Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 21:04, 03 lut 2016

Do góry
Wstawiam kilka fotek i uciekam spać. Może wiatru dzisiaj nie będzie to się trochę wyśpię

Stipa kiełkuje

Wczoraj kupione roślinki posadziłam do doniczek

Ogród z pergolą 20:24, 03 lut 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4039-ogrod-pod-trzema-debami?page=139

tutaj róże the fairy z lawendą

uwielbiam ten ogród, strasznie mi sie podoba juz chyba nie raz to pisałam..
kupię to co polecasz swany i the fairy, po 5 szt na poczatek. do tego lawende, szałwie, trzmieliny na pniu, stipa
a co dodać żeby cos kwitło zanim róże jeszcze nie zakwitną?
patrzac tutaj http://www.moj-ogrodnik.pl/kalendarz/byliny to pasowałby zawciąg
jeszcze poczekam, może rozark tu zajrzy i mi cos szepnie
To tu... 20:03, 03 lut 2016

Do góry
MAD napisał(a)
Z tej rabaty wyjadą albo ptasie łapki albo żurawka Marmelade. Tylko nie mogę się zdecydować co ma zostać...

Pomiędzy berberysami stipa własnej produkcji.

Witam. Świetne metamorfozy. Bardzo mi się podoba u Ciebie. Jaka odmiana berberysa ze stipami?
Prawie - jak ogród 19:40, 03 lut 2016

Do góry
Cześć Beatko w nowym roku, widzę, że u Ciebie planowanie- super.

Czy te formy szczepione muszą być na "plecach" rabaty?
Ja widzę np. 3 sztuki brzozy szczepionej rozrzucone na rabacie a w ich nogach oczywiście kulki z bukszpanu i stipa i 1 gatunek kwiatów np. kosmosy a wiosną jednokolorowe tulipany.

Albo trzy graby wycięte w prostopadłościany rosnące w stipie- byłby ładny kontrast pomiędzy ciemną zielenią liści a słomianym kolorem kwitnących stip.

Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:33, 03 lut 2016

Do góry
Iwonko na szczęście poczta pantoflowa i internet dobrze działają i piesek w niedziele przed południem już znalazł swojego właściciela

Marzenko ja tam do róż na pełnym luzie podchodzę dzisiaj na obchodzie ogrodu zbadałem sprawę i jednak wszystko zielone, pąki pomroziło, ale to było oczywiste. Na sadzonych jesienią zmarzło to co wystawało poza kopczyk czyli jakieś 2-3cm Strasznie jestem ciekaw jak się rozrosną róże w tym roku, zapas rękawic spawalniczych przeciw kolcom już sobie przygotowałem przy okazji porządków

Edyto dziękuję

Reniuz tego co wiem stipa nie wymaga stratyfikacji, w zeszłym roku siałem z paczki, w tym roku zebrałem nasiona z ogrodu, wysiewam w przyszłym tygodniu
Ogród Mirelli 03:14, 03 lut 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
tak to stipa - z czasem zaczyna sie uzywac nazw lacinskich, a ty zaczelas od lacinskich

Toszka, szkoda, że prędzej o tym nie wiedziałam, bo wcześniej bym już ją kupiła Wydaje mi się, że widziałam w ogrodniczych no, ale nazwa była nie ta, więc nie wzięłam. Teraz dopiero przystanęłam na dużej, bo traw więcej innych mieli i się przyjrzałam obrazkowi
Ogród Mirelli 03:10, 03 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
To jest właśnie ta ogrodowiskowa stipa

Karolu dobrze, że ją kupiłam, w zupełnej niewiedzy, że to stipa, ale oko to mam dobre, bo wydawała mi się podobna do tego co na forum widziałam
Ogród Mirelli 03:07, 03 lut 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Mirelka, a otwórz jedną torebkę tej stipy i sprawdź jakiej wielkości są nasionka? CZy takie maleńkie jak siałaś?
Ja kiedyś kupiłam ostnicę piórkowatą i ona ma właśnie takie duże nasionka jak pół zapałki, wg opisu jest wieloletnia. Ale nie udało mi się jej wyhodować

edit: ostnica to inaczej stipa

Sprawdziłam i nasionka ma malutkie, nawet chyba mniejsze niż te, które dostałam od Ewuni.
Na opakowaniu jest natomiast napisane, że jest to roślina wieloletnia

A dlaczego nie udało Ci się jej wyhodować? Nie wykiełkowała?

Nie wiedziałam, że ostnica i stipa to nazwy zamienne

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:41, 02 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Hoopa
Na forum mamy sezon ogórkowy wiec umilamy sobie czas pogaduchami. Wprawdzie tysiące postow wywołało planowanie drzew wielopniowych w tysiącu molini u Navigatorki ale.... Niestety juz podjęła decyzje i znów znajdujemy inne tematy. Naigatorka dzielnie skopała 60 M 2 ogrodka z braku laku. Polinka rozpoczela rewolucje i metamorfoze warzywnika. Ola Leon planuje trójkąt przy gospodarczym budynku, Ewa Agentka waha sie czy posadzic wisnie czy i jak zabrac sie za rabate od ulicy. Juzia wybiera krzesła, ja lampy, Magda70 duma czy przemalować czerwone schody. Poł Polski wybiera sie wesołym autobusem na zwiedzanie ogrodów Ślaska ale czekamy aż Siakowa założy oświetlenie ogrodu. Karolina dała sygnał do wysiewów i zanim znow wyfrunie do Azji to juz jej stipa wzeszła. Aczkolwiek forum pierwszy ra zobaczy wietnamskie warzywa w tym sezonie, to az starch sie bać czy cos przytarga ze Sri Lanki. Pół zachodniej Polski ostrzy sobie zeby na ciemierników na Gardeni i ciekawe o ktorej pierwszy osobnicy będa pod wejsciem Sebek zalicza egzamin ze wskaźników Steinhausa (nawet google tego nie ogarnia) a niektorzy dowiedzieli sie co to dziara. Z braku laku lepszych ode mnie komentatorów życia na forum (ciekaw czy Konstancja podczytuje cichaczem) to ja Madzenka zrobiłam dla Ciebie skrot.

Wybaczcie wszyscy ktorych nie wymienialam, mozna uzupełnić skrót dla Ani

Aha pierwszy przebiśnieg wystawił głowe u Magnoli, u mojej tesciowej rannik a u Kasik juz od tygodnia kwitnie pierwszy krokus.

Genialne!!!
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:46, 02 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Hoopa
Na forum mamy sezon ogórkowy wiec umilamy sobie czas pogaduchami. Wprawdzie tysiące postow wywołało planowanie drzew wielopniowych w tysiącu molini u Navigatorki ale.... Niestety juz podjęła decyzje i znów znajdujemy inne tematy. Naigatorka dzielnie skopała 60 M 2 ogrodka z braku laku. Polinka rozpoczela rewolucje i metamorfoze warzywnika. Ola Leon planuje trójkąt przy gospodarczym budynku, Ewa Agentka waha sie czy posadzic wisnie czy i jak zabrac sie za rabate od ulicy. Juzia wybiera krzesła, ja lampy, Magda70 duma czy przemalować czerwone schody. Poł Polski wybiera sie wesołym autobusem na zwiedzanie ogrodów Ślaska ale czekamy aż Siakowa założy oświetlenie ogrodu. Karolina dała sygnał do wysiewów i zanim znow wyfrunie do Azji to juz jej stipa wzeszła. Aczkolwiek forum pierwszy ra zobaczy wietnamskie warzywa w tym sezonie, to az starch sie bać czy cos przytarga ze Sri Lanki. Pół zachodniej Polski ostrzy sobie zeby na ciemierników na Gardeni i ciekawe o ktorej pierwszy osobnicy będa pod wejsciem Sebek zalicza egzamin ze wskaźników Steinhausa (nawet google tego nie ogarnia) a niektorzy dowiedzieli sie co to dziara. Z braku laku lepszych ode mnie komentatorów życia na forum (ciekaw czy Konstancja podczytuje cichaczem) to ja Madzenka zrobiłam dla Ciebie skrot.

Aha pierwszy przebiśnieg wystawił głowe u Magnoli, u mojej tesciowej rannik a u Kasik juz od tygodnia kwitnie pierwszy krokus.

Dziękuję za skróta I uzupełnię, że u Kasik krokusa nie ma, bo został wmniamany przez psa
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:39, 02 lut 2016

Do góry
Hoopa

Ogród pewnej ogrodniczki 19:26, 02 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mam nadzieje ze odpowiedziałam na wszystkie pytania u mnie
Gdyby mi cos umknęło trab

Jezówki kupuj koniecznie, przepieknie wygladaja w trawach (stipa i rozplenice little boy lub bunny, seslerii jesiennej )

Marzenka czy to jest rozplenica o której piszesz??? Mam takich 5 sztuk i nie wiem co to.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:15, 02 lut 2016

Do góry
Asiu-- U mnie wiosna a u Ciebie piękne lato ,oczywiście w marzeniach ale już nie długo .Twoja stipa sztywna jak ustawiona na baczność ;d Polecę po taką do obi jak się wykuruję bo mnie nie żle wzięło Pozdrawiam i szybkiej wiosenki życzę
Ogród pewnej ogrodniczki 19:07, 02 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Jezówki kupuj koniecznie, przepieknie wygladaja w trawach (stipa i rozplenice little boy lub bunny, seslerii jesiennej )

Niestety mam caraz więcej pytań, dzisiaj wyszłam do ogrodu i gdziekjolwiek bym nie spojrzała tam roslinki które posadziłam i z którtmi nie wiem co robić dalej. Które ścinać, nawozić, pryskać... tysiąc pytań przed wiosną
Ogród pewnej ogrodniczki 19:03, 02 lut 2016

Do góry

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:46, 02 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
Marzenko i jeszcze jedno pytanie. Czy masz jeżówki? A jeśli tak to gdzie je sadzisz?

Mam w różach i trawach (stipa, rozplenice)
Ogród Mirelli 18:15, 02 lut 2016

Do góry
tak to stipa - z czasem zaczyna sie uzywac nazw lacinskich, a ty zaczelas od lacinskich
Ogród Mirelli 18:10, 02 lut 2016

Do góry
To jest właśnie ta ogrodowiskowa stipa
Ogród Mirelli 18:02, 02 lut 2016

Do góry
Mirelka, a otwórz jedną torebkę tej stipy i sprawdź jakiej wielkości są nasionka? CZy takie maleńkie jak siałaś?
Ja kiedyś kupiłam ostnicę piórkowatą i ona ma właśnie takie duże nasionka jak pół zapałki, wg opisu jest wieloletnia. Ale nie udało mi się jej wyhodować

edit: ostnica to inaczej stipa
Ogród Mirelli 17:59, 02 lut 2016

Do góry
I nasiona

Znowu czegoś nowego się dowiedziałam

W nasionach szukałam stipy, niestety nie było, ale była inna trawa, która mi się spodobała Ostnica Mocna Pony Tails. Pomyślałam hmmmm no wezmę jedną na próbę, bo chyba podobna do stipy. Po namyśle wzięłam jeszcze jedną i jeszcze raz poszłam po jedną, więc razem mam trzy.
Nie wiem co to za trawa, czy wyjdzie z wysiewu jej dużo, więc lepiej mieć więcej niż ma zabraknąć
W samochodzie oglądam, a na opakowaniu pod nazwą Ostnica Mocna Pony Talis małymi literkami napisane Stipa Tenuissima.

Ostnica to inaczej stipa?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies