Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Hirutkowy raj:)) 11:17, 02 mar 2014

Do góry
Krysiu, ale kawał dobrej roboty odwaliłaś…przypomniałaś mi o berberysach…mus też je podciąć, jadę do „szmaragdowego”.

Krysiu, wczoraj twój kurczak poszedł w 10 sekund…nawet na malusieńki kawałeczek się nie załapałam…poszłam do kuchni podgrzać następne danie, a goście sami poczęstowali się „dokładką” i zżarli wszystko….chyba im zasmakował….a mnie tak na „podrażnienie żołądka” tyko fotka została

Rewolucje ogrodowe Pauli 11:09, 02 mar 2014

Do góry
Chciałabym prosić o pomoc w poprawie tego miejsca:

Chciałabym przerobić na prostokąt( na froncie planuję kształty prostokąt/ kwadrat), ale zostawić tutaj tą dużą Conicę
Koniecznie coś zrobić z tym włazem od oczyszczalni, jakoś zasłonić
Czy mogę liczyć na jakieś sugestie?

Rewolucje ogrodowe Pauli 11:00, 02 mar 2014

Do góry
Szefowo,

Bardzo, bardzo dziękuję zabieram się za planowanie, bo tą rabatę muszę koniecznie jak najszybciej poprawić
z bukszpanu chciałabym zrobić taki podwójny rządek, żeby taki prostokąt szerszy zrobić, czyli wtedy muszę liczyć 15 szt x 2 na jedną stronę? jaki odstęp powinnam zachować przy podwójnym rzędzie na szerokość?
jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję

Gardenarium napisał(a)
Było tak:

Teraz inaczej to trzeba liczyć, bo Twoja rabata jest bardziej kwadratowa, zaraz policzę.
To stara wersja, a teraz skoro jest 4,5 x 3 metry

to potrzebyujesz

1 - Spiraea japonica "Goldmund" 6 szt

cięta ładnie w kulki (lub czerwony berberys Bagatelle ale wtedy zamiast lawendy coś innego bo za słaby kontrast będzie.

2 - karłowe drzewko na pniu lub inne drzewko kuliste (miłorząb Mariken, śliwa dziecięca na pniu, trzmielina "Emerald'n Gold na pniu szczepiona itp.

1 sztuka nie dwie bo nie wejdzie

3 - Pennisetum alopecuroides 4 szt

4 - Lavandula angustifolia 'Hidcote' około 20 szt

Obwódka bukszpanowa będzie krótsza, około 3 mb więc 15 szt co najmniej a jak małe to więcej, żeby się stykały.

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 10:51, 02 mar 2014

Do góry
Witam.
Poradzcie proszę, co zrobić z tą choinką?
Dostaliśmy ja od sąsiada ze dwa lata temu, ladnie urosła, ale od góry się ogołociła i w takim stanie trwa już dość dlugo. Pomyślałam, ze dam jej szansę z nadzieją, ze odbije, ale gałazki wydają się martwe. Są suche, łamliwe. Ponadto od strony ogrodzenia jest rzadsza, gałazki są krótsze. Od strony dzialki i jednoczeslnie słońca bardziej bujna. Posadzona jest daleko od ogrodzenia, więc nie ma ciasno.
Co powinnam z nią zrobić, zeby poprawić jej wygląd? Już straciłam nadzieję, ze te suche gałązki pokryją się iglami.
Uformować z niej formę na pniu?

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:47, 02 mar 2014

Do góry
A teraz dla ludzi o mocnych nerwach - to co zmieniam teraz - to ostatnie miejsce - oczko

W grudniu zaczełam powiększanie niecki

Teraz po wykopaniu buksików kopie dalej, spuściliśmy wodę by się nie przelałao - obraz nędzy i rozpaczy ale niech wiadomo będzie co się w tej chwili dzieje!

jak widać roboty jest ogrom!
Spotkanie Gardenia - styczeń 2014 10:45, 02 mar 2014

Do góry
W Vitro Warszawie ciekawe byliny były, a ogólnie to średnio,
inni sprzedawali korki z in vitro po 18zł nawet- jeżówki
A taka sadzonka kosztuje 5-6zł w multiplacie...

Wiele znajomych szkółek z iglakami było, spotkałem wielu znajomych

Ogólnie zastanowię się następnym razem, 350km , organizacyjnie strasznie! Centrum miasta, tłok, nie było gdzie zaparkować i nie chcieli o 11 nas wpuścić , dopiero po jakimś czasie z łaski swojej nam pozwolili wjechać...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:44, 02 mar 2014

Do góry
Przebiśniegi darowane kwitna dalej i zawstydzaja krokusy...

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:43, 02 mar 2014

Do góry
Japoniec jest niezmienny na razie, ale bardzo lubie to miejsce bo jest czyste i schludne.

Wygibajtus z sosny na razie nie zżółkł ... oby tak dalej
Mój mały skrawek ziemi 10:41, 02 mar 2014

Do góry
Plan poprawiony i co Wy na to?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:39, 02 mar 2014

Do góry
Na murku posadziłam floksy szydlaste i goździki, musze dosadzić wrzosy i wrzoście bo ma być z nich obrzeże tj. wypełniona będzie cała przestrzen pomiędzy płytami a kamiennym murkiem- z trawami i iglakami...

Na wyższym pietrze zgodnie z planem - horty, rodki, wiśnia i magnolia gwieździsta
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:36, 02 mar 2014

Do góry
W tle widać zarys zmienionej rabaty przy altanie

Dla przypomnienia, po roztopach ukazał się taki smutny widok

Zapadła decyzja - zmieniamy!
Skoro co roku mnie się to miejsce nie podoba pomimo ciągłego przesadzania to znaczy ze trzeba wyrwać wszystko i posadzic od nowa. M ściął klona, ja wyrwałam sosnę, zrobiłam poziomy, maleńki murek z kamienia , część roślin powsadzałam i na razie jest tak

Storczyki 10:35, 02 mar 2014

Do góry
Może być?

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:31, 02 mar 2014

Do góry
Bluszcz w tle się rozrasta i za ok 2 lata zasłoni beton ( w innych miejscach juz mam pełny ekran z bluszczu)

Na blaszaki trzeba narzucić krate drewnianą, bo wciąż widać blachę
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:28, 02 mar 2014

Do góry
Byłam na zewnatrz robić fotki - zimno jak jasny gwint! Do tego mgła.

Krokusy sie na mnie obraziły, rosną tak słabiutko że zaraz prześcigną je żonkile

Jedynie co fajnie to jest czysto, wiekszość prac wiosennych mam za soba (oprócz oczka)

Atelier Ogrodowe... 10:23, 02 mar 2014

Do góry

Cebulowe juz zaczynają rosnąć, są w donicach

Atelier Ogrodowe... 10:21, 02 mar 2014

Do góry
Stipa już wzeszła. Nasiona zebrałem dwa tygodnie temu i od razu posiałem, bardzo szybko wschodzi.
Mam też posianą werbene, ale w tym roku jeszcze nic nie ma. W zeszłym roku szybko zaczęła rosnąć, teraz nie

Atelier Ogrodowe... 10:19, 02 mar 2014

Do góry

I ostatnio zrobione sadzonki Limelight, ciekawe ile będzie jej w tym roku, bo w zeszłym przez moją nie uwage przypaliło słońce...

Atelier Ogrodowe... 10:17, 02 mar 2014

Do góry
Moja ogromna hortensja już zaczyna rosnąć

Tutaj jeszcze przechowywane sadzonki traw zrobione jesienią, w tym roku pójda do gruntu, sadzonka horensji ogrodowej i stipa, która się wysiała jeszcze jesienią

Atelier Ogrodowe... 10:14, 02 mar 2014

Do góry
Tutaj mam jeszcze początki formowania bonsai z modrzewia, w tym roku zaczynam się skupiać na tych poduchach
Zdjęcie trochę nie wyraźnie, ale teraz nie mam lepszego

Atelier Ogrodowe... 10:13, 02 mar 2014

Do góry
Zamawiane zdjęcia bonsai

Z tego jestem najbardziej dumny, bo już wygląda pięknie jak dla mnie

to jest bonsai z jałowca, kupiłem go 2 lata temu, miał już fajny wygięty pień, powycinałem kilka gałązek i przyciąłem w poduchy, teraz wyprowadzam go jeszcze wyżej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies