Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

A jakie są Wasze pomysły? 12:04, 03 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta prostokątna rabata jest fajna.Podziel ją na dwie części, W kwadracie pod bonsai posadź trzmielinę Emereld'n Gold (już masz jedną, Zrób piękny cięty płasko kwadrat, z którego będzie wyrastało bonsai.
Na pozostałej części z jajem zrób inny kolor kwadratu, np z zurawki Creme Brule lub Caramel. Ostatecznie coś innego, np. zielona Pachysandra a w niej żółte i niebieskie krokusy - z 30 sztuk.
W części z trzmieliną - białe krokusy.

będzie trzmielinka
z prawej też juz jest
no i z prawej też są zurakwi ale śnieg mi je "sprasował"

a czy w srodek moze byc actea????
A jakie są Wasze pomysły? 11:59, 03 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

i następne

tu ten kawałek kończy sie pęcherznicą diabolo a z przodu ta jasna nie pamietam nazwy. i moim biednym dereniem w tym roku ma rok

chce ty perukowca i hortensję myślę o jakiejś trawie
a jak tam stałam to pomyslałam ze o co pod drzewami też coś.
Ta wiśnia z tyłu bedzie wycięta.

W ten róg dołóż najpierw kilka świerków serbskich, żeby coś wysokiego było tutaj. Potem dopiero hortensje, ale perukowca tylko jednego dla koloru, a hortensji dużo i miskanty Gracillimus - wysokie i piękne. Może coś piennego na kiju?

tam jest jeszcze mały dereń
ale zrobię tak jak napisałaś
musze to jeszcze "zobaczyć"
zauroczył mnie ogród z lustrem (jestem na 100stronie)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:45, 03 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie było trąbienia jeszcze
Wiśnie sadzimy wtedy kiedy tylko ziemia nie jest zmarznięta a rośliny dostępne. Pojemnikowane oczywiście

Danusiu, to znaczy, że już niedlugo mogę sadzić? I wtedy mogę też przesadzić wrzosy i rododendrony? Przed kwitnieniem?
I pasuje ta wiśnia na moja wrzosową rabatkę?

Z meblami świetny pomysł! Moj mąż kupił dziś stół drewniany na taras, ale jest tak wielki i piękny, że chyba go przygarnę do jadalni Tylko muszę go wyszczotkowac i pobielić
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:57, 03 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kulki 40 cm nie mogą być 11-to letnie, byłyby większe, to trochę "ściemka" jest.
Poprosze o namiar na PW to zobaczę jak wyglądają

Ja się nie znam na bukspanach, ale to tez mi nie grało..... i daltego stwierdziłam, że potrzebne zwiady....
Między ogrodami ... 09:42, 03 mar 2012

Do góry
magdala napisał(a)
Gorzato

Wcina czereśnie?
Między ogrodami ... 09:41, 03 mar 2012

Do góry
magdala napisał(a)

U nas w zeszłym sezonie to był przebój, prawie biliśmy się o niego
Rododendronowy ogród. 09:39, 03 mar 2012

Do góry
Gratulacje, szukałam coś w gorących barwach

Mata przeciw chwastom 09:33, 03 mar 2012

Do góry
Ponieważ mamy sporo nowych osób na Forum, odświeżam temat szkodliwości mat przeciw chwastom. Wklejam akcję usuwania.

Wyciąganie szmaty w ogrodzie przy rezydencji

Jeden kołtun

Nareszcie rośliny mogą oddychać, można się swobodnie ruszać na rabacie, sadzić i przesadzać, cebulowe posadzić.

A jakie są Wasze pomysły? 09:30, 03 mar 2012

Do góry
No jak dostała wskazówkę, a najlepiej link to szybciej trafiła. szmaty Ci nie przepuszczę, nie da rady hehehe ciekawam kiedy wyciągniesz

Wyciąganie szmaty w ogrodzie przy rezydencji

Jeden kołtun

Nareszcie rośliny mogą oddychać

Pogaduchy skowronków 09:25, 03 mar 2012

Do góry
Ja już na drugiej kawce z rana, tym razem "sypanej". Dojrzewam do wyjścia w teren Słoneczko ładne jest też wieje bo świerki u sąsiada się ruszają.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 09:22, 03 mar 2012

Do góry
Powiem o takiej historii

Pewnego razu zostaliśmy wezwani do ogrodu, żeby zdiagnozować pewne problemy i patrzymy: na krzewach kosodrzewiny i innych sosen leżą kopce jakiegoś zwietrzałego proszku. Ale ile... o matko = po dwie garście co najmniej, To sosnom bardzo zaszkodziło.
Poza tym miejsce - to niedopuszczalne - nigdy tak nie róbcie, to już lepiej wcale nie sypać.

Pamiętajcie, żeby roślina pobrała nawóz - musi on być rozpuszczony, inaczej nigdy nie dotrze do korzeni. Posypany po częściach zielonych w stanie nie rozcieńczonym spali nam rośliny.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 09:04, 03 mar 2012

Do góry
Odnośnie terminu wiosennego nawożenia:

Pytały dziewczyny więc przekazuję:

Dokarmianie (nawożenie) rozpoczynamy jak ziemia się dobrze ogrzeje, rozmarznie całkowicie, roślina uaktywni swoje procesy życiowe, niech pokaże czy żyje. Krzewom kwitnącym na pewno pomoże nawóz wieloskładnikowy uniwersalny do ogrodu, rozsypany trochę dalej od środka krzewu, przemieszany i podlany. Nie sypcie kopców pod sam krzew, bo to się nigdy nie rozpuści.
Ale polecałabym wlać pod każdy krzew Florovit w płynie, potem w sezonie też wieczorkiem podlać dolistnie nawet z konewki.

Jak teraz nasypiecie czy podlejecie nawozem to tylko może zaszkodzić. Roślina i tak nie pobierze, a ziemię zasolisz, zmarnujesz nawóz. Czekamy z tym.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:58, 03 mar 2012

Do góry
kraania napisał(a)
Witam porannie z kawusią . U mnie w nocy też dzisiaj był mróz, widze teraz szron na trawniku i zamarzniętą kałużę. Danusiu chciałam dzisiaj przycinać pęcherznicę i śćiąć rozplenice. Można?

Jak już nie możesz wytrzymać to to akurat możesz...no pewnie leć do ogrodu i ciesz się wiosną
A jakie są Wasze pomysły? 08:46, 03 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

Ta prostokątna rabata jest fajna.Podziel ją na dwie części, W kwadracie pod bonsai posadź trzmielinę Emereld'n Gold (już masz jedną, Zrób piękny cięty płasko kwadrat, z którego będzie wyrastało bonsai.
Na pozostałej części z jajem zrób inny kolor kwadratu, np z zurawki Creme Brule lub Caramel. Ostatecznie coś innego, np. zielona Pachysandra a w niej żółte i niebieskie krokusy - z 30 sztuk.
W części z trzmieliną - białe krokusy.

Wywal szmatę
a dlaczego? masz tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Cięcie kancików, jak już trawa będzie po wiosennej regeneracji:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika
A jakie są Wasze pomysły? 08:41, 03 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

Drzewko zostaw, jest żółte więc dosadź mu w kółko bordowe lub pomarańczowo-różowe żurawki ładne, usuń cegły, zrób kacik, będzie soliter w trawniku. Kosodrzewiny wyautuj gdzieś i posadź w grupie. I tak za 5-10 lat będziesz je wywalać.
A jakie są Wasze pomysły? 08:39, 03 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

co mam z nim zrobic???????

Formować w kulę, będzie śliczna. Albo jajo
A jakie są Wasze pomysły? 08:38, 03 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)
i następne

tu ten kawałek kończy sie pęcherznicą diabolo a z przodu ta jasna nie pamietam nazwy. i moim biednym dereniem w tym roku ma rok

chce ty perukowca i hortensję myślę o jakiejś trawie
a jak tam stałam to pomyslałam ze o co pod drzewami też coś.
Ta wiśnia z tyłu bedzie wycięta.

W ten róg dołóż najpierw kilka świerków serbskich, żeby coś wysokiego było tutaj. Potem dopiero hortensje, ale perukowca tylko jednego dla koloru, a hortensji dużo i miskanty Gracillimus - wysokie i piękne. Może coś piennego na kiju?
A jakie są Wasze pomysły? 08:35, 03 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

Żeby tanio i ładnie wyszło z tyłu posadź łukiem Cornus albe "Elegantissima" o białych listkach, potem Taxus "Elegantissima' o żółtych igłach, może hortensje Limelight, czy miskanty Morning Light" tym zapełnisz tę przestrzeń.
Dereni trzeba dać 5-7 albo nawet więcej, cisów także.

Ten zestaw, tylko dodać cis, i tu jest Anabelka zamiast Limelight.
Kąt się rozjaśni i rozweseli to teraz strasznie smutno tam jest.
Dołem trzmielinę zimozieloną. Zimą będą czerwone patyki wystawały znad cisa. Cisa trzeba będzie utrzymywać na znośnej wysokości do 1 metra, żeby nie zasłonił dereni.
Sossna z lewej do przesadzenia.

A jakie są Wasze pomysły? 08:28, 03 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)
no dobrze to teraz was zaskoczę

zaczne od tego krzaka
był stary i duży zrobiłam z nim cos takiego ale nie lubie jego kształtu. czy go zmienić i jak?

to ten krzak.

Dobry ten krazk, nie zmieniaj go. Tnij tylko ładnie i podsyp żwirkiem albo podsadź czymś żółtym, trzmieliną którą będziesz ciąć płasko w dywan.
\Wywal szmatę spod niego
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:23, 03 mar 2012

Do góry
mira napisał(a)
Danusiu, dziś dotarł domek na owady - łał cudowny - jutro latam po ogrodzie i dumam gdzie by tu umieścić
jaka to radocha na koniec tygodnia

Wróciłam własnie - noc bardzo gwieździsta- ciepło na jutro zapowiadają lampę - idzę ciąć do ogorodu
tawuły można juz ? - mają być ujemne temp. w kolejne noce

Jeśli kupiłaś ten domek co ja myślę, no to super wybór. Będzie pięknie wyglądał, a każdy gość zapyta: co to? i Czemu służy? a Ty już będziesz dalej uświadamiać nasze społeczeństwo

Ja bym z cięciem się wstrzymała, zdążymy. Teraz ograbiaj trawnik, myj meble, szukaj donic na wiosenne kompozycje. Wyrzuć stare jeśli zostały na zimę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies