Witajcie
Ja kilka dni temu kupiłam takie hiacynty
teraz wyglądają tak:
Napiszcie mi proszę, czy te cebulki przybyszowe, które wypuściły liście mam przesadzić do innej doniczki? One zakwitną, czy będą takie "liściaste"?
Nie chcę stracić tylu pięknie pachnących kwiatów!
Czytałam dzisiaj, że żeby wydłużyć czas kwitnienia nawet do dwóch tygodni , należy wstawiać hiacynty na noc na dwór, moje dopiero zaczynają kwitnąć, sprawdzę to i dam znać... będzie na zaś
to listki z cebulek przybyszowych one nie zakwitną w tym roku ale cebulki się będą rozrastały jak kwiaty przekwitną i liście uschną wyjmij z doniczki i delikatnie rozdziel i wsadź do ziemi
Te cebulki jak przekwitną najpierw poczekaj żeby zaschły liście, odstaw w miejsce na bok i delikatnie jeszcze podlewaj, wtedy składniki zapasowe z liści "wejdą" w cebule, potem oczyść i podziel odpowiednio posegreguj małe i duże i poczekaj z sadzeniem do jesieni.
Oczywiście wcześniej przeczytałam artykuł, ale nie było nic o cebulkach przybyszowych. To była dla mnie zagadka
Dziękuję bardzo za pomoc. Będę jeszcze nie raz jej potrzebowała...
Było troszkę na końcu Jolu. Może nie tak dokładnie, ale troszkę jest.
Rozmnażanie hiacyntów
Hiacynty można bardzo łatwo rozmnożyć poprzez oddzielenie nowo powstających cebul obok cebuli matecznej. Jest to najłatwiejszy sposób.
Pędzenie hiacyntów
Takie preparowane cebule niektóre osoby wyrzucają, choć znane są przypadki powtórnego zakwitnięcia. Roślinę trzeba jeszcze przez jakiś czas podlewać, aż do zaschnięcia liści. Potem cebulę wyjmujemy, czyścimy i przechowujemy w suchym miejscu. Do ogrodu wysadzamy jesienią. Mogą zakwitnąć dopiero po dwóch latach, albo wytworzą cebule przybyszowe, które oddzielamy i sadzimy w odpowiednim miejscu.
Witam
jestem tutaj nowa, uwielbiam hiacynty i marzą mi się w donicach na tarasie. Prosze pomóżcie mi jak je posadzić i przezimować żeby nie zmarzły i wiosną pieknie zakwitły. Już trochę szukałam i wiem, że najlepiej donice z cebulami zadołować ale cebulki sadzi się płytko i nie wiem czym je przykryć żeby zima im nie zaszkodziła. Juz zamówilam cebule i nie mogę się doczekac z góry dziekuję