Aniu jak wyszłam dziś rano na dwór to w powietrzu czułam zapach ziemi, wiosna się zbliża tylko ten brudny śnieg na zaspach burzy widok, dziś był jeszcze brudniejszy
Gdyby nie początek lutego, to można by pomyśleć, że zawitało przedwiośnie. Taki właśnie dziś był dzień: słoneczny i dość ciepły, z temperaturą w środku dnia około 8 st. C
Na działce po śniegu ani śladu, tylko w miejscach zacienionych słabe resztki. Ziemia zmarznięta, miejscami ze stopionego śniegu stoi woda.
Pocieszające jest to, że ziemia zmarznięta, bo rośliny nie mogą rozpoczynać wegetacji. Zbyt wczesna mogłaby być dla nich groźna.
Zrobiłam kilka zdjęć, ale jak to o tej porze zachwycać się nie ma czym
Wyprostowały się liście rododendronów
W wyśmienitej kondycji juki
i barwinek, który w poprzednią zimę ucierpiał bardzo
Czas na Hederę,
oj nie wiem co z nią będzie na wiosnę? Bo od zewnątrz jak się na nią patrzy to jest pięknie zielona, a jak się odsłoni kotarę to same suchy gałązki widać, które jak się pociągnie to odpadają
I jeszcze narożnik, który ucierpiał podczas Ksawerego
A żeby było miło obfotografowałam nasze włości
ta przebarwiająca się trzmielina na pniu,nie wiem czy do końca widać te czerwone przebarwienia, ale w realu są wiem że szmatę widać ;( ale na wiosnę out z nią
Ożywił się coś ostatnio i daje popalić trawniczkowi :/
Moja czarodziejska wierzba sachalińska ma kotki
Ten cukiereczek zostawiłam sobie na koniec ale się napracowałaś, podziwiam!!! i serdecznie dziękuję :* wielki buziak dla Ciebie :*
Z uwag to tylko jedna by była, ta część pod orzechem jest do naszego zagospodarowania też!, bo kurki mają tę część do siatki podpisanej na czerwono. A ten krzak co jest na zdjęciu (lilak) i orzech nie wiem czy nie włączyć do ogrodu
Dlatego w moich wcześniejszych próbach planowania na plan naniosłam linię żywopłotu bukowego, który można by też ciągnąć dalej zamiast tej siatki, ale musiałby w środku mieć te 3 nieszczęsne słupy od prania (to jest to miejsce gdzie są pęcherznice)
Nie wiem też czy żurawki po tej stronie gdzie są pęcherznice dadzą radę bo tam jest od 13 do późnego popołudnia słońce
Ciekawy jest ten pomysł z cisowym ekranem i miłorzębami (o tym bym nie pomyślała).
Czyli wg Ciebie ten mur ala Danusia zastawiać żywopłotem?? bo są różne głosy i złotokap do usunięcia?
Dziękuję za lawendę
Za wszystko dziękuję, będzie o czym myśleć
Ściskam
ULKA ---
MARZENKA ---- z bylinami tak jest zapełniają ogród w 5 minut , dlatego każdemu kto ma nowy, pusty jeszcze ogród zawsze doradzam żeby tymczasowo choć ( jeśli nawet nie kocha bylin)posadzić trawy wysokie i jak najwyższe rośliny .no oczywiście jak duży ogród a nie malutki .potem jak drzewa i krzewy dorastają nie jest problemem wyrzucić byliny , choć oczywiście rzadko się to zdarza
A drzewa jak widać już jakieś miniaturki rosły ....