 19:40, 14 kwi 2014
Do góry
Jakoś wcześniej w tym roku wystartowały

truly
granatowy też już zaawansowany

Nowe wyzwanie ogródeczek 19:39, 14 kwi 2014

Do góry
Pozdrowienia z przydomowego ogródka a tu nasz rudy łobuz cd,sesji zdjęciowej łobuza widok ogródka z tarasu
Co się stało kwiatom ... 19:39, 14 kwi 2014

Do góry
Orlik z koralikami z rosy.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:39, 14 kwi 2014

Do góry
Piotr_ napisał(a)

I prgola/atlana u mnie podobna

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:38, 14 kwi 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Pozachwycałam się z moim Łukaszkiem Twoim treserem pszczółek ja natomiast pozostałymi okazami, wszystko pięknie wygląda, a jak krecik- wyniósł się na dobre?

Ula, a gdzie tam sie wyniosl, co chwila mamy nowe gory Opuchlaki tez niestety mamy

A to specjalnie dla Was, tak pilnowal, az sie zmieczyl

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:35, 14 kwi 2014

Do góry
Piotr_ napisał(a)
ogród sam projektowałem, i mam w nim prawie wszystko co mi se podoba i jak ja bym to widział widzę

Gratuluje efektu - fantastyczne połączenia!
Nowe Życie ;-) 19:34, 14 kwi 2014

Do góry

MOJE ZDOBYCZE
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:33, 14 kwi 2014

Do góry
Przy tak dużym terenie pod trawnik, na oko nie da się za bardzo wyrównać. My wytyczamy poziomy niwelatorem geodezyjnym, zabijamy kołki, przeciągamy linki i równamy teren na "lustro".

Przed wyrównywaniem wzruszamy glebę takim wałem odkamieniającym

Mamy specjalną przystawkę w kształcie kratownicy i równa teren "na stół". Ale to nie jest wyposażenie amatora, więc tym nie zrobisz bo nie masz.

Albo przeciągaj ciężką belkę, dorzucaj ziemi w dołki. Zamiast belki zrób taki przyrząd z listwą.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:33, 14 kwi 2014

Do góry
Piotr_ napisał(a)

Łał normalnie powala na kolana - super miejsca

I latarenki widzę - czyżbyś lubił orientalne detale?
Mała Eleczka 19:33, 14 kwi 2014

Do góry
Wczoraj bylam w O., cena tuj szmaragd mnie skusila wiec pojechalam. Niestety wszystkim odradzam zakup Rosliny bestialsko wykopane z ziemi z ucietymi korzeniami. Szkoda bo naprawde ladne okazy z nich by byly.
No i jak to w ogrodniczym... trzeba cos kupic prawda ... Oto moj skromny zakupik (bylam twarda i kupilam niewiele )

zdazylam dzisiaj posadzic miedzy jednym gradem a drugim. pogoda typowo wiosenna raz slonce raz deszcz raz grad, nawet tecza sie na chwile pojawila.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:31, 14 kwi 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Boćku cudne zdjęcia , i może to głupio zabrzmi , ale masz przecudowny front
uwielbiam na niego patrzeć wstaw proszę jakieś zdjęcia z łączenia kamyków i kory na rabatach, bo znaleźć coś w takiej ilości stronic to wręcz nie możliwe

Madziu, bardzo dziekuje

Ponizej foteczki specjalnie dla Ciebie.

Tutaj ekobord, wiec granica jak zyleta

A tutaj nie ma nic rozdzielajacego. Troszke sie miesza, ale nie jakos bardzo. Tutaj futro lubi sie ze mna ganiac i na mnie polowac, wiec najwiekszy balagan to on robi, ale jakiejs masakry nie ma Nic nie przegarnialam, nie poprawialam, tak jest po zimie bez zadnej korekty i nie patrz na chwasty, jeszcze do tego etapu nie doszlam w tym roku

Jurajski Ogród 19:28, 14 kwi 2014

Do góry
Agatko, dzisiaj fot nie robiłam, bo zimno, mokro i brzydko. Załączam fotkę z piątku i na razie to tyle. Pozdrawiam wszystkich zaglądających
Rododendronowy ogród II. 19:26, 14 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Takie widoki dziś na mnie czekały w ogrodzie

Koty grasują a róznego rodzaju gryzonie robią co chcą.

o matuchno ciekawa jestem czyja to sprawka? Bogdziu a może to pędrak? zobacz w ziemi czy nie masz tej paskudy
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:24, 14 kwi 2014

Do góry
I wilczomlecze od Agatki

W japońcu tupiki żółką ale jeszcze nie maja zamiaru się otworzyć ...

Mój skromny ogródek 19:23, 14 kwi 2014

Do góry
Marysiu jak czytałam to pytasz co posadzić między hostami a tujami ja bym proponowała przywrotnik ostroklapowy ,bardzo ładnie zadarnia ,ładnie kwitnie ,na daje się na obwódki, a młode listka można nawet zjadać,myślę ze fajnie by się komponowało z hostami ,podsyłam zdjęcie ,tu z paprociami i hostą
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:22, 14 kwi 2014

Do góry
Witam
ja również potrzebuję waszej pomocy
Mam malutką działkę za domem 8m na 10 m i mam też dwójkę dzieci dla których ta przestrzeń jest niezbędna
żeby jednak wilk był syty i owca cała to przypadły mi dwa skrawki ziemi jedno półkole 3m szerokości i 2 długości oraz kawałek przy ogrodzeniu
dodam, że działka jest od południowej strony i cała obsadzona tujami (spadek po poprzednich właścicielach), co do podłoża to słabiutkie 30 czarnej ziemi a dalej glina
Z uwagi na to, że jest to niewielka przestrzeń chciałabym ją fajnie zagospodarować
Moje półkole-klombik jest już częściowo obsadzone
po prawej stronie z tyłu rośnie fioletowy kosaniec przed nim fioletowy rododendron
po lewej z tyłu wrzośce (przesadzone więc teraz chorują), przed nimi 3 letnia hortensja różowa i 2 krzaki piwonii bordowej
na obrzeżach rosną krokusy a za nimi bardzo wczesne czerwone tulipany w śród nich rozmaryn
a środek pusty
i tu proszę o pomoc i podpowiedź co mogłabym jeszcze dosadzić, żeby cały czas ten klombik żył i zmieniał się w zależności od pory roku
mam ochotę na klon palmowy czerwonolistny ale czy to dobry pomysł nie wiem ewentyalnie co jeszcze

a pod siatką od lewej strony: tuje a za nimi piwonia, czerwona porzeczka na pniu, NIC,czarna porzeczka na pniu, i znów NIC, agrest na pniu tawuła goldenflame i jałowiec płożący
na całej długości w rzędzie rosną tulipany
ten kawałek wkurza mnie najbardziej bo jest widoczny z tarasu a widok siatki nie jest zbyt atrakcyjny
gdyby ktoś z was miał jakieś sugestie to będę za nie wdzięczna
pozdrawiam
ps. dodam kilka fotek dla zobrazowania

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:22, 14 kwi 2014

Do góry
Ale był dzisiaj grad, położyło mi 2 białe tulipki, poobrywało kwiecie z magnoli, pstrykam więc jej fotki, bo myslę że nie będzie długo taka piekna

I jeszcze tulipki na froncie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies