Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Dominika11 09:55, 29 wrz 2016

Iwonko polecasz no prócz gracków oczywiście - jeszcze Kleine Fontanne ???
kasja83 10:14, 29 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, mam fotki "po"
Tylko mnie wczoraj tak głowa rozbolała, że się położyłam wcześniej. Jakieś dziwne ciśnienie. Oczy bolały...
Dziś to samo...
Może jutro będzie lepiej

Dziś pogoda się zmieniła. Troszkę popadało

No jak tam samopoczucie? Ciśnienie może?Ja jestem ciśnieniowiec-u mnie zmiany ciśnienia to od razu ból głowy.
U mnie jeszcze nie deszczu nie kapnęło-a przydałby się bardzo
Anda 10:19, 29 wrz 2016

Też czekam na fotki "po"
A migrenę też miałam ostatnio. To właśnie przez pogodę chyba.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 12:58, 29 wrz 2016

No piknie jes psze Paniom
Ewa777 17:51, 29 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)

Asiu, chyba o tą ci chodzi?
To Klaine Fontanne Mój ulubieniec wśród traw. Po Gracilimusie

Wszyscy czekają na zdjęcia "po", czekam i ja

A ten obrazek mnie po prostu zauroczył

Mirka 17:58, 29 wrz 2016

Jak samopoczucie dziś?
Iwk4 19:10, 29 wrz 2016

Jej, zaczynam się bać
Napisałam o rozrzuconych kulkach, ale u mnie wszystko w skali mini, więc tych kulek z czterech zrobiło się na razie tylko 5. Na wiosnę będę szukać jeszcze dwóch większych, bo mi rozmiaru większego brakuje
Noc miałam kiepską, więc po pracy odespałam nieprzespaną noc i wchodzę teraz na wątek, czytam i zaczynam się bać.
Bo to jak w opowiadaniu o Dorotce, co potwora zobaczyła, wielkoluda, co ją chciał zjeść, a to się okazało, ze to myszka mała
Tak i u mnie, wasza wyobraźnia powoduje, ze moje mini kulkowisko urosło do potężnych rozmiarów, hi,hi

Najpierw napiszę, dlaczego zmieniałam na rabacie.
W maju w donicy wymieniliśmy tuje na hortensje phantom. A przed donicą rosły dwie limki, których już nie chciałam wtedy ruszać, bo zaczęło się robić ciepło.

Teraz zdecydowałam się na przesadzenie limek. Na rabacie zaczęło się przejaśniać. Wysadziłam wysokie jeżówki. Te zwykłe. Poszły w inne miejsce...
I dojrzałam do myśli, by rabata stała się bardziej zielona. Czy też bardziej zimozielona, albo też formalna ... nie znam się, jak to się nazywa, ale dojrzewam do zmniejszenia gatunków na danej rabacie.
Ta rabata widoczna jest z tarasu, od strony wjazdu, sąsiaduje z różami i hortkami... Postanowiłam ją uspokoić.
Jeszcze dwa tygodnie temu myślałąm, ze zrobię wg rysunków Danusi, ale
bardzo podoba mi się to:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391819424/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391788969/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391789090/
NIE MAM TYLE MIEJSCA.
Mimo to postanowiłam coś zrobić z kwadratową rabatą.
Było tak:

Na początek zrobiłam tak:
tu jeszcze poczochrane kulki

ciut je przycięłam

Iwk4 19:22, 29 wrz 2016

Rubrum pewnie zimy nie przeżyje, wiosną poszukam dwóch większych kul, najlepiej różnej wielkości, by tam posadzić. Tylko gdzie ja je znajdę ... hm ...
Dojdzie też zielona hakone (takie mam plany), pytałam się Danusi, to południowa rabata i żółta nie da rady ...
Myślę też o limonkowych jeżówkach, jakiś niskich

Zostawiłam dwa berberysy admiration, teraz już nie chcę ruszać, ale wiosną potnę bardziej kuliście

Dosadziłam obwódkę bukszpanową. Malutka, bo z własnych rocznych sadzonek, ale urośnie Kiedyś I jest za darmo
Na światło dzienne pokazały się 3 cyprysiki groszkowe Wcześniej zakrywane przez jeżówki

Iwk4 19:28, 29 wrz 2016

Stary sposób na nawodnienie posadzonych świeżo roślinek na skarpie (jest tam niewielki spad)
Butelka wypełniona wodą, odwrócona do góry "nogami", powoli wodą sączyła sią w korzenie:

Iwk4 19:39, 29 wrz 2016

Zachwycona jestem Phantomem:
Wielkie kwiaty, piękne wybarwienie, taki ładny róż, delikatny, lekko pudrowy. Mam go od maja - dwie sztuki