Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 20:25, 29 wrz 2016

Do góry
W obecnej chwili kwitną mi 3 róże. Różowe
Maria Theresa:

Ogródek Iwony II 20:01, 29 wrz 2016

Do góry
Wysiewał ktoś rubrum? Zebrałam nasionka. Tylko nie wiem, czy wymaga stratyfikacji. Zaczęła się obsypywać

Ogródek Iwony II 19:54, 29 wrz 2016

Do góry
Mocniejsze wybarwienie ma Vanilka. I pomyśleć, że w pierwszym sezonie myślałam, że to podróba, bo się nie zdążyła wybarwić.
Wrzesień 2014:

Ma za ciasno. Wiosną muszę rozsunąć krzaczki. Teraz są co 70 cm. Mam nadzieję, ze uda mi się sadzić co 110 cm. Więcej miejsca nie będzie
Wrzesień 2016:

Ogródek Iwony II 19:39, 29 wrz 2016

Do góry
Zachwycona jestem Phantomem:
Wielkie kwiaty, piękne wybarwienie, taki ładny róż, delikatny, lekko pudrowy. Mam go od maja - dwie sztuki

Ogródek Iwony II 19:28, 29 wrz 2016

Do góry
Stary sposób na nawodnienie posadzonych świeżo roślinek na skarpie (jest tam niewielki spad)
Butelka wypełniona wodą, odwrócona do góry "nogami", powoli wodą sączyła sią w korzenie:

Ogródek Iwony II 19:22, 29 wrz 2016

Do góry
Rubrum pewnie zimy nie przeżyje, wiosną poszukam dwóch większych kul, najlepiej różnej wielkości, by tam posadzić. Tylko gdzie ja je znajdę ... hm ...
Dojdzie też zielona hakone (takie mam plany), pytałam się Danusi, to południowa rabata i żółta nie da rady ...
Myślę też o limonkowych jeżówkach, jakiś niskich

Zostawiłam dwa berberysy admiration, teraz już nie chcę ruszać, ale wiosną potnę bardziej kuliście

Dosadziłam obwódkę bukszpanową. Malutka, bo z własnych rocznych sadzonek, ale urośnie Kiedyś I jest za darmo
Na światło dzienne pokazały się 3 cyprysiki groszkowe Wcześniej zakrywane przez jeżówki

Ogródek Iwony II 19:10, 29 wrz 2016

Do góry
Jej, zaczynam się bać
Napisałam o rozrzuconych kulkach, ale u mnie wszystko w skali mini, więc tych kulek z czterech zrobiło się na razie tylko 5. Na wiosnę będę szukać jeszcze dwóch większych, bo mi rozmiaru większego brakuje
Noc miałam kiepską, więc po pracy odespałam nieprzespaną noc i wchodzę teraz na wątek, czytam i zaczynam się bać.
Bo to jak w opowiadaniu o Dorotce, co potwora zobaczyła, wielkoluda, co ją chciał zjeść, a to się okazało, ze to myszka mała
Tak i u mnie, wasza wyobraźnia powoduje, ze moje mini kulkowisko urosło do potężnych rozmiarów, hi,hi

Najpierw napiszę, dlaczego zmieniałam na rabacie.
W maju w donicy wymieniliśmy tuje na hortensje phantom. A przed donicą rosły dwie limki, których już nie chciałam wtedy ruszać, bo zaczęło się robić ciepło.

Teraz zdecydowałam się na przesadzenie limek. Na rabacie zaczęło się przejaśniać. Wysadziłam wysokie jeżówki. Te zwykłe. Poszły w inne miejsce...
I dojrzałam do myśli, by rabata stała się bardziej zielona. Czy też bardziej zimozielona, albo też formalna ... nie znam się, jak to się nazywa, ale dojrzewam do zmniejszenia gatunków na danej rabacie.
Ta rabata widoczna jest z tarasu, od strony wjazdu, sąsiaduje z różami i hortkami... Postanowiłam ją uspokoić.
Jeszcze dwa tygodnie temu myślałąm, ze zrobię wg rysunków Danusi, ale
bardzo podoba mi się to:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391819424/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391788969/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391789090/
NIE MAM TYLE MIEJSCA.
Mimo to postanowiłam coś zrobić z kwadratową rabatą.
Było tak:

Na początek zrobiłam tak:
tu jeszcze poczochrane kulki

ciut je przycięłam

Ogródek Iwony II 17:51, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Asiu, chyba o tą ci chodzi?
To Klaine Fontanne Mój ulubieniec wśród traw. Po Gracilimusie

Wszyscy czekają na zdjęcia "po", czekam i ja

A ten obrazek mnie po prostu zauroczył

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:02, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To ja wolę te kostki sadzić, niż te moje porody
Ja mam traumę razy 4. Niczego bardziej nie przeżyłam...

Dobrze, że już masz zrobione. Nie doczytałam: cebule tes jus posadziłaś?
A właściwie niedobrze, bo teraz drugi ogród do chciejstw będzie potrzebny.
Ja się właśnie zastanawiam, gdzie z frontu wyeksmitować anabelki? Zaczynam dojrzewać do dłuższych tematycznie rabat. Jakby posadzenie u mnie 4 rh, czy 6 limek stanowiło dłuższy ciąg
Ale dla mnie to sukces

Iwonka, cebule sobie zostawiam na późny październik.
Dłuższe tematycznie rabaty to jest to!
Fajne jest to ogrodowe dojrzewanie
Ogródek Iwony II 10:14, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, mam fotki "po"
Tylko mnie wczoraj tak głowa rozbolała, że się położyłam wcześniej. Jakieś dziwne ciśnienie. Oczy bolały...
Dziś to samo...
Może jutro będzie lepiej

Dziś pogoda się zmieniła. Troszkę popadało

No jak tam samopoczucie? Ciśnienie może?Ja jestem ciśnieniowiec-u mnie zmiany ciśnienia to od razu ból głowy.
U mnie jeszcze nie deszczu nie kapnęło-a przydałby się bardzo
Ogródek Iwony II 09:49, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, mam fotki "po"
Tylko mnie wczoraj tak głowa rozbolała, że się położyłam wcześniej. Jakieś dziwne ciśnienie. Oczy bolały...
Dziś to samo...
Może jutro będzie lepiej

Dziś pogoda się zmieniła. Troszkę popadało

No i nam Iwonka buduje napięcie A głowa na prawo boleć. Ja i wszyscy, których wczoraj spotykałam skarżyli się na ból głowy. Takie wahania ciśnienia, nic dziwnego. U mnie też troszkę popadało. szkoda, że przy tym wiatr nieprzyjemny dawał w kość. Dzisiaj znowu ma być znacznie cieplej, niż wczoraj i też wahania ciśnienia. Okropności.
Uwielbiam porozrzucane kulki. Sama moimi rzucam, gdzie popadnie i mało mi. Tak więc czekam na Twój artystyczny nieład z bukszpanami w roli głównej
Ogród z pergolą 09:15, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, cofnęłam się wczoraj aż do strony 815.
Miałam kilka przemyśleń zdroworozsądkowych, ale nie dałam rady wczoraj już pisać.
Nie jest ważne, co wybiorą dziewczyny.
Nie jest ważne, co ty wybierzesz ze względów oszczędnoeciowych...
Ważne, co ci się podoba.
Bo zawsze spojrzysz na rabatę i stwierdzisz, że nie tego chciałaś.
Już wiosną było kilka podobnych projektów. Były propozycje zimozielonych kulek. To mogą być nawet tuje danica.
Sama czujesz, że te pasy zimozielone mogą fajnie wyglądać. Powinnaś pomyśleć o tym, jak o inwestycji na lata.
Ja kupowałam ładne bukszpany po 4 zł. Wielkie sadzonki. Na innych rabatach mam już mniejsze z własnych sadzonek, ale na efekt trzeba czekać...
Teraz o różach: mnie tegoroczne róże zawiodły. Słabiej kwitły nawet niż u ciebie. Ale wiem, że za rok, za dwa będzie lepiej. Tak było z różami przy tarasie. Teraz są trzeci sezon i najładniejsze.
Przesadzanie cofa ich rozwój o jeden sezon... Znam to z autopsji.
Daj im tylko szansę. No i kilka róż z jednego gatunku wyglæda lepiej, niż mieszane - o tym też się przekonałam.
Kocimiętkę z różanki wywaliłam, bo robiła bałagan. Poszła na bylinową. Dziewczyny dobrze z nią radzą.
Lawenda jest ok. I się pięknie rozrośnie. Moją po dwóch sezonach mogę ciąć w kulki

Najlepiej załóż sobie gdzieś w oddali rabatkę, na którą przesadzisz nadmiar inwentarza. Taki rozsadnik
Tam daj kocimiętkę. I jak jakaś róża ci nie pasi, też wysadź. Co denerwować cię nie będą.
Za to rozplenice z różami fajnie grają.

Powodzenia.

Ufff... Najdłuższy post z telefonu

wersji było o wiele więcej bo np Kamila proponowała cisy w zupelnie innej linii, wybrałam 2 które mi się podobają a na którą się zdecyduję to juz napisalam wczesniej.
ja generalnie chcialam bukszpany w ogrodzie ale w tym roku dużo czytam na forum o problemach grzybowych z nimi i mam wątpliwości. myślę że własnie dlatego jest forum ogrodnicze aby na podstawie doświadczeń innych osób wybierać mądrze rośliny.
róże są absorbujące ale weszłam w nie więc trzeba to jakoś ładnie poskładać.
Przesadzania też się obawiam bo naprawdę na bogato dołki zaprawiałam i trochę szkoda ale mus to mus
kocimietkę jak radzisz wywalę gdzieś na przechowalnik, sasiadka się nią zachwyca to jej sprezentuje tez parę. napewno sobie tez zostawię bo bardzo wypelnia rabaty a u mnie to jeszcze potrzebne
próbowalaś kiedyś dzielenia lawendy? bo myślę podzielić na wiosnę.
rozplenic mam mnóstwo, zobacze jak przeżyją zimę bo sa tegoroczne z nasion ale baaardzo urosły.
czuję że Tobie się wersja z blokami podoba
Ogródek Iwony II 08:39, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Martuś, dzięki
Posadziłam i nawet mi się podoba. I widzę fragment z okna. Oko mi się śmieje na to połączenie. Zostaje

Iwonko
Jak się zastanowić to ja wszędzie mam porozrzucane kulki nawet w donicy ostatnio trochę przemeblowanie zrobiłam
Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 08:38, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To ja mieczyki też już wykopię

Tak, tak, czas najwyższy na nie.
Bo jak pójda przymrozki,liśce zetnie, to juz wszystkich ne wdać będzie gdzie one są
Moja działka na Dębowym Lesie 08:30, 29 wrz 2016

Do góry
To ja mieczyki też już wykopię
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:25, 29 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Mój eM już puka się w głowę, jak ma dobry humor to tylko kręci głową z politowaniem
Kupiłam grujeczniki wielopniowe, parrocje perską, klona, buksy, carexy, molinie, derenie... więcej grzechów nie pamiętam

No to teraz nabrałam wielkiej chęci na zobaczenie. Jazzy zlituj się i pokaż choć fotki robocze.
Nie da się czekać aż to mocy urzędowej nabierze. Proszę
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:14, 29 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Dzięki Iwonka! Zaraz odpiszę.
Wiesz co, ja już mam wszystko obsadzone Serio
Dziś wykonałam przed- ostatnie ogrodowe zadanie - posadziłam kostki buksowe na froncie. Jeszcze w życiu się tak nie namordowałam... Poród to małe miki
Ale już są i lepiej niech się przyjmą...
Ostatnim zadaniem będzie oczywiście posadzenie cebul

To ja wolę te kostki sadzić, niż te moje porody
Ja mam traumę razy 4. Niczego bardziej nie przeżyłam...

Dobrze, że już masz zrobione. Nie doczytałam: cebule tes jus posadziłaś?
A właściwie niedobrze, bo teraz drugi ogród do chciejstw będzie potrzebny.
Ja się właśnie zastanawiam, gdzie z frontu wyeksmitować anabelki? Zaczynam dojrzewać do dłuższych tematycznie rabat. Jakby posadzenie u mnie 4 rh, czy 6 limek stanowiło dłuższy ciąg
Ale dla mnie to sukces

Moja działka na Dębowym Lesie 07:46, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, bardzo fajne zbliżenia zrobiłaś.
Jak mowa o wykopywaniu - kiedy trzeba wykopać mieczyki ?

Lubię i zbliżenie kwiatuszkowe, bardziej i więcej tego ich piękna wówczas widać
Ja mieczyki juz w miniona sobotę wykopałam

Ogródek Iwony II 01:03, 29 wrz 2016

Do góry
Martuś, dzięki
Podsadziłam rozchodnikiem trzcinniki i nawet mi się podoba. I widzę fragment z okna. Oko mi się śmieje na to połączenie. Z lewej i z prawej strony

Zostaje
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:59, 29 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Urlop ogrodowy To dobry pomysł, w końcu nie samą pracą człowiek żyje.

Madżenko, pozdrawiam.
Na razie jestem przerażona myślą o sadzeniu. Tegorocznych i zeszłorocznych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies