Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Walczę z ogrodem :) 07:54, 07 kwi 2014

Do góry
Cześć Agula

Wracam po wielkich depresyjno-ogrodowych nastrojach.....
Nie ukrywam, że powódź mnie dobiła (wraz z areałem do zagospodarowania).
No ale, co nas nie zabije to nas wzmocni
Chciałam podziękowac osobie, która pomogła mi się wykaraskać z ogrodowego spleenu. Dziękuję Ci bardzo

Teraz od początku. Lasek z wekmutek się trzyma. Coprawda w przeciągu 3 lat wycięliśmy około setki dużych drzew, ale obecnie choróbsko (do teraz nie wiemy co to było) jakby ustało. Sosny mają spokojnie po 5 metrów. Powieszona budka lęgowa przed rokiem powoli się zapełnia (widzę kawałki małych patyczków i mech wystajacy z budki). Pod jedną choinką zamieszkał bażant (samiec). W pobliży kompostownika. Oczywiście jeszcze go dokarmiamy (słonecznik). Chodzi sobie dumny pan na ogrodzie .
Trawnik. Był moim priorytetem ale nie dam rady takiego dużego obszaru kosić, wertykulować, piaskować, plewić i cholera wie co jeszcze....Więc... robimy rabaty.
Ile razy mąz przeklnął Gośkę w myślach podczas zdzierania darni . Tylko on to wie .
Ale odwalił kawał roboty. Szkoda tylko, ze to dopiero około 1/4 (jak nie mniej). Ale nie wszystko na raz, na razie jedna rabata:

Kupiliśmy ekobordy, w sobotę je założyliśmy:

Darń którą mąz ściągnął, zrzycilliśmy na kupę, i teraz przy ryciu ziemi wrzucamy na dno (po pierwsze nie mam tyle miejsca żeby darń skompostować a po drugie szkoda mi ziemi, mam miejsca, gdzie musze jeszcze jej nawieźć).
Tutaj trójkącik już "na gotowo" -zryte, zgrabione :

Obmyśliliśmy że:
Od płotu idąc będzie :
- żywopłot bukowy (już jest, choć powódź plus nornice niego go osłabiły, jak będa braki usupełnię jesienią)
- hortensje limelight (dzisiaj przyjeźdzą kurier)
- przegorzan, odętka wirginijska biała (z nasionek), drżączka (moje 3 sztuki bardzo się rozrosły, będę je dzielić, chabry (nasionka)

Warzywnik:
- w sobotę przygotowałam pod truskawki poletko (tez trzeba było zedrzeć darń)

NA razie tyle.... powoli przedstwaię resztę rabat (na razie plany).
Obecnie skupiłam się na warzywach (pół garderoby w pojemnikach ) oraz na 4 paczuszkach stipy (pod drugą rabatę). Druga rabata będzie pod brzozami (jedna wysoka na 8 metrów, jedna młoda i dokupić chcę doorendosy 3. Tutaj będzie stipa na zmianę z lawendą szerkolistną (ukorzenia się).
ogrodoweimpresjejolki 07:49, 07 kwi 2014

Do góry
Aniu, Kasiu

Zgodnie z prognozą i życzeniami padało cała noc
Wczoraj rozsypany nawóz na trawniku zaczął działać, zresztą te pod roślinkami też .
Wczoraj moja brzoskwinia była cała w różowej sukience, oby nie było niespodzianek pani zimy, to będzie znowu sporo owoców

Przy kwiatkach jagody kamczackiej kręciło się sporo trzmieli, więc na jej owoce tez możemy liczyć

Nabrzmiewają pąki kolejnych drzew owocowych ...

Mogłaby być przerwa w tym padaniu na parę godzin, bo muszę coś pilnie na działce zrobić
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 07:46, 07 kwi 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Te żurawki trafią pezed rododendrony a tu sama nie wiem jakieś trawy albo ciemniejsze żurawki, bo te jednak dużo słońca mają

Ja tam się słabo znam, ale dałabym tu jakiś kolor - np. bordowe żurawki.
Gdzie upolowałaś runiankę?
Mój mały skrawek ziemi 07:33, 07 kwi 2014

Do góry
Aniu spróbuję to wyjaśnić , posłużę się wzorem pięknego ogrodu Kasi z" ogrodu z czerwonym mostkiem " na łączeniu nic nie ma i zastanawiałam się czy tak samo u siebie nie zrobić ? szczególnie na rabacie leśnej

n

a rabacie nowej z ciurkadełkiem zrobię coś bardziej ułożonego w tym stylu kora i łezka z kamyczków
nie zwracać uwagi na obsadzenie rabaty , bo to tylko plan początkowy nie ukończony
Ogród Magdalenka 07:30, 07 kwi 2014

Do góry
noemi napisał(a)

te trzy kulki na pniu to trzmielina?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:25, 07 kwi 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:23, 07 kwi 2014

Do góry
I moja pierwsza kompozycja doniczkowa

Zielona żurawka trochę licha bo uskubałam zaszczepkę z żurawki spod lasu, a one najgorzej przezimowały, ale mam nadzieję że szybciutko wypuści moc nowych listków
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:20, 07 kwi 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:18, 07 kwi 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:07, 07 kwi 2014

Do góry
Pobiegałam wczoraj z aparatem i poprzyglądałam się moim małym roślinkom

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:57, 07 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

no to już mamy nowego twórcę starych ... małych drzewek ... nie mam wątpliwości, że sztuka bonsai nie będzie miała przed Tobą tajemnic ...
donica jest tak bossska, że tvnowska Natalia i Ludwik nawet z całą trójką chopaków są mocno w tyle ... mocny mam dylemat ... już nawet to set za model pomijam ... (jakie to wspaniałe, ze Adamo czyta głównie nasz wątek ))))) ) ... gorzej, że mam tornado w postaci Kilusi w domu ... Madżen gdzie i jak ją postawić żeby ten potfffór jej nie powalił pół metrowym batem tj ogonem ... no jak ??? ... myslę o kolumnie przy kominku ... albo pod tv ... no ale to nie w strefie ... no i mam problem ... narozrabiałaś ))))

jak Ulf nie sadzi lawendy ... no a to to co ... nie Ulf ... ja znalazłam przy Ulfie nomalnie i tak ją kombinowałam wsadzić lekko modyfikując materię ... płaskie kostrzewa a wysokie lawenda ...

rabatę do remontu z eksmisją runianki a wprowadzeniem carexa muszę dokładniej obejrzeć ... ja zwariuje przez Ciebie ...

teraz ugrzęznę w pinsach Broekema ... dobrze, że rosół to coś co się robi samo ...

kostrzewa i lawenda jest ... kosodrzewina będzie bo jest na nią wizja ... w ogóle plan się prawie ukrystalizował ... pomimo nietaktu w postaci skrzynki gazowej, elektrycznej ... że o makro pokrywie kanału nie wspomnę ... feee ... ale ogarnęłam

No widzisz zatem rabata lawendowo-kostrzewowo-kosodrzewinowo-grabowa będzie miała nazwę rabata Izaowa vel Ulf'owa Norfjel'owa
Iza bukszpan + carex ala Robert to też Twoja ulubiona inspiracja
http://www.pinterest.com/pin/421579215090363012/
U mnie bedzie podrobka z modyfikacja na froncie....
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 06:47, 07 kwi 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)
A tu zdjęcia z góry, żeby pokazać jak ten mój wydumany podział na strefy wygląda.
Na razie jeszcze totalny bałagan.
Po lewej stronie będą jeszcze trzy dorenbosy, takie jak już mam i trawowisko.
Za brzozami będę chciała jeszcze posadzić coś, co zasłoni płot i będzie tłem dla brzózek.
Chyba się zdecyduję na wąski żywopłot grabowy.
Ten u Marzenki nie daje mi spać w nocy…..
W przyszłym roku planuję jeszcze wymienić ten wstrętny domek na jakiś mniej rzucający się w oczy i obsadzić pnącym czymś.

Trawnik mam w tym roku zwertykulowany "do bólu"

pięknie!
W Gąszczu u Tess 04:16, 07 kwi 2014

Do góry
A tak ogólnie to mam doła ogrodowego.

1. Zabiłam trzy agapanty. Zalałam.
Zimę przeżyły w dobrej kondycji a potem zaczęłam podlewać
Przeżył jeden.

2. Martwię się o angeliki w niezabudkach. Chyba nie zakwitną.
Mają ogromne liście i ani widu pączków.
Czy tak wyglądają tulipany, które zamierzają kwitnąć?

A przy oczku mam te same (dokupione w drugiej turze, kiedy jeszcze bardziej staniały) i wyglądają zupełnie inaczej (liście krótkie wychodzą wraz z pąkami.

3. Wkurzają mnie tulipany, że w kolejnych latach już nie kwitną.
Jesienią 2012 r. posadziłam Golden Apeldooorn.
W ub. roku zakwitły pięknie.
Po raz pierwszy i zdaje się, że ostatni.

W miejscu, gdzie rosły, powstaje wiata. Zatem zamierzałam je wykopać po przekwitnięciu.
Tylko że one wcale kwitnąć nie zamierzały.
Podzieliły się na mnóstwo małych cebulek.
Czy wszystkie tulipany tak mają?
Czy jest sens te moje goldeny nadal hodować, urosną kiedyś te cebulki?
W Gąszczu u Tess 03:56, 07 kwi 2014

Do góry
Rozważam rezygnację z żurawek.
Wprawdzie muszę przyznać, że są odmiany, których opuchlaki nie dopadły tej wiosny (bo w ub. roku niestety już tak), ale citronelki wyglądają fatalnie.

A rosną w przedogródku. Mają być wizytówką.

Więc co mi po roślinach, które nie zdobią?
Z powodu ciepłej zimy te paskudy żerowały cały czas, więc zanim nicienie zaczęły działać, już zżarły kilka żurawek.
Zresztą krewetki nadal spotykam w glebie. Nie znaczy to, że nicienie nie działają - pewnie jeszcze ich nie dopadł.

Wkurza mnie też koszt walki z tymi paskudami.
W ub. roku jesienią dwa opakowania Larvanemu, teraz nemasys...
Miałabym za to wypasione donice.

A to przecież też nie koniec - jesienią znowu powtórka z rozrywki

Myślę, że opuchlaki miałam od bardzo dawna.
Pamiętam wgryzy na liściach rododendrona i bergenii.
Ale dopiero teraz stworzyłam im rewelacyjne warunki do życia
Stołówkę zaopatrzyłam w przysmaki i wyposażyłam obficie.
Nic dziwnego, że jest ich mnóstwo.
Zgodnie z prawem natury - populacja zwiększa się, gdy ma sprzyjające warunki do życia.

Wiem że opuchlaki żywią się ponad 150 gatunkami.
Czytałam Małą Mi, że ich przysmakiem jest także rozchodnik.

Więc pewnie jak nie będzie żurawek będą żarły inne rośliny.

Daję sobie czas do wiosny przyszłego roku. Jak nie ogarnę tego szaleństwa, żurawek nie będzie.

W kamiennym kręgu od początku 01:36, 07 kwi 2014

Do góry
GorAna napisał(a)

Śliczna żabusia mała...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:03, 07 kwi 2014

Do góry
No i na koniec aktualnie panująca niepodzielnie na nad wszystkimi innymi roslinami, szykujaca sie do pokazania całej swojej urody - jeszcze malutka, jeszcze w pąkach ale juz królowa - jej wysokośc magnolia - odmiana Susan, notorycznie obgryzana przez mojego psa ............nie wiem dlaczego ? Może słodka jest.... nie odwazyłam sie tez ugryźć i spróbowac....... ( w tle ta sam żółta miska o ktorej pisałam wyżej - normalnie mistrzyni drugiego planu ...)

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:55, 07 kwi 2014

Do góry
Jabłoń ozdobna "ruszyła" (w tle niestety miska żółta słuząca mi do podsypywania kamieni weszła w kadr) i wierzba hakuro...
Thuja occidentalis 'Miriam' 00:54, 07 kwi 2014

Do góry
Bardzo świetny wątek !!!

a z tym cięciem to dla mnie odkrycie - całe życie się człowiek uczy.
Ja niedawno - kilka dni temu posadziłam tujkę miriam na rabacie i golden globe mam od tygodnia - ciekawe jak będą wyglądały za jakieś 2 lata...
Miriam

Golden globe

A tujki Miriam nabrałam apetytu zakupić na brzegu trawniku czy całym podjeździe ok 15 szt - chyba fajnie będzie wyglądało? połącze z trawami i może czymś małym - żurawkami, albo zeloną trzmieliną ---- oj złapałam bakcyla na ogród
słodkich snów!!!

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:51, 07 kwi 2014

Do góry
Bogdziu, Popcarol - oto "wasze " liliowce, całkiem ładnie wystartowały po ciepłej i bezsnieżnej zimie, czekam na kwiaty, ciekawa jestem ich kolorów.............

A tu tez liliowce ale w towarzystwie roslin cebulowych

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:46, 07 kwi 2014

Do góry
Ale za to dzielnie zastępują je inne kwiaty - szafirki ....i bratki............i jest kolorowo..........

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies