Gosia...normalnie szok dzisiaj przeżyłam. Idę do parapetu na rekonesans mojej uprawy i widzę że pod foliówką coś zielnego jest, i zaczynam wyzywać że dzieciaki mi jakiś liści w weekend nakładły do doniczki jak mnie nie było podnoszę plastikowa osłonkę a tam kobea na wierzchu cudaa
ewa zamówiłam jeszcze takiego pełnego Tiara kolor biały
to będzie na tą rabatę to ona będzie do przerobienia dołożę jeżówki i te zasiane jednoroczne
na razie mam dwa floksy różowy kupiony jako pepertwist ale to nie on
i druki laura fioletowy z białym oczkiem
dziewczyny co do katalpy mam mieszane uczucia ona naprawdę potrafi być ładna
A może purpurowe berberysy ,tak pod kolor dachu i psy od nich raczej stronią a między przęsłami po jednym dereniu ,też wyżej rośnie i jak nawet podleją konary to nie zaszkodzi a w razie czego to i wydatek nie tak duży.
Boćku a czemu nie powinnaś następna której jest 5 minut a boi się jeść pewnie, że dodałam najpierw smażę surowy potem dodaję cebulkę i wędzonki, nie koniecznie boczek, ale resztki szynki czy polędwicy której jest zbyt mało, żeby pokroić na plasterki, kroję w kostkę doprawiam troszeczkę solą i pieprzem, jak wszystko się studzi na patelni tarkuję ziemniaki, do ziemniaków zostawiam jedną cebulę i też ja razem ścieram, wtedy ziemniaki nie ciemnieją potem dodaję troszeczkę maki jedno całe jajko jak ziemniaki są wodniste, swój majeranek nie kupowany mieszam i wylewam do blachy i piekę nagrzany piekarnik 180 st., bez termoobiegu jakieś 40-45 minut trzeba sprawdzić zależy od wielkości blachy no i potem jemy
Pani Danusiu,
do zdjęć zamieszczonych wcześniej przygotowałam rzut podwórka z góry z obecnymi nasadzeniami. Czy mogę liczyć na pomoc i doradzenie w zaprojektowaniu ogrodu. Sama widzę, że najpierw muszę chyba uporządkować rabaty, które już zrobiłam bez planu niestety tyle gatunków i kolorów mi się tu wkradło, niezły bałagan. Przed samym domem widzi mi się Pani aranżacja z kuli na pniu, dwóch kul różnej wielkości, ostrokrzewu i traw. Nie wiem czy wypełnić całe rabaty roślinami okrywowymi czy przy brzegach założyć ładny trawnik. W tym wąskim pasku z boku domu może pasowałyby tez kule Thuja Danica, do tego trawa Miskant morning light i hortensje. Wytrzymają ? Latem do popołudnia nie ma na tej ścianie domu cienia? Tą dłuższą rabatę chciałabym uporządkować, może wyciąć octowca posadzić choinę kanadyjską z boku rabaty i wrzosowiska do tego – bardzo mi się podobają. Ten element tzn. wrzośce mogłyby się powtórzyć na końcu przy kosodrzewinie i np. przy tarasie. Sosny, wrzosowiska i trawy występują w naturalnym krajobrazie w moich okolicach. Co Pani o tym sądzi? Od czego tu zacząć?