Dziewczyny, prosiłyście o kontynuację historii z dębem. Trzeba zacząć od tego, iż w pobliżu znajduje się kościół o bogatej historii, tej całkiem dawnej, przedwojennej jak i powojennej.
Zacznę od zdjęć:
Podczas powstania styczniowego w 1863 r u ówczesnego proboszcza na plebanii w Głogowcu ukrywali się powstańcy. Zdrada lub przypadkowe spotkanie z oddziałem rosyjskich zaborców doprowadziły do otwartej walki przy plebanii. Zaskoczenie i przeważająca siła wroga sprawiły, że wszystkich powstańców z wyjątkiem jednego zamordowano. Proboszcza zesłano na Syberię. Obok kościoła znajduje się zbiorowa mogiła z tablicą informacyjną. Jedyny z ocalałych powstańców ukrywał się w naszym lesie. Przez cały czas zaborcy poszukiwali "zbiega". Ten widząc, że nie ma szans ucieczki klęka obok dębu i zaczyna się modlić do Matki Boskiej Głodowieckiej o ratunek. W cudowny sposób zostaje uratowany. Na pamiątkę tego zdarzenia ufundował kapliczkę pod dębem.
Tyle legenda. Kapliczka w tej lub innej postaci istnieje od tego czasu przy dębie. Jest tam również tablica informacyjna o całym zdarzeniu, jej część na zdjęciu powyżej. Drzewo znajduje się na trasie ścieżki przyrodniczej. Dąb jest często fotografowany, malowany przez miejscowych artystów.
Tośka jak już dojdziesz.... z tam gdzie jesteś to przeczytasz pewnie Naaaaaaajlepszego Nowego 2014 Życzę i mam nadzieję ,że wszystko gra u ciebie bo kto mi będzie pozdrówka zostawiał Trzymaj się buźka
Czy ktoś ma kamelię i się zna na hodowli? miałam latem ją na ogrodzie w doniczce, podrosła, a na zimę przyniosłam do domu, wypuszcza nie wiem czy listki czy to może będą pączki, nie znam się kiedyś jedna już zmarnowałam
Szczękę zbieram...Danusiu...dziękuję Wrzosów mam 50 posadzonych jako obwódkę tej całej fali. Chyba w 4-ch odmianach, starczy Dokupię tylko wrzośców ile się zmieści Muszę poczekać do czasu wykopania cebulowych, przed wrzosami mam posadzone.
'Variegatus' ? Będą tam pięknie wyglądały na tle ciemnej zieleni tujek!!! Dziękuję
Ale najbardziej dziękuję za pomysł posadzenia drzewa, żeby zasłonić sąsiedni dom...to strzał w 10! Widzą nas z balkonu jak siedzimy na tarasie, to super rada!!! Tylko nie wiem, czy tam Nigrę też posadzić. Mam jedną posadzoną w rogu, dalej na prawo od tej rabaty na zdjęciu (to oczywiście też Twoja podpowiedź Danusiu). Jest wysoko szczepiona (jakieś 2,5 - 3 m), jechaliśmy po nią do producenta w Czańcu. Czy tu też Nigrę?