Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pomoc emerytce przy metamorfozie 21:24, 04 lut 2020

Do góry
Dobry trop. Czerwona linia najpierw narysowałąm, ale ona jest gorsza niż pomarańczowa. Ja bym zrobiła jak pomarańczowo.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:05, 04 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, na razie czekać, chyba że ktoś nie może czekać.
Teraz będzie mróz i to podobno spory...może nam załatwić to czego nie zrobił do tej pory. Jest mokro, gleba będzie się wypiętrzać, to bardzo groźne dla roślin. Ja nic nie robię. Czyli nie tnę.

Co robić? kupować nasiona warzyw i kwiatów

Dzięki Danusiu. Rozum też podpowiada mi, że czekać. A piękna pogoda kusi.Ale trzeba jednak zająć się czymś innym i jeszcze poczekać.
Mam chęć kupić nasiona naparstnic. Mam jakiś sentyment do nich. Nawet nie za bardzo wiem dlaczego. Może dlatego, że miałam białe w moim starym ogrodzie?
One się chyba mi wysiewały ale nie były ekspansywne.
Pozdrawiam ciepło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:41, 04 lut 2020

Do góry
Ewo, w maju ma być. Mam nadzieję, bo robili tulipany dwa lata temu hmmm a nie zeszłoroczne i robili jeszcze ten cały bałagan. Potem było dużo ładniej, ale co tam.
Zielony ekran przy drodze 18:04, 04 lut 2020

Do góry
Takie zamykanie widoków drzewami bardzo słuszne, tworzą się nakładające się ekrany. Samych klonów i lip w takim układzie bym nie robiła, niech się wyłaniają/nakładają różne kolory listowia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:14, 04 lut 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Oj to szkoda, że nie wiedziałam. Też chętnie bym zobaczyła ten odcinek.

Danusiu, podpowiedz kochana co można i co trzeba w związku z tą pogodą robić w ogrodach.
Czy hortensje bukietowe ciąć? Krzewy, drzewa?
Pogoda kompletnie nie do przewidzenia.

Nie, na razie czekać, chyba że ktoś nie może czekać.
Teraz będzie mróz i to podobno spory...może nam załatwić to czego nie zrobił do tej pory. Jest mokro, gleba będzie się wypiętrzać, to bardzo groźne dla roślin. Ja nic nie robię. Czyli nie tnę.

Co robić? kupować nasiona warzyw i kwiatów
Zielony ekran przy drodze 16:12, 04 lut 2020

Do góry
Aaaa, czyli obwodnica jest po tej krótkim odcinku działki naprzeciw domu? Słabo czytelny rysunek, bo blady, ale c oś widać.
No, teraz to całkiem inne pojęcie jest o co chodzi
Ogród z rzeźbą 11:49, 04 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyjedź do mnie, nakopiesz sobie nawet sto werben. Muszą się rozsiać, no jak to, że się nie rozsiewa, za późno zakwita, że nie zawiązuje nasion?? czy obcinasz?

Nie obcinam,dopiero wiosną...ale może w złym momencie? może właśnie wiosna wysypuje nasiona a ja robie to zanim to zrobi?
Ogród z rzeźbą 09:11, 04 lut 2020

Do góry
Przyjedź do mnie, nakopiesz sobie nawet sto werben. Muszą się rozsiać, no jak to, że się nie rozsiewa, za późno zakwita, że nie zawiązuje nasion?? czy obcinasz?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:10, 04 lut 2020

Do góry
Kulki możesz zrobić z cisa, bukszpanu, choiny kanadyjskiej (bardzo atrakcyjnie wyglądają- widziałam w C.Ogr.

Nawet możesz gotowca posadzić w postaci świerka kulistego np. Nidiformis, Karel.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:07, 04 lut 2020

Do góry
No to nie odpowiem, bo to istotne akurat bardzo jest
Zerwij taki pęczek. Sosna czarna ma dwie igły w pęczku, sosna żółta trzy.
Obstawiam, że to sosna czarna, żółta miałaby chyba dłuższe igły.
Zielony ekran przy drodze 09:05, 04 lut 2020

Do góry
Lipy z tyłu, buki kolumnowe z przodu (bordowe liście).
Pokaż jakieś zdjęcia jak to jest widoczne od domu czy od drogi, takie doradzanie w ciemno, nie ma sensu Jakbyś dobierała apaszkę nie wiedząc jaki masz ubranie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 04 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jejku aż tak??? nie trzeba, ja nie w tym sensie pomogłam, żebyś się wstydziła Od tego tutaj jesteśmy.. Ale zastosujesz?

Jeszcze możesz na tę kratkę dodać tę samą trzmielinę, jest zimozielona i będzie się fajnie pięła po ścianie.

Danusiu oczywiście że zastosuję!!! Tylko kulki muszę fajne upolowac
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:25, 04 lut 2020

Do góry
W sumie mogli na płytki położyć/przykleić folię malarską, wszystko by spadło na folię, potem ją zwinąć i sprzątania mniej..człowiek nie jest w stanie o wszystkim myśleć i pilnować w takim kotle jak teraz masz...
Folia do oczka wodnego - jak nie należy robić stawu w ogrodzie 08:22, 04 lut 2020

Do góry
Oczywiście, że nie o to chodzi. Zrób ogródek bagienny. Z płytką wodą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:20, 04 lut 2020

Do góry
aniaod napisał(a)
Danusiu, jeszcze zapytam czy warto przesadzac 10 letnie okazy. Chodzi mi o trzy rośliny. Bukszpan, róża i świerk. Dadzą radę czy nie ma się co bawić w przesadzadzanie?

Bukszpan na pewno da radę, róża odchoruje, trzeba przyciąć mocno, odbije. Tak robiłam i przyjęła się. Świerk.. zależy jak to zrobisz.
Popatrz na to

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:18, 04 lut 2020

Do góry
aniaod napisał(a)
Danusiu właśnie zapadłam się pod ziemię...
Ze wstydu....

Bardzo Ci dziękuję

Jejku aż tak??? nie trzeba, ja nie w tym sensie pomogłam, żebyś się wstydziła Od tego tutaj jesteśmy.. Ale zastosujesz?

Jeszcze możesz na tę kratkę dodać tę samą trzmielinę, jest zimozielona i będzie się fajnie pięła po ścianie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 05:39, 04 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja nic nie wiem doszły słuchy że był odcinek z Pieńska, ten z rzeźbą na wodzie...to stare czasy. Z naszego ogrodu ma być w maju emisja...co widzieliście?

Na zajawkach pojawiają się Zdzisław i Stasiek, jak podnoszą wielkie płyty, a Maja maszeruje po wodzie...

Tak, tak to był ten odcinek. Mam nagrany
Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 23:25, 03 lut 2020

Do góry
Różom robi się na zimę kopczyki z ziemi, włóknina była niepotrzebna, ale skoro jest, to musi zostać aż będzie ciepło czyli noce bez minusów.. Włóknina grzeje, słońce grzeje, róże rosną a to jest niedobre bo jak przyjdzie minus 10 stopni to młodziutkie listki pomarzną.
Pomoc emerytce przy metamorfozie 23:22, 03 lut 2020

Do góry
Zaczęłam coś rysować, ale z tym co jest nie wychodzi ładnie. Rabaty wydają się zbyt szerokie do tego trawnika. No i te uskoki. Trzeba pomyśleć co wywalić niestety, albo przesadzić.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 23:19, 03 lut 2020

Do góry
Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć, daj temu komuś od ogrodu do przeczytania po kolei artykuły

Najpierw sprzątaj, potem planuj, potem projektuj, a dopiero potem realizuj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/99-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-5-modernizacja-starego-lub-zaniedbanego-ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies