Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 10:36, 27 lip 2022

Do góry
Dzień Dobry,
Chciałem odświeżyć wątek. Od ubiegłego roku mam w trzech dużych donicach na tarasie laurowiśnię wschodnią odmiana 'Rotundifolia'. Taras o ekspozycji południowo zachodniej o znacznym nasłonecznieniu. Podłoże uniwersalne z formułą R+. Laurowiśnia bardzo szybko przyrastała, ale w pewnym momencie zaczęły brązowieć i usychać brzegi liści. Po odpadnięciu suchego fragmentu liść staje się karbowany i dalej nie usycha. Ubiegłej jesieni niewielki procent krzewów był zaatakowany tą przypadłością. Natomiast w okresie zimowym prawie wszystkie liście posiadały brązowe obrzeża. Zastosowałem drastyczną metodę przycięcia dość znacznie krzewów, tak aby usunąć częściowo zbrązowione liście.
Krzewy dość długo i późno rozpoczęły proces wegetacji, ale gdy już ruszyły, to ponownie wszystkie nowe przyrosty od razu atakowane są przez brązowienie obwódek.
Gleba była nawożona jesienią i wiosną nawozem dla roślin zimozielonych.

Nie jest to raczej grzyb. Ale nikt nie potrafi mi pomóc i wskazać, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Załączam kilka zdjęć, aby lepiej zobrazować problem.

W ogródku Martki 10:19, 27 lip 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Jude w wazonie. Nie mogę tak wciąż biegać na rabatę na podziwy.
I to nie jest żadna współpraca, po prostu uwodzicielka z niej, nie dziwcie się, że pokazuję ją prawie każdego dnia

Borze, jaka ona piękna!
W ogródku Martki 10:17, 27 lip 2022

Do góry
Na chwilę wyszło słońce, by pokazać ostatnie tego dnia promienie. Nie tak spektakularnie jak u Johanki, ale że w deszczu - widoki uwiecznienia warte.

Pieęęęękny widok z oranżeriii rabaty, słoneczko - coś pięęęęęęknego
W ogródku Martki 10:14, 27 lip 2022

Do góry
Martka napisał(a)
I to nie jest żadna współpraca, po prostu uwodzicielka z niej.

♥️
W ogródku Martki 10:12, 27 lip 2022

Do góry
I to nie jest żadna współpraca, po prostu uwodzicielka z niej, nie dziwcie się, że pokazuję ją prawie każdego dnia
W ogródku Martki 10:09, 27 lip 2022

Do góry
Zachwycam się cynią Red Lime.
Wysiana w marcu, do gruntu w maju, pod koniec lipca zakwitła. Późno, ale przynajmniej oparła się ślimakom.
Mój ogrodowy pamiętnik 10:05, 27 lip 2022

Do góry
Zarastam .
Coraz bardziej mi się powiększa przechowalnik donicowy . Samych hortek ogrodowych mam kilkanaście. A jeszcze liliowce, trawy, żurawki. Masakra. Da się jakoś wyjść z tych donic ?

A tu próbuję rozmnożyć rozchodniki. A w innych donicach hortki z patyków.

Magnolia ma drugie kwitnienie w liczbie 1 .
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:51, 27 lip 2022

Do góry
Witam serdecznie.
Proszę o poradę. Czy to grzyb? Dość szybko zaczyna się rozprzestrzeniać. Ściągnęłam kawałek darni, pędraków nie zauważyłam
Mam amistar. Pryskać? Co z upałami które znowu zapowiadają? Czy najpierw wygrabić porządnie?
Pszczelarnia 08:58, 27 lip 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Najlepiej ją posiać.

Te kompozycje już tak mi się opatrzyły, jednak.

Werbeny różne.

Zamówiłam sadzonki na próbę, a potem dam im się wysiać

Widzę , że masz tą werbenę co mam na oku. Jakie masz o niej zdanie.. Przemarza? Wysiewa się dobrze ?
Mój ogród pod lasem 08:02, 27 lip 2022

Do góry
Dziewczyny, moja Bubblegum jest prawie biala...czy tak ma byc?

Ogród prawie wymarzony … 01:18, 27 lip 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Martko za werbenami nie ma praktycznie nic- to miejsce dla nich.
Sezonowo rosną w tym miejscu czosnki.
Jedynie pod płotem mam thujopsisy potocznie zwane losie rogi

U mnie sąsiad ma taki okaz w odmianie Variegata który ma już 3,5m, ma przepiękny przewodnik pokryty jakby łuskami
Blaski i cienie nowego życia 23:17, 26 lip 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Śledzę postępy na bieżąco. Fajny masz pomysł na tą rabatkę. A liliowce jak się rozrosną, to prawie chwastów wśród nich nie ma.

Liliowce zawojowały ogród, mogę wypełniać nimi dziury, tylko to przesadzanie...dziś się uszarpałam żeby wykorzystać czas po deszczu.

Jutro ogrodowo bardzo, sądzę, przesadzam, tnę, jak skończę to jakieś zdjęcia dam.

A wczoraj walczyłam zbukszpanami bo gąsienice grasowały. Wystrzygłam je na "łyso"

Pszczelarnia 23:12, 26 lip 2022

Do góry
Ogóreczniki

Czarnuszka orientalna fajna

Te nagietki wyfikane nie chcą tak chętnie kwitnąć

Pszczelarnia 23:06, 26 lip 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Cudne kompozycje u Ciebie Ewo jak zawsze
Zgapiłam od Ciebie jakiś czas temu rdesty himalajskie i się w nich zakochałam. Co rok kupuję jakieś
A teraz zakochałam się w duecie jeżówki bladej i rdestu - mega!
Muszę ta jeżówka dorwać ,bo od dawna mam na nią chrapkę

Najlepiej ją posiać.

Te kompozycje już tak mi się opatrzyły, jednak.

Werbeny różne.

Pszczelarnia 23:04, 26 lip 2022

Do góry
Esia napisał(a)
Dzień dobry Ewo. Masz najpiękniejszy, najbardziej stylowy i klimatyczny warzywnik jaki kiedykolwiek widziałam. Powiedz proszę czy hyzop szybko rośnie, daje samosiew a jeśli, to czy siewki powtarzają cechy matki? Nie wiem czy kupić od razu więcej sadzonek czy poczekać i rozmnożyć.

Dzień Dobry Esiu!
Hyzop rośnie szybko. Daje samosiew (należy ścinać pędy wiosną ciepłą). Siewki są takie same. A czy widziałaś mój warzywnik, czy tylko zdjęcia?

Hyzop.

Ogród z zegarem 23:01, 26 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
A taki bukiecik urodzinowy dostała wczoraj moja siostra

Śliczny❤️ super, że macie z siostrą fajny czas dla siebie, naprawdę warto wykorzystać każdą chwilę ja mam dwie siostry, a jeszcze niedawno była nas czwórka, dlatego trzeba chwytać każdą chwilę❤️
Pszczelarnia 23:00, 26 lip 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ewo - ogród Twój niczym nie ustępuje ogrodom angielskim. Cudnie się rozrósł!
Czy jeżówka blada rozmnaża się z siewu?

Nicol, brakuje mi w tym angielskim ogrodzie angielskich ogrodników. Najlepiej kilku. Jeden od warzyw, jeden od cięcia żywopłotów, jeden od bylin i jeden od trawnika.

Jeżówka blada - mam ją właśnie z siewu. Nasiona muszą być przemrożone. Jeśli nie są, to potrafi długo kiełkować.

Sznury jabłoniowe dobrze obrodziły. Odmiana 'Early Geneva', miejscowi mówią na nią "o czerwona papierówka!"

Pszczelarnia 22:55, 26 lip 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zachwyciło mnie to co zobaczyłam teraz w szklarence, u mnie w inspekcie obecnie podobnie bo nie zdazyłam wysadzić co nasiałam przez te susze i kwitną szarłaty i żmijowiec ale u mnie w chwaście bo plewienie tam już odpuściłam z braku czasu do nastepnej wiosny

Sylwio, to pod szklarnią. W szklarni jest rygor: pomidory, papryka, pelargonie i winogron. I gadżety.

Ta pelargonia jest fajna

Ogrodowe skarby 22:47, 26 lip 2022

Do góry

Witajcie po takiej długiej przerwie ....
Wstawię kilka zdjęć z mojego ogrodu to dla tych ,którzy jeszcze mnie pamiętają

Pozdrawiam
Ogrodowe_skarby
Pachnący różami, malowany bylinami 22:39, 26 lip 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)

A te lilie, to jakie są?

Malowany kolorami i bylinami - bosssko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies