Można, dziś odwiedziłam Dawidy i zakupiłam hortensje. Nie uwierzycie, spotkałam swoją klientkę, która także czyta Ogrodowisko Też kupiła hortensje, bo je uwielbia.
Wysiadam jak od ślubu hehe Tylko się nie śmiejcie
Latam z nimi po ogrodzie. Wielkie są mają sporo kwiatów.
Chodzi o to żeby ziemia rozmarzła szybciej. Wtedy zminimalizujesz straty. Tych brązowych liści już nie da się zmienić, co gorsze trzeba będzie wyciąć, ale wypuści nowe.
Było troszkę na końcu Jolu. Może nie tak dokładnie, ale troszkę jest.
Rozmnażanie hiacyntów
Hiacynty można bardzo łatwo rozmnożyć poprzez oddzielenie nowo powstających cebul obok cebuli matecznej. Jest to najłatwiejszy sposób.
Pędzenie hiacyntów
Takie preparowane cebule niektóre osoby wyrzucają, choć znane są przypadki powtórnego zakwitnięcia. Roślinę trzeba jeszcze przez jakiś czas podlewać, aż do zaschnięcia liści. Potem cebulę wyjmujemy, czyścimy i przechowujemy w suchym miejscu. Do ogrodu wysadzamy jesienią. Mogą zakwitnąć dopiero po dwóch latach, albo wytworzą cebule przybyszowe, które oddzielamy i sadzimy w odpowiednim miejscu.
Oczywiście wcześniej przeczytałam artykuł, ale nie było nic o cebulkach przybyszowych. To była dla mnie zagadka
Dziękuję bardzo za pomoc. Będę jeszcze nie raz jej potrzebowała...
Nie możemy napisać że kup taką a taką, bo swoje kupowaliśmy dużo wcześniej do pracy, teraz takich na pewno nie ma. Jedna wrzucała 100 %, druga gubiła. Tego nigdy nie wiesz. co będzie "w praniu".