Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:46, 08 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Łukasz.........ty też nie próżnujesz, zmiany cudne u ciebie, nasze potrwają dużo dłużej, wczoraj mi mąż aż osłabł, zakazałam mu aż tyle robić, ale czy posłucha? .aż miesiąc powiadasz?
u mnie żurawki i tiarelki zabierają się do roboty

zdjęcie szybkie, ale widać pąki kwiatowe, ta zielona żurawka ma czerwone, intensywne kwiaty

Kasiek Bawarka........cieszyć się ucięłam powojnik liczę, że coś od korzenia wypuści....jutro 3 sztuki innych przesadzam, chyba Warszawska Nike...
moja wisteria w pąkach, ale na 3 innych pąków kwiatowych nie ma..
ale za to idzie liatria i chyba trytomy pzretrwały, zobaczymy

Marzenko......ambrowiec w pąkach na razie; robale na wpół padnięte miałam pod żurawkami, które kupiłyśmy pod Iglicą, oczywiście wylazły bez korzeni, reszta w idealnej kondycji, dlatego dzielę, bo kępy wielkie i chyba one też powinny być odmładzane
tu mam te zielone, co kwitną na czerwono, jeszcze 3 do wykopania, podzielenia i przesadzenia, a w to miejsce idzie hosta, czyli z jednego w drugie przepycham

też sypię, bo mi bukszpany te jasne zżerają, mahonii kwiaty, ojej i lilie!!

wiosenka u Irenki na całego nawet tiarellki już zaczynają kwitnąć pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:44, 08 kwi 2014

Do góry
Grembosia.............mrówka Irena cierpi, wszystko mnie boli, jak się ruszam, to nie
koniki ruszyły przyrostami świeżymi, jedna złote ma, a druga zielone i nowe tawuły zielenią się limonkowo, myślałam, ze padły, rzutem na matę mąż sadził..będę powoli formować z nich kulki

Laurowiśnia.......jak ruszą z kopyta, bo dopiero sezon rusza, powinien być fajny efekt, choć kolorów namieszałam, upycham bez planowania, wiadomo, ze skończy się znowu przesadzaniem
zajechałam do szkółki i zobaczyłam hortensje w tysiącach, jej, wrażenie oszałamiające, zakupiłam tylko 2 i kilka żagwinów...
z donic wyleciały na rabatę ciemierniki, a wsadziłam hortki

W cieniu - zacieniona 11:39, 08 kwi 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Cleome zaczyna wybijać do góry...mam bardzo wietrzny balkon i jeszcze jej nie wystawiałam.Dzisiaj hartowałam ostróżki

Moje stoją na balkonie ,czy uszczyknąć im czubki ,czy tak zostawić?Pozdrawiam
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:37, 08 kwi 2014

Do góry
Karola kolejna stóweczka, gratulacje pisałaś u Vivy o nornicach a czemu nie posadzisz korony cesarskiej ? smród od cebul unosi się ponad glebę, no i je odstrasza, albo rącznik wysiej , nagryziony przez nornice skutecznie ją załatwi pozdrówka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:33, 08 kwi 2014

Do góry
Łukasz.........ty też nie próżnujesz, zmiany cudne u ciebie, nasze potrwają dużo dłużej, wczoraj mi mąż aż osłabł, zakazałam mu aż tyle robić, ale czy posłucha? .aż miesiąc powiadasz?
u mnie żurawki i tiarelki zabierają się do roboty

zdjęcie szybkie, ale widać pąki kwiatowe, ta zielona żurawka ma czerwone, intensywne kwiaty

Kasiek Bawarka........cieszyć się ucięłam powojnik liczę, że coś od korzenia wypuści....jutro 3 sztuki innych przesadzam, chyba Warszawska Nike...
moja wisteria w pąkach, ale na 3 innych pąków kwiatowych nie ma..
ale za to idzie liatria i chyba trytomy pzretrwały, zobaczymy

Marzenko......ambrowiec w pąkach na razie; robale na wpół padnięte miałam pod żurawkami, które kupiłyśmy pod Iglicą, oczywiście wylazły bez korzeni, reszta w idealnej kondycji, dlatego dzielę, bo kępy wielkie i chyba one też powinny być odmładzane
tu mam te zielone, co kwitną na czerwono, jeszcze 3 do wykopania, podzielenia i przesadzenia, a w to miejsce idzie hosta, czyli z jednego w drugie przepycham

też sypię, bo mi bukszpany te jasne zżerają, mahonii kwiaty, ojej i lilie!!
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:31, 08 kwi 2014

Do góry
Marta tak było, łania z młodym około 4m na drodze do Morskiego Oka

Gosia to na wiosenne powitanie taki kwiatek

matka moich czerwonych sasanek

Słoneczny ogród słonecznej safikey 11:25, 08 kwi 2014

Do góry
rabata po częściowym obsypaniu kora wygląda już dużo lepiej

alez jestem happy

zdecydowałam się zrobić kółka z białym kamieniem pod konwalniki i szafirki, których na korze nie było widać

czy tutaj cos jeszcze mogę dosadzić, bo jakoś tak pusto?

może jeszcze żurawek albo trzmielinek dołozyć?

tu z przodu dołoże chyba lawendy z tyłu między bukszpanem a danica aurea posadzę jakąś wysoką trawę, tylko którą?

ale już mi się to niesamowicie podoba !!!!!
uwielbiam mój ogród
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:24, 08 kwi 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:19, 08 kwi 2014

Do góry
Ubiegłego lata próbowałam ukorzenić kilka horci i udało się. Posiadam kilka takich sadzoneczek. Zimowały w domu na parapecie. Proszę o radę kiedy mogę je przesadzić do gruntu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:17, 08 kwi 2014

Do góry
Gocha. https://www.ogrodowisko.pl/watek/3652-ogrod-cioci
Gosia..
.....dokupię drugą dzisiejsze tulipki

a na jesień poluję na te, niesamowite liście, które zdobią i niziutkie, chyba najbardziej takie lubię
nazwa; FIRE OF LOVE

i kupię może szarą donicę i zrobię takie coś

agata19762..............dzięki Agatko twój entuzjazm zaraża
marzy mi się takie coś

Eupatorium purpureum - sadziec purpurowy 11:13, 08 kwi 2014

Do góry
Sadziec wymaga przedewszystkim dużej wilgotności, pożera wodę, to mocna roślina a na żyznej ziemii jest dorodniejszy. Zniesie przycinanie, tylko nie wiem czy wtedy zdązy obficie zakwitnąć, karpy tak twarde, trzeba piłą dzielić, tytaj w początkowej fazie kwitnienia, został wiosną usunięty z tego miejsca.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:06, 08 kwi 2014

Do góry
Gierczusia...........zrobiłam dziś świeże zdjęcie rozchodnika, pytanie tylko czy o ten chodziło Kasi?
rano znowu biegałam i przesadzałam, właśnie rozchodniki i dąbrówkę, nie zdążyłam podlać, ziemia wilgotna...może dadzą radę do wieczora...

i drugi

ana_art.........Aniu, już ci pokazuję, wiesz, że można ją ciąć z czuba i wtedy kontrolujesz wzrost, ale widziałam dorosłe okazy i aż tak mega wielkie nie były, raczej wąski pokrój
znalazłam foty z 2012, jak na złość nie mogę odszukać ubiegłorocznych
teraz są wyższe, tak około 2m

Kasik..........wiem, ale jakoś tak ostatnio mam, więc choć na ogród ten czas wykorzystam, tylko czemu w ogrodzie czas tak zasuwa!....rano odnalazłam pod cisem jakąś roślinę, przesadziłam, ale nie wiem, co to, dopóki na dobre nie wyjdą, mogę się mylić
Dolina Tęczy 10:55, 08 kwi 2014

Do góry
Dolina Tęczy 10:53, 08 kwi 2014

Do góry
Wrzucę kilka świeżych zdjęć -piekna wiosna w tym roku, hortensje w pąkach, róże w listkach, sady kwitną - cudnie!

Ja będę się teraz rozdwajac bo babcia oddała mi do gospodarowania kawałek ogrodu pod warzywnik, przekopaliśmy już, grządki porobione, woda podciągnięta, nawet coś tam wczoraj posiałam z dzieciakami W tym roku traktuję to eksperymentalnie, jak mi się spodoba namówię męża na drewnianą szklarenkę

A póki co zrobił mi ławkę - wymarzyłam i wymyśliłam sobie taką, jest dębowa w orzechowym kolorze, bardzo wygodna, cała nasza czwórka się na niej wygodnie mieści Stanęła pod jabłonkami,pasuje tam idealnie.

Ogród cichy i przytulny 10:46, 08 kwi 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Moje modrzewie. Jakość zdjęć może nie najlepsza ale robione dzisiaj wieczorem
Ala bansai

Ten bonsai to z modrzewia? Czy to zwykły modrzew europejski?
Pięknie wygląda
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:39, 08 kwi 2014

Do góry
A to moje wczorajsze zakupy. Niestety mam manię kupowania i nie umiem zastopować. Chciałabym żeby już w tym roku ogród był ładny- jeżeli oczywiście uda mi się dobrze posadzić- tzn z głową.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:37, 08 kwi 2014

Do góry
Ogród na stoku 10:37, 08 kwi 2014

Do góry
Na wstępie mam prośbę o pomoc w doborze roślin do donic przedstawionych na zdjęciu. Mają one osłaniać wiatę na drzewo i jednocześnie być ozdobą przy wyjściu z domu na taras i ogród.
Co do tego miejsca nie mam pojęcia jakie rośliny byłyby najlepsze. Wstępnie myślałem o jakiś pnączach.
Donice oczywiście zostaną odnowione, tzn pomalowane impregnatem

tutaj kawałek donicy z innego ujęcia, daszek wiaty zasłania całkowicie słońce

Reszta ujęcia, to murek oporowy, który powstaje na nowo i będzie wyższy od poziomy trawnika o jakieś 20 - 30 cm. Dodatkowo chciałbym wzdłuż niego wąską rabatę (ok 50 cm aby nie zabierać za dużo trawnika) na której np z bukszpanu utworzy się mały żywopłot i ewentualnie coś pod bukszpanem....czyżby to miały być żurawki ?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:35, 08 kwi 2014

Do góry
Niestety popatrzyłam dokładniej na ten mój fioletowy trawnik i nie jest to jednak bluszczyk kurdybanek ale jakiś chwaścior. Musimy się zabrać za zrobienie tego trawnika. Ale na razie sadzę, sadzę , kupuję i sadzę
Rabatka przed zmianą wyglądała tak

Kolejny etap jej realizacji to taki:

W wolnych jej miejscach będę jeszcze sadziła żurawki, trawy i może kilka host.
Eupatorium purpureum - sadziec purpurowy 10:33, 08 kwi 2014

Do góry
Joanko,

zerknij bardzo, bardzo proszę swoim wprawnym okiem
Czy te zielone kępy przed żółtymi dereniami to może być sadziec?

Próbuję rozłożyć tę kompozycję na części pierwsze i brakuje mi do kompletu tylko tej jednej rośliny.
Czy sadziec lub/dobrze znosi przycinanie?
Jak pielęgnować tę roślinę?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies