Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Phlox - floks 18:24, 17 maj 2011

Do góry
Czy floksy szydlaste się przycina?w celu rozkrzewienia i po przekwitnięciu, po zimie??
W cieniu - zacieniona 17:52, 16 maj 2011

Do góry
U mnie na zastępstwie-floksy szydlaste,zawilce białe,i konwalia
Ogród zmyślony 21:21, 11 maj 2011

Do góry
Dąbrówka

"majtkowa skalnica"

"Fuksjowe" floksy szydlaste

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:50, 11 maj 2011

Do góry
No to będę miała floksy!
Ogród zmyślony 15:30, 11 maj 2011

Do góry
Skalnicę śmiało możesz podzielić i gdzie indziej ją poupychać, bo miejsca masz dość.
Żagwiny i floksy też możesz śmiało podzielić - i np. posadzić koło sobie raz ten raz ten.
Ogród zmyślony 12:24, 11 maj 2011

Do góry
Po długim przeglądaniu Waszych pięknych ogrodów, tudzież po przyglądaniu się ciężkim zmaganiom Forumowiczów w walce o piękny ogród, witam się i ja na forum.
Opowiem troszkę o swoim ugorze i o tym co ja z nim próbuję zrobić.
Mam dość sporą działkę, położoną na terenach łąkowych. Tu nie ma dużych drzew dających cień i stanowiących azyl dla zwierzyny i ludzi. tu jest trochę taka polska pustynia. Działka jest skąpa w glebę, za to mam wielkie bogactwo gliny w pokładzie. Ale to nic.
Długo marzyłam o ogrodzie, ale warunki są niezbyt ciekawe, więc stwierdziłam, ze nie będę się boksować i zrobię nasadzenia odpowiednie do tego, co jest się w stanie utrzymać na moim polu.
Ponoć kiedyś na mojej działce był stary sad i pole ziemniaczane-coś się jednak dało tu utrzymać. Wody gruntowe są wysoko, ale w końcu skoro śliwy i jabłonie rosły, to może drzewa i krzewy z płytszym systemem korzeniowym też dadzą radę. Muszą...
Gleba jest piaszczysto gliniasta, chętnie wyrasta tu chrzan(od nawet z piekła wylizie), szczaw(czyli chyba lekko kwaśna).Perz- wyznacznik zbitości gleby-też mam go pod dostatkiem.
Nawodnienia natenczas nie ma,działka bardzo słoneczna, a ziemia przesycha szybko, tak więc jako uzupelnienie "szkieletu"ogrodu, czyli wysokiej nasady z drzew postanowiłam zastosować rosliny, które dobrze tolerują brak wilgoci: lawenda, ostróżka, rumian, czosnek, macierzanka, szałwia, kocimiętka, irysy kłączowe. Będzie biało niebiesko, Gdzieniegdzie będą się wychylały ciemne prawie czarne wyraziste kwiaty, albo rózowe kępy ostróżki. Będzie dużo bieli i traw ozdobnych. Nadają cudownej miękkości ogrodowi. Taką przetestowaną rośliną dającą piękne efekty w drugim rzędzie jest popularna i chyba niedoceniana biała gipsówka, która od wczesnego lata tworzy chmurki kwiatów. Do tego taniocha. Będzie pachniało ziołami.
Uwielbiam jałowce kolumnowe blue arrow.Przypominają mi śródziemnomorskie cyprysiki wyrastające hen do nieba(szkoda, ze u nas nie mozna ich hodować). Lubię cisy(za mroczną głębię zieleni) i świerki serbskie(za ten błękit).

W drugiej części działki, gdzie stoi szkielet starej siedemdziesięcioletniej jabłonki będą rosły rośliny bardziej wymagające.Tam jest mniej słońca, tak więc oprócz magnolii susan rosnącej na honorowym miejscu będą zielonkawe hortensje ogrodowe, rośnie kalina, hosty, żurawki, trzmielina, mikro kulki bukszpanowe, białe zawilce zestawione z delikatną tiarellą, pojawi się kawałek cisu w ekranie, dla kontrastu z cudownie naprostowaną przez Danusię koronkową tsugą.
Oprócz tego na działce znajduje się wymuszona technicznymi rozwiązaniami skarpa, wyrastająca pokracznie tuż na wjeździe na teren. Nie lubię jej, ale znowuż trzeba ten koszmarek jakoś przekuć na atut i zagospodarować. Rosną tam bezobsługowe rośliny skalniakowe: macierzanka, floksy szydlaste, armeria, dąbrówka w dwóch odmianach, rumiany, czyściec wełnisty, skalnice i żagwin.
Teraz napiszę jeszcze o planowanej formie ogrodu. Lubię proste wyraziste, geometryczne formy i linie poprzetykane delikatnymi "meandrami" dla złagodzenia, lubię prostotę i powtarzalność elementów. Lubię kule roślinne: bukszpanowe, berberysowe..
Lubię mocne barwy zestawione z delikatną bielą. Lubię niebieski.
Kocham kontrasty form i kolorów(ale generalnie wsród bylin)
Takie są moje marzenia, a co z tego uda się uzyskać to zobaczymy.Czas pokaże. Trzeba dużo czasu, zwłaszcza, zeby stworzyć tło dla tych wszystkich roślin..kurtynę zieleni.
To tyle w kwestii objaśnień moich pragnień i chciejstw. Teraz czas się zabrać do cięzkiej pracy, bo o ogrodnictwie marne mam pojecie
Pokażę jeszcze na początek kilka zdjęć, głownie bylin, które zdają u mnie egzamin
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Magda
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:45, 11 maj 2011

Do góry
Mam Wam jeszcze do pokazania drugą stronę domu, ale niestety baterie mi padły w aparacie przy przegrywaniu zdjęć- ale już się ładują
Udało mi się jeszcze skopiować kawałek skalniaka - jeszcze w tej postaci

I floksy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:12, 09 maj 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)

Zwykle w środku zawijaska sadzę pachysandrę, skalnicę zimozieloną (Saxifraga urbium 'Variegata'), tojeść rozesłaną "Aurea". Albo wrzośce. Ale floksy szydlaste też chyba by mogły być.

Dzięki, Danusiu. Trochę się obawiam tych floksów szydlastych, bo jakoś mi nie szły. Wymyśliłam jeszcze macierzankę. Ale nie wiem czy nie lepiej zostać przy skalnicach? Myślę o miejscu nasłonecznionym. Może skalnice będą miały większe szanse na przetrwanie?

Ta skalnica może też rosnąć w półcieniu. A macierzanki bym nie polecała. Za niska.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:05, 08 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zwykle w środku zawijaska sadzę pachysandrę, skalnicę zimozieloną (Saxifraga urbium 'Variegata'), tojeść rozesłaną "Aurea". Albo wrzośce. Ale floksy szydlaste też chyba by mogły być.

Dzięki, Danusiu. Trochę się obawiam tych floksów szydlastych, bo jakoś mi nie szły. Wymyśliłam jeszcze macierzankę. Ale nie wiem czy nie lepiej zostać przy skalnicach? Myślę o miejscu nasłonecznionym. Może skalnice będą miały większe szanse na przetrwanie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:00, 08 maj 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Danusiu, mam pytanie o Twoje zawijasy bukszpanowe: co zwykle sadzisz w środku zawijaska, wokół pnia? Czy wybierasz rośliny skalniakowe? Może jakiś karmnik ościsty? Może jakieś małe trawki? Może jakąś skalnicę, małe floksy, goździki?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:17, 08 maj 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Danusiu, mam pytanie o Twoje zawijasy bukszpanowe: co zwykle sadzisz w środku zawijaska, wokół pnia? Czy wybierasz rośliny skalniakowe? Może jakiś karmnik ościsty? Może jakieś małe trawki? Może jakąś skalnicę, małe floksy, goździki?

Danusia sadzi różne rośliny mi się wydaje. Masz tutaj kilka linków gdzie są zawijaski
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-konstancji
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-grodzisk
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-eksperymentow
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-moniki
http://www.gardenarium.pl/realizacje/male-ogrodki-w-wielkim-miescie
http://www.gardenarium.pl/realizacje/japonski-ogrod-z-ksiezycowa-brama
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-milosnikow-roslin

Tytuły w linkach nie zgadzają się z tytułem realizacji, ale jak klikniesz wychodzi dobrze.
Jest tam kilka czy kilkanaście zdjęć z zawijaskami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:29, 08 maj 2011

Do góry
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 22:16, 05 maj 2011

Do góry
Dzisiaj kolejny zimny dzień, a pogrzebać w ziemi trzeba przygotowałam kompozycje jednorocznych niech przygotowują się na przyjście ciepłych, słonecznych dni

A w ogrodzie:

floksy nieśmiało rozkwitają

i "szaleje" barwinek

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 00:59, 04 maj 2011

Do góry
ja też potwierdzam, problem przy pieleniu, nawet przez rękawice igły, które pospadały, suche kłują )a na skarpę płożące jak irgi i skalniakowe roślinki, floksy, goździki itp. utworzą się dywany i chwast nie pójdzie
ogrodoweimpresjejolki 21:21, 02 maj 2011

Do góry
Kolorowe plamy tworzą już moje floksy i inne rozchodniki

Niestety śladu nie ma po mojej ukochanej macierzance

no i moje konwalie

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:56, 01 maj 2011

Do góry
Floksy 2010

I jeszcze raz tulipan
W ogródku Niage 21:54, 30 kwi 2011

Do góry
floksy

Moje miejsce na ziemi ;) 19:52, 30 kwi 2011

Do góry
Śliczne tulipanki. Floksy też. Muszę sobie chyba sprawić taki floksikowy dywanik

Sorki zdublowało mi się
Moje miejsce na ziemi ;) 19:51, 30 kwi 2011

Do góry
Śliczne tulipanki. Floksy też. Muszę sobie chyba sprawić taki floksikowy dywanik
Moje miejsce na ziemi ;) 23:10, 29 kwi 2011

Do góry
śliczne i tulipanki i floksy, teraz więcej nowych odmian i ładnych, fajnie)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies