Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

kasiek 19:27, 05 maj 2014

Bogdziu tak mi przykro..... Człowiek tak czeka, a tu taka przykra niespodzianka.. ech

Bardzo Cię proszę jeżeli możesz to zobacz na moją azalie japońską w japońcu nie wygląda dobrze - żółkną jej listki i nie wiem czy za mało ma torfu?

Bogdzia 19:34, 05 maj 2014

kasiek napisał(a)
Bogdziu tak mi przykro..... Człowiek tak czeka, a tu taka przykra niespodzianka.. ech

Bardzo Cię proszę jeżeli możesz to zobacz na moją azalie japońską w japońcu nie wygląda dobrze - żółkną jej listki i nie wiem czy za mało ma torfu?

Kasiu czy ona była w tym roku przesadzana?albo na jesieni? , bo wydaje sie ze to takie dostosowanie do nowych warunków , zółkną dolne liście ale ja nie wiem ile dałas tego torfu, powinno byc pól na pół z ziemmią do której wsadzałas. Mnie sie wydaje że szok po przesadzeniu ale jeśli ma za mało kwasne podłoze to bedzie coraz gorzej ale teraz bym tylko opryskała dolistnie a na wiosnę wcześnie zmieniła podłoze.
Bogdzia 19:40, 05 maj 2014

ZbigniewG napisał(a)
Bogdzia u mnie też nieźle narozrabiał ale piwonia bez strat, azalia kwitnąca, katalpa, nawet buki i klony podmarznięte, najgorsze - straciłem przyjęty zraz z żółtej magnolii
tej nocy u mnie ma być 0

Piwonie pierwszą noc ładnie przetrzymały , na drugą je przykryłam i jest gorzej ale tragedii nie ma , byle juz mrozu nie było.Kwitnące azalie to było pewne ze sobie nie poradza. Szkoda Twoich pozostałych roślinek a juz najbardziej magnolii, Katalpa może sie pozbiera , buki też mam nadzieje, klon palmowy kiedys nieźle mi podmarzł ale jak to zmarzniete obciełam to urosły mu bardzo duze pedy więc moze i u Ciebie tak bedzie.Pozdrawiam.
Bogdzia 19:40, 05 maj 2014

Luiza napisał(a)
Napisałam u Małgosi, ale to ja dostałam Percy Wissemana i jeszcze raz dziękuję.

Tych Percy miałam i rozdałam kilka , byłam pewna ze Gosia też go dostała.Za roslinki sie nie dziekuje.
Bogdzia 19:42, 05 maj 2014

Kasya napisał(a)
Dzisiaj juz nie moze byc mrozu... zdjelam agro i posadzilam peonie

Jakie te peonie? Jeśli bylinowe to nic im nie bedzie ale jesli krzewiaste to lepiej jeden dzień poczekac. Ja też nic już nie przykrywam.
hanka_andrus 19:52, 05 maj 2014

U mnie obyło się bez strat. Ale mogą być straty innego rodzaju: zaczęło się grasowanie szkodników.
Wcinają wszystko. drzewa, krzewy, warzywa.
ewa004 19:56, 05 maj 2014

Ja swoje Rh okryłam ,ale mam tylko trzy i rosną koło siebie ,więc nie było problemu .
Mam nadzieje Bogdziu że ostatecznie dużo strat nie będzie .
Pozdrawiam cieplutko
ana_art 20:26, 05 maj 2014

jak czytam, że jesteś dobrej myśli to aż cieplej na sercu się robi oby jeszcze to noc przetrzymać bo u nas różne źródła podają różnie. Norweska 0, tvn -1/0 lokalny łomżyński portal -3 do -7...
Bogdzia 20:31, 05 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
U mnie obyło się bez strat. Ale mogą być straty innego rodzaju: zaczęło się grasowanie szkodników.
Wcinają wszystko. drzewa, krzewy, warzywa.

To straszne co piszesz . I co to jest? Karczowniki?Tyle kotów na działkach , nie powinno byc gryzoni ale koty karmia ludzie to myszami sie nie zajmuja.
Bogdzia 20:33, 05 maj 2014

ewa004 napisał(a)
Ja swoje Rh okryłam ,ale mam tylko trzy i rosną koło siebie ,więc nie było problemu .
Mam nadzieje Bogdziu że ostatecznie dużo strat nie będzie .
Pozdrawiam cieplutko

W pierwszą noc piwonii krzewiastych nie okryłam i nic im nie było , w druga okryłam i przemarzły i badz tu madry.Byle ta noc jakos minęła.