Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Poznajemy ptaki 13:26, 28 sty 2014

Do góry
Szczygły na suchych badylkach rudbekii lśniącej

Chatka Baby Jagi 13:04, 28 sty 2014

Do góry
Chciałam wam przedstawić naszą historię z działeczką od początku... zaczęłam od wizytówki, ale jakoś nie mogłam się zdecydować co do zdjęć. nie mam tak wszystkiego poukładane porami roku... a nie chciałam wrzucać zdjęć starych... więc stwierdziłam, żeby było po kolei to zacznę od historii naszej działeczki i ogrodu...

( Zdjęcia z okresu przygotowań do kupna i starań o kredyt zima 2010)

Sama do końca jej nie znam... wiem, że sama działka należała dawno, dawno temu do jakiejś rodziny, siódmej wody po kisielu, a nawet dalej do mojej teściowej.... Teściowa pracowała w Krakowie u pewnej Pani Bożeny, nieco starszej od niej, która wzięła ją pod swoje skrzydła w pracy... zaprzyjaźniły się dość mocno i mama w jakiś sposób powiedziała jej o tym miejscu.

( Zdjęcia z okresu przygotowań do kupna i starań o kredyt zima 2010)

Pani Bożena wraz z mężem, Panem Olkiem kupili stary dom ze stajnią i stodołą wraz z otaczającym terenem... Dom rozburzyli ,gdyż podobno nie nadawał się nawet do remontu, klepisko, bez prądu, stary, wiejski dom z kurną chatą, jeśli wiecie co to jest, ale myślę że tak... Ze stajni - wozowni zrobili domek, prowizoryczny, gdyż prawdziwy dom miał stanąć na miejscu stodoły... Jednak z biegiem czasu domek ze stajni był remontowany, upiększany i tak został do dziś.... a stodoła Bogu dzięki stoi nadal i dodaje uroku działce...

( zdjęcia z lipca 2010, ogród już tylko pod naszą opieką )

Pani Bożena i Pan Olek przyjeżdżali tu na wieś wyłącznie na wakacje i w wolne dni, normalnie mieszkając w domku szeregowym w Krakowie... Tak więc w zimie domek stał pusty, a od wiosny do jesieni przyjeżdżali tutaj i odpoczywali...

Niestety czas biegł dalej i powoli zdrowie nie pozwalało im przyjeżdżać na tak długo i opiekować się tym wielkim przecież jak dla starszych ludzi ogrodem i domkiem... Teściowie i ja z mężem zaczęliśmy im pomagać, plewienie, koszenie, obcinanie krzewów, wszystko co się dało, usuwanie gałęzi po wichurach, zgarnianie śniegu w zimie żeby dach wytrzymał.... itd.

Zakochałam się w działce od pierwszego wejżenia i stękałam do niej za każdym razem gdy tam przyjeżdżaliśmy... Pewnego dnia Pani Bożena wspomniała coś o sprzedaży... Nasze uszy odrazu to wychwyciły... Po pewnym czasie sprzedaż, coraz częciej pojawiała się w ustach pana Olka... w dodatku on mocno podupadł na zdrowiu i przestali przyjeżdżać na dłużej na działkę... I pewnego dnia ,mój Piotruś powiedział, że jakby naprawdę chcięli sprzedać działkę, to żeby dali Nam wcześniej znać... Jak to usłyszałam, zaświeciły mi się gwiazdki w oczach...

....i tak po małych kroczkach potem po różnych kłopotach z formalnościami, uregulowaniem własności i prawnych spraw, problemami z kredytami, odkupiliśmy działeczkę... tak po prostu, oboje z Piotrkiem wiedzieliśmy, że chcemy tu mieszkać i żyć.... nawet długo nie rozmawialiśmy na ten temat, nie było podejmowania decyzji, pytań o pieniądze, wiedzieliśmy, że jakoś to będzie.... i jest.... Jestem tak szczęśliwa, że mamy swoje gniazdko, właśnie tu....

Pani Bożena i Pan Olek łatwiej przeżyli tą tranzakcje, wiedząc, że działka poszła w dobre, znajome ręce, że ogród nie zamieni się w kostkę brukową, tylko ktoś będzie dbał o te wszystkie ich lata pracy, które tu włożyli... Mam nadzieję, że sprostam tym różnym oczekiwaniom i ich nie zawiodę...

Aktualniejsze zdjęcia i to co działo z ogrodem (a przeszedł swoje chcąc lub nie chcąc) przez ten czas od 2010 do dziś... następnym razem.... narazie zostawię was z tymi zdjęciami...
Ogród nasz 13:01, 28 sty 2014

Do góry
Juz wiem , że tutaj znajdują się wspaniałe osoby które pomagaj, może załapie się na taka pomoc. Nie raz korzystałam z Waszej pomocy i pomysłów i teraz też pomocy mi trzeba.

Niestaty ale moje plany odnoście ogródu w poprzednim roku spełzły na niczym. Ale w tym roku juz jest plan.

Pomożecie mi zaprojektować rabatę wraz z posadzeniami od strony wschodniej i południowej, bo niestety ale brak pomysłu.
Wiem tylko że niedaleko tarasu ma być grill i tyle wiem. Wokól tarasu jescze nic nie planuje, ponieważ kiedyś będziemy robić zadaszenie.

Myślałam także, aby coć posadzic przed tujami i śliwami ale i tak nie wiem co.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:34, 28 sty 2014

Do góry
Dzis łobuziarska mama zajmuje się domem i dziećmi i wywiadówką w szkole, odpowiem później a fotka z awatarku jest taka - huśtawki ni ma, a malwy w 2013 były mojego wzrostu (mam 177 cm
(witam

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:32, 28 sty 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)

patrząc na te twoje kółeczka od razu skojarzył mi mi się ten ogród, z pięknymi wyspami
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1628-nasz-ogrod-kasia-i-tomek-z-radkowa
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 12:24, 28 sty 2014

Do góry

A tak by to wyglądało latem.
Jeden szpaler hortensji już mam. Musiałbym co najwyżej rozmnożyć sobie te co są, bo brakuje mi ok.5 szt. oraz dosadzić 4 szt krzewuszek. Mam je chyba gdzieś na rozsadniku lub też będę robić sadzonki.
Nie chcę kupować sadzonek roślin, które już mam i z których można pobrać młode szczepki. Szkoda pieniędzy. Lepiej wydać je na coś innego, czego nie da się uzyskać we własnym zakresie.

Zrobiłam projekt. Ciekawe czy będę konsekwentna na tyle, by go urzeczywistnić wiosną. Istnieje ryzyko , że do wiosny na Ogrodowisku spotkam tyle innych inspiracji, że projekt się jeszcze zmieni
Ogród Eli 12:12, 28 sty 2014

Do góry
Eluś seteczka Gratki i kfiatuch

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 12:09, 28 sty 2014

Do góry
Ułożyłam sobie kolejny projekt innego rogu w moim ogrodzie
szpaler hortensji Limelight. perukowiec, klon, bordowe krzewuszki, lawenda, bukszpan , tulipany wiosną,
jasnota plamista i jakieś trawki jako wypełnienie
j
Ogród ogrodniczki 11:47, 28 sty 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Może zrobić coś na ten kształt?....tylko wiadomo: w drugą stronę.

Basiu ja jestem za tym pomysłem, czyli twoim. murek męża zakończony koło schodów byłby wysoki i wystający a ten tak fajnie te schody podkreśla z drugiej strony schodów chyba nawet masz trochę podobnie jak tu.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:40, 28 sty 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Znalazłam jeszcze stare zdjęcia wierzby. Co prawda jedną wydałam ale druga nadal jest

mój jeden patyk to pikuś przy Twojej
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:25, 28 sty 2014

Do góry
an_tre napisał(a)

A to co to jest???? Pierwszy raz widzę takie cudo.

Jak pojawił sie kolor seledynowy..to od razu pomyślałam sobie, że najbardziej zielonkawy kwiat jest u Ciebie czyli dzwonek irlandzki
Ogródek Anity 11:23, 28 sty 2014

Do góry
I na koniec ja

I akcent ogrodowiskowy

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:22, 28 sty 2014

Do góry
Tak, Aga, dobrze pamiętasz, okryłam w tamtym roku.
Po zimie wyglądała tak - foto z 11 kwietnia

to 24 maja

19 czerwca

30 czerwiec

potem ja ciachnełam i 19 sierpnia tak juz wyglądała, ale już 2 raz nie zakwitła
Ogródek Anity 11:21, 28 sty 2014

Do góry
Ogródek Anity 11:19, 28 sty 2014

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:18, 28 sty 2014

Do góry
Jolu, Gosiu, Iwonko, Edytko Za Wasze wierne odwiedziny na moim cichym ostatnio wątku zostawiam wiosenne kwiatki. Już niedługo tej zimy. I siać będziemy na parapetach. Wczoraj wysadziłam cebule na szczypior.

Ogródek Anity 11:16, 28 sty 2014

Do góry
Pozdrawiam w ferie wakacyjnie
Jurajski Ogród 11:16, 28 sty 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Piękna ta zima u Ciebie i Twoje tygryski, też lubią zimę w Jurajskim
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:13, 28 sty 2014

Do góry
Zbyszku, też czekam na efekty jesiennych nasadzeń.
Czy będą to łany? U mnie królować będą tulipany,
a że kupowałam luzem, a nie w pakach,
Zdjęć nie mam etykiet. Zresztą, czy to istotne?
Będzie bardzo pięknie! I to jest niezawodne!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies