Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:32, 28 mar 2012

Do góry
Poszukam może lepszego przykładu

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:31, 28 mar 2012

Do góry
Lidkawogrodzie napisał(a)

Danusiu a smaragdy przyciąć górą czyli poziomo ? są małe, ale widziałam gdzieś , że takie małe były przycięte równo...czy to im nie zaszkodzi ? chodzi mi o stożek wzrostu ...

Możesz przyciąć na rozgałęzieniach pędu, stożek wzrostu tam nie występuje. Będą rosły gałązki boczne i inne wierzchołkowe.

Poradźcie proszę bo nie rozumiem((. Czyli w przypadku szmaradów nie rozciągać sznurka i nie ciachać równiutko (jedne bardziej inne mniej-wiadomo) tylko każdą tuję osobno i szukać gałązek bocznych? A wtedy ten samotny cieniutki pędzik zostawić? No nie rozumiem.... Co oznacza że po obcieciu stożka wzrostu - czyli jak dobrze rozumiem po ciachnięciu od sznurka- będą wolniej rosły? dużo wolniej? Bardzo proszę o wyjaśnienie laikowi co i jak, bo chyba właśnie nadszedł czas na pewne ruchy z moimi szmaragdami....

Nie szukać gałązek bocznych tylko na wierzchołku wyrównywać, ale tak, żeby nie było widać. Nie tnie się więc jak nożycami równą linię, tylko szuka gdzie te wierzchołki się rozgałęziają, patrzy czy wszystkie równo są (mniej więcej). Wtedy wyglądają jak naturalne, ale równe

Mój 4 arowy azyl... 23:23, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja nawet nie wiem co u mnie teraz kwitnie, wróciłam ciemną nocą

Jutro raniutko oblecisz i skontrolujesz wszystko dokładnie! Obyś mile zaskoczoną była, tego Ci życzę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:21, 28 mar 2012

Do góry
Bogda Ty masz nie zrobiony, a to co innego niż zapuszczony.

Zapuszczony to taki co był zrobiony, nikt nic w nim nic nie robił, przez co się zapuścił i teraz trzeba mu zrobić metamorfozę
Mój 4 arowy azyl... 23:18, 28 mar 2012

Do góry
A ja nawet nie wiem co u mnie teraz kwitnie, wróciłam ciemną nocą
Żywopłot strzyżony z cisa 23:17, 28 mar 2012

Do góry
- sadzić w dobrej ziemi, przekompostowanej, albo w podłożu do iglaków?

Tak, ale nie do iglaków - za kwaśna. W ziemię odkwaszoną, czyli ja sadzę w próchnicę odkwaszoną albo ziemię ogrodową

- sadzić w rowie?

Wykop rowek równy, ustawiaj jeden przy drugim

- można sadzić gęsto ? - można

- przyciąć na równo od góry od razu po posadzeniu - przyciąć od razu

- przycinać także w lipcu - można

- podlewać, bo lubią - lubią mieć wilgotno, ale nie znoszą podmokłych gruntów i zbyt głębokiego sadzenia

- cieniować na zimę, szczególnie na wystawach słonecznych - można

- ściółkować korą lub żwirem - tak

- można podsadzać, pamiętać cały czas o podlewaniu - można

- nawożenie: czy nawozimy w pierwszym roku po posadzeniu? Jak często? Czy stosujemy nawóz jesienny?

Florovitem w płynie dolistnie i doglebowo, do lipca i koniec. Niech przestanie rosnąć do końca lata, bo młode zmarzną. Jesienny - nie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:15, 28 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

(...), a jutro dwudniowa metamorfoza ogrodu zapuszczonego na cudo bez dwóch zdań

Danuś, pokaż nam ku przestrodze zapuszczone ogrody.

wystarczy moj zobaczyć!!!najlepszy przykład!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:11, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
(...), a jutro dwudniowa metamorfoza ogrodu zapuszczonego na cudo bez dwóch zdań

Danuś, pokaż nam ku przestrodze zapuszczone ogrody.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 22:45, 28 mar 2012

Do góry
Glebogryzarka jest konieczna do wymieszania, można ją wypożyczyć, tylko boję się czy da radę

Może będzie tylko jechała "po wierzchu" ?
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 22:43, 28 mar 2012

Do góry
No to piaski odpadają, chyba że wielki dól wykopiesz i nasypiesz kompostu z gliną.
Iglaki - ulubione gatunki 22:39, 28 mar 2012

Do góry
Danica sama w sobie rośnie w kulę, nadaje się też na żywopłoty formowane niskie.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 22:37, 28 mar 2012

Do góry
Świetne kamienie na murek. Wyglądają, że są porośnięte mchem. Układane na sucho?
Bażyna - Empetrum 22:36, 28 mar 2012

Do góry
mmaaj napisał(a)
Czy ktoś się orientuje jak można rozmnożyć bażynę? Mam dwie roślinki czarną i Bernstein. Kosztowały po 16 zł więc drogawo ? Właśnie posadziłam , czyli jeszcze nic nie mogę więcej powiedzieć oprócz tego, że fajnie wyglądają.

Bardzo są fajne, ale u Ciebie drogie. U nas po 3,50
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 21:22, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pikuj kępkami jak pokaże 2 parę liści właściwych. Kiedyś na praktykach pikowałam przez dwa dni Oczy mnie aż piekły bo takie malutkie te siewki.

No to zapowiada się ciekawie. Chyba to nakręcę
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 20:54, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam jeszcze pytanie, czy to jest żółta glina, czy ciężka gleba ale z humusem?

Trzeba wjechać glebogryzarką i zmieszać podłoże z piaskiem, nawet warstwa powinna wynosić 10 cm. Ale to nie wszystko, potrzebny też jest humus. Określ tą glebę bliżej, co na niej rośnie, czy uprawiane są w okolicy warzywa na niej.

Na działce będę w weekend, zrobię bliższe rozeznanie i dam znać w poniedziałek. Trochę brakuje mi jeszcze sprzętu, nie posiadam glebogryzarki , mysli Pani, że nie obędzie się bez niej? Ewentualnie mogę wypożyczyć przecież.
Jakie są koszty związane z humusem? Kupuje się go w workach, czy na tony?
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest mi niezmiernie miło Panią poznać
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:27, 28 mar 2012

Do góry

Idąc po najmniejszej linii oporu - podsadź laurowiśnię różanecznikami, które będą przypominały, że to takie same krzewy są, albo po prostu posadź jeszcze dwie takie same laurowiśnie w kształcie kuli cięte jak ta, co jest.

Najładniejsza propozycja wg mojego stylu to jest nr 4 i niestety trzeba wszystko przesadzić - inaczej co byś nie posadziła - dosadziła to i tak nie wyjdzie, żebyś była zadowolona.

Twój upór w pozostawieniu na siłę, że nie masz gdzie posadzić - winien wszystkiemu

Ja tu nic nie wymyślę Ana, wywalaj wszystko z tej rabaty.

Gdybym przyszła Ci ją robić od tego bym zaczęła.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:19, 28 mar 2012

Do góry
Najpierw hortensję ukorzeń, a do donicy jako ozdoba to ona się nie będzie w tym roku nadawała, za kiepska będzie. Ja też pędzę wgrywać zdjęcia, bo skończyliśmy piaski, a jutro dwudniowa metamorfoza ogrodu zapuszczonego na cudo bez dwóch zdań
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:19, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Matko, Sebek chyba z zeszłego roku te zdjęcia, nie ściemniasz???? Nie wierzę, że taką masz wiosnę. U mnie ledwie krokusy się wychylają, a gdzie tam mowa o narcyzach, nawet liści nie widać

Danusiu - na serio - te tulipany jakieś szybkie, bo inne to na razie kiełki
Rozkwitł też rządek krokusów pod studnią. Po drugiej stronie domu jednak późniejsze wszystko - na razie kwitną tam tylko krokusy, hiacynty nawet łebków nie mają.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:17, 28 mar 2012

Do góry
Matko, Sebek chyba z zeszłego roku te zdjęcia, nie ściemniasz???? Nie wierzę, że taką masz wiosnę. U mnie ledwie krokusy się wychylają, a gdzie tam mowa o narcyzach, nawet liści nie widać
Parasol ogrodowy 20:10, 28 mar 2012

Do góry
Jeśli jest altanka, to cienia można tam szukać, a pieniądze na parasol można przeznaczyć na inne rzeczy, np ładne drzewko, które można posadzić w pobliżu tarasu, czy donice, które ukwiecą miejsce do wypoczynku.

Ja osobiście nie jestem za parasolami, wolę markizę wysuwaną na pilota. Parasol musi mieć ten obciążnik, który zawadza na tarasie. Strasznie tego nie lubię.

Parasol ma tylko sens jak nie ma innej możliwości zacienienia miejsca do odpoczynku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies