Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 09:58, 11 kwi 2014

Do góry
wieczorem

Nowe narcyzowe rozwinięcie
pozdrawiam wszystkich będzie poooogoda dooobra
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:53, 11 kwi 2014

Do góry
Smaganie palmą wielkanocną
wcale nie bolało tak mocno,
takie ojcowskie lanie
miało zapewnić posłuch i poważanie,
dzieciom przypominało,
co się w Jeruzalem stało,
i miały pamiętać przez rok cały,
by rodzinie przysporzyć chwały.

Pielęgnujcie rodzinne zwyczaje, te stare i te nowe.
Bo świat się zmienia, ale najważniejsza jest rodzinna tradycja.
Róbcie palemki własnoręcznie, może nie kunsztowne, ale wdzięczne.
Tez się wybieram do znajomej wierzby z prośbą o kilka gałązek.

Ogródek Anity 09:47, 11 kwi 2014

Do góry
Margolka napisał(a)
Zobacz, tak przycięłam, nie wiem, czy nie za mało... Najwyższa gałązka ma teraz ze 40 cm (nad 3-4 pąkiem cięłam). Dobrze?

Tylko zapomniałam zerknąć na kartke, jaka to róża. Jestem kompletna abnegatką w tej kwestii... Jak zapytałaś, jaka to róża, to pierwsza odpowiedź, jaka mi się nasunęła, to... ŻÓŁTA

Ale sprawdzę... Myślałam, ze cyknęłam fotke karteczki przy róży, ale jednak nie.
Mam za to zdjęcie karteczki azalii japońskiej - nie wiem po co, bo tu akurat wiem, co mam

Jak tak czytam wpis Margolki to mi sie przypomina jak kiedys razem z meżem jeszcze robiłam zakupy w jakims markecie ze sprzetem AGD, on poszedł oglądac jakis sprzęt elektroniczny a ja podeszłam do lady i poprosiłam pana o worki do odkurzacza, po czym pan zadał mi fundamentalne pytanie : do jakiego odkurzacza ? musiałam nie wyglądac mądrze...... nie słyszałam pytania, byłam zamyslona więc pan ponowił pytanie : jaki ma pani odkurzacz ? a ja.bezmyslnie ale za to z czarujacym usmiechem odpowiedziałam .....jaki ? no CZERWONY
W sklepie było niewielu klientów ale ci którzy to słyszeli na czele z moim mężem parsknełi smiechem......ja sama też z resztą sama sie z siebie smiałam.....jak kompletna idiotka sie zachowałam, bezmyslnie....
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:39, 11 kwi 2014

Do góry
No patrz jaka bystra

Zakochana w ogrodach 09:24, 11 kwi 2014

Do góry
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:23, 11 kwi 2014

Do góry
Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa
Bardzo się ciesze że Wam się podoba, od lutego mój ogród przeszedł gigantyczną rewolucję, mam wrażenie że w końcu opuściła mnie gorączka posiadania wszystkiego i wszędzie i dokonałam swiadomych zmian. Większość bylin w tym roku zmieniła swoje miejsce bo została zgrupowana w większych plamach - tak jak radziła Danusia. Kolorystyka zotała zharmonizowana, architektura cały czas jest ulepszana. Strasznie się cieszę z pobytu tutaj, i tej ogromnej nauki jaką wyniosłam z tego forum

A teraz kolejne foty - wiosna wybucha z taka prędkością że to co pstrykałam wczoraj już dziś jest inne

(tu widać jak robię fotke - kto mnie znajdzie?)
Zakochana w ogrodach 09:22, 11 kwi 2014

Do góry

złotliny

Bałagan obsadzony, niech szybko rosną
Słoneczny ogród słonecznej safikey 09:05, 11 kwi 2014

Do góry
Rosliny na rabacie iglakowej, ladnie się rozrastaja, ale jalowiec Gold Star rozrosl się zdecydowanie za bardzo, więc jest już plan na jutro, aby przesadzic go przed dom. Tu do zagodpodarwoanie jest prawie 6 arow drobne nasadzenia już zrobilismy. Na srodku bedzie nieregularna rabata pod kora iglaki- rozne odcienie zielonego, dodatkowo w rogach rosna nieduze swierki. Przy wjezdzie na calej dlugosci planuje rabate z lawenda, zurawkami i trawami. Ale to już chyba przyszly rok

A to moje okazy po 3 latach od posadzenia:

Zywotnik zachodni filiformis- dla mnie bardzo egzotyczny

Cyprysik groszkowy Curli Tops

Cyprysik japonski drath

I okaz do przesadzenia jalowiec posredni Gold Star

Milego dnia wszystkim zycze i uciekam do pracy
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:00, 11 kwi 2014

Do góry
Parę fotek z ogródka o poranku... coś chłodniej się teraz zrobiło. ogródeczek nie ma tego kształtu co powinien, ale roślinki w nim cieszą... i pomagają zdecydować się na tylko niektóe z nich na przyszły rok!
i drugi klonik który dopiero się zbiera...

i tulipy:
Róże w naszych ogrodach 08:56, 11 kwi 2014

Do góry
Proszę o pomoc, czy te róże to 1.Gloria Dei i 2.Augusta Louise ?

2. Jest taki czas "Augusta Luise", że kwiaty nie mają wyglądu bardzo pełnych. Na tym zdjęciu do rozpoznania są mokre, więc też nie są zbyt reprezentatywne. Kształt kwiatu i płatków się zgadza, również wybarwienie. Poza kwiatami warto porównać liście, powinny być ciemnozielone i skórzaste. Moja "Augusta Luise" po deszczu ...

1. Wszystko wskazuje na "Mme A. Meilland", czyli "Gloria Dei". Warto porównać inne stadia rozwoju kwiatów dla pewności. Podobne zdjęcie w moim ogrodzie...

Pozdrawiam,
Piotr
Mój skrawek zieleni 08:43, 11 kwi 2014

Do góry
I moje żurawki (jedyne jakie posiadam ) wylądowały na rabacie która robi za przechowalnik

Nasz przydomowy ogródek 08:40, 11 kwi 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Niedziela Palmowa idzie wielkimi krokami
Macie jej atrybut, aby iść z palmami?
Dawno, gdy mi u nosa kipa wisiała
Mama w pola po składniki wysyłała.

Wiedziałem gdzie rośnie: drzewo krzyżowe
Kukuczka, bazie no i trzcina palmowa.
Teraz tę przyjemność młodym odebrali
W marketach gotowce będą sprzedawali.

na taki wierszyk nie da się nie zareagować - toż to historia wierszem pisana
Zbyszku idź na spacer i zrób zdjęcia no może bazi już nie uświdczysz bo przekitły ale inne dobrze by pooglądać a może ktoś zrobi sam
w ub roku byłam w Tyńcu i tam młodzież sprzedawała takie małe robione samodzielnie - może piękne nie były bo z bukszpanu i jakiegoś jałowca bez kolorowych dodatków takie miotełki małe - dla mnie miały duszę no i oczywiście kupiłam

pozdrawiam

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:32, 11 kwi 2014

Do góry
Uwaga! Jeśli ktoś planuje posiać owies na Wielkanoc, to trzeba to zrobić dziś lub jutro. Ja zawsze robię to tydzień wcześniej i jest akurat. Dziś na noc namoczę ziarna, a jutro do ziemi. Najpierw wolno rośnie, ale nie ma co się obawiać, w temp. pokojowej akurat dorośnie do niedzieli. Dwa dni później już się wykłada. Tylko trzeba gęsto siać. Dla przypomnienia - ubiegłoroczna łączka.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:31, 11 kwi 2014

Do góry
Tulipanki już prawie, czekają tylko na kilka promieni słonecznych

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:29, 11 kwi 2014

Do góry
Biały bez ma już pąki kwiatowe

Mój skrawek zieleni 08:29, 11 kwi 2014

Do góry
No i nie wytrzymałam wczoraj, jak tylko przestało padać posadziłam wiąza (jakiś trochę wysoki się wydaje...) Mam nadzieje że dobrze założyłam, że jak spuści gałązki w dół to będzie się dobrze prezentował .
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:28, 11 kwi 2014

Do góry
Wczoraj rozsypałam nawóz granulowany i podlałam rośliny humusem. Rano, przed pracą, widziałam, że kuleczki się ładnie rozpuściły
Dziś, mimo iż w nocy było -1, świeci słońce, deszcz już nie pada i nie ma chmur.
Ptaki były takie rozćwiergotane aż milo się z domu wychodziło
Plany na weekend jak najbardziej ogrodowe ale zobaczymy jak będzie z pogodą. Dziś ma być 14 a jutro 16 stopni i słońce więc może uda się troszkę podziałać.

W warzywniku rabarbar pięknie już urósł. Cieszę się bo uwielbiam kompot z niego i placek drożdżowy z nim. Poza tym miętka pięknie się zazieleniła. Lubczyk ładne liście dostał. Jeżyny się zielenieją. Malinki także. A szczypioru nie jesteśmy już w stanie przejeść.
Ale póki płotu nie będzie nic nie robię w warzywniku bo mi go zadrepczą. Nadal czekam.

ogrodoweimpresjejolki 08:17, 11 kwi 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu pokazujesz śliczną choć zimną wiosnę. Czekamy na ciepełko Dzięki za śliczny wierszyk i gorąco pozdrawiam.

Pokazałabym cieplejszą, ale skąd ja wziąć ?

Po świętach ma być cieplej, a do świat już tuż... Palmowa za 2 dni

ogrodoweimpresjejolki 08:06, 11 kwi 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Hej!
Zaglądam! Mój lubczyk też pięknie ruszył! Dodam go jutro do rosołku będzie pyyyycha....
U mnie też mglisto- aż słychać jak rośliny trzeszczą rosnąc po deszczu!

Anitka, u mnie pewnie też, ale troszkę się boję, że najbardziej chwaściory
Co prawda przy spulchnionej deszczem ziemi łatwiej je będzie z korzeniami wyrywać...

Te tulipki uwolnię od nieproszonej trawki

Nasz przydomowy ogródek 08:05, 11 kwi 2014

Do góry
Niedziela Palmowa idzie wielkimi krokami
Macie jej atrybut, aby iść z palmami?
Dawno, gdy mi u nosa kipa wisiała
Mama w pola po składniki wysyłała.

Wiedziałem gdzie rośnie: drzewo krzyżowe
Kukuczka, bazie no i trzcina palmowa.
Teraz tę przyjemność młodym odebrali
W marketach gotowce będą sprzedawali.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies